Log in
updated 5:25 PM UTC, Jun 24, 2019
Ροή ειδήσεων :

Τη βία όλοι την καταδικάζουμε. Αυτούς που την προκαλούν θα τους καταδικάσουμε;

Δε θέλω να γίνω μάντης κακών γεγονότων αλλά πιστεύω πως αυτή ήταν μόνο η αρχή

Όταν σπέρνεις ανέμους θερίζεις θύελλες

Γράφει ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Πολλά και διάφορα διαβάζουμε από χθες το απόγευμα μετά την επίθεση που δέχτηκε από ομάδα πολιτών ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Άλλοι τάσσονται υπέρ αυτής της επίθεσης και άλλοι κατά. Προσωπική μου άποψη είναι πως με τη βία πρέπει να στεναχωριόμαστε και όχι να χαιρόμαστε. Σαν άνθρωπος δε μπορώ να βλέπω τέτοιες εικόνες, μου προκαλούν μόνο θλίψη και πόνο. Πολλές φορές έχω πει πως καταδικάζω τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, όποια κι αν είναι τα θύματα της. Εδώ ακριβώς όμως βρίσκεται και το μεγάλο μας πρόβλημα.

Υπάρχουν εκείνοι που πράγματι καταδικάζουν κάθε μορφή βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται αλλά υπάρχουν και οι άλλοι, αυτοί που καταδικάζουν επιλεκτικά τη βία, μόνο όταν τους συμφέρει. Για παράδειγμα στην υπόθεση Μπουτάρη βλέπω πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις έσπευσαν να τον στηρίξουν και κατά την άποψη μου πολύ καλά έκαναν. Δε θυμάμαι όμως να έγινε το ίδιο και στην επίθεση που πριν μερικά χρόνια είχε δεχτεί ο νυν Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα δε θυμάμαι ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε καταδικάσει αυτή την επίθεση εκτός αν το έκανε και μου διέφυγε οπότε είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω συγνώμη.

Διαβάζω πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύλληψη εκείνων που επιτέθηκαν στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και καλά έκανε. Δε θυμάμαι όμως να έκανε κάτι ανάλογο και για τους δολοφόνους της ΜΑΡΦΙΝ όπου μάλιστα δεν ήταν μια απλή επίθεση με μερικές κλωτσιές και μπουνιές αλλά κάηκαν τόσοι άνθρωποι ζωντανοί.

Πως είπατε; Εκεί ήταν δημοκράτες ειρηνικοί διαδηλωτές κατά των μνημονίων; Μα τότε και στη Θεσσαλονίκη χθες ήταν δημοκράτες ειρηνικοί διαδηλωτές κατά των τόσων προκλητικών δηλώσεων του Μπουτάρη το τελευταίο διάστημα και όχι ακροδεξιοί όπως τους αποκάλεσες ο αριστερός Πρωθυπουργός μας.

Τον Παύλο Φύσσα τον κάναμε άγαλμα, δώσαμε το όνομα τους σε δρόμους. Τον Αλέξη Γρηγορόπουλο τον τιμούμε κάθε χρόνο καίγοντας τη μισή Αθήνα αλλά για τα θύματα της ΜΑΡΦΙΝ τίποτα, για τους τόσους αστυνομικούς που χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να προστατέψουν εμάς τους απλούς πολίτες επίσης τίποτα.  

Να γιατί μίλησα πριν για επιλεκτική και με βάση το κομματικό συμφέρον καταδίκη της βίας. Έτσι θα την καταπολεμήσουμε άραγε;

Φυσικά πέρα από την καταδίκη της ίδιας της βίας θα πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε και για εκείνους που την προκαλούν. Αυτούς δεν πρέπει αν τους καταδικάζουμε; Αυτό που έγινε χθες με τον Γιάννη Μπουτάρη ήταν έτσι κι αλλιώς θέμα χρόνου να συμβεί. Ποιος δεν το έβλεπε; Έχει προκαλέσει τόσες φορές το τελευταίο διάστημα που ήταν σα να πήγαινε γυρεύοντας. Αυτή την προκλητική συμπεριφορά του δεν πρέπει να την καταδικάσουν οι πολιτικές μας δυνάμεις; Δεν είδα να το κάνουν όμως.

Αν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν περισσότερο προσεκτικός στις δηλώσεις του κρατώντας παράλληλα τις απόψεις του θα είχε κανείς λόγο να του επιτεθεί; Αν οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πιο προσεκτικές στις πολιτικές που εφαρμόζουν θα είχε κανείς λόγο να διαδηλώσει με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί άνθρωποι στη ΜΑΡΦΙΝ; Ούτε το ένα θα είχε συμβεί ούτε το άλλο. Όχι δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω ούτε αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη χθες ούτε αυτό που έγινε στη ΜΑΡΦΙΝ. Λέω απλά πως για την όποια βία υπάρχουν πάντα και οι αντίστοιχες αιτίες και υπεύθυνοι.

ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ