Log in
updated 2:32 PM CST, Dec 11, 2017
Ροή ειδήσεων :
Super User

Ξεμένει από στενούς συνεργάτες ο Μέτιος ή απλά του αλλάζει;

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η αντιπαράθεση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας με τον τελευταίο να κάνει λόγο για παντελή αδιαφορία του Μέτιου ως προς τις επιθυμίες και τις ανάγκες των Δραμινών. 

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας του Αντιπερειφερειάρχη Δράμας:

Είμαι στη δυσάρεστη θέση ν' απευθύνω δημόσια την παρούσα διαμαρτυρία προς τον Περιφερειάρχη κ.Μέτιο, με μοναδικό σκοπό να κάνω όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας και όχι μόνο, κοινωνούς των προβλημάτων που αντιμετωπίζω κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μου ως Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την ανάλγητη συμπεριφορά του Περιφερειάρχη σε θέματα ζωτικής σημασίας για τον τόπο μου.

Ένα και πλέον χρόνο από την εκλογή του ως Περιφερειάρχη και παρόλο που όλο αυτό το χρονικό διάστημα τον ενημέρωνα διαρκώς για τις ανάγκες, τις επιθυμίες αλλά και τις αποφάσεις των συμπολιτών μου για το μέλλον του τόπου μας, ο κ. Μέτιος επέδειξε παντελή αδιαφορία. Δεν σεβάστηκε, όπως έχει υποχρέωση από τη θέση την οποία υπηρετεί, τις επιθυμίες των Δραμινών, που γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις ανάγκες του τόπου μας. Αντιθέτως, καθημερινά δημιουργεί προσκόμματα σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στο πλαίσιο της ανάπτυξης της περιοχής μας αλλά και της καθημερινής λειτουργίας της Περιφερειακής μας Ενότητας, ακόμα και απέναντι στους υπαλλήλους της Π.Ε. Δράμας. Ο κ. Μέτιος λειτουργεί αυταρχικά και αλαζονικά, θεωρώντας πως η Δράμα πρέπει να είναι ένας συνεχής επαίτης αυτών που δικαιούται, πιστεύοντας πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με τα ελάχιστα. Συγκεκριμένα, θα αναφερθώ σε δύο κομβικά ζητήματα του τόπου μας που ο Περιφερειάρχης έπραξε κατά βούληση και παρά την θέληση των Δραμινών, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου να διαμαρτυρηθώ δημόσια.

Εθνική οδός Δράμας – Αμφίπολης

Ο κ. Μέτιος δεν έλαβε υπόψη του τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των φορέων του Νομού Δράμας που ομόφωνα προέταξαν ως έργο προέχουσας σημασίας για τον νομό μας την κατασκευή του δρόμου αυτού. Χωρίς καμία διαβούλευση, έρχεται κόντρα με όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, θεωρώντας πως γνωρίζει καλύτερα το συμφέρον μας από εμάς τους ίδιους. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έγινε τον Νοέμβριο στην Κομοτηνή, σε σύσκεψη παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του Βουλευτή Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη, ενώ είχε συμφωνηθεί μεταξύ όλων των φορέων της Δράμας να διεκδικήσουμε δυναμικά τη δέσμευση του πρωθυπουργού για την κατασκευή της εθνικής οδού Δράμας-Αμφίπολης ώστε να συνδεθούμε επιτέλους με την Εγνατία Οδό, ο κ. Μέτιος αυθαίρετα και χωρίς να λάβει υπόψη την απόφαση των Δραμινών, επέβαλε τη δική του αντίθετη άποψη, πως πρέπει να κατασκευαστεί ο δρόμος Δράμα – Καβάλα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Η απόλυτα επιτυχημένη περσινή χιονοδρομική περίοδος για το Φαλακρό, που ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς τόσο των αρμόδιων υπηρεσιών, όσο και όλων ημών που πιστέψαμε πως το βουνό της Περιφέρειάς μας μπορεί ν΄ανταγωνιστεί επάξια τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων, οδήγησε τον ίδιο τον κ. Μέτιο να δεσμευτεί ρητά πως η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει κατά την τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο την τόσο επιτυχημένη προσπάθειά μας.

Για το λόγο αυτό, από τις 27 Απριλίου 2017 και παρόλο που η χιονοδρομική περίοδος 2016 – 2017 δεν είχε καν τελειώσει, ενεργώντας έγκαιρα, βάση ενός σοβαρού σχεδιασμού και όντας σε πλήρη ετοιμότητα, αποστείλαμε το υπ΄αριθμ. 2344/27-4-2017 έγγραφο προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ζητώντας:

Α. Χρηματοδότηση για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού για την επόμενη χιονοδρομική περίοδο 2017-2018.

Β. Χρηματοδότηση για την επισκευή των δύο αναβατήρων που βρίσκονται εκτός λειτουργίας (παππούς, διθέσια)

Γ. Χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών του.

Έως και σήμερα αρνείται οποιαδήποτε χρηματοδότηση, επιδεικνύει παντελή αδιαφορία και παρότι η περσινή Χιονοδρομική περίοδος έκλεισε με πάνω από 26.000 επισκέπτες δημιουργώντας ελπίδες και προσδοκίες πως το Μοναδικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Περιφέρειας ΑΜΘ μπορεί να φτάσει εκεί που του αξίζει, αναδεικνύοντας την τουριστική δυναμική του τόπου μας αλλά και δίνοντας μία οικονομική ανάσα σε όλους όσους δραστηριοποιούνται γύρω από το βουνό.

Δεν μπορώ να δεχθώ, ούτε από την θέση που υπηρετώ τον Δραμινό λαό, αλλά ούτε και ως απλός κάτοικος αυτού του τόπου, πως οι Δραμινοί είμαστε πολίτες β΄ κατηγορίας και ότι ένας άνθρωπος μπορεί να μας καταδικάζει στη μιζέρια και την αφάνεια. Η πολυετής πορεία μου στα κοινά και η ηθική μου, μου έχουν μάθει να μην συμβιβάζομαι αλλά να διεκδικώ, πάντα με κύριο μέλημά μου το καλό του Δραμινού λαού. Γι΄αυτό και δημοσιοποιώ σήμερα μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως Περιφερειακή Ενότητα Δράμας από την συμπεριφορά του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου και ζητώ τη στήριξη και τη δυναμική παρέμβαση όλων σας, ώστε κάποιοι επιτέλους να ενδιαφερθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μας και να δώσουν λύσεις ώστε να επέλθει η πολυπόθητη "ισόρροπη ανάπτυξη" της Περιφέρειάς μας.

Ανακλήθηκαν με απόφαση Μέτιου όλες οι αρμοδιότητες που είχαν εκχωρηθεί στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η άσκηση της Διοίκησης οφείλει να γίνεται σε ένα περιβάλλον αυξημένης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, το κύρος των αποφάσεών της να μην αμφισβητείται και να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό που ισχύει για όλους, και μετά την απόφαση της 15ης Νοεμβρίου 2017 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Δράμας που αφορά στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη, κρίθηκε αναγκαίο να ανακληθούν, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, όλες οι αρμοδιότητες που είχαν εκχωρηθεί στον κ. Πατακάκη και πλέον θα ασκεί μόνο εκείνες που ορίζει ο νόμος του «Καλλικράτη» ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης.

Ήδη από τις 17 Νοεμβρίου 2017, ο κ. Πατακάκης κλήθηκε εγγράφως στο Γραφείο του κ. Περιφερειάρχη για εξηγήσεις. Σε αυτήν τη συνάντηση δεν προσήλθε ποτέ επικαλούμενος διάφορους λόγους. Και αυτό παρά τις επανειλημμένες κλήσεις που του απευθύνθηκαν και παρά το γεγονός ότι του δόθηκε επαρκής χρόνος, μέχρι το πρωί της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου 2017, για να διαχειριστεί ο ίδιος το ζήτημα στο πλαίσιο της βασικής αρχής που ισχύει για όλους μας. 

Όλο αυτό το διάστημα ο κ. Πατακάκης ήταν ενήμερος για το ενδεχόμενο ανάκλησης των αρμοδιοτήτων του.

Κατόπιν των παραπάνω, γίνεται σαφής ο λόγος για τον οποίο δημοσιοποίησε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Περιφερειάρχη χθες το βράδυ, 10 Δεκεμβρίου 2017, με την οποία επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες για τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην ανάκληση των αρμοδιοτήτων του.

Όσον αφορά στα ζητήματα που θέτει ο κ. Πατακάκης στην επιστολή του, και για να είναι ενήμεροι οι πολίτες της Δράμας, σημειώνουμε:

1. Για το θέμα της οδικής σύνδεσης της Δράμας με την Αμφίπολη, ο κ. Περιφερειάρχης έχει εκφράσει με σαφήνεια τη θέση της Περιφέρειας με δελτίο Τύπου που απέστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης στις 16 Νοεμβρίου 2017.

2. Για το θέμα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, το αίτημα της 27ης Απριλίου 2017, που επικαλείται ο κ. Πατακάκης στην επιστολή του, διαμορφώθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας στην τελική του μορφή στις 23 Αυγούστου 2017 με νέο Τεχνικό Δελτίο με τίτλο «Επισκευή, Συντήρηση, Βελτίωση και Λειτουργία εγκαταστάσεων και υποδομών Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού», προϋπολογισμού 1.617.000 €. 

Με έγγραφο της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας στις 29 Αυγούστου 2017 το αίτημα αυτό στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το νέο τριετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εγκρίθηκε από το Υπουργείο στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 χωρίς να περιλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο.

Έκτοτε, η Περιφέρεια απέστειλε τέσσερις φορές εγγράφως συμπληρωματικά στοιχεία στο Υπουργείο για το θέμα αυτό αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αντιμετωπιστεί καθώς εκκρεμεί η απαραίτητη χρηματοοικονομική μελέτη που η Π.Ε. Δράμας έχει αναλάβει να εκπονήσει.

Παράλληλα, για τη τρέχουσα χιονοδρομική περίοδο 2017-2018, η Π.Ε. Δράμας έχει στη διάθεσή της με έγκριση του Περιφερειάρχη 63.410,38 € για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, ενώ την περσινή περίοδο ο κ. Περιφερειάρχης είχε εγκρίνει στις 14 Δεκεμβρίου 2016 έργο ύψους 187.083,73 €.

Τι μας είπε ο Ερντογάν στην Κομοτηνή

Γράφει ο Κώστας Καραϊσκος

Η αλλαγή ύφους του Τούρκου Προέδρου μέσα σε μία μέρα, από την Αθήνα στην Κομοτηνή, ήταν θεαματική και αξίζει μια προσπάθεια να την ερμηνεύσουμε. Πώς από την ιταμότητα περάσαμε στην αλληλοπεριχώρηση και από τις διεκδικήσεις στην αγαπολογία; Και πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως Ελλάδα στο εξής; Θα προσπαθήσουμε να τεκμηριώσουμε τις απαντήσεις μας επ’ αυτών παρακάτω.

Τρία πράγματα συνέβαλαν, κατά τη γνώμη μας, στην μεταβολή της ερντογανικής ρητορικής.

Πρώτον γιατί στην Αθήνα υπερβαίνοντας κάθε εσκαμμένο ρίσκαρε να γίνει η επίσκεψή του στη Θράκη η τελευταία αν συνέχιζε τοιουτοτρόπως – ακόμα και η ελληνική ανοχή (πρέπει να) έχει τα όριά της.

Δεύτερον δεν υπήρχε λόγος να επιμείνει στην προκλητικότητα, αφού ήδη έθεσε επισήμως θέμα θρακικό στην διμερή ατζέντα και το επόμενο βήμα θα γίνει στο αρμόδιο τραπέζι, όχι στο …τζαμί του Κιρ Μαχαλά.

Τρίτον η ρητορική των υψηλών τόνων δεν είχε στόχο στη Θράκη: αφενός βρήκε ανεξέλεγκτη αντίσταση στην πλειονότητα  (ΣΠΑΡΤΑΚΟΣκτλ) κι αφετέρου δεν έχει καθολική απήχηση στην μουσουλμανική κοινωνία της Κομοτηνής, ενώ αυτό είναι το ζητούμενο για την πολιτική της Άγκυρας. Ας δούμε λοιπόν τι το αξιοσημείωτο μας είπε ο Ταγίπ στην Κομοτηνή, για να μην πανηγυρίζουμε μόνο με μια πρόχειρη ανάγνωση των λεχθέντων.

• Αναφορικά με την Συνθήκη της Λωζάνης και την αμφισβήτηση των συνόρων, δήλωσε: «όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τ.χ. της, αυτό ισχύει καθ′ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα».Πρέπει λοιπόν να ησυχάσουμε; Όχι, βέβαια. Πρώτον με την δήλωση αυτή ο πονηρός νεοσουλτάνος, που απέσπασε την πίστη Αμερικανών και Γερμανών στη Συνθήκη, αναφέρθηκε κρυφά στην διατήρηση της ενότητας της ΔΙΚΗΣ του χώρας, αφού η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται και στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας που όντως σήμερα αμφισβητούνται από τις εξελίξεις στο Κουρδικό.Και δεύτερον, σε σχέση με το Αιγαίο, η Άγκυρα παλαιόθεν ισχυρίζεται πως δεν ζητάει ελληνικά εδάφη αλλά κάποια που μείνανε δήθεν υπό ασαφές καθεστώς (γκρίζες ζώνες). Το άμεσο μέλλον θα δείξει την ακρίβεια αυτής της εκτίμησης.

• Για τον πληθυσμό και τον χαρακτήρα της μειονότητας στη Θράκη, είπε:«Έχουμε κάπου 150.000 ομογενείς μας εδώ (…) το συντομότερο δυνατό να εξαλείψουν αυτά τα θέματα όλων των Ελλήνων πολιτών - ομογενών μας στην περιοχή, είτε αυτοί είναι Τούρκοι είτε Πομάκοι». Πρώτο στοιχείο το φούσκωμα του πληθυσμού κατά 50%, σε …αρμονία με όλες τις άσχετες αριθμητικές του αναφορές (κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειονότητας, ποσοστά κυπριακού ΟΧΙ…). Βλέπουμε λοιπόν ότι θεωρεί ομογενείς του και τους Πομάκους, με την έννοια του ισλαμικού έθνους, προσπαθώντας έτσι να λύσει το πρόβλημα της εθνοτικής διαφοροποίησης στο εσωτερικό της μειονότητας. Γι’ αυτό ας μην πολυχαιρόμαστε που ανέφερε ρητά και κατ’ επανάληψιν τους Πομάκους και τους Ρομά, τους θέλει και τους εννοεί ως παρακολουθήματα και «ομογενείς» των Τούρκων. Εκτός αυτού η Τουρκία βλέπει ότι η ελληνική επίκληση των μη τουρκογενών μειονοτικών πληθυσμών είναι εντελώς προσχηματική και δεν συνοδεύεται από καμμία προσπάθεια αληθινής χειραφέτησης και συνειδητοποίησής τους. Οπότε αν μπούμε εμείς τώρα στο παιχνίδι του εθνοτικού προσδιορισμού των μουσουλμάνων, επειδή η άλλη πλευρά δείχνει να υποχωρεί αποδεχόμενη την ύπαρξη και μη Τούρκων στο εσωτερικό της μειονοτικής κοινωνίας, θα βρεθούμε πολύ σύντομα χαμένοι. Παράλληλα είπε και άλλα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού:«Αυτό που ζητάμε είναι: το κράτος της Ελλάδας να μην επιδιώκει να αφομοιώσει τους ομογενείς μας. Διότι εμείς μέχρι σήμερα ποτέ δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε κάτι τέτοιο, από ανθρώπους διαφορετικής εθνικής καταγωγής». Το ακούσαμε κι αυτό, ότι επιδιώκουμε να …αφομοιώσουμε τους μουσουλμάνους της Θράκης! Με ποιον ακριβώς τρόπο, δεν μας είπε…

• Σχετικά με τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των εν Ελλάδι μουσουλμάνων, συνεχάρη τον «αγώνα επιβίωσής» τους, και κάλεσε τους 4 μειονοτικούς βουλευτές «να κάνουν πολλά πράματα στο κοινοβούλιο» και να θέσουν τα θέματά τους. Σαφές το υπονοούμενο, ότι δεν κάνουν αρκετά πράγματα στην κατεύθυνση αυτή… Είπε για τις αποζημιώσεις των ελληνικών βακουφίων της Πόλης (χωρίς, εννοείται, να πει ότι πλήρωσε μετά από σχετικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων) προκειμένου να κάνει καθένας συγκρίσεις με ό,τι – κακό, υποτίθεται - γίνεται στην ελληνική Θράκη.

Τι χάσαμε επί της ουσίας με την συγκεκριμένη επίσκεψη; Χάσαμε κάποια σημεία στον «ασύμμετρο» διάλογο Παυλόπουλου – Ερντογάν, κάτι που ανετράπη εν μέρει με την αποστομωτική δευτερολογία Τσίπρα στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο. Χάσαμε που, φέρνοντας τον τελευταίο στην Κομοτηνή, καθιερώσαμε τις τούρκικες περιοδείες στη Θράκη περίπου ως εθιμοτυπία. Χάσαμε που δεχτήκαμε εκόντες άκοντες τις τούρκικες διεκδικήσεις στο μειονοτικό ως θέμα διμερούς συζήτησης στη βάση μιας «αμοιβαιότητας».

Κι από δω και πέρα; Λίγα στοιχειώδη πράγματα αναμένουμε από την εκάστοτε πολιτική μας ηγεσία. Πρώτον να σοβαρευτεί, συνειδητοποιώντας ότι η Τουρκία δεν είναι κάτι σαν το Βέλγιο της Ανατολής.Δεύτερον να πάψει κάθε συζήτηση στη βάση τής (νομικά αβάσιμης και πολιτικά απαράδεκτης) αμοιβαιότητας, με τούτες τις γελοίες παρόλες για τη Χάλκη, την ανακαίνιση της Παναγίας Σουμελά, το σχολείο της Ίμβρου κτλ. Και τρίτον το όποιο ελληνικό κράτος διαθέτουμε να ασχοληθεί σοβαρά με τη Θράκη, αξιοποιώντας την αφορμή που δόθηκε. Το παιχνίδι δεν είναι καθόλου χαμένο, όπως λένε οι ηττοπαθείς και οι άσχετοι, έχουμε την έκβασή του στα χέρια μας!

Δραστηριότητες Δημάρχου – Δημοτικής Αρχής Νέστου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με θέμα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας. Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης μεταξύ της Forum Training & Consulting και Επιστημονικής Ένωσης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ».

Κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Θωμάς Πρασσάς, Μηχανικός-Σύμβουλος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περί Αδέσποτων Ζώων και ειδικός Μελετητής, η κα Νίκη Τηλιακού, Δικηγόρος Αθηνών με πολυετή εξειδίκευση στην εφαρμογή της νομοθεσίας περί της διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Η ημερίδα η οποία απευθυνόταν σε Δημάρχους και Αντιδημάρχους Περιβάλλοντος ανέλυσε πρακτικές ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που οφείλουν να εφαρμόζουν οι Δήμοι για τη σύννομη και αποτελεσματική άσκηση της αρμοδιότητάς τους. Παρουσιάσθηκαν ακόμη οι υπουργικές αποφάσεις που ρυθμίζουν θέματα αδέσποτων, νομοθεσία που διέπει την αντιμετώπισή τους, τη λειτουργία κυνοκομείου, τους χώρους φύλαξης, τους εμβολιασμούς, τις στειρώσεις καθώς και τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Νέστου διαθέτει ετησίως 24.000€ σε κτηνιάτρους για την φροντίδα των αδέσποτων, 600€ μηνιαίως για τροφές και φάρμακα ενώ όρισε 5μελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Στην ημερίδα τον Δήμο Νέστου εκπροσώπησε  ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Καϊντατζόπουλος Χαράλαμπος.

ΣΥΣΚΕΨΗ  ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ

Ιδιαίτερης σημασίας η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου για την Πολιτική Προστασία. Σε μια τρίωρη συζήτηση παρουσία του κ.Κιβράκη, των εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού, της Αεροπορίας, του Δασαρχείου, της Περιφέρειας, της Αντιπεριφέρειας, του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, του Προέδρου της ΔΕΥΑΝ, των Ανιτδημάρχων Καθαριότητας και Ορεινού αλλά και του Δημάρχου Νέστου κ. Τσομπανόπουλου ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις ενέργειες όπου πρέπει να προβούν υπηρεσίες και φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κακοκαιρίας, πλημμυρών, χιονοπτώσεων, σεισμών κ. α.

Η ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΑΗ ΝΙΚΟΛΑ ΤΗΣ- ΕΛΑΜΨΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ Η ΚΕΡΑΜΩΤΗ

Ο Αιμοδοτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμωτής πραγματοποίησε με επιτυχία εκδήλωση για την γιορτή του Αη Νικόλα προστάτη των ναυτικών. Στο χώρο του Συλλόγου κέρασε σε συντοπίτες και φιλοξενούμενους κρασί και εδέσματα ενώ μουσικές από djs, επίδειξη zumba και πολλές πολλές εκπλήξεις που είχαν ετοιμάσει για παιδιά και μεγάλους δημιούργησαν ένα σκηνικό κατάλληλο των ημερών. Στην εκδήλωση το παρόν έδωσε ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαυροθαλασσίτης Νίκος, , ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Καϊντατζόπουλος Χαράλαμπος,  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χατζηγερακούδης Γιάννης, ο Πρόεδρος Κεραμωτής κ. Ψυχουδάκης Πάρης, η τοπική σύμβουλος κα Σοφιανού Ειρήνη.

Παράλληλα, το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Δήμος άναψε τα Χριστουγεννιάτικα του φώτα σ’ όλο τον πρώην Δήμο Κεραμωτής ενώ τοποθετήθηκε στην είσοδο και στον κόμβο της διασταύρωσης μια βάρκα όπου στολίσθηκε με λαμπιόνια (σήμα κατατεθέν του τόπου). Μαγική ήταν ακόμη και η εικόνα στην σκάλα Κεραμωτής όπου άναψε κι εκεί το φωτεινό καραβάκι. 

Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η λειτουργία για την εορτή του Αγίου ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δοξολογία  στο εκκλησάκι που βρίσκεται πάνω στη σκάλα του λιμανιού. Στη λαμπρότητα της στιγμής συνέβαλε και η παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαυροθαλασσίτης Νίκος, , ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδης Νίκος,  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χατζηγερακούδης Γιάννης, ο Πρόεδρος Κεραμωτής κ. Ψυχουδάκης Πάρης, οι τοπικοί σύμβουλοι κα Σοφιανού Ειρήνη, κα Δεληγιάννη Λεμονιά και κ. Αραμπατζάκης Γιάννης.

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ»

Με  μεγάλη επιτυχία η επίσημη έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου που φέτος έχει τίτλο : ‘’ Ο Δήμος Νέστου γιορτάζει τα Χριστούγεννα των αστεριών’’. Εκατοντάδες συμπολίτες μας και παιδιά πλημμύρισαν κυριολεκτικά το σιντριβάνι του κυκλικού κόμβου όπου ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος άναψε τα γιορτινά φώτα της πόλης μέσα από μια μαγική εικόνα με μουσικές , βεγγαλικά κι αστέρια. Λίγο νωρίτερα  η φιλαρμονική του Δήμου περιδιάβηκε τους δρόμους της πόλης με χριστουγεννιάτικες μελωδίες καταλήγοντας στον κυκλικό κόμβο. Την σκυτάλη πήρε αμέσως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιάσματος με παραδοσιακά κάλαντα ενώ ακολούθησε η χορωδία των μαθητών  του 1ου και 4ου Δ. Σ. Χρυσούπολης  υπό την επίβλεψη της μουσικού κ. Χουρμουζιάδου Δέσποινας η οποία έγραψε και στίχους πολλών τραγουδιών που ακούστηκαν .  Η αντίστροφη μέτρηση από τα παιδιά  και το Δήμαρχο έφερε το εορταστικό χρώμα με τα φώτα που άναψαν ενώ δεκάδες μπαλόνια σε σχήμα αστεριού ήρθε να συμπληρώσει με μαγεία τον ήδη έναστρο ουρανό της πόλης. Ακολούθησαν βεγγαλικά ενώ διασκεδαστές , χιονόμπαλες και ξυλοπόδαροι  οδήγησαν το πλήθος στην πλατεία Παπανδρέου όπου τα παιδιά άφησαν στα νερά της λίμνης των αστεριών εκατοντάδες πολύχρωμα και ευφάνταστα καραβάκια με τις ευχές τους. Κάθε παιδάκι δήλωνε τη συμμετοχή του παίρνοντας ένα αστέρι που αν ήταν τυχερό έκρυβε ένα μαγικό δώρο. Ακολούθησε παράσταση από τον μάγο Merlin που έκανε τα παιδιά να γελάσουν και να εντυπωσιαστούν. Η πόλη στολίστηκε απ’ άκρου σ΄ άκρου …Το καρουζέλ ξετρέλανε τα παιδιά με τις μαγικές του σβούρες κλείνοντας τη βραδιά με τον καλύτερο τρόπο.

Λόγω της αναβολής της ημερομηνίας το γνωστό συγκρότημα fasarioso δεν μπόρεσε να παραστεί στη νέα ημερομηνία της εκδήλωσης λόγω υποχρέωσης σε άλλη πόλη. Στο τέλος της εκδήλωσης ο μάγος merlin επέλεξε 3 τυχερά αστεράκια των παιδιών που δήλωσαν συμμετοχή με το καραβάκι τους για να κερδίσουν 3 πολύ όμορφα δώρα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το Δημοτικό Σχολείο Χρυσοχωρίου καθώς και το Νηπιαγωγείο επισκέφθηκε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος με την Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κα Χατουτσίδου Ελένη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδη Νίκο και την Αντιπρόεδρο Πρωτοβάθμιας  Σχολικής Επιτροπής κα Κοσμίδου Λαρίσα στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων του στα σχολεία.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεως τους  στο Δημοτικό Σχολείο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν  με την Διευθύντρια κα Κοτσαγκιόζη Ελένη καθώς και με τους εκπαιδευτικούς για θέματα λειτουργικά του σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι λήφθηκε απόφαση από τον Δήμο για την αλλαγή του καυστήρα του σχολείου ενώ πολλές ήταν οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι για το σχολείο και το νηπιαγωγείο.

Αργότερα, ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του μετέβησαν στο Δημοτικό Σχολείο του Αγιάσματος όπου η Διευθύντρια του σχολείου ανέφερε στον Δήμαρχο για την ανάγκη περίφραξης του σχολείου. Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για την υλοποίηση του αιτήματος και ολοκλήρωση τις προσεχείς ημέρες.  Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του σχολείου.

Η ΦΑΤΝΗ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ-Η ΠΟΛΗ ΓΕΜΙΣΕ ΑΣΤΕΡΙΑ

Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου «Τα Χριστούγεννα των Αστεριών» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου το απόγευμα η αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού στην Πλατεία Ηρώων. Τα ιερά πρόσωπα της φάτνης ζωντάνεψαν σεργιανίζοντας την πόλη με βοσκούς και μάγους ώσπου τελικά να βρουν την θέση τους.  Λίγο νωρίτερα η πλατεία Ηρώων γέμισε από αστέρια που εναπόθεσαν στην αγκαλιά της μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εκδήλωση έκλεισε με την χορωδία των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρυάς με την επίβλεψη της μουσικού κας Σπυριάδου Κωνσταντίας τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Το σκηνικό ήταν γεμάτο κατάνυξη ενώ οι βυζαντινές μελωδίες που συνόδευαν την αναπαράσταση έκαναν τη νύχτα να θυμίζει εκείνη της Βηθλεέμ.  Σε λειτουργία ήταν το τρενάκι του Δήμου καθώς και το καρουζέλ που γέμισαν κυριολεκτικά από παιδιά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα λειτουργούν κάθε Σαββατοκύριακο. Στο τέλος κληρώθηκαν από τις συμμετοχές των αστεριών που προμήθευσε ο Δήμος νωρίτερα και φιλοτέχνησαν τα σχολεία με ευφάνταστο τρόπο 2 αστέρια τυχερά με δώρα δύο τηλεοράσεις. Κέρδισαν το Δημοτικό Σχολείο Κεχροκάμπου και το Νηπιαγωγείο Πηγών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ

Στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Υλικού Πολέμου της Λαμίας μετέβη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος συνοδευόμενος από την σύζυγό του την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου προκειμένου να παραστούν στην ορκωμοσία του γιού τους Αλέξανδρου.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΔΑΣ

Στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο λόφο της Ποντιάδος και είναι αφιερωμένο στην Αγία Άννα εκκλησιάστηκαν ανήμερα της εορτής της Αγίας ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος με τη σύζυγο του η οποία και γιόρταζε καθώς και η Πρόεδρος ΕΥνεστίας κα Αργυρέλη Ελένη και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καραγεωργίου Γεώργιος.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Τον ετήσιο χορό της πραγματοποίησε η ομάδα του ΝΕΣΤΟΥ στο κέντρο ΠΑΡΟΥΣΙΑ το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου όπου πλήθος κόσμου διασκέδασε με τα τραγούδια του γνωστού τραγουδιστή Λευτέρη Πανταζή. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Νέστου και πολλοί από τους Δημοτικούς του Συμβούλους.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΡΥΑ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Φ.Ν.Θ. κ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ- ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στην λειτουργία του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Καρυάς χοροστάτησε ο νέος Δεσπότης κ. Στέφανος. Παρόντες στη λειτουργία ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Ταξίαρχος κ. Γκράνας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χρυσούπολης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καραγεωργίου Γιώργος και ο   πρώην Δήμαρχος Κεραμωτής κ. Μαρινάκης Μένανδρος.

Ο νέος Δεσπότης θα έρθει επίσημα στον Δήμο Νέστου προσκεκλημένος από τον Δήμαρχο την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου όπου θα λειτουργήσει στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου ενώ θα τελέσει και τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Νέστου στις 11 το πρωί.

Ο Δήμος ετοιμάζει τελετή υποδοχής και απονομής τιμών στο πρόσωπό του.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου τα «Χριστούγεννα των αστεριών» όλες σχεδόν τις Κυριακές του Δεκεμβρίου προβάλλονται μεταγλωττισμένες χριστουγεννιάτικες ταινίες για παιδιά με ελεύθερη είσοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι  ήδη τις δύο πρώτες Κυριακές η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από παιδιά.

1ο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Φιλανθρωπικό πρωτάθλημα μπάσκετ Πολιτιστικών Συλλόγων την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο Λυκείου Χρυσούπολης, Συμμετείχαν ο Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου, ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου, και οι Πολιτιστικοί  Σύλλογοι  Ζαρκαδιάς, Γέροντα, Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου. Παρόντες ήταν η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ψυλλίδου Ελένη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Χατουτσίδου Ελένη, η Πρόεδρος ΕΥΝΕΣΤΙΑΣ κα Αργυρέλη Ελένη και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Παπαθεοδώρου Κωνσταντίνος.

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΑ ΜΜΕ

Τον απολογισμό της διοίκησής του για το 2017 θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ «ΣΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ»- SOLD OUT ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ένα πραγματικό θρίαμβο γνώρισε το Θεατρικό Εργαστήρι της Αναπτυξιακής του Δήμου με την κωμωδία «Σεσουάρ για δολοφόνους» σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Τσομπανόπουλου Γιώργου που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης στις 9 & 10 Δεκεμβρίου. Τα εισιτήρια είχαν ήδη προπωληθεί μέρες πριν ενώ η προσέλευση του κόσμου για την αγορά τους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Το έργο ενθουσίασε το κοινό με την πλοκή του αλλά και την διαδραστικότητά του αφού για πρώτη φορά σε θεατρικό έργο συμμετείχε και το ίδιο το κοινό διαμορφώνοντας το φινάλε του έργου.

Η παράσταση σε κάνει συνένοχο στο γέλιο ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι διάλογοι. Ο θεατής δεν έχει καμία ελπίδα να παραμείνει συγκρατημένος από όλα αυτά που συμβαίνουν στο κομμωτήριο του Τόνυ Λέπουρα. Ίσως η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών η οποία παρουσιάσθηκε στην Αθήνα με επιτυχία για 13 συνεχή χρόνια.

Το έργο θα ανεβεί για δύο ακόμη παραστάσεις 16 & 17 Δεκεμβρίου όπου ήδη η ζήτηση για τα εισιτήρια είναι πολύ μεγάλη. Το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10 μέχρι τη 13 για την αγορά των τελευταίων εισιτηρίων.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης κ. Τσομπανόπουλος Γιώργος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο κοινό για τη μεγάλη ανταπόκριση, την αποδοχή και την αναγνώριση στο έργο του δηλώνοντας πολύ συγκινημένος. Στην πρεμιέρα του έργου παρέστη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος με την σύζυγο του καθώς και σύσσωμη η δημοτική του ομάδα. Παρέστησαν ακόμη ο Ταξίαρχος κ. Γκράνας με τη σύζυγο του, ο πρώην Δήμαρχος Κεραμωτής κ. Μαρινάκης Μένανδρος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής. Λίγο πριν την έναρξη της παράστασης προλόγισε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Παπαθεοδώρου ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του έργου.

Από το Γραφείο Τύπου