Log in
updated 8:46 PM UTC, Apr 19, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αγορά ακινήτων

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κέρδισαν τις εκλογές υποσχόμενοι, μεταξύ πολλών άλλων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος άδικος, δεν διορθώνεται καταργείται” Αντί να τον καταργήσει, η Κυβέρνηση τον αύξησε με την αύξηση των συντελεστών στο συμπληρωματικό φόρο και τη μείωση του αφορολόγητου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ. Και σήμερα ενδέχεται να αυξηθεί ξανά ο φόρος που πληρώνει η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών με τη διαφαινόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες ζώνες.

Στη διάρκεια της κρίσης επήλθε η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Σε αυτή την κατάρρευση συνέβαλλε η ύφεση, αλλά φυσικά και ο πολλαπλασιασμός των φόρων επί των ακινήτων που από 721 εκατ. ευρώ το 2000 έφτασαν να κινούνται μεταξύ 3,2 και 3,6 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Όμως, θα λάβουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα που θα αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη και θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας συνολικά. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται για:

-             Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

-             Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.

-             Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

-             Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

-             Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.

-             Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa & νομοθεσία nom/dom)

Με τη δική μας πρόταση ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό θα μειωθεί στα 350 € από 500 € περίπου το 2017.

Στρατηγικός στόχος είναι η μείωση αυτή του ΕΝΦΙΑ να τονώσει επενδύσεις και διαθέσιμο εισόδημα. Ακόμη και μερική να είναι η ανάκαμψη των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων, μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση  της απασχόλησης και των εισοδημάτων σε πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή και τη διαμεσολάβηση. Είναι, δηλαδή, απαραίτητη προϋπόθεση για το θετικό επενδυτικό σοκ που έχει η ανάγκη η χώρα μας για να βγει οριστικά από την κρίση.

Με τις προτάσεις μας για μείωση φόρων και παροχή κινήτρων, εξυπηρετείται ο στρατηγικός στόχος της  ανάκαμψης των επενδύσεων μέσα από την κατασκευή νέων ή και την ανακατασκευή παλαιών κατοικιών. Έτσι επιτυγχάνεται αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κατοικιών και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας μας. Ακόμη περισσότερο όμως, αυξάνεται η προστιθέμενη αξία των ακινήτων και αποφεύγεται η γκετοποίηση των πόλεων μας, ιδίως στις κεντρικές γειτονιές. Οι προτάσεις μας, επομένως, εκτός από άμεση ωφέλεια στους φορολογούμενους από τη μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης, προκαλούν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε αναπτυξιακό, κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό επίπεδο.

 

Ανησυχία Βόζεμπεργκ για τις αυξημένες προσφυγικές ροές στα ελληνικά νησιά

Με ερώτηση στην Κομισιόν εξέφρασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, την έντονη ανησυχία της για την αύξηση των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα, υπό το φως μάλιστα των πρόσφατων δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου που απείλησε και πάλι να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πιέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. - Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας παρατηρείται έντονη κινητικότητα προσφυγικών πληθυσμών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με αφίξεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες του περασμένου έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε και τον κίνδυνο κατακόρυφης αύξησης των εκτοπισμένων πληθυσμών από τη Συρία λόγω της παρατεταμένης βίας σε βάρος αμάχων. 

H κυρία Βόζεμπεργκ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα νέα προσφυγικά ρεύματα, δεδομένου ότι τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά είναι αδύνατον να διαχειριστούν μία νέα κρίση. Παράλληλα, ζήτησε από την Ε.Ε. να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του οργανισμού ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. σε περίπτωση αθρόας εισροής μεταναστών και προσφύγων.    

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :

«Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την Ευρωτουρκική Σύνοδο στη Βάρνα παρατηρούνται ανησυχητικά αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά. Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το φετινό Μάρτιο ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2017 ανερχόταν σε 1.400 άτομα. Ακολούθως, τις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου οι αφίξεις υπερβαίνουν ήδη τις 1.100.  Συνολικά, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 καταγράφεται αύξηση 33% των μεταναστών στην Ελλάδα.

Η νέα αυτή μεταναστευτική πίεση, πέραν του ότι δεν είναι διαχειρίσιμη στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών, ευνοεί παράλληλα την έξαρση της εγκληματικής δράσης των δουλεμπόρων στην Τουρκία, που επιλέγουν συνειδητά να στέλνουν ανθρώπους στα ασφυκτικά γεμάτα από προσφυγικούς πληθυσμούς ελληνικά νησιά του Βορείου Αιγαίου. 

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων από αρκετές περιοχές της Συρίας, όπου μαίνεται η βία σε βάρος αμάχων, γεγονός που θα επιβαρύνει μια ήδη απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτάται η Επιτροπή:

- Πώς αξιολογεί τη νέα κατάσταση, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν απείλησε πρόσφατα να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πιέσεων;  

- Τι επιπλέον μέτρα προτίθεται να λάβει για να ενισχύσει την ασφάλεια των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων υπό το φως των νεών δεδομένων; Εξετάζει ενίσχυση του Frontex;».

 

Καλώς τους κι ας άργησαν…

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,  εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για τρίτη φορά, από το 2015, η Κυβέρνηση εξήγγειλε σήμερα τη μετακίνηση εκατοντάδων αστυνομικών από την προστασία προσώπων, στους δρόμους και τις γειτονιές. Οι δύο προηγούμενες εξαγγελίες έμειναν στα χαρτιά, όπως άλλωστε και τόσα άλλα.

Προφανώς, η Κυβέρνηση την ξαναθυμήθηκε, μετά την πρωτοβουλία τη Νέας Δημοκρατίας να αποδεσμεύσει το 20% των αστυνομικών της δικής της φύλαξης.

Θα παρακολουθούμε καθημερινά αν ο κ. Τόσκας θα εκπληρώσει αυτή τη φορά την υπόσχεσή του. Μέχρι τότε, ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο να ενημερώσει τους πολίτες για τον ακριβή αριθμό των αστυνομικών που απασχολούνται σήμερα για την προστασία του Πρωθυπουργού και κάθε κυβερνητικού στελέχους».

 

Σημεία σημερινών δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Μαρίας Σπυράκη στο RealFm

  • Για τα ελληνοτουρκικά

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο οι τόνοι να χαμηλώσουν. Είναι απαραίτητο να μην υπάρχει τέτοια ένταση στο Αιγαίο. Η Ελλάδα δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος καμίας χώρας στην περιοχή. Η Ελλάδα, όμως, έχει και τη συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς και την αποτρεπτική ισχύ και τη δυνατότητα να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία. Αυτό που σίγουρα αφορά στη δική μας Κυβέρνηση είναι η ανάγκη να υπάρχει ένα κέντρο, μια φωνή και μια ενιαία, στιβαρή και σοβαρή εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Διότι τώρα έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και μια τελείως διαφορετική προσέγγιση -πολλές φορές ακόμα και για τα πραγματικά περιστατικά- από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Βρισκόμαστε, δηλαδή, μπροστά σε μια εμφανή δυσλειτουργία της Κυβέρνησης, η οποία στην πραγματικότητα υπονομευει το κύρος της Πατρίδος. Το θέμα δεν είναι στο αν ο κ. Καμμένος είναι σε υψηλότερους τόνους ή όχι. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ενιαία φωνή και μια σοβαρή και στιβαρή εικόνα της Ελλάδος προς τα έξω, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Φαίνεται πως αυτό υπονομεύεται από τα έσω από την αδυναμία του Πρωθυπουργού να αποπέμψει τον κ. Καμμένο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από την αδυναμία του Μεγάρου Μαξίμου να επιβάλει μια και ενιαία γραμμή και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχέση με τόσο κρίσιμα ζητήματα.

  • Για το Σκοπιανό

Τα πραγματικά περιστατικά δείχνουν ότι υπάρχει αποκλίνουσα γραμμή σε βαθμό που ο ίδιος ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, ο κ. Καμμένος, έχει δηλώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία στη Βουλή για το Σκοπιανό με τον όρο «Μακεδονία». Χθες, ο κ. Κοτζιάς συνομίλησε με τον κ. Ντιμιτρόφ. Και στις δηλώσεις που έκαναν, ο κ. Κοτζιάς άκουσε τον κ. Ντιμιτρόφ να λέει ότι θα πρέπει «να εξαλείψουμε τον αλυτρωτισμό και από τις δυο πλευρές». Και δεν ακούσαμε από την άλλη πλευρά, από τον κ. Κοτζιά, να απαντά στον κ. Ντιμιτρόφ ότι η Ελλάδα δεν έχει εκδηλώσει καμία αλυτρωτική τάση απέναντι στους πολιτες της  πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο κ. Καμμένος έχει, ήδη, πει ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί κανενός είδους συμβιβασμό που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και θα τον καταψηφίσει στη Βουλή. Δεν θα επιτρέψει να συμβεί, είπε χαρακτηριστικά. Άρα, ποιος ο λόγος να συγκατοικούν αυτοί οι δύο, όταν στα μείζονα έχουν διαφορετική προσέγγιση; Διαφορετική προσέγγιση στο Σκοπιανό. Διαφορετική προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά.

Η θέση του κ. Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι προϋπόθεση για την εκκίνηση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης η απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών με την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ. Δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης. Δεν δεχόμαστε, δηλαδή, να επιτρέψουμε προκαταβολικά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και να πάρουμε μια υποσχετική για εκ των υστέρων αλλαγή του Συντάγματος. Τέτοιου είδους συμφωνίες δεν υπάρχουν. Και θα σας πω γιατί. Διότι διεθνής ήταν και η ενδιάμεση συμφωνία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Γκρουέφσκι να δημιουργήσει όλο αυτό το αλυτρωτικό κλίμα και να το επιτείνει με τις ονομασίες του αεροδρομίου, του δρόμου και τα αγάλματα που είδαμε στα Σκόπια. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι έχουν δει τα μάτια μας το πως ακριβώς κινήθηκε αυτό. Ο κ. Γκρούεφσκι το έκανε, ενώ υπήρχε το πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας. Γιατί να μην το ξανακάνει μία επόμενη Κυβέρνηση; Θέλουμε τη συνταγματική αναθεώρηση, γιατί θέλουμε ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στα Σκόπια που θα αποδέχεται ότι υπάρχει αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα και σβήνουν από το Σύνταγμά τους οι αλυτρωτικές αναφορές. Πρέπει να ψηφίσουν 90 στους 120 βουλευτές. Πρέπει, δηλαδή να ψηφίσει την αλλαγή αυτή και το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών της Αντιπολίτευσης στα Σκόπια. Να έχει μια ευρύτατη συναίνεση ότι αλυτρωτισμός προς την Ελλάδα δεν υπάρχει. Τότε μπαίνουμε στη συζήτηση για το όνομα. Διαφορετικά δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για το όνομα.

  • Για το θέμα του χρέους και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της χώρας.

Από το Νοέμβριο του 2012 οι πιστωτές έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα διευκόλυνση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους, εφόσον η Ελλάδα κατακτήσει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Είναι η συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του ’12. Είμαστε στο 2018. Είναι, λοιπόν, μια υπόσχεση σε εκκρεμότητα, που -παρά τις περιπέτειες που ζήσαμε και με την περίοδο Βαρουφάκη και με το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο- πρέπει να υλοποιηθεί. Είναι μια υπόσχεση η οποία πρέπει να υλοποιηθεί για να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Το κρίσιμο στοιχείο, είναι βεβαίως κατά πόσο θα βελτιωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, διότι δεν μιλάμε για κούρεμα. Μιλάμε για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης. Μιλάμε, δηλαδή, για την παράταση αποπληρωμής των συγκεκριμένων ομολόγων και για τη μείωση του κόστους μέσω της μείωσης των επιτοκίων, είτε μέσω της επαναγοράς του δανείου ή μέρους του δανείου του Δ.Ν.Τ. ή και των διμερών δανείων. Άρα είναι ένα απαραίτητο στάδιο.

Το σημαντικό, όμως, για εμάς είναι ποιος μπορεί να κρατήσει το τιμόνι, μετά τις 20 Αυγούστου του 2018, όταν η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε καθεστώς -επιτρέψτε μου τον όρο-« προστασίας», δηλαδή σε καθεστώς προγράμματος, οπότε και αποπληρώνονται οι εκκρεμότητες στο χρέος. Όταν η Ελλάδα θα πρέπει να εξυπηρετεί το χρέος της με βάση το δανεισμό της από τις διεθνείς αγορές. Εκεί χρειάζεται μια ισχυρή, Κυβέρνηση προσηλωμένη στις αληθινές μεταρρυθμίσεις, όπως τις περιέγραψε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Αλλαγές στις αποκρατικοποιήσεις, αλλαγές στα Πανεπιστήμια , αλλαγές παντού.

  • Για το αναπτυξιακό σχέδιο και τις δεσμεύσεις στους εταίρους της χώρας.

Αυτή η Κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Αυτό είναι μέρος της συμφωνίας. Και, αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο αν οι εταίροι δουν την Ελλάδα να απογειώνεται αναπτυξιακά και αν βρουν μια αξιόπιστη Κυβέρνηση δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι, όμως, αυτό το σημείο από το οποίο ξεκινάμε. Ξεκινάμε από το σημείο ποιο θα είναι το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα. Το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να είναι οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι οι αποκρατικοποιήσεις με το σταγονόμετρο. Δεν μπορεί να είναι μια κατάσταση όπου θα στερείται ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος και το τελευταίο ευρώ για να μπορεί να συντηρείται ένα Κράτος με χιλιάδες συμβάσεις και υποσχέσεις για μελλοντική αποκατάσταση. Η επόμενη μέρα θα είναι μια Ελλάδα με πολύ θετικό πρόσημο για την ανάπτυξη, με επιθετικές αποκρατικοποιήσεις, με αλλαγές στα Πανεπιστήμια, με αλλαγή της δομής στο Δημόσιο, που θα μειώσει το κόστος. Δεν θα απολύσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κανένα δημόσιο υπάλληλο, αλλά θα δώσει την ευκαιρία στον πολίτη να έχει ένα φιλικό Κράτος. Με μια υγεία που θα είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Και επειδή είμαι τώρα σε μια επίσκεψη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τονίζω ότι εμείς δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν νοσοκομεία που οι δωρητές έβαλαν μεγάλο μέρος της περιουσίας τους στον απολυτο  έλεγχο της Κυβέρνησης, προκειμένου να μπορεί ο Υπουργός να διορίζει το διευθύνοντα σύμβουλο και έτσι να μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος να διορίζει όποιον εκείνος επιθυμεί. Καταλαβαίνετε ότι αυτά είναι βαθιά πολιτικές διαφορές. Και γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης χθες προειδοποίησε τους εταίρους, τους πιστωτές ότι αυτό το σχέδιο, το οποίο σήμερα καταθέτει η Κυβέρνηση, είναι αυτής της Κυβέρνησης. Εμείς θα είμαστε μια άλλη κυβέρνηση με ένα άλλο σχέδιο. Άλλο πράγμα να τηρήσουμε τις συμφωνίες -διότι με αυτές τις συμφωνίες πήραμε το δάνειο - και άλλο πράγμα είναι να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο το οποίο δεν μας αναλογεί πολιτικά. Δεν το κάνουμε εμείς αυτό το σχέδιο. Δεν θέλουμε εμείς να αφαιρέσουμε και το τελευταίο ευρώ από την αγορά. Δεν θέλουμε να έχουμε 75% φόρους και εισφορές.

 

Δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ μπροστά στον Έλληνα ομόλογό του ότι: «σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Υπουργός των Εξωτερικών εμφανίζεται να αποδέχεται, έστω και εμμέσως, τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι δήθεν η Ελλάδα έχει αλυτρωτικές βλέψεις έναντι της γειτονικής χώρας. Πρόκειται για πολιτικό, διπλωματικό και διαπραγματευτικό ατόπημα πρώτου μεγέθους.

Η λογική αμοιβαιότητας ή εξομοίωσης Ελλάδας και Σκοπίων στο ζήτημα του αλυτρωτισμού, υποσκάπτει τις σταθερές εθνικές μας θέσεις και είναι απαράδεκτη.

Το Υπουργείο των Εξωτερικών οφείλει να απαντήσει τι έχει συζητήσει και σε τι έχει συμφωνήσει με την άλλη πλευρά.

Η σιωπή του στο κρίσιμο αυτό θέμα δυστυχώς επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση “εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι”».

 

Στις εκδηλώσεις της 34ης Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης, στην Ελευσίνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέστη σήμερα στις εκδηλώσεις της 34ης Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης, στην Ελευσίνα.

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν ο Αρχηγός Δράσης κ. Μιχάλης Κατωπόδης, και ο Γενικός Έφορος κ. Χριστόφορος Μητρομάρας. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνομίλησε με δεκάδες προσκόπους ανιχνευτές ηλικίας 15 έως 18 ετών και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε στους εκατοντάδες Προσκόπους που μετέχουν στις τριήμερες εκδηλώσεις της Ελευσίνας σύντομο χαιρετισμό, στον οποίο τόνισε τη διαχρονική σημασία και κοινωνική χρησιμότητα του Προσκοπισμού, και ειδικότερα των αξιών της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας και της στοχοθεσίας. Εξήρε, μάλιστα, την ανεκτίμητη περιβαλλοντική και κοινωνική δράση των Ελλήνων Προσκόπων.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης βράβευσε τις ομάδες των Προσκόπων που διακρίθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο.