Log in
updated 5:38 PM UTC, Mar 20, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος είτε για την αυτοδιοίκηση

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr :

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχέδιο μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε όλη την Ευρώπη πλέον οι Δήμοι αποκτούν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ανάλογες αρμοδιότητες και ευθύνες.

Οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών που γνωρίζουν, και επιλύουν άμεσα βασικά τοπικά προβλήματα. Είναι προτεραιότητα μου να ενισχύσω τις δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

Η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί και την Αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα ,σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της.

Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό Κράτος, είτε πρόκειται για την Αυτοδιοίκηση.

Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις Εθνικές Εκλογές, ο Δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες».

 

Η Κυβέρνηση, αντί να καταγγείλει την αδιαλλαξία των Σκοπίων,εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από τις δηλώσεις των κυρίων Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, προκύπτει ότι τα Σκόπια αρνούνται να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, δεν δέχονται όνομα με καθολική χρήση, ενώ έφτασαν στο αδιανόητο σημείο να εφευρίσκουν ελληνικές αλυτρωτικές βλέψεις.

Τι κάνει για όλα αυτά το υπουργείο των Εξωτερικών;

Αντί να καταγγείλει την αδιαλλαξία των Σκοπίων, εγκαλεί την Νέα Δημοκρατία. Λες και επί πέντε μήνες, φταίει η Αντιπολίτευση για τη διαπραγματευτική ανικανότητα της Κυβέρνησης».

 

Δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καθαρά έσοδα χαμηλότερα από τους στόχους, εσωτερική στάση πληρωμών σε κρίσιμους τομείς όπως οι επιχορηγήσεις Νοσοκομείων, δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας: αυτά είναι τα πιο πρόσφατα “επιτεύγματα” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Πλήρης Δήλωση:

«Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία Μαρτίου για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι:

 • Τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται χαμηλότερα από τους στόχους, απόδειξη της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, λόγω της υπερφορολόγησής τους.
 • Η εσωτερική στάση πληρωμών συνεχίζεται, σε κοινωνικά κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι επιχορηγήσεις των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ.
 • Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίες και έχουν υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή, υπολείπονται αισθητά του στόχου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία αγγίζουν πλέον τα 102 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος αυξήθηκε σημαντικά, περίπου κατά 2 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Και όλα αυτά ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική των κατασχέσεων -με 1,1 εκατομμύρια πολίτες να έχουν υποστεί, ήδη, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης- αποδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά, ότι η πολιτική της είναι ανερμάτιστη και αδιέξοδη, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη».

 

Σημεία σημερινών δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Μαρίας Σπυράκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha

Για τις δηλώσεις Φωκά

 • Τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι πολιτικοί να συμβάλλουμε στην εξαχρείωση της πολιτικής ζωής.

Για την απώλεια του σμηναγού και το δημοσίευμα στη Real NEWS για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 • Είναι πραγματικότητα αυτό, ότι άνθρωποι και μηχανές βρίσκονται στα όριά τους. Και είναι πραγματικότητα ότι κάθε μέρα δοκιμάζονται πάνω από το Αιγαίο, σε μια ένταση που ανεβαίνει με ευθύνη της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να δείξουμε σύνεση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να δείχνουμε στιβαρή ηγεσία. Και εδώ θα σας θυμίσω αυτό που μόλις, την Πέμπτη, είπε ο κ. Μητσοτάκης στους ξένους ανταποκριτές. Η Ελλάδα, η Πατρίδα μας δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι καμιάς χώρας στην περιοχή. Έχει, όμως, τη δυνατότητα και την ισχύ να περιφρουρήσει την εθνική κυριαρχία. Και αυτό είναι ένα καθαρό μήνυμα. Από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να στείλει ένα στιβαρό μήνυμα. Ένα μήνυμα σοβαρό. Και να αποφεύγει διαφορετικές φωνές από το εσωτερικό της, που δεν ωφελούν την εθνική υπόθεση. Και που δεν ωφελούν τη μείωση της έντασης.
 • Θεωρεί κανένας ότι είναι ωφέλιμος ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Καμμένος; Είναι μια στιγμή που είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει δύο τρόπους για τους οποίους εκφράζεται για τα εθνικά θέματα. Και στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στο Σκοπιανό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για το Σκοπιανό

 • Η εθνική θέση είναι μία ονομασία έναντι όλων. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία προσχώρησε η Κυβέρνηση, προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα, τροποποιήσεις στο Σύνταγμα ώστε να απαλειφθούν και οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Και εφόσον αυτές απαλειφθούν και καταλήξουμε - γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση - σε μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, η ονομασία αυτή να περιέλθει στο Σύνταγμα και άρα να χρησιμοποιείται και εσωτερικά και έναντι όλων. Οι δύο αυτές προϋποθέσεις-όπως φαίνεται από όσα η άλλη πλευρά λέει δημόσια -δεν πληρούνται. Είναι εύλογο, εμείς να ρωτάμε την Κυβέρνηση τι ακριβώς διαπραγματεύεται. Εμείς σχολιάζουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς. Και επαναλαμβάνω, δύο είναι τα στοιχεία: Το ένα είναι η αλλαγή στο Σύνταγμα, η απάλειψη του αλυτρωτισμού, η υιοθέτηση μιας ονομασίας που θα προκύψει από συζητήσεις και το δεύτερο - βεβαίως και είναι πάρα πολύ σοβαρό -είναι το εύρος της χρήσης. Η χρήση της ονομασίας πρέπει να γίνει έναντι όλων.
 • Ο κ. Μητσοτάκης εξαρχής διεμήνυσε στους εταίρους και συμμάχους ότι ζητάμε αλλαγή του Συντάγματος στα δύο πεδία που σας είπα: Στην εξάλειψη του αλυτρωτισμού και στη χρήση της ονομασίας. Για το λόγο ότι διεθνείς συμφωνίες είχαμε και στο παρελθόν, έχουμε την ενδιάμεση συμφωνία την οποία παραβίασε ο προκάτοχος του κ. Ζάεφ, ο κ. Γκρουέφσκι. Άρα οι όροι μας είναι στο τραπέζι. Και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να πληρούνται σε κανένα επίπεδο.
 • Αν συμφωνήσει η Κυβέρνηση χωρίς αλλαγή Συντάγματος και με εύρος χρήσης μόνο τους διεθνείς οργανισμούς χωρίς να είναι έναντι όλων, αυτό θα είναι πρόβλημα της Κυβέρνησης. Δεν θα το υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία.
 • Εμείς παρακολουθούμε τις δημόσιες δηλώσεις των εκπροσώπων της γείτονος και καταλήγουμε ότι οι δύο όροι και προϋποθέσεις που σας προανέφερα δεν πληρούνται αυτή την ώρα.

Για τη συζήτηση του θέματος των δύο αξιωματικών μας στο Ευρωκοινοβούλιο

 • Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία πλαισιώθηκε και από τις άλλες πολιτικές ομάδες και συμφώνησαν οι συμπρόεδροι στις πολιτικές ομάδες να τεθεί το θέμα στην Ολομέλεια. Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε μετά από παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ. και ακολούθησε η απόφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών, δηλαδή η απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Θα σας θυμίσω μόνο χρονικά ότι η Σύνοδος του Ε.Λ.Κ. στην οποία συμμετέχει και ο κ. Γιούνκερ και η κυρία Μέρκελ και ο κ. Τουσκ προηγείται της Συνόδου Κορυφής. Έστειλε, λοιπόν, το μήνυμα ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και σε δεύτερο χρόνο, αμέσως μετά, η Σύνοδος Κορυφής. Ήρθε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συμφωνήσαμε και με την Αριστερά με τον κ. Παπαδημούλη και με τους Σοσιαλιστές με τον κ. Ανδρουλάκη και πάμε σε συζήτηση την Τρίτη το απόγευμα και σε ψήφισμα την Πέμπτη. Αυτό σημαίνει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα από τους εκπροσώπους των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αλά καρτ.
 • Η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και η μεγάλη συζήτηση που γίνεται, γίνεται για τα προενταξιακά κονδύλια. Το αν μια υποψήφια χώρα παραβιάζει βασικά κριτήρια της Κοπεγχάγης δεν είναι ανεξάρτητο από το πώς θα κινηθούν τα προενταξιακά κονδύλια.
 • Ο κ. Ερντογάν συστηματικά αγνοεί την Ευρώπη. Η Ευρώπη οφείλει να υπενθυμίζει στον κ. Ερντογάν ότι δεν υπάρχει ούτε πορεία προς την ένταξη α λα καρτ ούτε συμμόρφωση α λα καρτ.
 • Οφείλουμε να εξηγήσουμε σε όλους τους τόνους προς την Τουρκία ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συμψηφισμού. Κανένα απολύτως. Και αυτό είναι απαραίτητο να το κάνουμε σε όλους τους τόνους. Το ερώτημά μας, το οποίο δεν απαντήθηκε και επιχειρήθηκε να απαντηθεί εκ των υστέρων, αφού ετέθη πάρα πολλές φορές από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι αν υπήρξε στην πράξη ο ισχυρισμός του κ. Ερντογάν. Αυτό και μόνο. Είμαι σαφής. Εμείς ένα ερώτημα θέσαμε στους συμμετέχοντες στη συζήτηση. Αλλά είμαι εξίσου σαφής ότι οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς την Τουρκία ότι δεν υπάρχει κανενός είδους συμψηφισμός. Η Ελλάδα είναι Κράτος δικαίου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού Συντάγματος είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Για απλή αναλογική

 • Η απλή αναλογική είναι καταστροφική για τη διακυβέρνηση του τόπου. Και είναι καταστροφική όχι μόνο για το σχηματισμό Κυβέρνησης, είναι καταστροφική και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, πριν από λίγο, έχει κάνει μια σχετική δήλωση, η οποία έχει αναρτηθεί στο site “Αυτοδιοίκηση” και αφορά την Αυτοδιοίκηση, αλλά αφορά και το κομμάτι της απλής αναλογικής, που η Κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει και στην Αυτοδιοίκηση.

Για πρώην πρόεδρο κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη

 • Με ρωτάτε για τον κ. Μεϊμαράκη. Είναι σαφές ότι ο κ. Μεϊμαράκης είναι ένα ιστορικό και πάρα πολύ σημαντικό στέλεχος του Κόμματος, είναι πρώην Προεδρος. Προφανώς και θα ξαναείναι υποψήφιος. Και ότι είναι ώρα για συστράτευση και όχι ώρα για αποστρατείες. Το ‘πάμε, το δείξαμε, μιλήσαμε. Είναι μη θέμα.

Για την επιχείρηση στη Συρία και τη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ

 • Θέλω καταρχάς να πω ότι είμαστε το μοναδικό Κόμμα που λέει τα ίδια μέσα και τα ίδια έξω. Το μοναδικό Κόμμα, δηλαδή, που κάνει μια πολιτική ακριβώς με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και για του λόγου το αληθές, σας παραπέμπω στο tweet της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, το οποίο έχω και μπροστά μου, που λέει ότι όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους για την επιχείρηση της νύχτας στη Συρία.

Για την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο

 • Στο Ευρωκοινοβούλιο θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όλοι οι Έλληνες μαζί. Και θέλω να σας πω ότι εκεί είμαστε μια φωνή τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε ότι δεν είναι μόνο παράνομη και παράτυπη η κράτηση των δύο αξιωματικών μας στις φυλακές υψίστης ασφαλείας αλλά συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ένα ζήτημα αρχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και είναι ένα ζήτημα που αφορά και την αξιοπιστία της Τουρκίας και ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία η Τουρκία να είναι και ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο πλαίσιο της συμμαχίας της οποίας είναι παλιό μέλος.