Log in
updated 8:32 PM CST, Jan 23, 2018
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2018

Λαός άξιος αλλά ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων

Του Στέλιου Παπαθεμελή

Το Συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης υπήρξε όντως μεγαλειώδες. Επιβλητικό σε όγκο και εντυπωσιακό σε παλμό. Και εκτιμούμε καταλυτικό σε αισθήματα, συναισθήματα και επιλογές του πολιτικού προσωπικού, κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων.  Προσμετρώντας κανείς τις συνθήκες υπό τις οποίες οργανώθηκε: Κράτος, Δήμος, συστημικά μίντια, όλοι τους αντίθετοι έως εχθρικοί. Εκκλησία, ιστορικός αδιαμφισβήτητος φυσικός φορέας των προηγούμενων λαοσυνάξεων μουδιασμένη  εξ αιτίας της ατυχούς δηλώσεως του Αρχιεπισκόπου, με την οποίαν απέτρεπε τους πιστούς από τη συμμετοχή τους σε λαϊκές κινητοποιήσεις: «[ο Μακαριώτατος] δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμοδίους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» (ανακοινωθέν Αρχιεπισκοπής 18/1/18).

Αλήθεια, αυτό που κατ’ εξοχήν έχει ανάγκη ο τόπος είναι «εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία» για να αντιμετωπίσει τα τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα που του φόρτωσαν, ή δεν κατάφεραν να αποτρέψουν οι ηγεσίες του. Ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων και συχνά κατώτερες του μετρίου.

Πρέπει να εξάρουμε την τόλμη των Μητροπολιτών Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι παρέκαμψαν την αρχιεπισκοπική παρέμβαση και παρέστησαν στην εκδήλωση προεξάρχοντος του Θεσσαλονίκης Ανθίμου που απηύθυνε και αγωνιστικό μήνυμα.

Είναι αξιοθαύμαστος αυτός ο λαός, που εξαθλιωμένος και  καθηλωμένος από τα εγκληματικά μνημόνια των δυναστών μας επί 8ετία ξεπήδησε όρθιος και ευθυτενής διεκδικώντας τα εθνικά του δίκαια. Το αιώνιο ελληνικό ήθος. Αυτό που θαύμασε έκθαμβος κατά τον Ηρόδοτο ο Πέρσης στρατηγός Τριτανταίχμης που ακούοντας ότι το έπαθλο των νικητών των Ολυμπιακών αγώνων δεν ήταν λεφτά και χρυσάφι αλλά ένα ταπεινό στεφάνι από ελιά, ανεφώνησε προς τον Μαρδόνιο:  

«Παπαί, Μαρδόνιε, κοίους επ’ άνδρας ήγαγες μαχησομένους ημέας, οί ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιεύνται, αλλά περί αρετής» (Ηρόδοτος 8, 26). (=Αλοίμονο, Μαρδόνιε, με τι άντρες μάς έφερες να πολεμήσουμε, με αυτούς που δεν αγωνίζονται για χρήματα, αλλά για να αποδείξουν την λεβεντιά τους!).

Ορισμένοι συγκλίνουν ποσοτικά το συλλαλητήριο της Κυριακής με εκείνο της 14/2/92. Όμως η μεγαλοσύνη στα συλλαλητήρια καθώς επίσης και στα έθνη, «δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται…» (Παλαμάς). Το «πύρωμα» των καρδιών που ξεσηκώθηκαν πλημμύρισε την πόλη του Αγίου Δημητρίου, που φέρει υπερήφανα το όνομα της αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσσαλονίκης, συζύγου του ιδρυτή της Κασσάνδρου.

Είναι προς τιμήν των ομάδων που δούλεψαν για το περίλαμπρο αποτέλεσμα χωρίς παρατράγουδα. Είναι προς όνειδος των κρατικών και δημοτικών ΜΜΕ που σιώπησαν ένοχα και αρνήθηκαν προκλητικά να το καλύψουν. Βραβείο να απονείμουμε στο ιδιωτικό κανάλι 4Ε για την άψογη, τέλεια και αντικειμενική κάλυψη της λαοσύναξης, όπως επίσης και στο «Βεργίνα».

Όσοι υπολόγισαν στην υποβάθμιση της ελληνικής ψυχής την βρίσκουν τώρα απέναντί τους στιβαρή, κρυστάλλινη και αποφασισμένη τιμωρό της ενδοτικότητας και του αυτοκτονικού κατευνασμού τους. Ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων, πρόθυμες στην άσκηση κατευναστικής πολιτικής «ταϊζουν τον κροκόδειλο με την ελπίδα να τους φάει τελευταίους», καθώς έλεγε για τους ενδοτικούς όλων των εποχών ο Ουίστον Τσώρτσιλ.

Το Συλλαλητήριο αυτό κατέδειξε την ανεπάρκεια πρωτίστως των πολιτικών ηγεσιών και όσων συμπλέουν με αυτές. Ήταν μια εμπράγματη και βοερή περιφρόνηση στις υποδείξεις τους. Αλλά θέτει πλέον σε ευθεία αντίθεση και ακυρώνει τις επιλογές τους. Καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν έχει  το δικαίωμα να διαχειριστεί το εθνικό θέμα, παρά μόνον εναρμονιζόμενον με την κατηγορηματική λαϊκή εντολή της Κυριακής: Όχι Μακεδονία ή παράγωγο. Όχι παράδοση της ιστορίας μας και των ασημικών της.  

Πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός. Ευχόμεθα ο κ. Τσίπρας να κουβαλά μαζί του το μήνυμα της Θεσσαλονίκης. Να μιλήσει δηλαδή «μακεδονιστί» στον ομόλογό του. Στην αληθινή μακεδονική γλώσσα, αυτήν που μιλούσαν – έγραφαν ο Μεγαλέξανδρος και ο δάσκαλός του Αριστοτέλης. Να του υπενθυμίσει ότι ο ίδιος και οι συμπολίτες του Σλάβοι των Σκοπίων ασφαλώς έχουν δική τους ιστορία και είναι ντροπή να καταφεύγουν στην κλοπή και τον σφετερισμό της ελληνικής. Έχουν δική τους γλώσσα και είναι απαίσιο να την ονομάζουν μακεδονική, δική τους εθνότητα, ταυτότητα που όλα αυτά δεν έχουν καμιάν απολύτως σχέση, ή συγγένεια με τα ελληνικά.

Η εμμονή των γειτόνων να αυτοπροσδιορίζονται ψευδωνύμως Μακεδόνες θυμίζει τον γνωστό αισώπειο μύθο «Κολοιός και γλαυξ» - Καλιακούδα και κουκουβάγια. Κατά τον ανυπέρβλητο μυθογράφο μας: Γινόταν διαγωνισμός ομορφιάς και όλα τα πουλιά πήγαιναν στον Δία να διαγωνιστούν. Ο Ερμής όριζε την ημέρα της κρίσης. Όλα πήγαιναν σε ποταμούς και λίμνες έριχναν τα άσχημα φτερά τους και γυάλιζαν τα καλύτερά τους. Μια καλιακούδα, που από τη φύση της δεν είχε τίποτε ωραίο, έκανε δικό της στολισμό τα φτερά που έπεφταν από τα άλλα πουλιά. Μόνο η κουκουβάγια το αντιλήφθηκε και έβγαλε από την καλιακούδα το δικό της φτερό πείθοντας και τα άλλα πουλιά να κάνουν το ίδιο. Έτσι η καλιακούδα με αποσπασμένα όλα τα ξένα φτερά πήγε γυμνή στο διαγωνισμό του Δία και πάτωσε…

Και ο σοφός επιλέγει: «Κόσμος επείσακτος αισχύνη τοις έχουσι» (=στολίδια ξένα είναι ντροπή για όσους τα κουβαλούν).

Αλλά όπως διδάσκει η ελληνική παροιμία «η ντροπή ντροπή δεν έχει και χαρά στον που την έχει». Οπότε όνειδος, μέγα όνειδος για αυτόν που δεν την έχει.

Τα αισθήματα του λαού συνοψίζονται στην απόγνωση για όσα τον υποχρέωσαν να βιώσει και σε οργή γιατί τίποτε δεν δείχνει να βελτιώνεται. Κυβερνώντες και εν αναμονή κυβερνώντες φαντάσθηκαν χωρίς τον ξενοδόχο – λαό ότι ο τελευταίος ηττημένος, καταπτοημένος και ταπεινωμένος θα παραδίδονταν στην κατάθλιψή του και θα έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων του σκοπιανό, κυπριακό, συλλαλητήρια και ξεσηκωμούς. Πλανήθηκαν πλάνην οικτράν. Η παρουσία των Ελλήνων από Βορρά και Νότο, το «παρών» των Πανελλήνων στη Θεσσαλονίκη είναι αμετάκλητη καταδίκη των πολιτικών επιλογών Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης και προειδοποίηση και προς τους μεν και προς τους δε ότι μπορούν ακόμη τώρα να ενστερνισθούν το μήνυμα του συλλαλητηρίου. Αύριο θα είναι αργά γι’ αυτούς. Όμως δεν πρέπει να το φθάσουν εκεί, ώστε να είναι αργά και για την Ελλάδα!

Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ο κ. Καμμένος εμπλουτίζει καθημερινά την ατζέντα των ψεμάτων του

Ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Καμμένος εμπλουτίζει καθημερινά την ατζέντα των ψεμάτων του. 

Τώρα υπόσχεται την εξαγορά των δανείων των στελεχών και των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντί να δίνει υποσχέσεις ανεφάρμοστες, παράνομες και αντισυνταγματικές, ας επιστρέψει τουλάχιστον, έστω και με τρία χρόνια καθυστέρηση, το υπόλοιπο 50% των αποδοχών που τους οφείλει σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη έγιναν το 2008. Σήμερα βρισκόμαστε  σε άλλη συγκυρία το 2018. Ας μας πει το Μαξίμου  ποια είναι η θέση του κυβερνητικού εταίρου του. Και εν τέλει, εφόσον θέλετε να επιστρέψουμε στο 2008, σας αποστέλλουμε κείμενο με τις υπογραφές των Υπουργών σας της Κυβέρνησης, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και κ. Κώστα Γαβρόγλου καθώς και της αντιπροέδρου της Βουλής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο οποίο περιλαμβάνεται  το εξής απόσπασμα: “υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα. Δεν υπάρχει κανένα “εθνικό συμφέρον”  που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία”. Καλή ανάγνωση».

Με την τρίτη αξιολόγηση έρχεται και ο λογαριασμός μιας παντελώς αναξιόπιστης Κυβέρνησης

Ο Σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Στέλιος Πέτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα "δώρα" που φέρνει η Κυβέρνηση στους Έλληνες με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι:

- Δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί

- Επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου

και

-Ακριβοπληρωμένη και θολή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. 

Όλα αυτά είναι ο λογαριασμός μιας παντελώς αναξιόπιστης Κυβέρνησης».

Αύριο συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Υπό την προεδρία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συνεδριάσει αύριο, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στις 16:30, η Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος. 

Χειροπέδες σε 26χρονο από Ουγγαρία για διακίνηση λαθρομεταναστών

Συνελήφθη χθες (22-1-2018) το πρωί, στην Εθνική Οδό Αρδανίου - Ορμενίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, 26χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ουγγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα, τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Χειροπέδες σε βούλγαρο διακινητή λαθρομεταναστών

Συνελήφθη χθες (22-1-2018) το μεσημέρι, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης – Φερών, απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας σαράντα δύο (42) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Ιράκ, Ιράν και Συρίας.

Αναλυτικότερα, σε επαρχιακή οδό πλησίον του οικισμού Μικρού Δερείου, οι παραπάνω αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 25χρονο οδηγό Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, συνέχισε την πορεία του και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς, με τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών δυνάμεων των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης.

Το όχημα αρχικά κατευθύνθηκε προς την πόλη της Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια εισήλθε στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης – Φερών, όπου και ακινητοποιήθηκε στο ύψος του οικισμού Δορίσκου. Ακολούθως, ο οδηγός του επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι ο 25χρονος μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα σαράντα δύο (42) μη νόμιμους μετανάστες, εκ των οποίων δεκαεννέα (19) ανήλικοι.

Κατασχέθηκε το παραπάνω Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων.

Δραστηριότητες Δημάρχου – Δημοτικής Αρχής Νέστου

ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018

Στο γραφείο του Δημάρχου Βαγγέλη Τσομπανόπουλιυ πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου σύσκεψη με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου παρουσία και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδη, των δύο μηχανικών της υπηρεσίας και της συνεργάτιδας κ. Βαρελίδου προκειμένου να συζητηθεί ο προγραμματισμός εκτέλεσης του Τεχνικού Προγράμματος 2018 για τον Δήμο Νέστου.

ΝΕΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ

Συνάντηση είχε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Νέστου, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, παρουσία και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδη, με τον εκπρόσωπο της ΠΑΡΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ όπου αφού συζήτησαν εκτενώς για τις παιδικές χαρές του Δήμου Νέστου επισκέφθηκαν αργότερα σημεία της πόλης αλλά και των χωριών του Δήμου προκειμένου να εντοπίσουν τις παιδικές χαρές που χρήζουν άμεσης κατάργησης αλλά και να προβούν σε μελέτες για την κατασκευή νέων.

Επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν εκτός από την Χρυσούπολη, στη Γραβούνα, στο Χρυσοχώρι, στη Νέα Καρυά και στη Κεραμωτή.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΛ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

Τον Δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο επισκέφθηκαν στο γραφείο του την Τρίτη 16 Ιανουαρίου , η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Χρυσούπολης κα Τσορμπατζόγλου με τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου Χρυσούπολης κ. Κάντα προκειμένου να συζητήσουν την επερχόμενη σύμπραξη των δύο σχολείων σε μια θεατρική παράσταση που ως θέμα της θα έχει τον ποντιακό ελληνισμό. Αιτήθηκαν από τον Δήμαρχο να ενισχυθούν οικονομικά από τον Δήμο προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την διαδικασία για την παράσταση.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ

Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποίησε ο Δήμος Νέστου υπό την εποπτεία της δημοτικής συμβούλου κ. Κοσμίδου Λαρίσας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018.

Θέμα της πρώτης εκδήλωσης η «Δημιουργία Δημοτικής Εθελοντικής Ομάδας Προστασίας του Πολίτη». Ο Δήμος Νέστου σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων προτίθεται να δημιουργήσει Δημοτική Εθελοντική Ομάδα Προστασίας του Πολίτη. Σε μια περίοδο που η χώρα μας δοκιμάζεται, η συμβολή των εκπαιδευμένων δημοτών εθελοντών, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης με σκοπό την περαιτέρω βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην αντιμετώπιση καταστροφών, όπου υπάρχει πιθανότητα τραυματισμών. Παρουσία συλλόγων και φορέων αλλά και του Δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου ο οποίος και χαιρέτησε την εκδήλωση, έγινε μια εκτενή αναφορά για τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας αυτής της ομάδας. Παρέστησαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Καϊντατζόπουλος Χαράλαμπος, η Προϊσταμένη Κοινωνικής Πρόνοιας κα Δρόσου Μαρία και η κοινωνική λειτουργός κα Μπουγαλή Δέσποινα.

ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ

Με μεγάλη κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Προάστιο ο εσπερινός για την εορτή του Αγίου, παρουσία πλήθους κόσμου, αρχών και φορέων αλλά και του Μητροπολίτη Ι.Μ.Φ.Ν.Θ κ. Στέφανου, ο οποίος και χοροστάτησε του εσπερινού. Παρέστησαν ακόμη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδης Νίκος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κα Κοσμίδου Λαρίσα, κ. Σαββαϊδης Λάζαρος και κ. Καραγεωργίου Γεώργιος.

ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ Ι.Μ.Φ.Ν.Θ

Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο για το 2018 πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου παρουσία του νέου Μητροπολίτη Ι.Μ.Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, ο οποίος ευλόγησε την βασιλόπιτα του Δήμου, δίνοντας ευχές στους Δημοτικούς Συμβούλους . Τον Μητροπολίτη συνόδευε ο πατήρ Φιλόθεος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου του Προαστίου.

Ακολούθησε κοπή πίτας από τον Δήμαρχο Νέστου, Βαγγέλη Τσομπανόπουλο, δίνοντας παράλληλα τις ευχές του για μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ των μελών του συμβουλίου προς όφελος των συμπολιτών μας. Τυχερός στάθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γαβριηλίδης Νίκος κερδίζοντας το φλουρί της βασιλόπιτας αλλά και του αναμνηστικού δώρου από τον Δήμου Νέστου.

Στη συνέχεια εγκρίθηκαν τα παρακάτω θέματα, μεταξύ άλλων, της ημερήσιας διάταξης:

• Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Δήμο Νέστου

• Πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Το προσωπικό αφορά τις εξής ειδικότητες: 15 εργάτες καθαριότητας, 1 οδηγός, 2 ηλεκτρολόγοι,1 υδραυλικός, 1 οικοδόμος και 1 ξυλουργός)

• Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας ΔΕΥΑΝ

• Γνωμοδότηση παράτασης μίσθωσης εντός του 621γ Δ.Δ. Κεραμωτής. Πρόκειται για το αναψυκτήριο της “ ΑΔΑΛΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.” (COCO) και την παράτασή του για δύο χρόνια. Δημιουργήθηκε ένταση στο συμβούλιο λόγω διαφωνιών για το εν λόγω θέμα αλλά και διαξιφισμοί αφού δεν ψηφίσθηκε από την ομάδα του κ. Μιχαηλίδη πλην του κ. Λεπίδα που ψήφισε θετικά. Το θέμα δεν ψήφισε ακόμη και ο δημοτικός σύμβουλος του Δημάρχου κ. Χατζηγερακούδης.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Στο πλαίσιο επισκέψεων του Δημάρχου όπως κάθε χρόνο των σχολείων της περιοχής προκειμένου να συζητήσει με εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις για λειτουργικά θέματα των σχολείων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Σχολείο Ερατεινού-Πετροπηγής-Ποντολιβάδου, στο Ερατεινό. Ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον διευθυντή του σχολείου κ. Κέλλη Γιώργο αλλά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για λειτουργικά θέματα που αφορούν τη σχολική τους μονάδα. Ο κ. Κέλλης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν στο σχολείο όπως η μόνωση της στέγης, η προμήθεια νέου καυστήρα ενώ συμπλήρωσε πως το σχολείο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα θέματα. Τον Δήμαρχο συνόδευσαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδης Νίκος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Καραγεωργίου Γιώργος.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΛΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΜΩΤΗ

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και σημαντική σύσκεψη έλαβε χώρα την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στο γραφείο του Δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου του ΟΛΚ κ. Ηλιάδη Χρήστου, την παρουσία του διευθυντή του ΟΛΚ, αλλά και του Αντιδημάρχου Κεραμωτής κ. Μαυροθαλασσίτη Νίκο, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Καϊντατζόπουλο Χαράλαμπο και τον Πρόεδρο Τουριστικής Επιτροπής κ. Χατζηγερακούδη Ιωάννη.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα όπως αυτό της μεταφοράς του ιατρείου Κεραμωτής, της ανακατασκευής της σκάλας του λιμανιού, θέματα καθαριότητας, η υδροδότηση σκαφών, η κατασκευή πεζοδρομίου, η δημιουργία ράμπας που θα εξυπηρετεί στην ανέλκυση σκαφών και η πλακόστρωση τμήματος λιμανιού.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΠΕΣ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

• Την πίτα του έκοψε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσούπολης την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου σε γνωστό μαγαζί της πόλης παρουσία του Δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του και αφού έκοψε το κομμάτι του Δήμου έκανε αναφορά στην πολύ πετυχημένη εμφάνιση του συλλόγου στις γιορτές της παλιάς πόλης στην Ξάνθη με τη χορωδία τους την οποία κάλυψε οικονομικά ο Δήμος Νέστου. Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμη τη στήριξη του δραστήριου συλλόγου από τον Δήμο με την παροχή του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται και όχι μόνο. Εξέφρασε στον Πρόεδρο κ. Λαμπέτσο, τα συγχαρητήρια του για την πολυετή δράση του συλλόγου και την προσφορά του στον πολιτισμό.

• Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας (ΕΠΣ) έκοψε την πίτα της για μέλη και φίλους την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης. Παρέστησαν πλήθος μελών των ποδοσφαιρικών σωματείων του Δήμου μας καθώς και ο Δήμαρχος Νέστου, Βαγγέλης Τσομπανόπουλους όπου προσεκλήθη από την ΕΠΣ και του αποδόθηκαν ευχαριστίες για τη στήριξή του στα σωματεία. Ο Δήμαρχος κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε τόσο στις παρεμβάσεις που έγιναν στο γήπεδο του Νέστου ξεπερνώντας τις 170.000€, στις παρεμβάσεις που έγιναν σε όλα τα γήπεδα του Δήμου αλλά και την παραχώρηση των λεωφορείων του Δήμου για τη μεταφορά των ομάδων στους εκάστοτε αγώνες εκτός έδρας. Παρέστησαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδης Νίκος, ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μαυροθαλασσίτης Νίκος, ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα κ. Τουμπεκτσής Δημήτρης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Καϊντατζόπουλος Χαράλαμπος, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Παπαθεοδώρου Κωνστατνίνος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κα Κοσμίδου Λαρίσα και κ. Καραγεωργίου Γεώργιος.

• Το Σαββατοκύριακο 20-21 Ιανουαρίου την πίτα τους έκοψαν επίσης ο Αλιευτικός Σύλλογος Πέρνης όπου τον Δήμο εκπροσώπησε η Πρόεδρος της ΕΥΝΕΣΤΙΑΣ κα Αργυρέλη Ελένη. Ο Σύλλογος Ποντίων που έκοψε την πίτα του την Κυριακή στον χώρο τους, όπου παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε και στην κατασκευή του μνημείου που ανέλαβε και κάλυψε οικονομικά ο Δήμος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδης Νίκος, ο Πρόεδρος Αναπτυξιακής κ. Παπαθεοδώρου Κώστας και οι δημοτικοί σύμβουλοι κα Κοσμίδου Λαρίσα, κ. Καραγεωργίου Γεώργιος και κ. Σαββαϊδης Λάζαρος. 

• Ο Αθλητικός Σύλλογος Ταεκβοντό Χρυσούπολης έκοψε κι αυτός την πίτα του παρουσία πλήθους κόσμου αλλά και του Δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδη Νίκο και τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής κ. Παπαθεοδώρου Κωνσταντίνο.

Από το Γραφείο Τύπου

Η ενδεικνυόμενη στάση μας στο θέμα των ανώδυνων και αποπροσανατολιστικών «εθνικών» συλλαλητηρίων

Του Αντώνη Κοσμίδη

Φυσικά και μας ενδιαφέρουν, δεδομένου ότι μας αφορούν σε κρίσιμο βαθμό, κάθε είδους αλυτρωτικές και επεκτατικές διαθέσεις των γειτονικών με την περιοχή και την πατρίδα μας χωρών. Μεταξύ αυτών και το όνομα, εφόσον διαφαίνονται από την χρήση του τέτοιου είδους βλέψεις που μπορούν να οδηγήσουν σε απόπειρες για επαναχάραξη των συνόρων!

Η ανησυχία, όμως, που καλλιεργείται από το όνομα που θέλει να δώσει η πλειοψηφία της πολιτικής εκπροσώπησης των Σλαβοαλβανομακεδόνων που κατοικούν σε ένα μεγάλο κομμάτι του πάλαι ποτέ μακεδονικού κράτους, θεωρώ ότι είναι προς λανθασμένη κατεύθυνση.

Έχουν γίνει εξαρχής τερατώδη σφάλματα κι από πλευράς της ελληνικής Πολιτείας, αλλά και διπλωματίας. Τώρα τα πράγματα φαίνεται ότι είναι ασυμμάζευτα. Η σύνθετη διεθνής ονομασία είναι δεδομένη, ενώ η αγνόησή της μπορεί να οδηγήσει σε μονομερή απόλυτα ονοματολογικά αποτελέσματα που θα περιπλέξουν την ασαφή και διφορούμενη κατάσταση.

Η δική μου απλή λογική, λέει, ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος σύρραξης μεταξύ των νότιων χωρών των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, που δεν τα παρέσυρε στο παρελθόν η διάλυση του μεγάλου γιουγκοσλαβικού κράτους που επιβλήθηκε από τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, αξιοποιώντας παρεμφερείς εθνικιστικές διαθέσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο κίνδυνος αυτός επαυξάνεται, όσο αυξάνεται και η ένταση μεταξύ των κυβερνήσεων των μεγάλων κεφαλαιοκρατικών και στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή (αγωγοί αερίου, αεροδρόμια, λιμάνια, βάσεις κ.ά.) 

Ποιά θα ήταν η ενδεδειγμένη πολιτική και διπλωματική αντιμετώπιση του θέματος; 

Κατ´ αρχήν η αντικειμενική εκτίμηση των γεγονότων από όλες τις αντιμονοπωλιακές, αντιιμπεριαλιστικές και αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας. Αποκλεισμός των μισαλλόδοξων, εθνικιστικών στοιχείων και αντιλήψεων που συνήθως συνδέονται με ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις  και σθεναρή αντιμετώπιση των επικίνδυνων αλυτρωτικών ισχυρισμών  σε κάθε μια χώρα που καλλιεργούν τις ιδέες της «Μεγάλης (Σλαβο)Μακεδονίας», της  «Μεγάλης Αλβανίας», της «Μεγάλης Ελλάδας», της «Μεγάλης Βουλγαρίας» και της «Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Διανύουμε μια ιστορική περίοδο συρρίκνωσης της οικονομικής ισχύος της χώρας μας. Κατά την οποία η κοσμοπολίτικη αστική τάξη της, επηρεάζοντας και τμήματα των μικρομεσαίων στρωμάτων, των ανώτερων εργατοϋπαλλήλων και της πλούσιας αγροτιάς, προσπαθεί να διατηρήσει τα κεκτημένα και να αναπτυχθεί περαιτέρω οικονομικά, διατηρώντας ή και επαυξάνοντας το ποσοστό κέρδους του κεφαλαίου, αποπροσανατολίζοντας τις εργαζόμενες λαϊκές μάζες από το κύριο πρόβλημά τους: Την αντίσταση στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωσή της που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με ουσιαστικό τρόπο και το θέμα των ξένων παρεμβάσεων και αλυτρωτικών απειλών.

Διότι η οδηγούμενη σε πλήρη φτωχοποίηση και ταξικά έντονα διχασμένη Ελλάδα, των πολύ πλουσίων εισοδηματιών, εφοπλιστών, βιομηχάνων, τραπεζιτών κ.ά. και των φτωχοποιημένων εργαζομένων, αδυνατεί να αντιπαραταχθεί τόσο στις επιβουλές και μηχανορραφίες του «συμμαχικού» ΝΑΤΟ και του ανεκδιήγητου Νίμιτς, όσο και στις επεκτατικές διαθέσεις των επιθετικών αστικών κύκλων των γειτονικών χωρών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα επιχειρούμενα παλλαϊκά συλλαλητήρια που τάχα δεν διοργανώνονται και δεν καθοδηγούνται από κέντρα συμφερόντων, αλλά είναι τελείως αυθόρμητα, ενώ είναι ευνόητο ότι προκαλούνται από τα προαναφερόμενα, είναι αποπροσανατολιστικά και στην ουσία τους διχαστικά για τον ελληνικό λαό.

Δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αποσοβούν και να διαγράφουν, στο όνομα των έστω και σε μεγάλο βαθμό υπαρκτών μελλοντικών εθνικών κινδύνων, τις ταξικές αντιθέσεις. Παραπλανούν τους εργαζόμενους αναφορικά με τις κύριες αιτίες των κινδύνων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε οικονομικο-κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.

Αυτή την στιγμή του αφαιρούν κάθε δικαίωμα σε οικονομική ευμάρεια, ξεπουλιέται μπιτ παρά κάθε μορφή ιδιοκτησίας σε προσωπική και δημόσια περιουσία. Μεγάλο τμήμα των ελληνικών ΜμΕ αποδεκατίζεται καθημερινά και δίχως καμία στήριξη από τις εξαθλιωμένες αλλά θεσμικά παντοδύναμες τράπεζες και την ελληνική Πολιτεία βρίσκεται στο έλεος του διεθνούς κεφαλαίου. Οι περισσότερες ακίνητες και κινητές περιουσίες, μέχρι και οι πρώτες κατοικίες των Ελλήνων ιθαγενών είναι υπό κατάσχεση και εκπλειστηριασμό.

Ενώ σε λίγο δεν θα μείνουν στην Μακεδονία ούτε ελληνικά αεροδρόμια, ούτε σιδηρόδρομοι, ούτε λιμάνια, ούτε δρόμοι, ούτε παραλίες, ούτε βιοτεχνίες, ούτε δάση, ορυκτά, νερό και γενικότερα ελληνικός φυσικός πλούτος, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού οδηγείται σε συναισθηματική ταξική αποφόρτιση, επικεντρώνοντας στο θέμα της αμφίβολης μελλοντικής διεκδίκησης ελληνικών εδαφών και εθνικού πλούτου που είναι σαφές ότι δεν μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν ως τέτοια.

Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία αντιστασιακή διάθεση από μέρους των «αφανών» πολιτικών, εκκλησιαστικών και αμιγώς οικονομικών κύκλων που υποκινούν και διοργανώνουν αυτές τις ανώδυνες και αποπροσανατολιστικές για τα ταξικά συμφέροντα των φτωχών εργαζομένων, αντιδράσεις.

Επειδή οι παράταιρες εκδηλώσεις αυτού του είδους είναι χρήσιμες μόνο για την κυβέρνηση και τους μνημονιακούς εταίρους της, καθώς και για τους αντιδραστικούς κύκλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που επιδιώκουν να μην απεγκλωβιστεί η Ελλάδα από τα δεσμά της και

Επειδή, όσο οι αντιστάσεις αυτής της μορφής για το μέλλον της χώρας μας παραμένουν ασυντόνιστες, χωρίς ένα ξεκάθαρο πατριωτικό φιλολαϊκό πλαίσιο απεξάρτησης της χώρας μας από οικονομικής και στρατιωτικής πλευράς, ενδέχεται να αποβούν μακροπρόθεσμα εξαιρετικά ωφέλιμες για το κεφαλαιοκρατικό και ιμπεριαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια,

οι συνειδητοποιημένοι αριστεροί, προοδευτικοί και λαϊκοί αγωνιστές είτε δεν συμμετέχουμε καθόλου ή τις παρακολουθούμε με επιφύλαξη, ώστε να παρέμβουμε προς την σωστή κατεύθυνση.

Επιδιώκουμε την σύνδεση αυτού του επιμέρους υπαρκτού θέματος, με το γενικότερο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα της ιδιότυπης οικονομικής κατοχής της Ελλάδας από την Ευρώπη της Γερμανίας και των άλλων ισχυρών κρατών της.

Ζητάμε την αφύπνιση του λαού και την συσχέτιση κάθε είδους εθνικών-πατριωτικών εκδηλώσεων με τους αντιμνημονιακούς, αντιμονοπωλιακούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Αποβάλλοντας κάθε τι αλυτρωτικό, εθνικιστικό, ρατσιστικό και φασιστικό που μόνο περιπέτειες δεινών και καταστροφών μπορούν να προκαλέσουν στη χώρα μας και στον λαό της.

*Ο Αντώνης Κοσμίδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΡ της Λαϊκής Ενότητας και υπεύθυνος για τις ΜμΕ του Μεταποιητικού Τομέα στο Επιμελητήριο Ξάνθης.

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN Greece

«Δεν θα επιτρέψω να δούμε στην Ελλάδα να αναβιώνει μια νέα γενιά τρομοκρατών»

 «Οι υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας υποφέρουν χωρίς αστυνόμευση. Αυτό θα αλλάξει»

Κύριε Μητσοτάκη σας καλωσορίζω στο CNN Greece. Νομίζω ότι σας συναντάμε και λίγη ώρα μετά το επίσημο μνημόσυνο των θυμάτων της τρομοκρατίας. Το διοργανώνει κάθε χρόνο ο σύλλογος του Θάνου Αξαρλιάν. Και, για να είμαι ειλικρινής, τη συνέντευξή μας αυτή θα ήθελα να την ξεκινήσω ακριβώς από αυτό, από το θέμα της τρομοκρατίας. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ετοιμάζεται να πάρει μια ακόμη άδεια. Αυτό έχει βρει την αντίδραση τη δική σας και της οικογένειάς σας. Ας μην ξεχνάμε ότι η οικογένειά σας είχε ένα θύμα της 17 Νοέμβρη, τον Παύλο Μπακογιάννη. Υπάρχει έντονη αντίδραση και από το Κόμμα σας. Καταρχάς, θέλω να μου πείτε, σε προσωπικό επίπεδο, πως βλέπετε το ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα πάρει και πάλι άδεια για να βρεθεί με την οικογένειά του. 

Πιστεύω ότι η αντίδραση δεν είναι μόνο προσωπική, δεν είναι μόνο οικογενειακή και το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο τα θύματα της τρομοκρατίας. Αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει καταδικασθεί 11 φορές σε ισόβια δεν πρέπει να παίρνει άδεια από τη φυλακή για κανέναν λόγο. Πόσο μάλλον όταν δεν έχει δημόσια μετανοήσει για τις πράξεις του και πόσο μάλλον όταν σήμερα στη χώρα εκτρέφεται μια καινούργια γενιά τρομοκρατών, η οποία στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουφοντίνα βλέπει ξεκάθαρα τον ιδεολογικό της καθοδηγητή. Κατά συνέπεια, είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα και πιστεύω ότι θα πρέπει και το νομικό πλαίσιο να προσαρμοστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε άνθρωποι οι οποίοι έχουν καταδικασθεί για τέτοιου είδους εγκλήματα να μην βγαίνουν από τη φυλακή για κανέναν λόγο. 

Παραδέχεστε, λοιπόν, ότι ήταν κάτι το οποίο ενδεχομένως να είχε ξεφύγει από τη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή, να μην μπορεί να πάρει άδεια ένας τρομοκράτης, ένας εκτελεστής, ο οποίος - όπως πολύ σωστά είπατε -  έχει καταδικασθεί 11 φορές, δεν έχει ζητήσει συγνώμη και το κυριότερο συνεχίζει να αρθρογραφεί, να γράφει βιβλία για την ύπαρξη της τρομοκρατίας στη χώρα. Δεν το είχε προλάβει αυτό η Νέα Δημοκρατία. 

Υπό κανονικές συνθήκες, ένας άνθρωπος σαν τον Κουφοντίνα και τους ομοϊδεάτες του θα βρισκόντουσαν σε μια φυλακή υψίστης ασφάλειας από την οποία δεν θα μπορούν να επικοινωνούν εύκολα με τον έξω κόσμο με κινητά, όπως συμβαίνει σήμερα στον διάτρητο, κατά τα άλλα, Κορυδαλλό και βέβαια από το οποίο δεν θα μπορούν να παίρνουν άδειες, παρά μόνο αν πληρούν πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις Σας θυμίζω ότι τις φυλακές υψίστης ασφάλειας τις είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, δεν τις είχε ολοκληρώσει. Διότι το πρώτο νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης ήταν η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και ουσιαστικά η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των τρομοκρατών και αυτών που ασπάζονται τις δικές τους απόψεις. Ήταν ένα μεγάλο λάθος, θα διορθωθεί άμεσα από την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Τα θέματα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας παραδοσιακά είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Και από την ημέρα που αναλάβατε εσείς το τιμόνι του Κόμματος είναι ξεκάθαρο ότι τα φαινόμενα ανομίας είναι και στη δική σας ατζέντα πάντα πάρα πολύ ψηλά. Θυμήθηκα, κ. Μητσοτάκη, μια συνέντευξή σας στη Real News στην οποία συγκεκριμένα είχατε πει «είμαι αποφασισμένος να τελειώσω με το άβατο των Εξαρχείων από τον πρώτο μήνα». Και θέλω να σας ρωτήσω: Επιμένετε; Θα μπορέσετε να λύσετε το θέμα των Εξαρχείων από τον πρώτο μήνα; 

Το θέμα είναι σύνθετο και περίπλοκο. Είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση έχει δείξει μια ακατανόητη ανοχή σε φαινόμενα οργανωμένης βίας, τα οποία εκπορεύονται από τα Εξάρχεια. Δίνουμε αυτήν τη συνέντευξη σήμερα σε ένα χώρο ο οποίος είναι κοντά στα Εξάρχεια. Τα Εξάρχεια, όμως, σήμερα είναι μια απαγορευμένη ζώνη για πολλούς συμπολίτες μας. Δεν υπάρχει στην ουσία Κράτος στα Εξάρχεια. Και αυτό είναι κάτι το οποίο από καμία οργανωμένη κοινωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Και σήμερα στα Εξάρχεια εκτρέφεται μια καινούργια γενιά «αγωνιστών», που θα μπορούσαν πάρα πολύ εύκολα να καταλήξουν να στελεχώσουν την καινούργια γενιά της τρομοκρατίας Έχω πει πολλές φορές - και το επαναλαμβάνω - ότι η απόσταση που χωρίζει μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ δεν είναι τελικά τόσο μεγάλη. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι μόνο να ανακτηθεί επιχειρησιακά ο έλεγχος των Εξαρχείων, δεν είναι μόνο αστυνομικό το πρόβλημα, είναι πιο σύνθετο. Είναι πως μια παραδοσιακή γειτονιά της Αθήνας θα μπορέσει και πάλι να ανακτήσει την ταυτότητά της, θα μπορέσει να ανακτήσει την οικονομική ζωή, την οποία είχε με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, και πως όλη αυτή η προσπάθεια θα συνδυαστεί με μια συνολική επιχείρηση ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, την οποία εγώ προσωπικά την οραματίζομαι με αφετηρία μια μεγάλη αστική ανάπλαση, που θα έχει στο κέντρο της το Αρχαιολογικό Μουσείο. Έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του παραδοσιακού κτηρίου του Πολυτεχνείου. Είναι παντελώς αδιανόητο σήμερα το κτήριο αυτό, με όλους αυτούς τους τόσο σημαντικούς ιστορικούς συμβολισμούς, να είναι ορμητήριο για κάθε λογής παράνομες δραστηριότητες Και, βέβαια, η συνολική εικόνα του κτηρίου αυτού δεν μας τιμά καθόλου. 

Και με μια αίθουσα η οποία είναι μονίμως σε κατάληψη, να σας συμπληρώσω. 

Δεν γίνεται δημόσιοι χώροι, πόσο μάλλον δημόσιοι ακαδημαϊκοί χώροι να τελούν υπό κατάληψη. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει επιχειρησιακά χαρακτηριστικά Απαιτεί πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί. Και θα αντιμετωπιστεί την επόμενη μέρα. Αλλά επαναλαμβάνω, το ζήτημα δεν είναι μόνο επιχειρησιακό. Δεν αφορά μόνο τις εντολές τις οποίες παίρνει ή δεν παίρνει εν προκειμένω η Αστυνομία. Γιατί  όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες εντολές σήμερα η Αστυνομία να μην επεμβαίνει στα Εξάρχεια και να μην ενοχλεί όλους αυτούς τους μπαχαλάκηδες. Αλλά επαναλαμβάνω, το ζήτημα δεν είναι μόνο ένα ζήτημα που αφορά την παρέμβαση της Αστυνομίας. Πρέπει συνολικά να δούμε το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, πως θα του δώσουμε νέα ζωή, νέα ταυτότητα και πως θα μπορέσουμε να πείσουμε ανθρώπους, επιχειρήσεις να έρθουν και πάλι να εγκατασταθούν σε αυτές τις γειτονιές, οι οποίες σήμερα για πολλούς λόγους που όλοι γνωρίζουμε δεν είναι καθόλου ελκυστικές για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα. Και, βέβαια, δημιουργείτε και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι προφανώς δεν θέλουν να ζουν υπό καθεστώς ομηρίας. 

Θα σας πει, όμως, κάποιος, κ. Μητσοτάκη, και γιατί τόσα χρόνια το πρόβλημα των Εξαρχείων δεν το είχε λύσει η Νέα Δημοκρατία; 

Μισό λεπτό. Θέλω να τονίσω ότι η κατάσταση ως προς τη λειτουργία της Αστυνομίας, επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας, ήταν πολύ καλύτερη. Υπήρχαν ομάδες ταχείας παρέμβασης και σαφώς υπήρχε η αίσθηση…

Μιλάτε για την ομάδα «Δέλτα»; 

Βεβαίως - χωρίς σε καμία περίπτωση να αστυνομοκρατείται η πόλη - ότι η παρουσία της Αστυνομίας ήταν αισθητή εκεί που τη χρειαζόμαστε πραγματικά. Λοιπόν, όλα αυτά καταργήθηκαν. Και καταργήθηκαν, διότι υπήρχε μια πολύ ξεκάθαρη ιδεολογική προσέγγιση στα ζητήματα αυτά, που είναι μια προσέγγιση - θέλω να το τονίσω αυτό - καθαρά μειοψηφική. Ακούω, ξέρετε συχνά, το επιχείρημα ότι η ατζέντα νόμος και τάξη είναι μια δεξιά ατζέντα. Αυτά είναι σαχλαμάρες. Και τι εννοώ με αυτό; Υπάρχουν σήμερα εστίες ανομίας, όχι μόνο στα Εξάρχεια, και στη Δυτική Αθήνα και κατεξοχήν στις φτωχές γειτονιές του Λεκανοπεδίου. Οι κάτοικοι υποφέρουν περισσότερο από την έλλειψη της Αστυνομίας και από τη μη επιβολή του νόμου και της τάξης. Γιατί, λοιπόν, το κανονικό, να υπάρχει δηλαδή μια παρουσία της Αστυνομίας, όπως αυτή χρειάζεται να περιορίσουμε τη μικρή, τη μεσαία εγκληματικότητα, να κάνουμε τους πολίτες να αισθάνονται και πάλι ασφαλείς, να μπορεί το νέο παιδί να βγει από το σπίτι του χωρίς να ανησυχούν οι γονείς για το πώς θα γυρίσει πίσω. Γιατί αυτό είναι μια δεξιά ατζέντα; Είναι μια ατζέντα κοινής λογικής και είναι μια ατζέντα με την οποία πιστεύω ότι συντάσσεται η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Βέβαια, είναι σίγουρα μια ατζέντα που δεν βρίσκει σύμφωνους τους σημερινούς κυβερνώντες. 

Μπορούν να σας παραπέμψουν, όμως, οι σημερινοί κυβερνώντες στα στοιχεία της εγκληματικότητας και να σας πουν, να, ορίστε, έχουν μειωθεί. 

Όχι. Τα στοιχεία της εγκληματικότητας δεν δείχνουν αυτό το πράγμα. Και για άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας έσπευσε στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή να παρουσιάσει πλαστά, όχι πλαστά μάλλον, να παραποιήσει τα πραγματικά στοιχεία. Πράγματι, έχουμε μια μείωση στους φόνους, αλλά σε όλα τα άλλα επίπεδα και ειδικά στις ληστείες και στις κλοπές, έχουμε πολύ σημαντική αύξηση. Γι’ αυτό και όταν αναφερόμαστε στην εγκληματικότητα, μη σκεφτόμαστε μόνο τις μολότοφ που πέφτουν στα Εξάρχεια, αλλά να σκεφτόμαστε και τις ληστείες εδώ πέρα στην Αθήνα, στην παραμεθόριο... Είχα βρεθεί πρόσφατα στην Ήπειρο και μου παρουσίαζαν οι κάτοικοι των χωριών της Ηπείρου μια εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση. Οι πολίτες σήμερα στην Ελλάδα αισθάνονται πολύ λιγότερο ασφαλείς  απ’ ότι αισθανόντουσαν πριν από κάποια χρόνια. Και αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα. Διότι η ασφάλεια του πολίτη είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Ο πολίτης που δεν αισθάνεται ασφαλής, δεν είναι πραγματικά ελεύθερος. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος επιχειρεί στο κέντρο της Αθήνας και ξέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να περάσει και να του πετάξει μια μολότοφ και να του κάψει το μαγαζί  δεν είναι ασφαλής. Αυτά είναι αυτονόητα ζητήματα, που οι οργανωμένες κοινωνίες τα έχουν αντιμετωπίσει και είναι και συζητήσεις, ξέρετε, που δεν πρέπει να έχουν έναν έντονο ιδεολογικό χαρακτήρα. Επαναλαμβάνω, το ζήτημα δεν είναι ιδεολογικό. Όποιος σέβεται τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου αντιλαμβάνεται αυτά τα οποία λέω είναι σωστά. 

Θέλω να περάσουμε, τώρα, κ. Μητσοτάκη, σε ένα άλλο θέμα, το οποίο αρκετές φορές έχει γίνει και σημείο τριβής μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, ο περίφημος «Ρουβίκωνας». Κυβερνητικά στελέχη έχουν κάνει λόγο για ακτιβισμό. Ο κ. Λεβέντης έχει πει ότι ο «Ρουβίκωνας» είναι σαν συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς μπορείτε σας παρακαλώ πολύ να μου πείτε τι είναι ο «Ρουβίκωνας»; 

Η ανοχή την οποία δείχνει η Κυβέρνηση στο «Ρουβίκωνα» είναι προκλητική. Δεν είναι δυνατόν, αυτήν τη στιγμή, να υπάρχει μια ομάδα, η οποία δεν έχει αποκηρύξει και την ένοπλη βία καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο στα κείμενά της, η οποία να κάνει ό,τι θέλει, να εισβάλει σε δημόσιους χώρους, να απειλεί κόσμο, να απειλεί δημόσιους υπαλλήλους, να απειλεί συμβολαιογράφους, και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός. Να θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι ένας ακτιβισμός, τον οποίο πρέπει να ανεχόμαστε. 

Γιατί πιστεύετε ότι το κάνουν αυτό; Ανοχή για ποιο λόγο; 

Κοιτάξτε, τα έχω πει πολλές φορές, δεν νομίζω, ότι χρειάζεται να δοθούν ιδιαίτερες εξηγήσεις. Υπάρχει μια μεγάλη κατανόηση μέσα σε ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Εξ’ ου και υπάρχει αυτή η ανοχή σήμερα από την Κυβέρνηση, η οποία δίνει ξεκάθαρες πολιτικές κατευθύνσεις στην αστυνομία να μην παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία όχι μόνο είναι απαράδεκτα αλλά διασύρουν και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Λοιπόν, αυτά θα σταματήσουν.

Πως;

Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο ένα Κράτος να δώσει στην αστυνομία τη δυνατότητα να κάνει τη δουλειά της. Θέλω - να πω και μια κουβέντα - για τους άντρες και τις γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας που σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και βλέποντας και τους μισθούς τους να περικόπτονται για άλλη μια φορά, επιτελούν το καθήκον τους. Είναι στην πρώτη γραμμή και αισθάνονται και αυτοί μία λογική αγανάκτησης, όταν η οργανωμένη πολιτεία δεν τους καλύπτει. Δεν αναφέρομαι οικονομικά, δεν τους καλύπτει ηθικά. Αναρωτιέμαι, πολλές φορές, καμιά φορά ξέρετε μπαίνω μέσα στις κλούβες των ΜΑΤ και βλέπω αυτά τα νέα παιδιά. 

Έχετε μπει μέσα σε κλούβα;

Βεβαίως, συχνά μπαίνω. Συχνά συνομιλώ και με αστυνομικούς στο δρόμο. Νέα παιδιά, φιλότιμα παιδιά που τιμούν το Εθνόσημο, το οποίο φορούν. Βρίσκονται πολλές φορές, στη δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση να τους πετάει κάποιος μολότοφ και να μην μπορούν να αντιδράσουν. Και η αστυνομία χρειάζεται μια ηθική στήριξη και πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την πολιτική κάλυψη να κάνει την δουλειά της σωστά. Αυτό προς θεού, δεν σημαίνει ότι κατά οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε να ανεχτούμε φαινόμενα υπέρβασης της αρμοδιότητας της αστυνομίας και βίας, η οποία ξεπερνάει τα όρια τα οποία θέτει ο Νόμος. Είναι πάρα πολύ διαφορετικό  αυτό το οποίο σας λέω, από την αίσθηση την οποία έχουν σήμερα τα Σώματα Ασφαλείας, ότι δεν έχουν την απαραίτητη πολική κάλυψη για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. 

Επειδή είπατε για οικονομικά και φαντάζομαι ότι θα ενδιαφέρει πάρα πολύ. Μία τελευταία ερώτηση. Να υποθέσω, λοιπόν, ότι όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει Κυβέρνηση, αυτό με τις μειώσεις θα αποκατασταθεί;

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς είχαμε αποκρούσει οποιαδήποτε παρέμβαση αφορούσε τα ειδικά μισθολόγια. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία, σύντομα θα κλείσει τρία χρόνια στην εξουσία, δεν κατάφερε να αποτρέψει ούτε αυτό. 

Άρα θα τα επαναφέρετε τα ειδικά μισθολόγια στα επίπεδα που ήταν; 

 Έχουμε πει ότι θα κάνουμε μια συνολική επαναξιολόγηση των μισθολογίων των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν μπορώ να δεσμευθώ για κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή. Αυτό το οποίο λέω πάντα όταν μιλάω συνολικά για τη Δημόσια Διοίκηση, είναι ότι θέλουμε αξιοπρεπείς μισθούς, ο καθένας να αμείβεται ανάλογα με τη δυσκολία της δουλειάς του. Τέλος, θέλουμε και ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο να μας επιτρέπει , να ξεχωρίζουμε τους πολύ καλούς από τους μέτριους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς. 

Κύριε Μητσοτάκη, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Θέλω μόνο να σας δεσμεύσω κάποια άλλη φορά να σας έχουμε και πάλι στο CNN Greece για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα, οικονομικά, τώρα το Σκοπιανό, θέματα Υγείας. Θα χαρούμε πάρα πολύ να σας έχουμε για μια ακόμα φορά.

Όπως το είπατε και στην αρχή της κουβέντας, η συνέντευξη δόθηκε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, αμέσως μετά το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της τρομοκρατίας. Είναι μια συγκυρία, συγκινησιακά φορτισμένη, φυσικά για όλους μας. Αλλά μια συγκυρία στην οποία οφείλουμε όλοι μας, να επαναλάβουμε και να πούμε ξεκάθαρα, δεν πρόκειται να δείξουμε καμία ανοχή στην τρομοκρατία. Η τρομοκρατία αφορά όλους μας, αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας, δεν αφορά μόνο τους συγγενείς των θυμάτων και δεν πρόκειται να επιτρέψω προσωπικά, να δούμε στην Ελλάδα, να αναβιώνει μια νέα γενιά τρομοκρατών. Αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί η χώρα μας από αυτό το φαινόμενο. Αρκετές οικογένειες έχουν πονέσει, έχουν υποφέρει από την εγχώρια ελληνική τρομοκρατία. Φτάνει πια.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Μητσοτάκη

Παράπονα της ΝΔ προς την ΕΡΤ

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής, κυρία Μαρία Σπυράκη επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ε.Ρ.Τ., κ. Χρήστο Λεοντή και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο, υπεύθυνο του τομέα ειδήσεων, κ. Βασίλη Ταλαμάγκα  στους οποίους εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Νέας Δημοκρατίας για την ελλιπέστατη κάλυψη του χθεσινού συλλαλητηρίου. Στην επικοινωνία που είχαν, η κυρία Σπυράκη επισήμανε την ολιγωρία της Δημόσιας Τηλεόρασης και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής, ότι την ώρα της συγκέντρωσης, η ΕΡΤ3 προέβαλλε την εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό».

Τελευταία η Ελλάδα στον δείκτη της “δίκαιης ανάπτυξης” σύμφωνα με την Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ενόψει της αναχώρησης του κ. Τσίπρα για το Νταβός, του στέλνουμε την Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία, μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, στον δείκτη της “δίκαιης ανάπτυξης”.

Αλλά και σε όλους τους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, καταγράφοντας νέα μείωση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, μείωση του κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. και αύξηση της φτώχειας.

Μάταια προσπαθεί η Κυβέρνηση να πείσει ότι είναι φορέας κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα στοιχεία, αλλά κυρίως η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, τους διαψεύδουν καθημερινά».

Δήλωση της Φωτεινής Αραμπατζή

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Eνώ άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., προχωρούν σε εισοδηματική ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών και θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου δεν κάνει τίποτε για την αποζημίωση των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών και αιγοπροβατοτρόφων».

Πλήρης Δήλωση

 «Μαθήματα βέλτιστων πρακτικών για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών κλάδων τους, παραδίδουν ευρωπαϊκά κράτη μέλη στον απολύτως αδρανή Έλληνα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Παραθέτουμε δύο ενδεικτικά παραδείγματα: 

● Το Ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας, στις 11 Ιανουαρίου,  ενέκρινε 10 εκ. ευρώ έκτακτη ενίσχυση του τομέα των εσπεριδοειδών, ως αποζημίωση για το ρωσικό εμπάργκο και για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από τον ιό Tristeza.

● Το Βελγικό Υπουργείο Γεωργίας, στις 19 Ιανουαρίου, ενέκρινε τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στους Βέλγους ορνιθοπαραγωγούς ύψους 15 εκ. ευρώ, ως αντιστάθμισμα στην απώλεια εισοδήματος λόγω εκτεταμένης μόλυνσης των αβγών από απαγορευμένο εντομοκτόνο.

Πως απαντά ο κ. Αποστόλου στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς, που πλήττονται για 3η συνεχή  χρονιά από το ρωσικό εμπάργκο; 

Τι προτίθεται να κάνει με  τους αιγοπροβατοτρόφους, που αγωνίζονται να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης στη διεθνή αγορά γάλακτος, όταν οι τιμές του γάλακτος σημειώνουν κάθετη πτώση; 

Πώς θα επιβιώσουν οι Έλληνες παραγωγοί σε συνθήκες ανταγωνισμού  όταν δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων προβλημάτων; Και ενώ ταυτόχρονα καλούνται να σηκώσουν το βάρος των υπέρογκων φόρων και εισφορών που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Αποστόλοου, είναι να ακολουθήσει, έστω και τώρα, το παράδειγμα άλλων χωρών της Ε.Ε. αναλαμβάνοντας αντίστοιχες πρωτοβουλίες».

Εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Αγαπητοί συμπολίτες, 

στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας, σας γνωστοποιούμε ότι το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018  και από τις 09:00 έως τις 14:00 θα πραγματοποιηθεί Εθελοντική Αιμοδοσία με την κινητή μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης στα γραφεία του Χορευτικού Ομίλου Ξάνθης (Άνωθεν του Δημοτικού Πάρκινγκ-απέναντι από Δημοτική Αγορά Ξάνθης) Η αιμοδοσία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ως ένα δείγμα σεβασμού στο πρόσωπό του και αναγνώρισης του έργου του. Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν υπέρμαχος της δωρεάς οργάνων και της εθελοντικής αιμοδοσίας και είχε γράψει και αρκετά άρθρα για τα δύο θέματα. Η περιπέτεια της υγείας του και η αντιμετώπισή της από τον ίδιο ήταν ακόμη μια διδαχή προς όλους μας έτσι όπως μας είχε συνηθίσει άλλωστε όλα τα χρόνια της ποιμαντορίας του. Τον Ιούνιο του 2007 διαγνώστηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και χειρουργήθηκε με επιτυχία για την αφαίρεση του όγκου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας όμως διαγνώστηκε και δεύτερος καρκίνος στο ήπαρ, καθώς και κίρρωση, που ήταν αποτέλεσμα χρόνιας ηπατίτιδας. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και τέθηκε σε αναμονή εύρεσης μοσχεύματος, προκειμένου να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. Αν και το μόσχευμα βρέθηκε, κατά τη χειρουργική επέμβαση στις 8 Οκτωβρίου δεν έγινε η μεταμόσχευση, καθώς διαπιστώθηκαν πολλαπλές μεταστάσεις.  Λίγες εβδομάδες αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε τη θεραπεία του. Η θεραπευτική αγωγή που ακολουθούσε του δημιουργούσε παρενέργειες και σταδιακή επιδείνωση της υγείας του. Στα τελευταία στάδια της ασθένειας του αρνήθηκε περαιτέρω ιατρική αγωγή, καθώς και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Στις 28 Ιανουαρίου του 2008 στις 5:15 το πρωί άφησε τη τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών. Απεβίωσε στην οικία του, όπως ο ίδιος ζήτησε, χωρίς να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, παρά την επιδείνωσή της υγείας του που τον οδήγησε στο να καταλήξει.

Στο τελευταίο του δημόσιο μήνυμα, με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς του 2008, νιώθοντας το τέλος του αφήνει την παρακαταθήκη του με τα εξής λόγια «Σταθείτε όλοι όρθιοι στις επάλξεις σας και μη ξεπουλήσετε τα πρωτοτόκια μας. Διδάξτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως την εβίωσαν οι αείμνηστοι Πατέρες μας. Ο λαός μας ξέρει να υπερασπίζεται τα ιερά και τα όσιά του. Το έχει κατ' επανάληψιν αποδείξει. Και θα το αποδείξει και πάλι. Αντίσταση και Ανάκαμψη. Για να ξαναβρούμε ότι έχουμε χάσει, για να υπερασπισθούμε ότι κινδυνεύει»

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της «ΑΓΑΠΗΣ» από το έτος 2008 το τελευταίο Σάββατο κάθε Ιανουαρίου  διοργανώνεται εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμη του. Ζητάμε από όλους σας να συμμετάσχετε προκειμένου να συλλέξουμε αρκετές μονάδες αίματος προς ανακούφιση των παιδιών που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) στον Νομό μας αλλά και για όλους τους συνανθρώπους που βασανίζονται στο κρεβάτι του πόνου.

Για τυχόν πληροφορίες σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τα τηλέφωνα του Συλλόγου: 2541022256, 2541083768, 6946044278.  

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Χαρ.Παπαχρόνης                                                      

Ο Γεν. Γραμματέας Γεώργιος Αριστ. Μαθιουδάκης

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Συνελήφθησαν 3 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (21-1-2018), στο νομό Έβρου, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, τρεις (3) αλλοδαποί, ένας 21χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, ένας 31χρονος υπήκοος Πακιστάν και ένας 29χρονος υπήκοος Παλαιστίνης, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις συνολικά δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Νεπάλ, Πακιστάν, Μπανγκλαντές, Συρίας και Ιράκ.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, συνέλαβαν τους δύο διακινητές, ηλικίας 31 και 21 ετών, διότι, επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφεραν , παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Στη δεύτερη περίπτωση, το ίδιο πρωί, στην Εθνική Οδό Αρδανίου - Ορμενίου (βόρειο κόμβο Σουφλίου), αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 29χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Πλησίον των διοδίων της Μέστης, ο 29χρονος ακινητοποίησε το όχημα και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς. Σε έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησαν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Φερών και Σουφλίου.

Συνελήφθη 23χρονη ημεδαπή κατηγορούμενη για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα μη νόμιμου αλλοδαπού μέσω του Κρατικού Αερολιμένα Καβάλας

Επιπλέον συνελήφθη 23χρονος υπήκοος Αλβανίας κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών

Συνελήφθησαν την 21-01-2018 το πρωί, στον Κρατικό Αερολιμένα Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Καβάλας, δύο (2) άτομα, μία 23χρονη ημεδαπή και ένας 23χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση εξόδου από τη χώρα και απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα με τη χρήση πλαστού εγγράφου κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν την 23χρονη, διότι μετέβη στον Κρατικό Αερολιμένα Καβάλας, συνοδεύοντας – καθοδηγώντας τον 23χρονο, με σκοπό να διευκολύνει την παράνομη έξοδο του από τη χώρα. Συγκεκριμένα, επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό το Βερολίνο Γερμανίας, κάνοντας χρήση πλαστής ταυτότητας των ελληνικών αρχών, την οποία κατείχε και επέδειξε ο 23χρονος κατά τον έλεγχο.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει έναν ακόμη 25χρονο ημεδαπό, συνεργό της 23χρονης, ο οποίος όπως προέκυψε προμήθευσε τον 23χρονο με το παραπάνω πλαστό έγγραφο.

Κατασχέθηκε το παραπάνω έγγραφο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Καβάλας.

 

Έκοψε την πίτα του ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης

Παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιου , του Αντιπεριφε-ρειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη, των Δημάρχων Ξάνθης και Αβδήρων κ.κ. Δημαρχόπουλου και Τσιτιριδή, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας κ. Καραλίδη, εκπροσώπων του Στρατηγού του Δ΄Σ.Σ. , του Συλλόγου Κυπρίων, του Γηροκομείου, της ΕΑΑΣ, των Προέδρων των Συλλόγων Σαρακατσανέων και Μικρασιατών, του πρώην υπευθύνου επί των τουριστικών θεμάτων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, περιφ. συμβούλου κ. Μιχάλη Αμοιρίδη, μελών και νέων του Συλλόγου και του Συλλόγου Ποντίων φοιτητών Ξάνθης, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης ευλόγησε την κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου ευχόμενος τα καλλίτερα και μεταφέροντας τις θερμές ευχές του Μητροπολίτης μας ο οποίος βρίσκονταν εκτός Ξάνθης.

Στο σύντομο καλωσόρισμα του ο Πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε. "Να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε σήμερα μαζί μας και ενώνουμε τις ευχές ώστε η καινούργια χρονιά να είναι ειρηνική για όλο τον κόσμο, ελπιδοφόρα για την πατρίδα μας και δημιουργική χρονιά προσφοράς του Συλλόγου μας στην ποντιακή ράτσα αλλά και στην κοινωνία της Ξάνθης.

Η σημερινή μέρα είναι μέρα ευχών για το καινούργιο, το νέο που μπήκε στην ζωή μας και μας γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδες. Αφήσαμε πίσω μας μια χρόνιά με σημαντικές δράσεις του Συλλόγου μας.

Να ευχηθώ να έχουμε όλοι την υγεία μας και να υποσχεθούμε ότι ο Σύλλογος μας με την θέληση και το πείσμα της ράτσας μας θα συνεχίσει το έργο της διατήρησης και προβολή των παραδόσεων του ελληνισμού του Πόντου.  Στα δύσκολα χρόνια που περνάμε ο καθ ένας από μας που αγαπά αυτά τον τόπο, την ιστορία του, τις παραδόσεις της γενιάς του οφείλει να κρατά ψηλά τον ευγενή αγώνα για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην συμβολική βράβευση των αριστούχων μαθητών και μαθητριών που αρίστευσαν η πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις τιμούμε όλους τους νέους που δίνουν, ο καθένας με τις δυνάμεις και τις ικανότητες του, τον αγώνα τον καλό και τους εκπαιδευτικούς που σκύβουν με αγάπη και ενδιαφέρον πάνω στα παιδιά μας για να τους οδηγήσουν στους δρόμους της γνώσης και της επιτυχίας."

Κατά τη επίδοση των επαίνων οι παριστάμενοι υψηλοί προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να εξάρουν την μεγάλη προσφορά του Συλλόγου μας στον πολιτισμό αλλά και την συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας, παρότρυναν την συνέχιση με το ίδιο πείσμα και θέληση δηλώνοντας ότι βρίσκονται πάντα στο πλευρό του Συλλόγου.

Βραβευθέντες το 2018.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ 

Κέλλερ Αικατερίνη-Αλίκη Στήβεν Ουϊλλιαμ Ελένη Α 4ο Γυμνάσιο 19 10/14

Χατζηφωτιάδου Ανδρονίκη-Αργυρώ Δανιήλ Αϊδόνης Β 1ου Γυμνασίου 18 12/14

ΛΥΚΕΙΟ 

Κέλλερ Γεώργιος Στήβεν Ουϊλλιαμ Ελένη Β 3 ο Λύκειο 18 3/10

Κυρλίδης Ελευθέριος Χρήστος Δέσποινα Β 2 ο Λύκειο 19 1/10

ΑΕΙ 

Βέρτη Βαρβάρα Αθανάσιος Χαρίκλεια ΔΠΘ, τμήμα φυσικής αγωγής & αθλητισμού 

Δερμεντζίδης Ηρακλής Παντελής Μαρίνα Σχολή μουσικής &οπτικοακουστικών τεχνών Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Και του χρόνου.