Log in
updated 4:58 PM CDT, Oct 17, 2017
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Οκτώβριος 2017

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Από ιδεοληψία και ανικανότητα χάνεται η μία ευκαιρία μετά την άλλη

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα τα αναθεωρημένα στοιχεία του Α.Ε.Π. για το 2016.

Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά έβγαζε τη χώρα από την κρίση, επιτυγχάνοντας υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ό,τι όλοι προέβλεπαν για το 2014. Αντίθετα, ενώ η Κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια οικονομία που αναπτύσσονταν και τη βύθισε στην ύφεση τη διετία 2015 -2016.

Συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ύφεση για το 2016 ύψους -0,2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για στασιμότητα (0,0%). Ταυτόχρονα, αναθεώρησε προς τα πάνω το Α.Ε.Π. του 2014, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει πλέον την ανάπτυξη στο +0,7%, αντί προηγούμενης εκτίμησης για +0,4%, και προς τα κάτω το Α.Ε.Π. του 2015 ανεβάζοντας την ύφεση στο -0,3%, αντί προηγούμενης εκτίμησης για -0,2%.

Δυστυχώς, από ιδεοληψία και ανικανότητα χάνεται για την ελληνική οικονομία η μία ευκαιρία μετά την άλλη Όπως αναδεικνύει η πρόσφατη Έκθεση του Δ.Ν.Τ. για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO O.c.t. 2017) την ώρα που όλες οι προηγμένες χώρες αναπτύσσονται ταχύτερα από ότι προβλεπόταν, η Ελλάδα καταγράφεται ως η μόνη αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη.

Η υπερφορολόγηση, η αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης που προκαλεί αυτή η Κυβέρνηση, δυστυχώς, οδήγησε το Δ.Ν.Τ. να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το 2017 από +2,8% σε +1,8%. Επιπρόσθετα υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στο καταθλιπτικό +1%.

Συμπερασματικά, επί της προηγούμενης Κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία η ύφεση -9,1% του 2011, μετατράπηκε σε ανάπτυξη +0,7% σε δύο χρόνια. Αντίθετα, τη διετία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η ανάπτυξη + 0,7% έγινε ύφεση -0,2%. Και σήμερα, μετά από 3 χρόνια οπισθοχώρησης, ζημιά 100 δις ευρώ και μέτρα 14,5 δις ευρώ ο «πρωθυπουργός των φόρων» πανηγυρίζει εάν πιάσουμε το μισό ρυθμό ανάπτυξης από όσο θα είχαμε, αν δεν είχε κυβερνήσει ο ίδιος.

Η Οδική Ασφάλεια απαιτεί Εθνικό Σχέδιο, όχι μικροκομματικά παιχνίδια

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο εθνικό ζήτημα, για να το αντιμετωπίζει με τη γνωστή της προχειρότητα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα».

«Τον περασμένο Μάρτιο, η Κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι σχεδιάζει αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Επτά μήνες μετά, ο κ. Σπίρτζης προκαλεί και πάλι σύγχυση. 

Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο εθνικό ζήτημα, για να το αντιμετωπίζει με τη γνωστή της προχειρότητα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Η πρόταση Σπίρτζη “τα πρόστιμα να επιβάλλονται ανάλογα με το εισόδημα των πολιτών”, εκτός από κοινωνικά άδικη - καθώς τα αυξημένα πρόστιμα θα κληθούν να τα πληρώσουν μόνον οι νομοταγείς φορολογούμενοι που δηλώνουν όλα τα εισοδήματα τους -  είναι και ευθέως αντισυνταγματική.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της έχουν, εδώ και καιρό, καταθέσει ένα ολοκληρωμένο  πλαίσιο συγκεκριμένων προτάσεων.

Θα φέρει, επιτέλους, η Κυβέρνηση στη Βουλή το θέμα για να το συζητήσουμε με τη σοβαρότητα που του αρμόζει;

Η οδική ασφάλεια απαιτεί Εθνικό Σχέδιο, όχι μικροκομματικά παιχνίδια!».

Με 32 στελέχη της ΝΔ συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου, με 32 στελέχη που επιλέχθηκαν μέσα από την διαδικασία του Μητρώου Αξιολόγησης Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για ανθρώπους όλων των ηλικιών που προέρχονται από την επιστημονική κοινότητα, τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Συνομίλησαν με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την καθημερινότητά τους, τις αγωνίες τους αλλά και για τους λόγους που τους ενέπνευσαν ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στην διαδικασία του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα νέα στελέχη του Μητρώου τόνισε:  

«Τα Κόμματα θεωρούνται από την κοινωνία, κλειστοί μηχανισμοί, στους οποίους για να έχει κάποιος πρόσβαση, πρέπει να έχει κάποιου είδους προσωπική γνωριμία. Ήμουν και είμαι αποφασισμένος αυτό να το αλλάξω. Και, αν δύο λέξεις συμβολίζουν τη φιλοσοφία του Μητρώου, αυτές είναι οι λέξεις ευκαιρίες και αξιολόγηση». 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στα νέα στελέχη του Μητρώου:  

«Καλώς ήρθατε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία να σας γνωρίσω από κοντά και να κάνουμε μία συζήτηση για τις δικές σας προσδοκίες και για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να βοηθήσετε τη μεγάλη μας κοινή προσπάθεια. 

Θέλω να σας πω, εξαρχής, ότι - όταν ανακοίνωσα τη δημιουργία του Μητρώου Αξιολόγησης Στελεχών - η πρωτοβουλία αυτή αντιμετωπίστηκε με μεγάλη καχυποψία. Και αντιμετωπίστηκε με καχυποψία για λόγους για τους οποίους καταλαβαίνω απόλυτα. Τα Κόμματα θεωρούνται από την κοινωνία, κλειστοί μηχανισμοί, στους οποίους για να έχει κάποιος πρόσβαση, πρέπει να έχει κάποιου είδους προσωπική γνωριμία. Ήμουν και είμαι αποφασισμένος αυτό να το αλλάξω. Και, αν δύο λέξεις συμβολίζουν τη φιλοσοφία του Μητρώου, αυτές είναι οι λέξεις ευκαιρίες και αξιολόγηση. 

Ευκαιρίες να μπορείτε να συνεισφέρετε σε μία μεγάλη κοινή προσπάθεια για την ανόρθωση της Πατρίδας. Και αξιολόγηση ώστε να μπορούμε εμείς να σας κρίνουμε με αντικειμενικά κριτήρια και να σας αξιοποιήσουμε, με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι ώστε να βρούμε εκείνο το σημείο που να τέμνονται οι δικές σας προσωπικές φιλοδοξίες, οι δεξιότητές σας, οι ικανότητές σας με τις δικές μας ανάγκες. Όσοι περάσατε από αυτή τη διαδικασία, νομίζω ότι θα εκπλαγήκατε ευχάριστα από τον επαγγελματισμό και από την αντικειμενικότητα της αξιολόγησης. Αυτό είναι κάτι ξένο για τα δεδομένα ενός κόμματος. Θεωρώ, όμως, απολύτως απαραίτητο τα κόμματα να μπορούν να ανανεώνονται και να προσθέτουν στελέχη από την κοινωνία στο ήδη υφιστάμενο στελεχιακό δυναμικό τους. 

Σέβομαι και τιμώ απεριόριστα τα παλιά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν δώσει μεγάλο αγώνα για αυτή την Παράταξη και στάθηκαν κοντά στην Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο στις καλές, αλλά και στις κακές του στιγμές του Κόμματος.  

Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζω απόλυτα την ανάγκη να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε νέους ανθρώπους. Και οι νέοι αυτοί οι άνθρωποι, για μένα, πρέπει να έχουν ένα βασικό χαρακτηριστικό. Να έχουν μια ζωή πριν την πολιτική. Μια επαγγελματική διαδρομή η οποία να τους κάνει, με το δικό τους τρόπο, να ξεχωρίζουν είτε στο επαγγελματικό τους χώρο είτε στις τοπικές τους κοινωνίες. Και έχοντας διατρέξει τα δικά σας βιογραφικά, θεωρώ ότι όλες και όλοι πληρείτε αυτή τη βασική προϋπόθεση.

Εάν θέλουμε με κάποιο τρόπο να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των Κομμάτων από τη μια και της κοινωνίας από την άλλη, πρέπει να μπορέσουμε να εντάξουμε στα Κόμματα ανθρώπους από την ίδια την κοινωνία. Ανθρώπους οι οποίοι έβλεπαν - και μπορεί να βλέπουν ακόμα - την πολιτική με καχυποψία. Είτε διότι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να κάνουν κάποια διαφορά, είτε γιατί πιστεύουν ότι όλοι είναι το ίδιο, είτε διότι θέλουν να προσφέρουν, αλλά δεν έχουν τον τρόπο αυτό να το κάνουν. 

Πιστεύω ότι, με την προσπάθεια του μητρώου στελεχών, σπάμε όλες αυτές τις καχυποψίες και όλα αυτά τα ταμπού και τα στερεότυπα τα οποία συνοδεύουν την πολιτική δράση μέχρι σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό το οποίο έχουμε πετύχει. Έχουμε, ήδη, περάσει από διαδικασία αξιολόγησης 1.500 στελέχη και το μητρώο δεν σταματάει. Είναι μια δυναμική διαδικασία η οποία διευρύνεται διαρκώς. Και πρέπει να σας πω ότι και οι ανάγκες μας σε στελεχιακό δυναμικό - είτε μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι  ενδεχομένως να εκτεθούν πολιτικά, είτε μιλάμε για τεχνοκράτες, είτε μιλάμε για πολιτικά στελέχη τα οποία θα βοηθήσουν αυτήν τη συλλογική μας προσπάθεια - δεν έχουν ταβάνι. Και όσο άλλοι νέοι άνθρωποι βλέπουν ότι εδώ υπάρχει μια αντικειμενική αξιολόγηση και στελέχη μπορούν να αξιοποιηθούν με αυτό τον τρόπο, τόσο πιστεύω ότι η δυναμική του μητρώου θα ενισχύεται και δεν θα εξασθενεί. 

Οπότε θέλω και πάλι να σας καλωσορίσω, να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω. Διότι ξέρω ότι δεν είναι αυτονόητη απόφαση για κάποια ή για κάποιον να περάσει μέσα από αυτήν την διαδικασία. Και ξέρω ότι και εσείς, αλλά και εμείς έπρεπε να ξεπεράσουμε μια σειρά από στερεότυπα για να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης, που θα μας επιτρέψει να πάμε παραπέρα. 

Η επόμενη μέρα για την Πατρίδα θα είναι μια μέρα δύσκολη, με μεγάλες προκλήσεις. Και θα χρειαστούμε πολλούς νέους ανθρώπους για να βγάλουμε την χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Και όταν θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε συνολικά αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια ανοίγματος την οποία κάνουμε, θα είμαι πάρα πολύ ευτυχής, αν έχουμε πετύχει μια ουσιαστική ώσμωση μεταξύ παλιών και καταξιωμένων στελεχών από τη μια και νέων ανθρώπων από την άλλη, που  δεν φανταζόντουσαν ότι θα ασχοληθούν με την πολιτική. Κι, όμως, τους πείσαμε, μέσα από τον τρόπο που τους αντιμετωπίσαμε, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αξίζει τον κόπο. Διότι τελικά - μην το ξεχνάτε ποτέ - η ιστορία γράφεται μόνο από αυτούς που συμμετέχουν και όχι από αυτούς που απέχουν. 

Η αποχή από τα κοινά δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να είναι άλλοθι για κάποιους, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν έχουν κάτι να συνεισφέρουν. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη δημοκρατική επανάσταση νομιμοποίησης. Χρειαζόμαστε να ξαναβρούμε τον πυρήνα της αίσθησης του τι σημαίνει να συμμετέχει κανείς στα κοινά. Και θεωρώ ότι, με το μητρώο, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την προσπάθεια. Οπότε, και πάλι, να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Και προσβλέπω ειλικρινά σε μια ουσιαστική και γόνιμη συνεργασία μαζί σας».

Αλέξης Τσίπρας ο πρωθυπουργός των φόρων

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το επιβεβαίωσαν περίτρανα:

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια ύφεση. 

Παρέλαβαν από την Κυβέρνηση Σαμαρά οικονομία σε ανάπτυξη και οδήγησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε νέα χρέη. 

Όταν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης αναπτύσσονται ταχύτατα, η Ελλάδα μένει πίσω, με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού των φόρων, Αλέξη Τσίπρα».

Ανομία δίχως τέλος στα Πανεπιστήμια

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την ομηρία μελών της Συγκλήτου στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 «Το νέο κρούσμα στο Α.Π.Θ., με φοιτητές και μη να κρατούν ομήρους μέλη των πρυτανικών αρχών, δικαιώνει περίτρανα τη θέση της Νέας Δημοκρατίας: απαιτείται αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις που τελούνται μέσα στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Εκτενής Δήλωση 

 «Τι περιμένει ο κύριος Υπουργός για να αντιληφθεί ότι η άκρως προβληματική, οπισθοδρομική και επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, την οποία επανέφερε πριν περίπου δυο μήνες, εκτραχύνει την κατάσταση ανομίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

Δεν συνειδητοποιεί ότι τα περιστατικά βίας, αλλά και οι εν γένει έκνομες πράξεις στους χώρους εντός των Ιδρυμάτων, αλλά και πέριξ αυτών, αυξάνονται εκθετικά;

Οι προπηλακισμοί εναντίον της Πρυτάνεως και Προέδρων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, η διαπόμπευση Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου με αφίσες στους τοίχους Ιδρυμάτων της χώρας επειδή τόλμησε να αντιδράσει σε τέτοιου είδους πράξεις, η βίαιη επίθεση εναντίον ενός φοιτητή ΑΜΕΑ εντός του προαύλιου χώρου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μόνο κάποια από τα πρόσφατα περιστατικά, τα οποία αποκαλύπτουν το μέγεθος της παθογένειας εντός των Ιδρυμάτων.

Αλλά και πέριξ αυτών, η ανομία δεν σταματά, καθώς η διακίνηση ναρκωτικών, η πώληση λαθραίων ειδών και η κοινή βία εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας αποτελούν μέρος της καθημερινότητας, με τους δράστες να καταφεύγουν συχνά εντός των χώρων των Ιδρυμάτων για να αποφύγουν τη σύλληψη. 

Ο δε κατάλογος των έκνομων πράξεων εμπλουτίζεται διαρκώς: μόλις χθες περίπου 40 φοιτητές εισέβαλαν στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και για αρκετές ώρες κρατούσαν “ομήρους” μέλη της Συγκλήτου, μέχρι να ενδώσουν στα αιτήματά τους.  

Δεν αρκεί η καταδίκη της πράξης από τον κύριο Υπουργό, η οποία αποδεικνύει την από πλευράς του σχετική συνειδητοποίηση του λάθους του. Τον καλούμε εδώ και τώρα να διορθώσει το λάθος αυτό και να τροποποιήσει την ρύθμιση για το άσυλο: αυτεπάγγελτη επέμβαση των Αρχών για όλες τις αξιόποινες πράξεις που τελούνται στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Δήλωση Μαρίας Σπυράκη

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής, κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο πρωθυπουργός των φόρων διαβεβαιώνει, μια ακόμη φορά, ότι θα κλείσει εγκαίρως την αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα οι Έλληνες οφείλουν 125 δις ευρώ σε φόρους και εισφορές. 

Χιλιάδες συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν συντάξεις που δικαιούνται. 

Και στον προϋπολογισμό προβλέπονται νέα μέτρα που θα αφαιρέσουν 1,9 δις από τα ελληνικά νοικοκυριά. 

Όσο η πολιτική της υψηλής φορολογίας συνεχίζεται, τα αδιέξοδα για τους Έλληνες θα επιτείνονται».

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση του βιβλίου: «Το ευρωπαϊκό φαινόμενο: Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας», των κυρίων Παναγιώτη Λιαργκόβα και Χρήστου Παπαγεωργίου

Κυρίες και κύριοι, 

Πρώτα - πρώτα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κυρίους Λιαργκόβα και Παπαγεωργίου για την πρόσκλησή τους να συμμετέχω στην παρουσίαση του πολύ ενδιαφέροντος και πολύ χρήσιμου βιβλίου τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συγγραφείς αποτυπώνουν με τρόπο διεισδυτικό και διεξοδικό την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζει. Είναι ομολογουμένως κρίσιμο να ξέρουμε από πού ερχόμαστε αλλά και πού βρισκόμαστε τώρα, ώστε να αποφασίσουμε πού θα πάμε στο μέλλον. Η ανάλυση των κυρίων Λιαργκόβα και Παπαγεωργίου συνεισφέρει σημαντικά στην κατανόηση της ευρωπαϊκής πορείας, αλλά και των διλημμάτων με τα οποία είμαστε σήμερα αντιμέτωποι.  

Με αφορμή, λοιπόν, το βιβλίο θέλω να μοιραστώ σήμερα μαζί σας ορισμένες σκέψεις μου για το μέλλον της Ευρώπης. Επισημαίνω εξ αρχής ότι η πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος δεν υπήρξε ποτέ γραμμική. Εξελίχθηκε μέσα από ήττες, τακτικές υπαναχωρήσεις, συμβιβασμούς, ανασύνταξη, αναθεωρήσεις ώσπου να επέλθει κάθε φορά σύνθεση και τελικά πρόοδος. Οι θεμελιωτές της τότε Ε.Ο.Κ. μιλούσαν για μια «ολοένα στενότερη ένωση», δείχνοντας την κατεύθυνση που εκείνοι τουλάχιστον ήθελαν να ακολουθηθεί. Δείχνοντας, δηλαδή, ένα δρόμο κοινού βηματισμού, άρα όλο και στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Η πορεία δεν υπήρξε ποτέ ανέφελη. 

Αναφέρω χαρακτηριστικά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας το 2005. Η κρίση του Ευρώ, που ήρθε μετά από μερικά χρόνια, όξυνε τις αμφισβητήσεις. Σε όλη την Ευρώπη σημειώθηκε άνοδος του ευρωσκεπτικισμού – σε ορισμένες χώρες τέτοιου είδους κόμματα βρίσκονται στην Κυβέρνηση. Και μετά ήρθε το σοκ του Brexit, το οποίο ακόμα είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί.  Τα αίτια της κρίσης είναι πολλά. 

Καταρχάς υπάρχουν δομικές αδυναμίες στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, τις οποίες δεν μπορούμε να παραβλέπουμε. Είναι επίσης γεγονός, ότι η Ε.Ε. συχνά αποτέλεσε άλλοθι για την επιβολή δυσάρεστων μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Είναι κάτι που, σε αρκετές περιπτώσεις, έγινε με ευθύνη και των εθνικών Κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει μια αντι - ευρωπαϊκή στροφή της κοινής γνώμης. Θα πρέπει επίσης να πω ότι δεν είναι παραγωγική η επέκταση των αρμοδιοτήτων της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας σε τομείς που θα μπορούσαν άνετα να αποτελούν ευθύνη των εθνικών κοινοβουλίων. Περισσότερη Ευρώπη δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην περισσότερες οδηγίες και ντιρεκτίβες. 

Έτσι τα στερεότυπα ενισχύθηκαν. Μια μερίδα των Ευρωπαίων πολιτών στο Βορρά αντιλαμβάνεται αρνητικά την Ευρώπη ως μηχανισμό μεταφοράς πόρων σε άλλες χώρες. Ενώ πάλι κάποιοι άλλοι στο Νότο αμφισβητούν ότι το ευρωπαϊκό Σχέδιο μπορεί να δημιουργήσει ευημερία για όλες τις χώρες. Αντίστοιχα, κάποιοι λαοί θεωρούν την περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε. ως απειλή για την εθνική τους ταυτότητα, έστω κι αν η ίδια η Ε.Ε. υπογραμμίζει συνεχώς και αναδεικνύει εμπράκτως την ανάγκη σεβασμού των εθνικών ιδιαιτεροτήτων. Πολλοί θεώρησαν αυτά τα γεγονότα ως απόδειξη της αποτυχίας του ευρωπαϊκού οράματος. Κάνουν λάθος.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, και ιδίως το Brexit, λειτούργησαν ως κλήση αφύπνισης. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανασυντάσσονται. Οι ευρωσκεπτικιστές ηττήθηκαν σε πολλές και σημαντικές χώρες της Ευρώπης.  Όμως, όπως μας υπενθύμισαν οι εκλογές στην Αυστρία με την άνοδο της ακροδεξιάς, οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του στείρου εθνικιστικού ευρωσκεπτικισμού παραμένουν ισχυρές. Η παρουσίαση από τον πρόεδρο Μακρόν του οράματός του για την Ευρώπη της επόμενης μέρας, δίνει μια νέα πνοή στο όλο εγχείρημα. 

Είναι μια ατζέντα τολμηρή, διότι δεν αφορά μόνο την πορεία της οικονομικής ενοποίησης και του κοινού νομίσματος, αλλά και την θεσμική ανασυγκρότηση, την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ένωσής μας. Αφορά όμως και τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό. Προσυπογράφω το μεγαλύτερο μέρος της και στηρίζω την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου. Όπως στηρίζουμε και την φιλόδοξη προσπάθεια του προέδρου Γιουνκέρ για την επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι όπως την παρουσίασε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βούληση της νέας γερμανικής Κυβέρνησης να συμμετέχει ενεργά σε αυτόν το διάλογο, είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα παράθυρο ευκαιρίας να προχωρήσουμε μπροστά. Είναι ιστορικό μας καθήκον να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία, γιατί το παράθυρο δεν θα είναι ανοιχτό για πάντα.

Η Ελλάδα πρέπει να δώσει ενεργά το «παρών» σε αυτόν τον διάλογο. Είμαστε από τα παλαιότερα μέλη της Ένωσης. Το ειδικό μας βάρος είναι μεγάλο, καθώς η δική μας ιστορική και πνευματική παρακαταθήκη αποτελεί θεμέλιο της ίδιας της Ένωσης. Είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας το να αποτινάξουμε την εικόνα του προβληματικού κράτους – μέλους που απασχολεί την Ένωση μόνο για τα δικά του ζητήματα. Και να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας ως εταίρου που συμμετέχει ισότιμα στο διάλογο καταθέτοντας προτάσεις που αφορούν ολόκληρο το οικοδόμημα, όχι μόνο τις ενδεχόμενες συνέπειές του σε μας. Στο διάλογο για την επόμενη μέρα της Ε.Ε., η Ελλάδα προσέρχεται με κάποια πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, πολύτιμα για την Ευρώπη.

Η Ελλάδα είναι στα σύνορα της Ευρώπης, με μέτωπο σε μία περιοχή γεωπολιτικών  αναταραχών και εστιών ανάφλεξης. 

Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας. 

Η Ελλάδα είναι επίσης ένας κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος για την ενέργεια και μπορεί να αποτελέσει κεντρικό παίκτη στην ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα αυτό. 

Ως χώρα μπορούμε και πρέπει να παίξουμε επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την επέκταση της ΕΕ προς την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Υποστηρίζουμε σθεναρά την συνεχή ενίσχυση και αναβάθμιση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην ασφάλεια και στην Άμυνα. Μια πολιτική που πρέπει να βασίζεται στην θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα έχει πολλά να συνεισφέρει στη συζήτηση αυτή. Έχουμε γνώση των προβλημάτων. Είμαστε από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που επενδύουν στην άμυνα άνω του 2% του Α.Ε.Π. και η συμμετοχή μας στην εφαρμογή των σχετικών πολιτικών είναι  καθοριστική. Πρόκειται για αμοιβαίο όφελος, καθώς η προώθηση μιας κοινής πολιτικής άμυνας θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να αξιοποιήσει μια χώρα με τις δικές μας δυνατότητες και υποδομές. Αλλά θα επιτρέψει και σε μας να περιορίσουμε τις δαπάνες για την άμυνά μας, αξιοποιώντας τις εγγυήσεις μιας κοινής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. 

Και φυσικά μπορούμε και πρέπει να έχουμε απολύτως κομβικό ρόλο και λόγο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις μέσα στην Ε.Ε. Κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να σηκώνουμε μεγαλύτερο βάρος από όσο μας αναλογεί. 

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του προβλήματος. Θα το επικαιροποιήσουμε άμεσα διότι οι συγκυρίες αλλάζουν διαρκώς. Τις μέρες αυτές που οι μεταναστευτικές ροές έχουν και πάλι αυξηθεί, η ανάγκη εφαρμογής του γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Και επειδή πολλές πτυχές αφορούν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, είναι αναγκαία η προώθηση των θέσεων αυτών σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Με έμφαση στη δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας για την Ευρώπη είναι τεράστια και δεν μπορεί να υποβαθμιστεί στο όνομα των τωρινών μας οικονομικών δυσκολιών. Όπως, αντίστροφα, η ανάδειξη των γεωπολιτικών πτυχών δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά ζητήματα με φοβικό τρόπο ή με αμηχανία. 

Για την κρίση στη χώρα μας ασφαλώς φταίμε εμείς οι ίδιοι που για πολλά χρόνια δεν φροντίσαμε ούτε τα δημοσιονομικά μας να έχουμε σε τάξη, ούτε τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν να υλοποιήσουμε. Αλλά ευθύνες έχει και η ίδια η αρχιτεκτονική της Ευρώπης, η οποία δεν είχε δημιουργήσει εγκαίρως αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας, ούτε μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων. Η Ελλάδα σήμερα δεν πρέπει να διστάζει να μιλήσει για δημοσιονομική πειθαρχία, για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, για εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για την ψηφιακή οικονομία, για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η ατζέντα του μέλλοντος. Αντιθέτως, υποχρεούται να έχει άποψη. Είμαστε η χώρα η οποία πέτυχε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε καιρό ειρήνης, με μεγάλες θυσίες των πολιτών. Οι δυνατότητές μας είναι πολύ μεγάλες. 

Μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και στασιμότητας το ελατήριο της ελληνικής ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να εκτιναχθεί. Αν κάτι το εμποδίζει είναι οι αλλοπρόσαλλες επιλογές της σημερινής Κυβέρνησης. Οι ιδεοληπτικές αμφιθυμίες στην προσέλκυση επενδύσεων και ιδίως η υπερφορολόγηση. Μπορούμε συνεπώς να υποστηρίξουμε πειστικά την οικοδόμηση μίας πιο αποτελεσματικής και πιο δίκαιης αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης προς όφελος όλων των χωρών μελών της. Ένα πρώτο βασικό σημείο είναι η αναγνώριση των λαθών που έχουν γίνει. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην πορεία η Ευρωζώνη εξακολουθεί και σήμερα να αντιμετωπίζει ελλείμματα στην αρχιτεκτονική της. Η δημιουργία του κοινού νομίσματος αφαίρεσε από τις χώρες το εργαλείο της συναλλαγματικής πολιτικής για τη διόρθωση των μακροοικονομικών και εξωτερικών ανισορροπιών. 

Αυτό όμως έγινε χωρίς να δοθεί επαρκής παράλληλη έμφαση στις διαρθρωτικές πολιτικές, οι οποίες θα καθιστούσαν τις πιο αδύναμες χώρες επαρκώς ανταγωνιστικές. Αντιθέτως, το γεγονός ότι χώρες της περιφέρειας μπορούσαν μέχρι το 2010 να δανείζονται με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, έδωσε πρόσκαιρα ανάσα στα δημοσιονομικά των χωρών αυτών. Δημιούργησε όμως τις γνωστές «φούσκες» υπερδανεισμού, είτε κρατικού, όπως στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, είτε ιδιωτικού όπως στην Ιρλανδία και την Ισπανία. Επιπλέον, τόσο οι πλουσιότερες, όσο και οι πιο αδύναμες χώρες, αντιμετώπισαν προβλήματα με τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα ως αποτέλεσμα της ελλιπούς τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωζώνη.

Οι προϋποθέσεις δημιουργίας τραπεζικής ένωσης και μηχανισμού πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων άρχισαν να οικοδομούνται μόλις μετά την κρίση. Επιβάλλεται να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι μεν πιο πλούσιες χώρες ωφελήθηκαν και έχτισαν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα, οι δε πιο αδύναμες χώρες έχασαν πολύτιμα κεφάλαια και χρηματοοικονομικούς πόρους. Και, δυστυχώς, δεν έφυγαν μόνο τα κεφάλαια, έφυγαν και οι άνθρωποι. 

Το λεγόμενο Brain Drain δυσκολεύει σημαντικά τις οικονομικές μας προοπτικές. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για θέματα Παιδείας και το φαινόμενο του brain drain στο δεύτερο Προσυνέδριο που θα κάνουμε στην Πάτρα. Αλλά θέλω από τώρα να τονίσω ότι αυτή είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της αυριανής μεταρρυθμιστικής Κυβέρνησης. Να δημιουργήσει τα κίνητρα επιστροφής δεκάδων χιλιάδων νέων, δημιουργικών ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας. Και μπορεί μεν το φαινόμενο να μην είναι μόνο ελληνικό. Αλλά σε εμάς έχει, για προφανείς λόγους, ακόμα πιο δραματικές συνέπειες. 

Η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων και των υπηρεσιών είναι φυσικά θεμελιώδες δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών και κατάκτηση της Ευρώπης. Ωστόσο, μία αποτελεσματική πολιτική και οικονομική Ένωση πρέπει να εξασφαλίζει περιφερειακά ισόρροπη ανάπτυξη και ευημερία, με κατάλληλες διαρθρωτικές και φορολογικές πολιτικές για την αντιμετώπιση φαινομένων ερημοποίησης της περιφέρειας. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι ανεκτό μία χώρα να φορολογεί με εξωπραγματικούς συντελεστές την εργασία, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, ωθώντας στη μετανάστευση τα πιο εξειδικευμένα στελέχη της. Μία σύγκριση μεταξύ των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών της Ελλάδας και της Κύπρου αποδεικνύει του λόγου το αληθές. 

Για να είναι βιώσιμη η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης, πρέπει να μπορεί να παράγει ευημερία για όλα τα μέλη της και να έχει αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης ανισορροπιών και κρίσεων. Οι προτάσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινούνται. Και η μετατροπή του E.S.M. σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» είναι επιβεβλημένη για να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις χωρίς τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Κυρίες και κύριοι, 

Για την Ελλάδα η συζήτηση για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι διαμορφώνεται το τοπίο μέσα στο οποίο η χώρα θα καταβάλει προσπάθεια να ξεφύγει από μία πολυετή ύφεση και θα επιστρέψει πλέον σε μονοπάτι δυναμικής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει de facto κίνδυνο να τοποθετηθεί στην χαμηλή ταχύτητα της Ευρώπης, αν δεν μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το βήμα των υπόλοιπων χωρών. Αυτό θα είναι μια εθνική ήττα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί. 

Θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους με δύο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, να προχωρήσουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στο δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία. Όχι επειδή το επιτάσσει κάποιο πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά γιατί έτσι θα πάμε μπροστά, έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και έτσι θα γίνει καλύτερη η ζωή των Ελλήνων. Και γιατί έτσι θα δυναμώσουμε το ρόλο και τη θέση μας στην Ευρώπη της επόμενης μέρας. 

Δυστυχώς, από ιδεοληψία, τυχοδιωκτισμό ή και ανεπάρκεια, έχουν ήδη χαθεί μεγάλες ευκαιρίες. Την ώρα που όλη η Ευρώπη καταλάβαινε την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας, η σημερινή Κυβέρνηση με την ανεύθυνη τακτική της όχι μόνο έβλαψε τη χώρα, αλλά έχασε την ευκαιρία βελτίωσης των δημοσιονομικών μας στόχων, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα σε μακρά λιτότητα για πολλά ακόμα χρόνια. Παράλληλα, δεν αξιοποιήσαμε τη διεθνή ευνοϊκή συγκυρία των τελευταίων τριών ετών. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει βγάλει την Ευρώπη από την παγίδα του μηδενικού πληθωρισμού, ανακουφίζοντας τις οικονομίες του Νότου. Το Ευρώ είχε σταματήσει να ανατιμάται δίνοντας ώθηση σε εξαγωγές.  Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου έχουν πέσει. Αντί η χώρα μας να αδράξει αυτή την μοναδική ευκαιρία, έμεινε έξω από την ευρωπαϊκή ανάκαμψη πετυχαίνοντας αναπτυξιακές επιδόσεις πολύ μικρότερες από τους στόχους. Αλλά κυρίως πολύ μικρότερες από τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. 

Η Ελλάδα είναι σήμερα, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της Κυβέρνησης, μεταρρυθμιστικά δυσκίνητη και αναπτυξιακά χωρίς προσανατολισμό. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο χρόνος περνά αμείλικτα και οι ευκαιρίες χάνονται η μία μετά την άλλη. Αν δεν κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά θα κινδυνεύσουμε και πάλι να βρεθούμε σε αδιέξοδο. Οι εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν. 

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι τα οφέλη από τη συμμετοχή στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια να μπορούν να γίνουν αντιληπτά από όλους τους πολίτες. Αυτό αφορά όλες τις χώρες, καθώς η έξαρση του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού απείλησε και εξακολουθεί να απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ένωσης. Και ακόμα περισσότερο την Ελλάδα, μια χώρα η οποία υπέφερε και ζημιώθηκε από το λαϊκισμό, τις υπεραπλουστεύσεις και τις πολιτικές απάτες ή αυταπάτες. Η δική μας πολιτική – και πιστεύω και η συζήτηση στην Ευρώπη – πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τους πολίτες που νιώθουν ξένοι και ξεχασμένοι από τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Την μέση οικογένεια που ανησυχεί για το μέλλον της. Τους πολίτες που νιώθουν ότι απειλούνται από την παγκοσμιοποίηση και την πρόοδο της τεχνολογίας.  Όλους εκείνους που νοιώθουν το διαλυτικό συναίσθημα ότι αυτά που θεωρούσαν δεδομένα – στην οικονομία και στον τρόπο ζωής τους – δεν είναι καν αυτονόητα.

Πρέπει με απλά λόγια, η Ευρώπη να συνομιλήσει με μια τραυματισμένη κοινωνία και να την πείσει πως οι αλλαγές αφορούν εκείνη και όχι μια απόμακρη ελίτ στις Βρυξέλλες ή στις εθνικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.  Τώρα που και στη χώρα μας ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός ηττάται, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη θέση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Και κυρίως, να κάνουμε αυτά που πρέπει. Ως πολιτικά πρόσωπα, ως κόμματα, ως φορείς, ως ακαδημαϊκοί, ως χώρα συνολικά. Να φανεί στην πράξη ποιοι μένουν στα εύκολα λόγια και ποιοι θα μπουν στο καμίνι της πολιτικής δράσης. Ποιοι περιορίζονται στο να βλέπουν την ιστορία να περνά από μπροστά τους και ποιοι θα επιλέγουν να γίνουν μέρος της και να τη διαμορφώσουν. 

Ο ρόλος της Ελλάδας οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, το χρωστάμε στο μέλλον των γενιών που έρχονται.

Σας ευχαριστώ.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις συνεχείς παρεμβάσεις του Yπουργού αναπληρωτή Υγείας κ. Παύλου Πολάκη στα Social Media, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με τις ανεκδιήγητες αναρτήσεις του κ. Πολάκη, η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να ξανασχοληθεί. 

Ο κύριος αυτός είναι πρόβλημα του κ. Αλέξη Τσίπρα. 

Ας λύσει το πρόβλημα εκείνος, αν θέλει και μπορεί».

Γιατρός ζητούσε φακελάκι στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

Η ανακοίνωση του Διοικητή του νοσοκομείου:

Πανεπιστημιακός ιατρός του Π.Γ. Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης συνελήφθη εχθές το βράδυ από προσωπικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, επ΄ αυτοφώρω για χρηματισμό (φακελάκι).

Ο συλληφθής κρατήθηκε την νύχτα στο αστυνομικό τμήμα και οδηγήθηκε σήμερα στο αυτόφωρο.

Το πρόβλημα υγείας του ασθενούς αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από άλλο ιατρό της ίδιας ειδικότητας.

Χορηγούμενη

Οι ασθενείς που πέφτουν θύματα εκβιασμού για να δώσουν χρηματική αμοιβή σε προσωπικό του νοσοκομείου δεν πρέπει να διστάζουν να κάνουν ενυπόγραφες καταγγελίες στην αστυνομία.

Η διοίκηση του ΠΓΝ ΕΒΡΟΥ εγγυάται την έγκαιρη πλήρη και ασφαλή αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας από άλλο ιατρό της ίδιας ειδικότητας και σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αυτό θα αντιμετωπιστεί σε άλλο νοσοκομείο του ΕΣΥ με μέριμνα του Υπουργείου Υγείας. Θα ακολουθηθεί προβλεπόμενη πειθαρχική και ποινική διαδικασία.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Π.Γ.Ν.ΕΒΡΟΥ

Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

Μεγάλη η ανταπόκριση στην έκκληση για βοήθεια των ελληνικών σχολείων Χιμάρας Αργυρόκαστρου

Δημόσιο ευχαριστήριο από την ΕΑΑΣ Ξάνθης

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ευχαριστούν θερμά τους Φορείς, Συλλόγους – Ενώσεις, Επιχειρήσεις όπως και τα μεμονωμένα άτομα από την Ξάνθη αλλά και από άλλες περιοχές, όπως και Ομογενείς από το Εξωτερικό, που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση μας, της 20 Σεπ.2017, προσφέροντας οικονομική βοήθεια ή αγοράζοντας τον αναγκαίο εξοπλισμό, γραφική ύλη και αθλητικό υλικό, για τα δύο (2) Σχολεία της Εθνικής Ελληνικής Ομογένειας, στο Αργυρόκαστρο « ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» και κυρίως στο «9-τάξιο Ελληνικό Σχολείο ‘’ΟΜΗΡΟΣ’’ (Δημοτικό- Γυμνάσιο) της Χιμάρας τα οποία και επιδώσαμε, στην εκεί επίσκεψή μας, αντιστοίχως στις 12 και 14 Οκτ.17.

Οι ευγενικές τους προσφορές συνετέλεσαν στο να εξασφαλιστούν όλα τα είδη στο σύνολό τους, κυρίως για το Σχολείο’’ ΟΜΗΡΟΣ’’ της Χιμάρας που είχε και τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπως μας είχε ενημερώσει προγενεστέρα  ο Διευθυντής του. Συγκεκριμένα ευχαριστούμε τους : 

• Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, κ Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. 

• Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

• 29 ΜΠ ΤΑΞΠΖ.

• Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ.

• Αθλητικό Σύλλογο ‘’ΕΡΜΟΓΕΝΗΣ’’ Ξάνθης. 

• Οικογένεια του κ. Αντώνη Γαβρίλη (Πειραιάς), που κάλυψε το σημαντικό μέρος των αναγκών του ενός Σχολείου.

• Ομογενείς από τον ΚΑΝΑΔΑ (Τορόντο), που μας διέθεσαν πολλή σημαντική οικονομική βοήθεια. 

• Σύνδεσμο Αποφοίτων ΣΣΕ 1978.

• κ. Αθανασίου Παντελή. 

• κ. Μαγουλά Λεωνίδα. 

• κ. Πανά Θεόδωρο. 

• κ. Τσιτιρίδη Χρήστο.

• κ. Γιαννόπουλο Αθανάσιο.

• κ. Αναγνωστοπούλου Ελευθερία. 

• κ. Μοσχόπουλο Μιχαήλ.

• κ. Στυλιανόπουλο Αθανάσιο. 

• κ. Στυλιανόπουλο Γεώργιο.

• κ.. Δαμιανίδη Παύλο.

• κ. Πετσίτη Ευθύμιος. 

• κ. Πατρώνια Κωνσταντίνο.

• κ. Μπαρουχτσή Στέργιο .

• κ. Κουτρή Σταύρο.

• κ. Αποστολόπουλο Γεώργιο.

• κ. Ρήγα Μιχαήλ.

• κ. Κοκκορό Γεώργιο.

• κ. Ηλιόπουλο Μιχαήλ.

• κ. Βλάχου Παναγιώτα.

• κ. Χόχολη Παναγιώτη.

• κ. Σταματογιαννάκη Μιχαήλ.

• κ. Μαυρόπουλο Παναγιώτη 

• κ.Ζυγούρη Κωνσταντίνο

• κ.Κατσούρα Γεώργιο

• κ.Παπακωνσταντίνου Λάμπρο και Ηλία.

• κ.Παράσχη Σπυρίδωνα.

• κ.Μπαξεβανίδη Αναστάσιο.

• κ.Ζησοπούλου Νατάσα.

• κ. Νεοφώτιστο Γεώργιο.

• κ. Φραγκιαδάκη Ιωάννη

• κ. Βάσσου Βίβιαν

• Τους 106 συνταξιδιώτες μας στο Προσκύνημα στα Ιερά Χώματα που επισκεφθήκαμε, από ΞΑΝΘΗ και ΑΘΗΝΑ( με  2 λεωφορεία), από 12 -15 Οκτ.2017.

Θεωρούμε ότι, η ευγενική προσφορά τους συντελεί στη διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών μας με την Ελληνική Εθνική Ομογένεια, αφού με τις συχνές επισκέψεις δείχνουμε έμπρακτα, εμείς που ζούμε στην Μητέρα Πατρίδα την Ελλάδα, ότι δεν τους ξεχνούμε και είμαστε στο πλευρό τους αναγνωρίζοντας το σημαντικό Εθνικό έργο που επιτελούν, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ελληνικής Εθνικής Ομογένειας .

Επιπρόσθετα ευχαριστούμε τα πάσης φύσεως ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ στο Πανελλήνιο. Στην πόλη της Ξάνθης ειδικότερα το Δημοτικό Ραδιόφωνο ‘’ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ’’, τις Τοπικές εφημερίδες ‘’ΑΓΩΝΑΣ’’, ‘’ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ’’, ’’ΘΡΑΚΗ’, ’’ΜΑΧΗΤΗΣ‘’, που πρόβαλαν, με καθημερινές δημοσιεύσεις και μάλιστα δωρεάν την έκκλησή μας, δεδομένο που συνετέλεσε στην ενημέρωση του κοινού και την επιτυχία της όλης προσπάθειας. 

Εκτενές φωτορεπορτάζ θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας www.eaasxanthis.gr.

Για το ΤΣ. Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

Με σεβασμό και εκτίμηση

Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Συνελήφθη 34χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (16-10-2017) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης, απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης , 34χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες. Τέσσερις (4) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν, τέσσερις (4) υπήκοοι Μπαγκλαντές και δύο (2) υπήκοοι Βιρμανία.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 34χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και ένα (1) κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Σύλληψη 2 ημεδαπών για κλοπή μοτοποδηλάτου στην πόλη της Ξάνθης

Συνελήφθησαν χθες (16-10-2017) το βράδυ, στην Ξάνθης, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 25 και 18 ετών, κατηγορούμενοι για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, χθες το βράδυ, οι δύο δράστες αφαίρεσαν ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο από την πόλη της Ξάνθης.

Μετά την καταγγελία του περιστατικού, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σχετικές έρευνες, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν τους δράστες και να τους συλλάβουν.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία (1) νάιλον συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, ένα διαρρηκτικό εργαλείο και το αφαιρεθέν μοτοποδήλατο, το οποίο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (16-10-2017) το βράδυ, στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας, από αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου και Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) διακινητές, ένας 49χρονος ημεδαπός και ένας 22χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, οι οποίοι προωθούσαν, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 49χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να λειτουργεί ως προπομπός, για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε έτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 22χρονος, με το οποίο μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης, οι δύο δράστες δεν υπάκουσαν σε σήμα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξαν ταχύτητα και ακολουθήθηκαν από αυτούς.

Στο ύψος του οικισμού Φελώνης, ο 22χρονος ακινητοποίησε το όχημα που οδηγούσε και διέφυγε πεζός, πλην όμως μετά από αναζητήσεις των αστυνομικών εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Το δεύτερο όχημα, εισήλθε στην Εγνατία Οδό από τον ανατολικό κόμβο Ξάνθης και κατευθύνθηκε προς την Καβάλα. Στο ύψος του οικισμού της Καρβάλης, οι αστυνομικοί, με τη συνδρομή δυνάμεων των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ξάνθης και Καβάλας κατάφεραν να συλλάβουν και τον 49χρονο οδηγό του εν λόγω οχήματος.

Σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 22χρονος, διαπίστωσαν ότι οι δύο διακινητές μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Συνολικά κατασχέθηκαν 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, το χρηματικό ποσό των 190 ευρώ και 1 κινητό τηλέφωνο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

Εξιχνίαση κλοπής από οικία στην Καβάλα, όπου αφαιρέθηκαν μεγάλο χρηματικό ποσό και χρυσαφικά μεγάλης αξίας

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 3 ατόμων για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής

Εξιχνιάστηκε ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, κλοπή μεγάλου χρηματικού ποσού και χρυσαφικών μεγάλης αξίας από οικία στην Καβάλα, που είχε διαπραχθεί την 19-7-2017.

Από τις έρευνες ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή στη συγκεκριμένη υπόθεση δύο ημεδαπών, ηλικίας 60 και 52 ετών και ενός 39χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Αναλυτικότερα, προηγήθηκε καταγγελία 76χρονης ημεδαπής, σύμφωνα με την οποία την 19-7-2017, ενώ απουσίαζε από την οικία της, άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν από το εσωτερικό της, μεγάλο χρηματικό ποσό και χρυσαφικά μεγάλης αξίας.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι την κλοπή διέπραξαν από κοινού οι δύο δράστες, ηλικίας 52 και 39 ετών, ενώ ο 60χρονος, σύνοικος της 76χρονης, ο οποίος είχε οργανώσει την κλοπή, παρείχε σε αυτούς την απαραίτητη συνδρομή για την τέλεσή της.

Συγκεκριμένα ο 60χρονος, σε προγενέστερο χρόνο, παρέδωσε τα κλειδιά του σπιτιού στους άλλους δύο δράστες και τους ενημέρωσε για την επικείμενη απουσία της 76χρονης και του ιδίου, καθώς και για την ύπαρξη χρηματοκιβωτίου, όπου η παθούσα εναποθέτει τα χρήματα και τα χρυσαφικά της.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δύο δραστών, ηλικίας 52 και 39 ετών, στο νομό Πέλλας και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και την κατοχή τους, μεταξύ άλλων, βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 1.280 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στην 76χρονη.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας.

 

Στο Διεθνές Workshop για την ένταξη του Νέστου στο πρόγραμμα MAB/UNESCO ο Δήμος Ξάνθης

Ο Δήμος Ξάνθης συμμετέχει στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2017 σε Διεθνές Workshop, που πραγματοποιείται στη Χρυσούπολη, με σκοπό τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας προκειμένου να συμπεριληφθεί ο ποταμός Νέστος στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (ΜΑΒ/UNESCO), το οποίο χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Το πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (ΜΑΒ) είναι ένα διακυβερνητικό επιστημονικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, που στοχεύει στη δημιουργία μιας επιστημονικής βάσης για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και του περιβάλλοντος τους. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε ύψος χρηματοδότησης έργο περιβαλλοντικού χαρακτήρα παγκοσμίως.

Το Workshop διοργανώνεται σε συνεργασία της Έδρας UNESCO Con-E-Ect, που εδρεύει στο ΤΕΙ ΑΜΘ, με το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και τους Δήμους Ξάνθης, Τοπείρου, Νέστου και Καβάλας, οι οποίοι έχουν γεωγραφικά όρια στον Νέστο. Στο Workshop θα συμμετάσχουν Διευθυντές περιοχών MAB από όλο τον κόσμο. 

Την πρώτη μέρα των εργασιών του Workshop προσκεκλημένοι Διευθυντές περιοχών MAB/UNESCO και στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων θα δουλέψουν σε τραπέζια εργασίας για την προετοιμασία  του φακέλου υποψηφιότητας για τον ποταμό Νέστο.

Στις 20 Οκτωβρίου 2017 φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης ανοιχτή Ημερίδα ενημέρωσης για το πρόγραμμα MAB στο οποίο θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων και η εμπειρία συγκεκριμένων περιοχών του πλανήτη από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

09.00 - 09.30           

Προσέλευση και εγγραφή συμμετεχόντων       

09.30 - 10.00        

Χαιρετισμοί

10.00 - 10.25

Pypaert, Στέλεχος του Περιφερειακού Γραφείου Επιστημών και Πολιτισμού της UNESCO στην Ευρώπη

10.25 - 10.50

Prof. M. Scoullos, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ, Διευθυντής Έδρας UNESCO & Δικτύου «Βιώσιμη Ανάπτυξη, Διαχείριση και Εκπαίδευση στην Μεσόγειο», Πανεπιστήμιο Αθηνών

10.50 - 11.05

Petko Tzvetkov, Εθνική Επιτροπή MAB/UNESCO στην Βουλγαρία

11.05 - 11.20

Dra. Alejandra Stehr, Έδρα UNESCO στη Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Προστασίας, Πανεπιστήμιο Concepción, Χιλή

11.20 - 11.35

Prof. Mariano Merce, Διευθυντής του Terres de l'Ebre ΜΑΒ, Ισπανία

11.35 - 11.50

Ion Munteanu, Διευθυντής ΜΑΒ στον Δούναβη, Ρουμανία

11.50 - 12.20

Διάλειμμα

12.20 - 12.35

Prof. Nick Katopodes, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής  Έδρας UNESCO Con-E-Ect, Πανεπιστήμιο  Michigan, Τομέας  Πολιτικής και Περιβ/κής Μηχανικής, ΗΠΑ

12.35 - 12.50

Dr. Fátima Antonethe Castaneda Mena, Ινστιτούτο Ενεργειακών Πόρων IRE, Πανεπιστήμιο Galileo, Γουατεμάλα, Κεντρική Αμερική, Γραφείο Διασύνδεσης για την Έδρα UNESCO Con-E-Ect στη Λατινική Αμερική

12.50 - 13.30     

Συμπεράσματα

13.30 - 14.00     

Μουσική συναυλία

Το συγκεκριμένο Workshop είναι η πρώτη από τις συναντήσεις εργασίας που θα πραγματοποιηθούν κατά την πορεία σύνταξης και υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας για τον ποταμό Νέστο στο πρόγραμμα MAB/UNESCO.

Υποβολή αιτήσεων χρήσης κοινόχρηστου χώρου έτους 2018 από τους επαγγελματίες της Ξάνθης

Σύμφωνα με την αριθμ. 155/2016 Κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες υποχρεούνται από τις 01 Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους να καταθέτουν τη σχετική αίτηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου για το επόμενο έτος στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου αναγράφοντας την περίοδο χρήσης του κοινόχρηστου χώρου και κατά τη χορήγηση της άδειας να καταβάλουν στο ταμείο του Δήμου το προβλεπόμενο τέλος χρήσης του κοινόχρηστου χώρου.

Σας γνωρίζουμε ότι για το έτος 2018, οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες υποχρεούνται να καταθέσουν τη σχετική αίτηση χρήσης κοινόχρηστου χώρου το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου 2017.

Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων, των οποίων η παραχώρηση της χρήσης έχει επιτραπεί, επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη, με απόφαση του Δημάρχου, εκτός από το αναλογούν τέλος και ισόποσο πρόστιμο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν. 4483/2017.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΚΙΡΑΤΖΗ ΕΡΚΑΝ

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Η Κυβέρνηση καθυστερεί εσκεμμένα να δώσει συντάξεις για να αποκρύψει την οικονομική της αποτυχία

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι δεσμεύσεις της Υπουργού Εργασίας απέναντι στους συνταξιούχους αποδείχθηκαν, για άλλη μια φορά, ένα μεγάλο ψέμα. 

Όλες οι συντάξεις βρίσκονται στον αέρα εξαιτίας της ανικανότητας και της ολιγωρίας της Υπουργού Εργασίας και των διορισμένων διοικήσεων των ταμείων. 

Η Κυβέρνηση γκρέμισε την οργανωτική υποδομή που είχε παραλάβει το 2015. Τα στοιχεία του συστήματος “ΗΛΙΟΣ” είναι αποκαλυπτικά: μέσα σε 2,5 χρόνια ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων έχει μειωθεί κατά 51,2% με αποτέλεσμα περισσότερες από 300.000 συντάξεις και εφάπαξ να είναι σε εκκρεμότητα. 

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει αυτή την πραγματικότητα με διάφορα τρικ, όπως με τη δημιουργία “διπλών βιβλίων” δήθεν εκκρεμών και αδρανών συντάξεων. 

Το κόλπο είναι το εξής: Από τις εκκρεμείς συντάξεις αφαιρούνται φάκελοι με την επίκληση ελλιπών στοιχείων ήσσονος σημασίας, και με άνωθεν εντολή, εντάσσονται σε μία νέα αδρανή κατηγορία, προκειμένου ο συνολικός αριθμός των υπό έκδοση συντάξεων να εμφανίζεται πλασματικά μικρότερος. 

Με λίγα λόγια, η Κυβέρνηση αδιαφορεί για την επίλυση του προβλήματος, παίζοντας στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων και επιδίδεται σε λαθροχειρίες  και μεθοδεύσεις για να ωραιοποιήσει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας».

Πιέσεις για κουκούλωμα κατάχρησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο χώρο της Υγείας

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο πρώην πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία  κ. Χάρης Παπαδάκης, κατήγγειλε δημοσίως την πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κυρία Κατερίνα Αντωνίου, αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ότι με την παρότρυνση της πρώτης και με την ανοχή του δεύτερου, πιεζόταν να δεχθεί, να συνεργήσει και να συγκαλύψει “έκνομες” ενέργειες, όπως είναι η κατάχρηση κονδυλίων ΕΣΠΑ, έως την έκδοση πλαστών και παραποιημένων πιστοποιητικών προς τουρκικές εταιρείες.

Είναι προφανές ότι η Δικαιοσύνη έχει γίνει κοινωνός των συγκεκριμένων καταγγελιών και – ως εκ τούτου – αναμένουμε, με μεγάλο ενδιαφέρον, την παρέμβασή της».

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες  πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την χώρα μας.

Και είναι ευνοϊκή, διότι - παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εσωτερικό, λόγω των ανεύθυνων επιλογών της Κυβέρνησης -  η Ελλάδα παραμένει νησίδα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που δοκιμάζεται από μεγάλη αστάθεια.  

Η συγκυρία αυτή, σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις Η.Π.Α. - Τουρκίας αναβαθμίζει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική θέση της Πατρίδας μας

Για αυτόν τον λόγο, όμως, προσφέρεται στον κ. Τσίπρα μια μοναδική ευκαιρία:

- Να διασφαλίσει μια επωφελή συμφωνία μακράς πνοής για τη βάση της Σούδας και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, που θα αναγνωρίζει εμπράκτως τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας. Όχι μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά μια συμφωνία εθνικά ωφέλιμη.

- Να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης σε όλους τους τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος. Με έμφαση στην προσέλκυση συγκεκριμένων επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.

- Και βέβαια να επιτύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της αμερικανικής ηγεσίας για τα εθνικά μας ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Σκόπια, το μεταναστευτικό.

Ρόλο καταλύτη στις ελληνο - αμερικανικές σχέσεις είχε, έχει και θα έχει η ελληνική ομογένεια. Στους Έλληνες της Αμερικής οφείλουμε επιτέλους να αναγνωρίσουμε ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις, στο παρόν και στο μέλλον της μητέρας Πατρίδας, ενισχύοντας ουσιαστικά τις σχέσεις τους μαζί της. 

Σε αυτές μας τις υποχρεώσεις εντάσσω βέβαια και τη δυνατότητα ψηφίζουν επιτέλους οι Έλληνες πολίτες στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. 

Ειλικρινά ελπίζω ο κ. Τσίπρας να μπορέσει να αξιοποιήσει για την χώρα μας τη σπάνια ευκαιρία που - επαναλαμβάνω - και για λόγους συγκυρίας, του προσφέρεται. 

Δηλαδή να μην μείνει ως μόνη παρακαταθήκη του ταξιδιού του μια φωτογραφία με τον αμερικανό Πρόεδρο, χάριν επικοινωνιακών εντυπώσεων».

Συγχαρητήρια επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Sebastian Kurz

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε σήμερα, Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, συγχαρητήρια επιστολή στο νικητή των χθεσινών εκλογών στην Αυστρία κ. Sebastian Kurz.

«Είμαι βέβαιος ότι υπό την δική σας ηγεσία, η Αυστρία θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τις ευρωπαϊκές αξίες που μας ενώνουν και ότι θα είστε στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού μέλλοντος προς όφελος των πολιτών μας».

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Μητσοτάκη αναφέρει τα εξής: 

«Αγαπητέ Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκλογική σας νίκη. Το Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας και εσείς προσωπικά δώσατε μια σκληρή μάχη και το τελικό αποτέλεσμα σας επιβράβευσε.

Θα ήθελα, επίσης, να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στη συγκρότηση της Κυβέρνησής σας και στην υλοποίηση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που υποσχεθήκατε προεκλογικά. Είμαι βέβαιος ότι υπό την δική σας ηγεσία, η Αυστρία θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τις ευρωπαϊκές αξίες, που μας ενώνουν και ότι θα είστε στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού μέλλοντος προς όφελος των πολιτών μας.

Ευελπιστώ στη συνέχεια της συνεργασίας μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κομμάτων μας και, πάνω απ' όλα, του Αυστριακού και Ελληνικού λαού».

Φοροδοτική εξάντληση και εσωτερικός δανεισμός

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα σημερινά στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ανερμάτιστη, οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη και οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο». 

«Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων, κυρίως ο φόρος εισοδήματος, είναι χαμηλότερα από τους στόχους, απόδειξη της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών λόγω υπερφορολόγησής τους.

Οι επιστροφές φόρων είναι ιδιαίτερα αυξημένες, προκειμένου η Κυβέρνηση να μην χάσει “στο παρά πέντε” τη δεύτερη υποδόση της δεύτερης αξιολόγησης, που είναι διαθέσιμη από αρχές Σεπτεμβρίου.

“Την παρτίδα σώζει” και πάλι η εσωτερική στάση πληρωμών που διευρύνεται σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι επιχορηγήσεις Νοσοκομείων, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τα επιδόματα πολυτέκνων, αλλά και στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έχουν υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή. 

Τα σημερινά στοιχεία από την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ανερμάτιστη, οικονομικά αναποτελεσματική, κοινωνικά άδικη και οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο».

Ερώτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση, σχετικά με τη μη αποτελεσματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 στον Πολιτισμό. 

Για το θέμα αυτό, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η έλλειψη συντονισμού και οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά 15 σημαντικών εντεταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ 2013 - 2017 στη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020.

Με τη μεταφορά αυτή, μειώνονται σημαντικά τα διαθέσιμα κονδύλια για επενδύσεις στον πολιτισμό με πηγή χρηματοδότησης τη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ.

Μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται και στην ένταξη νέων έργων από τις Περιφέρειες στις ανοικτές προκηρύξεις, καθώς και σε σημαντικά πιλοτικά έργα που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Άλλη μια ευκαιρία χαμένη για την ανάδειξη του αναπτυξιακού χαρακτήρα του Πολιτισμού.

Άλλη μια ευκαιρία χαμένη για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας».

Τη Δευτέρα η 3η δόση του οικογενειακού επιδόματος – Ακριβής ημερομηνία από το νέο έτος

Το κονδύλι των 232 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την καταβολή της τρίτης δόσης του επιδόματος του ΟΓΑ αποδεσμεύτηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έτσι ο Οργανισμός μπαίνει στην «τελική ευθεία» για τη χορήγηση του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών.

Η ημερομηνία που οι δικαιούχοι θα δουν τα ποσά στο λογαριασμό τους είναι η Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017, καθώς μέχρι τότε εκτιμάται ότι ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τη γ΄δόση 

Στον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών εντάχθηκαν επιπλέον 150.000 έντυπα Α21, συγκριτικά με τον αριθμό όσων έκαναν αιτήσεις για να εισπράξουν τη δεύτερη δόση του επιδόματος.

Στόχος είναι από το νέο έτος, να οριστεί ακριβής ημερομηνία χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων και η διαδικασία να γίνεται σχεδόν αυτοματοποιημένα. Η αναβάθμιση του ΟΓΑ σε φορέα απονομής των προνοιακών παροχών, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Δραστηριότητες Δημάρχου – Δημοτικής Αρχής Νέστου

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ INTRACAT

Στην Κομοτηνή συνεδρίασε την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017, το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, με θέμα την αίτηση θεραπείας της εταιρείας Intracat, σύμφωνα με την οποία ζητούσε από την ΔΕΥΑΝ να αναγνωρίσει, ότι εκτέλεσε το 76,8% του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης, ώστε να δικαιούται αποζημίωση μετά την διάλυση της σύμβασης.

Το ΔΣ της ΔΕΥΑΝ αποφάσισε την διάλυση της σύμβασης, λόγω του ότι η εταιρεία κατέθεσε διακοπή εργασιών, ζητώντας ημερήσια αποζημίωση 4.000€ για κάθε ημέρα που το Ελληνικό Δημόσιο δεν πλήρωνε τους πιστοποιημένους λογαριασμούς του έργου.

Στο Δ.Σ. παρέστησαν, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ. Παναγιωτίδης Γιώργος καθώς και ο Διευθυντής της, κ. Κάλφας Κωνσταντίνος. Το συμβούλιο απέρριψε το αίτημα της Intracat δικαιώνοντας την ΔΕΥΑΝ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ

Στο γραφείο του Δημάρχου συσκέφθηκαν την Δευτέρα 9  Οκτωβρίου ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Τσομπανόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΛΚ κ. Ηλιάδης καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Εμμανουηλίδης Δημήτρης, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση, για το θέμα της διέλευσης των βαρέων οχημάτων από την Κεραμωτή ύστερα κι από την πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Συζητήθηκε ακόμη, η παράταση μίσθωσης του ιατρείου Κεραμωτής, στο κτήριο του ΟΛΚ  έως ότου  καταφέρει ο Δήμος να δημιουργήσει κατάλληλο χώρο στο κτήριο του πρώην Δημαρχείου Κεραμωτής.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Στην ημερίδα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 και είχε ως θέμα την ανακύκλωση και τη διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων στην Ελλάδα, παρέστη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος καθώς και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Καϊντατζόπουλος Χαράλαμπος με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΝ κ. Αργυράκη Μιχάλη.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη και κατά την διάρκειά της υπήρξαν εισηγήσεις, από Γερμανούς και Έλληνες εισηγητές, που αφορούσαν την διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωσης στην Γερμανία και την Ελλάδα.

ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιο συνάντησε ο Δήμαρχος Νέστου  Βαγγέλης Τσομπανόπουλος την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 στην Κομοτηνή. Τον Δήμαρχο συνόδευαν ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΝ κ. κ. Παναγιωτίδης και Κάλφας.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη πως η μελέτη για την αύξηση δυναμικότητας της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Χρυσούπολης είναι έτοιμη και του ζητήθηκε να προβεί σε νέα πρόσκληση, προϋπολογισμού ύψους 8.000.000€, προκειμένου να την υποβάλλει ο Δήμος.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να εντάξει το έργο της Αντικατάστασης, του  Εξωτερικού Δικτύου ύδρευσης από την Ζαρκαδιά μέχρι το Ποντολίβαδο, λόγω παλαιότητας του αγωγού, προϋπολογισμού ύψους 1.400.000€,  για το οποίο  υπάρχει  έτοιμη μελέτη.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ Δ’ ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΧΧ ΤΘ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ

Ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο επιτέλεσαν αυτοβούλως γιατροί του Δ’ Σώματος Στρατού της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας όπου επισκέφθηκαν την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου τα αγροτικά ιατρεία Κεχροκάμπου και Πλαταμώνα προκειμένου να εξετάσουν τους κατοίκους των χωριών.

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Υπεγράφησαν την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου οι συμβάσεις με ανάδοχο εταιρεία για τις δύο μελέτες του Δασαρχείου οι οποίες αφορούν την κοπή και το κλάδεμα δέντρων στην περιοχή του πρώην Δήμου Ορεινού αλλά και της Χρυσούπολης προϋπολογισμού ύψους 40.000€.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Κατατέθηκε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου φάκελος στο Υπουργείο Ανάπτυξης από τον Δήμο Νέστου για χρηματοδότηση των δαπανών του Δήμου για την διαχείριση αδέσποτων ζώων.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ  ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ

Έντονη υπήρξε η δυσαρέσκεια από τον Δήμο Νέστου αλλά και τον Δήμαρχο προσωπικά από την κυκλοφορία του τουριστικού σποτ για την προβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ το οποίο κυκλοφόρησε σε παγκόσμια εμβέλεια μέσω του τηλεοπτικού δικτύου Euronews. Η Δημοτική αρχή απέστειλε εγγράφως την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, την διαμαρτυρία της στην Περιφέρεια για τον αποκλεισμό του Δήμου Νέστου από το εν λόγω σποτ.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ TAPAGΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Ο Δήμος Νέστου υπέβαλλε την περασμένη εβδομάδα στο πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της TAPAGόλα εκείνα τα στοιχεία που του ζητήθηκαν, προκειμένου να αναλάβει την κατασκευή του έργου Αντικατάστασης του Αγωγού Διανομής από την Χρυσούπολη μέχρι την Αβραμηλιά.

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΡΩΣΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ

Τα εγκαίνια μιας πολύ ξεχωριστής έκθεσης με φωτογραφίες Ελλήνων και Ρώσων φωτογράφων πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στο χώρο του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.

Θέμα της έκθεσης «Η ορθοδοξία στην Ελλάδα και την Ρωσία». Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό από τον πατέρα Τιμόθεο ενώ ακολούθησε, ο χαιρετισμός του Δημάρχου.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν οι επισκέπτες  στους χώρους της έκθεσης αλλά και του Μουσείου.

Αξίζει να σημειωθεί,  ότι την περασμένη εβδομάδα στο κτήριο του μουσείου πραγματοποιήθηκαν μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων που είχαν να κάνουν κυρίως με τον ευπρεπισμό του και την αισθητική του εικόνα.

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ- ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΔΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο πραγματοποίησε για 1η φορά ο Δήμος Νέστου το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά  το τριήμερο από 13 έως 15 Οκτωβρίου 2017 και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η έναρξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με την αγιαστική τελετή από τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Τιμόθεο ενώ ακολούθησε η χορωδία Θρακιωτών με παραδοσιακά τραγούδια. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί, με πρώτον αυτόν του Δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου, ο οποίος μίλησε για τη σημασία του συνεδρίου ενώ εξήρε των ενεργειών των διοργανωτών του συνεδρίου. Χαιρετισμούς απέδωσαν ακόμη ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Εμμανουηλίδης Δημήτρης και  ο εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Καβάλας κ. Παπαδόπουλος Σωτήρης. Έγγραφο χαιρετισμό απέστειλε ο  κ. Ρουδομέτωφ όπου μέσα από αυτόν ανέφερε την δωρεά του μ’ ένα πολύ σημαντικό όγκο βιβλίων για την Δημοτική Βιβλιοθήκη που θα ξεκινήσει άμεσα ο Δήμος την λειτουργία του.

Λίγο πριν την έναρξη των συνεδριών βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην τοπική ιστορία οι συμπολίτες μας κ. Δρόσος Παναγιώτης, κ. Μυλωνάς Βασίλειος, κ. Λαζαρίδης Κωνσταντίνος και ο κ. Γκόρδης Χρήστος.

Παρέστησαν επίσημοι,  εκπρόσωποι αρχών και φορέων όπως ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας Ταξίαρχος κ. Γκράνας Γιώργος, ο Διοικητής του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης κ. Χαρούσης Χαρίτων, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Τμήματος Χρυσούπολης, εκπρόσωπος της ΧΧ Τεθωρακισμένης  Μεραρχίας Καβάλας,  ο πρώην βουλευτής Καβάλας κ. Πασχαλίδης Γιάννης, οι πρώην Δήμαρχοι κ. Γκουλφάς, κ. Πασσαλίδης και κ. Μαρινάκης, η Ηγουμένη της Ι.Μ. Νικητών, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Συλλόγων, ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης και  πολλοί συμπολίτες μας.

Στην συνέχεια ακολούθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο τέσσερις συνεδρίες με 39 εισηγήσεις  εξαιρετικά τεκμηριωμένες από διακεκριμένους επιστήμονες και συμπολίτες που ασχολήθηκαν με την καταγραφή της τοπικής ιστορίας ή ακόμη και όσοι ενεπλάκησαν με αυτήν από διαφορετικά μετερίζια, καταθέτοντας σημαντικά στοιχεία που φώτισαν την ιστορία της περιοχής μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διοργανωτές κα Ψυλλίδου Ελένη- Πρόεδρος ΔΣ και  κ. Κοντοστέλιος Εμμανουήλ- Διοικητικός Υπάλληλος του Δήμου- Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια όχι μόνο από τον Δήμαρχο Νέστου και τους συνέδρους αλλά και από τους συμμετέχοντες  στο συνέδριο για την άρτια οργάνωση του συνεδρίου. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση ενός από των συνέδρων, του κ. Κούτρα, ο οποίος απευθυνόμενος στον Δήμαρχο είπε πως η αξία αυτού του συνεδρίου θα φέρει καρπούς στην περιοχή ύστερα από χρόνια και θα αποτιμηθεί το μέγεθος της σημασίας του.

Με το τέλος της κάθε εισήγησης ο Δήμαρχος απένειμε στο κάθε εισηγητή αναμνηστικά δώρα με το οικόσημο του Δήμου.

Με το πέρας του συνεδρίου το Σάββατο 14 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος παρέθεσε δείπνο σε γνωστό μαγαζί εστίασης της πόλης προς τιμήν των εισηγητών του συνεδρίου, ενώ την επόμενη ημέρα ακολούθησε εκδρομή- ξενάγησή τους με λεωφορείο του Δήμου σε αξιοθέατα της περιοχής (το καμπαναριό του Αγίου Δημητρίου, το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, το παλαιό κτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, τον Ιερό Ναό  και το Λαογραφικό Μουσείο της Πετροπηγής καθώς και τον οικισμό του Λιθοχωρίου).

Από το Γραφείο Τύπου

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

100 περίπου κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 81 δενδρύλλια κάνναβης και 1 περίπου κιλό κατεργασμένης κάνναβης, κατασχέθηκαν στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας

Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Γερμανίας κατηγορούμενοι για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών

Οι κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών και δενδρυλλίων εντοπίσθηκαν σε ένα αγρόκτημα και ένα σπίτι, στο νομό Καβάλας, τα οποία είχαν εξοπλίσει και διαμορφώσει κατάλληλα οι δράστες, για την καλλιέργεια, την αποξήρανση, την επεξεργασία και την συσκευασία της κάνναβης

Οι δύο συλληφθέντες σκόπευαν να εξάγουν τις κατασχεθείσες ποσότητες κάνναβης, καθώς και την υπόλοιπη που θα αποκόμιζαν από τα καλλιεργούμενα φυτά, στη Γερμανία

Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίσθηκαν προχθές (14-10-2017) το μεσημέρι, στις Πηγές Καβάλας και σε παρακείμενη αγροτική περιοχή, ένα αγρόκτημα και μία οικία, πλήρως εξοπλισμένα για την καλλιέργεια, την αποξήρανση, την επεξεργασία και τη συσκευασία κάνναβης.

Από το εσωτερικό της οικίας και το αγρόκτημα, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 100 περίπου κιλά ακατέργαστης κάνναβης, 81 δενδρύλλια κάνναβης και 1 περίπου κιλό κατεργασμένης κάνναβης.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση συνελήφθησαν προχθές το μεσημέρι, σε αγροτική περιοχή των Πηγών Καβάλας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Γερμανίας, ηλικίας 41 και 33 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Νέστου Καβάλας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν τη συντονισμένη επιχείρηση, έπειτα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης από τους δράστες,

Κατά τη διάρκεια αυτής, εντοπίσθηκε αρχικά το αγρόκτημα όπου οι δύο δράστες καλλιεργούσαν τα δενδρύλλια κάνναβης. Στο εσωτερικό του αγροκτήματος υπήρχε ένα κτίριο, εντός του οποίου οι αστυνομικοί κατέλαβαν τους δύο υπηκόους Γερμανίας να προβαίνουν σε επεξεργασία φυτών κάνναβης.

Από την ενδελεχή έρευνα που ακολούθησε στο εσωτερικό του κτιρίου, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες είχαν διαμορφώσει και εξοπλίσει κατάλληλα τους χώρους του, για την αποξήρανση της κάνναβης και την μετέπειτα επεξεργασία της.

Εντός του αγροκτήματος, εντοπίσθηκε φυτεία 80 δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και ένα πλήρες σύστημα άρδευσης, που είχαν εγκαταστήσει οι συλληφθέντες για να ποτίζουν την φυτεία, το οποίο αποτελούνταν από ηλεκτρογεννήτρια, αντλία νερού και αρδευτικούς σωλήνες. 

Από τους χώρους του κτιρίου και το αγρόκτημα κατασχέθηκαν συνολικά:

• 64.100 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, η οποία ήταν τοποθετημένη σε αυτοσχέδιες κατασκευές κατάλληλες για την αποξήρανση

• 80 καλλιεργούμενα δενδρύλλια κάνναβης, ύψους περίπου 1,8 μέτρων

• 1 εκριζωμένο δενδρύλλιο κάνναβης

• 1 συσκευή επεξεργασίας κάνναβης, η οποία περιείχε 950 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης στο στάδιο της παρασκευής

• διάφορα μηχανήματα, εξαρτήματα και εργαλεία για την περιποίηση της φυτείας (ηλεκτρογεννήτριες, αντλία νερού, σκαπτικά εργαλεία, κλαδευτήρια, ηλεκτρονική συσκευή μέτρησης PH , αρδευτικούς σωλήνες, ποτιστήρια)

Στη συνέχεια, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι των δραστών, βρέθηκε εξοπλισμός κατάλληλος για την συσκευασία της κάνναβης, μεγάλος αριθμός αεροστεγών συσκευασιών με ακατέργαστη κάνναβη, καθώς επίσης ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης έτοιμη προς τυποποίηση σε συσκευασίες.

Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν:

• 22.990 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

• 194 αεροστεγείς νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 11.737 γραμμαρίων

• 2 ηλεκτρικές συσκευές τυποποίησης

• πλήθος νάιλον συσκευασιών

• 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας

• το χρηματικό ποσό των 550 ευρώ

Από την προανάκριση της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας προέκυψε ότι οι δύο δράστες σκόπευαν να εξάγουν την κατασχεθείσα ποσότητα κάνναβης, καθώς και την υπόλοιπη που θα αποκόμιζαν από τα καλλιεργούμενα δενδρύλλια, στη Γερμανία.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.

Συνελήφθησαν 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (15-10-2017) το βράδυ, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 41 και 30 ετών, οι οποίοι, από κοινού με έναν άγνωστο μέχρι στιγμής δράστη, προωθούσαν, στο εσωτερικό της χώρας συνολικά δεκαεπτά (17) μη νόμιμους μετανάστες. Δεκαπέντε (15) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και δύο (2) υπήκοοι Μπανγκλαντές.

Συγκεκριμένα , οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο δράστες, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να λειτουργούν ως προπομπός, για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε έτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε άγνωστος μέχρι στιγμής δράστης, με το οποίο μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα, δεκαεπτά (17) μη νόμιμους μετανάστες.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα δύο οχήματα να κινούνται στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης και επιχείρησαν να τα ελέγξουν.

Πλησίον του οικισμού Βαφέικων Ξάνθης, το ένα όχημα ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο δράστες, ενώ το δεύτερο εισήλθε σε παρακείμενους αγρούς, όπου ο οδηγός το εγκατέλειψε και τράπηκε πεζός σε φυγή, διαφεύγοντας τη σύλληψη.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό του δεύτερου οχήματος διαπιστώθηκε ότι οι διακινητές μετέφεραν, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας δεκαεπτά (17) μη νόμιμους μετανάστες.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε επίσης ότι για το δεύτερο όχημα είχε δηλωθεί κλοπή τον Οκτώβριο του 2013 σε αστυνομική υπηρεσία της Αττικής.

Κατασχέθηκαν δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τρία (3) κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

Συνελήφθη 19χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη σήμερα (16-10-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 19χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος από κοινού με έναν άγνωστο μέχρι στιγμής δράστη, προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν στην Κομοτηνή, ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο να κινείται με κατεύθυνση την έξοδο της πόλης. Σε σήμα στάσης που πραγματοποίησαν στον 19χρονο οδηγό του, αυτός δεν συμμορφώθηκε και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Πλησίον της δυτικής εξόδου, το όχημα ακινητοποιήθηκε και ο 19χρονος οδηγός μαζί με τον συνοδηγό το εγκατέλειψαν, διαφεύγοντας πεζοί. Άμεσα οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον 19χρονο, ενώ ο συνοδηγός διέφυγε τη σύλληψη και αναζητείται.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό του οχήματος, διαπιστώθηκε ότι οι δύο δράστες μετέφεραν με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και ένα (1) κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.