Log in
updated 7:02 AM UTC, Jun 23, 2018
Ροή ειδήσεων :

Πρώτα είμαστε άνθρωποι και μετά Έλληνες

Γράφει ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της φοίτησης ή μη των μικρών προσφυγόπουλων – μεταναστόπουλων – λαθρομεταναστόπουλων στα ελληνικά σχολεία. Είναι ένα ζήτημα που συνήθως το αντιμετωπίζουμε με ακραίο τρόπο, είτε από το άκρο των εθνικιστών είτε από το άκρο των προοδευτικών. Κι όμως, το θέμα είναι πολύ απλό. 

Μιλάμε για μικρά αθώα παιδιά που δεν έφταιξαν σε τίποτα, δεν έκαναν κακό σε κανέναν κι ούτε φυσικά ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν «ας πεταχτούμε μέχρι την Ελλάδα για να της κάνουμε κακό» Δεν ήρθαν μόνα τους στη χώρα μας, άλλοι τα έφεραν εδώ. Αυτοί οι άλλοι μπορεί να είναι λαθρομετανάστες, μπορεί να έχουν άλλους στόχους αν και γι’ αυτό μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Τα μικρά παιδιά όμως δε φταίνε σε τίποτα, έχουν κι αυτά αθώες παιδικές ψυχούλες όπως τα παιδιά όλου του κόσμου, όπως και τα δικά μας παιδιά. 

Ένα μαύρο παιδί στην ίδια τάξη με το δικό μου παιδί; Ναι, γιατί όχι. Το διαφορετικό του χρώμα δε θα κάνει ζημιά σε κανέναν. Ο μόνος μου προβληματισμός ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι τα θέματα υγείας. Πολλά από αυτά τα μεταναστόπιυλα κυρίως εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης τους μπορεί να πάσχουν από κάποιο σοβαρό μεταδοτικό νόσημα κι εκεί ακριβώς η ελληνική πολιτεία οφείλει να πάρει τα αναγκαία μέτρα όχι μόνο για την προστασία των δικών μας παιδιών αλλά και για τη θεραπεία των ίδιων μεταναστόπουλος που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. 

Εφόσον λοιπόν λυθεί το θέμα της υγείας δε βλέπω κανέναν άλλο λόγο για τον οποίο τα μη ελληνόπουλα δε θα πρέπει να φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία. Ούτε λόγο έχουμε αλλά ούτε και το δικαίωμα να στερήσουμε από αυτά τα παιδιά τη μόρφωση. Δεν ξέρουν ελληνικά; Ε και; Θα μάθουν κάποια στιγμή. 

Δε φαντάζομαι να αρέσει σε κάποιον η εικόνα ενός παιδιού που το έχουμε αφήσει μόνο, απομονωμένο σε μια άκρη της σχολικής αυλής μόνο και μόνο επειδή έχει διαφορετικό χρώμα, επειδή δε γεννήθηκε στην Ελλάδα. Αν ωστόσο η εικόνα αυτή αρέσει σε κάποιον τότε δεν έχει παρά να βάλει έστω σαν σκέψη για λίγο στη θέση αυτή το δικό του παιδί να δούμε πως θα νιώσει. 

Με το να φέρεσαι άσχημα σε ένα μικρό παιδί επειδή δεν είναι ελληνόπουλο δε γίνεσαι ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, ΠΑΛΙΑΝΘΡΠΩΟΣ γίνεσαι. Όχι πως είμαι υπέρ της κακής συμπεριφοράς σε μετανάστες μεγαλύτερης ηλικίας, για όνομα του θεού. Απλά λέω πως είναι πολύ μεγαλύτερο έγκλημα να φέρεσαι εχθρικά σε ένα μικρό παιδί κακοποιώντας ουσιαστικά την αθώα ψυχούλα του. 

Επαναλαμβάνω πως τα παιδιά αυτά δεν ήρθαν μόνα τους στη χώρα μας, απλά βρίσκονται εκεί που ζουν οι γονείς τους. Τι πιο λογικό; Για τους γονείς αυτών των παιδιών, για τους χιλιάδες λαθρομετανάστες δηλαδή είχα και εξακολουθώ να έχω σταθερή και ξεκάθαρη άποψη. Αφού τους φιλοξενήσουμε για όσο καιρό χρειάζεται κι αφού τους δώσουμε κάθε δυνατή και αναγκαία βοήθεια, κάποια στιγμή πρέπει να τους βάλουμε όμορφα και πολιτισμένα μαζί με τα παιδιά τους σε ένα αεροπλάνο και να τους στείλουμε στις πατρίδες τους, όχι επειδή με την παρουσία τους χαλάνε την όμορφη εικόνα της πατρίδας μας αλλά γιατί εκ των πραγμάτων ως χώρα δε μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της μόνιμης φιλοξενίας τους. 

Όταν ως κράτος έχεις πάρει έναν κατήφορο δίχως γυρισμό, όταν δε μπορείς να δώσουν ακόμα και τα απολύτως απαραίτητα στους δικούς σου πολίτες δε γίνεται να φιλοξενείς και χιλιάδες άλλους μετανάστες. Έχω πει και σε παλαιότερο άρθρο μου πως θα ήταν ευτύχημα να μπορούμε ως κράτος να δώσουμε δουλειά σε όλους τους Έλληνες και σε άλλους τόσους μετανάστες αλλά προς το παρόν τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει και λογικά δε θα υπάρξει ποτέ. 

Ωστόσο από τι στιγμή που θέλουμε να μιλάμε για ελληνική ανωτερότητα και πολιτισμό οφείλουμε να φερθούμε ανθρώπινα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που καλώς ή κακώς (κατά την άποψη μου κακώς) βρίσκονται στην Ελλάδα. Κι μην αρχίσουμε πάλι τα περί εγκληματιών, δολοφόνων κλπ. Ναι, ανάμεσα στους χιλιάδες λαθρομετανάστες ενδεχομένως να υπάρχουν εγκληματίες, δολοφόνοι, κλέφτες, βιαστές. Ποιος λαός όμως δεν έχει εγκληματίες; Μήπως είναι λίγοι οι Έλληνες βιαστές, δολοφόνοι και κλέφτες; 

Για τέτοιες περιπτώσεις όμως στην Ελλάδα υπάρχουν οι νόμοι και η δικαιοσύνη, άσχετα αν το έγκλημα το έχει διαπράξει Έλληνας ή μετανάστης. Επανέρχομαι όμως στο θέμα των μικρών μεταναστόπουλων και λέω για πολλοστή φορά πως αυτά τα παιδιά δε φταίνε σε τίποτα και δεν αξίζουν την κακή μας συμπεριφορά απέναντι τους. Αν φυσικά θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι.