Log in
updated 5:38 PM UTC, Mar 20, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Παρέμβαση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, κυρία Μαρία Σπυράκη, κ. Γιώργος Κύρτσος και κ. Θοδωρής Ζαγοράκης κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, καταδίκασαν απερίφραστα τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης  και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Στις παρεμβάσεις τους οι Έλληνες Ευρωβουλευτές στηλίτευσαν τις προκλητικές επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Ελλάδος, όσο και της Κύπρου. Παράλληλα, τόνισαν ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ένα σύγχρονο δημοκρατικό Κράτος Δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις και βίντεο των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας:

Μανώλης Κεφαλογιάννης:

https://youtu.be/jKKaWh0T1FI

«48 ημέρες μετά, ένα συνηθισμένο συνοριακό επεισόδιο έχει εξελιχθεί σε μία ιδιότυπη κατάσταση πολιτικής ομηρείας. Δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης ως πολιτικοί κρατούμενοι. Όπως δήλωσε και ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος της Κ.Ο. του Ε.Λ.Κ.

Αυτή η πολιτική ομηρεία καταργεί κάθε έννοια Κράτους Δικαίου, Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, σχέσεων καλής γειτονίας. Και αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των διωχθέντων ξένων και Τούρκων υπηκόων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών ανεβάζουν τους συλληφθέντες μετά το πραξικόπημα στα 150.000 άτομα. Δικαστικοί, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι. Χωρίς αποδείξεις ενοχής. Χωρίς δίκη. Χωρίς απαγγελία κατηγοριών.

Στην ίδια κατάσταση ακριβώς και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Ζουν και αυτοί και οι οικογένειές τους με την αγωνία της επιβολής μίας εξοντωτικής ποινής. Πριν 20 ημέρες ως πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Τουρκίας επισκέφθηκα την Άγκυρα. Κορυφαίο θέμα, σε όλες τις επίσημες συναντήσεις μου η άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.

Επέστρεψα απαισιόδοξος και βαθιά προβληματισμένος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Ψήφισμα που θα υιοθετήσουμε με ευρύτατη πλειοψηφία δείχνει την έμπρακτη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα. Στέκεται, δίπλα στους δύο  Έλληνες στρατιωτικούς που δοκιμάζονται σκληρά.

48 ημέρες μετά. Ο Τούρκος Πρόεδρος αγνοεί συστηματικά την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα. Αλλά η Ευρώπη είναι εδώ και σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει για μία ακόμη φορά στην Τουρκία. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία α λα καρτ. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία χωρίς Δημοκρατία. Χωρίς Κράτος Δικαίου. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία με καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Με συλλήψεις και διώξεις. Με προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. Με παραβιάσεις εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων, Α.Ο.Ζ. γειτονικών χωρών. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία χωρίς σχέσεις καλής γειτονίας. Χωρίς σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των άλλων χωρών. Χωρίς απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Είναι η ώρα για τον Τούρκο Πρόεδρο να μας εκπλήξει θετικά. Να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Δεν αισιοδοξούμε. Ελπίζουμε».

Μαρία Σπυράκη:

 https://youtu.be/a06x1tfNnSM

 «Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να μιλήσω στα αγγλικά γιατί θεωρώ ότι σήμερα πρέπει να στείλουμε ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ως ένας θεσμός που εκφράζει τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών.   Είναι σημαντικό που διάφορα Κόμματα στο Κοινοβούλιο έχουν ήδη συνυπογράψει το κείμενο για αυτό το ψήφισμα, ώστε να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω τώρα τη συμβολή του Ε.Λ.Κ. που βασίστηκε στην πρωτοβουλία του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε πρώτος το θέμα στη Σύνοδο του Ε.Λ.Κ. τον περασμένο Μάρτιο.  Αλλά επίσης η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σέβεται να ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης της Γενεύης.  

Απεναντίας, η Τουρκία είναι πλήρως υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Σήμερα, πρέπει να εξηγήσουμε στους Τούρκους ηγέτες πως δεν υπάρχει διαδικασία ένταξης α λα κάρτ.  Είμαστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τις βασικές μας αξίες, να προστατέψουμε τους πολίτες μας και πρωτίστως πρέπει να προστατέψουμε τους στρατιωτικούς μας. Ευχαριστώ».

Ελίζα Βόζεμπεργκ:

 https://youtu.be/d9o9oUzyPSo

 «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Σύνοδό του, τον περασμένο μήνα, ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια για το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακολούθως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την κάλεσε να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ρητή αναφορά στους στρατιωτικούς μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δέχτηκε πρότασή μου και ευχαριστώ από καρδιάς τους Έλληνες συναδέλφους μου όλων των πολιτικών ομάδων, που βοήθησαν να έρθει το θέμα στην Ολομέλεια του Σώματος.

Η συνεχιζόμενη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών εντάσσεται σε μία συνειδητή και σκόπιμη κλιμάκωση της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μου με παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, της Συνθήκης της Λωζάνης και ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.

Συνάδελφοι,

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι Ευρωπαίοι πολίτες και η Ελλάδα Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Στη χώρα μου, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη απόδειξης της  στήριξης, συμπαράστασης και έμπρακτης αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των Κρατών μελών.

Ζητούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, άμεσα, να υποχρεωθεί η Τουρκία να αποδώσει στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς την ελευθερία τους, που έχει  παράνομα στερήσει ήδη 48 μέρες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς να τους έχει απαγγείλει καμία κατηγορία. Ευχαριστώ πολύ».

Γιώργος Κύρτσος: 

https://youtu.be/eMQ3r2MxkyY

 «Κύριε Πρόεδρε, οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που κρατούνται αυθαίρετα στην Τουρκία προστίθενται σε δεκάδες Ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η περίπτωσή τους όμως είναι διαφορετική γιατί δεν έχουμε μόνο καταπάτηση δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, κάτι που χαρακτηρίζει το καθεστώς Ερντογάν, αλλά και ένα μήνυμα από την Τουρκία ότι θα μπορούσε να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, Κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά συνέπεια, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι Κυβερνήσεις πρέπει να τρέξουν να προλάβουν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις γιατί η βάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι η μεταπολεμική συμφιλίωση και ειρήνευση. Όταν η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αμφισβητεί τις ίδιες τις βάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί, χωρίς κατοχύρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ειρήνης στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο».

Θεόδωρος Ζαγοράκης:

 https://youtu.be/JBoAVE4rzQQ

 «Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Δεν θα επαναλάβω τα γεγονότα, τα έχουν ήδη αναλύσει σε βάθος οι συνάδελφοι. Θα επιμείνω όμως στις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε Θράκη και Αιγαίο.

Εδώ και χρόνια μιλάμε  για την Τουρκία που δεν συμμορφώνεται, που δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή πολιτική.

Επιτέλους, πολλοί συνάδελφοι ήρθαν πλέον στα λόγια μας. Σήμερα, η Τουρκία συνεχίζει την  εχθρική της στάση απέναντι στην Ελλάδα. Συνεχώς αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Εδώ και ενάμιση μήνα, δύο νέα παιδιά, δύο στρατιωτικοί που περιπολούσαν στις Καστανιές του Έβρου, το φυσικό σύνορο της Ευρώπης με την Τουρκία, είναι αιχμάλωτοι στις τουρκικές φυλακές.

Αγαπητοί φίλοι,

Μόλις προχθές αποχαιρετίσαμε έναν ήρωα πιλότο της πολεμικής μας αεροπορίας, το αεροσκάφος του οποίου κατέπεσε στη θάλασσα, ενώ επέστρεφε στη βάση του μετά από κλήση για αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών που παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αυτή είναι η καθημερινότητα στο Αιγαίο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επιτέλους να πάρει μέτρα.

Δημήτρη και Άγγελε, σας σκεφτόμαστε και σας στηρίζουμε, είμαστε περήφανοι για εσάς, δεν σας ξεχνάμε. Ευχαριστώ».

 

Ο κ. Τόσκας βαπτίζει «συλλογικότητες» τους μπαχαλάκηδες και «τσούρμο» αστυνομικούς!

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή συνέντευξη του Υπουργού αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα (στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή Παιχνίδια Εξουσίας),  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι δηλώσεις του κ. Τόσκα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι όσο υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση οι πολίτες δεν πρόκειται να αισθανθούν ποτέ πραγματικά ασφαλείς».

Πλήρης Δήλωση

«Ο κ. Τόσκας, για μια ακόμη φορά, επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο, και να ισορροπήσει, ανεπιτυχώς, ανάμεσα στις ιδεοληψίες της Κυβέρνησης και τον ρόλο του ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

 • Επανέλαβε το γνωστό επιχείρημα, που μάλλον ούτε ο ίδιος πιστεύει, ότι μειώνεται η εγκληματικότητα. Οι πολίτες γνωρίζουν δυστυχώς από πρώτο χέρι ποια είναι η πραγματικότητα.
 • Συγκάλυψε τις τεράστιες ευθύνες του για την εδραίωση του αυτόνομου κράτους των Εξαρχείων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ έκανε αναφορά και στη Δυτική Αττική, όπου - επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ - η εγκληματικότητα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
 • Παρέπεμψε σε επιτροπές με ακαθόριστες αρμοδιότητες για την επίλυση του εκρηκτικού προβλήματος με το άσυλο της ανομίας στα Πανεπιστήμια, μη τολμώντας να θίξει τον εκτρωματικό νόμο Γαβρόγλου.
 • Παραδέχθηκε την αποτυχία του εκτρωματικού νομοθετήματος Παρασκευοπούλου που οδηγεί στην ανακύκλωση του εγκλήματος, ζητώντας, όμως, την τροποποίηση και όχι την κατάργησή του.
 • Τέλος, ενώ μίλησε για “ακτιβισμό” αναφερόμενος στο Ρουβίκωνα και τις άλλες “συλλογικότητες’’ στις οποίες συμμετέχουν τα ‘‘δικά τους παιδιά’’, χαρακτήρισε την ομάδα Δέλτα - που την κατάργησε η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου κατ’ απαίτηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ - ως ‘‘τσούρμο’’, που μάλιστα ‘‘πυροδοτούσε επεισόδια’’!

Οι δηλώσεις του κ. Τόσκα έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι, όσο υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση, οι πολίτες δεν πρόκειται να αισθανθούν ποτέ πραγματικά ασφαλείς».

 

Απαράδεκτη η κυβερνητική αδράνεια στο ζήτημα της δραματικής πτώσης των τιμών γάλακτος των παραγωγών

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Άρτας, κ. Γιώργος Στύλιος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η υπερφορολόγηση, το υψηλό κόστος παραγωγής και η ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά έχουν ως αποτέλεσμα την παράνομη ελληνοποίηση εισαγόμενου γάλακτος και οδηγούν τους παραγωγούς μας σε αδιέξοδο. Μικροί τυροκόμοι και κτηνοτρόφοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και τα χρέη τους να αυξάνονται.

Η Κυβέρνηση, είτε από άγνοια, είτε από ανικανότητα δεν μεριμνά καθόλου για τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και παραγωγών και περιορίζεται στο σχολιασμό των γεγονότων. Ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα χορήγησης ενισχύσεων, δεν τα αξιοποιεί. Ενδεικτικά, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας μπορεί να λάβει πάνω από 100.000.000 ευρώ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να δράσει άμεσα. Δυστυχώς για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και παραγωγούς, οι κυβερνώντες για μία ακόμα φορά αποδεικνύονται ευαίσθητοι στα λόγια, αλλά εντελώς ανίκανοι στις πράξεις».

 

Δήλωση του Κωνσταντίνου Κυρανάκη

Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, για τις δηλώσεις του βουλευτή και πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Φίλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επιτέλους, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ομολογούν, πλέον, την αλήθεια. Ότι τα πανηγύρια του κ. Τσίπρα για καθαρή έξοδο αποτελούν μια ακόμη κοροϊδία, καθώς τον Αύγουστο τελειώνει η χρηματοδότηση, αλλά όχι τα μέτρα.

Αλήθεια, όμως. Τώρα ανακάλυψαν τι περιλαμβάνει το τέταρτο Μνημόνιο όσοι σήκωσαν το χέρι και το ψήφισαν;». 

 

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο  Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία.

Η Κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας.

Την καλούμε, σήμερα κιόλας, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές ενέργειες για τη θωράκιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Πολυγλωσσία και ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται».

 

Με απόφαση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πτέραρχος (Ι) ε.α. κ. Χρήστος Βαΐτσης αναλαμβάνει σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για θέματα εθνικής ασφάλειας. 

Με την τοποθέτηση του κ. Βαΐτση ενισχύονται οι τομείς Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Βαΐτσης θα στελεχώσει την ομάδα των συμβούλων του Προέδρου, εισφέροντας τις πολύτιμες γνώσεις και τη μεγάλη πείρα του στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση της πάγιας πρότασης του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για την ανάγκη σύστασης Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κ. Βαΐτσης ολοκλήρωσε το 2017 τη σταδιοδρομία του στην Πολεμική Αεροπορία με το βαθμό του Πτεράρχου, αφού προηγουμένως είχε φτάσει στην κορυφή της ιεραρχίας ως Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (2015-2017). Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ομάδα Υψηλόβαθμων Αξιωματούχων (Senior Officials Group) για την εκπόνηση της Νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ και επικεφαλής της ελληνικής στρατιωτικής επιτροπής για τον καθορισμό και εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Confidence Building Measures) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Μετά την αποστρατεία του, έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα και σεμινάρια, ενώ την παρούσα περίοδο συνεργάζεται, ως σύμβουλος, με την Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ.

 

Πλήρης δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέχεια της προηγούμενης on camera δήλωσής του σχετικά με τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, έκανε την ακόλουθη εκτενέστερη δήλωση:

 «Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο  Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία.

Η  δήλωση αυτή προσβάλλει κάθε έννοια σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και συνιστά απολύτως απαράδεκτη πρόκληση που τοποθετεί την Τουρκία ακόμα πιο μακριά από την Ευρώπη. Εντάσσεται στη στρατηγική συνεχούς αμφισβήτησης και διαρκούς έντασης που η Τουρκία εφαρμόζει στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η πολιτική αυτή έχει επικίνδυνα κλιμακωθεί  τα τελευταία δύο χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Η Άγκυρα δοκιμάζει την πολιτική βούληση, τα διπλωματικά ανακλαστικά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

Της απαντάμε:

- Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

- Η Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του και στις θαλάσσιες ζώνες τους είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.

Και η Κυβέρνηση όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας. Την καλούμε, λοιπόν, να μην μείνει και πάλι αμήχανη, για να μην γίνει και μοιραία για τα εθνικά συμφέροντα. Οι ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές ενέργειες υποστήριξης των εθνικών δικαίων και καταγγελίας των τουρκικών προκλήσεων.

Να διαμορφώσει μια συγκροτημένη διεθνή στρατηγική προβολής των εθνικών θέσεων.

Να ξεκινήσει αμέσως σήμερα με πρώτο βήμα την διενέργεια ταυτόχρονου εντονότατου διαβήματος προς τον Τούρκο Πρέσβυ στην Αθήνα και προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Να δώσει οδηγίες για ενημέρωση των Υπουργείων Εξωτερικών σε όλες τις χώρες και των Διεθνών Οργανισμών όπου υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές αρχές.

Και ο Πρωθυπουργός να αφήσει την εσωτερική προπαγάνδα περί δήθεν "καθαρής εξόδου" και να αναλάβει διπλωματικό μαραθώνιο αφού βέβαια πρώτα πληροφορηθεί ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα.

Η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση για να προβάλλει και να υποστηρίξει τα εθνικά δίκαια».

 

Σημεία σημερινών δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Μαρίας Σπυράκη στο ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7

 • Για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους Έλληνες στρατιώτες.

 «Είναι πράγματι μια επιτυχία της ελληνικής πλευράς να κατορθώσει να συνενώσει τις δυνάμεις της ώστε να φτάσουμε σε αυτό το ψήφισμα. Το ψήφισμα θα μπει σε ψηφοφορία την Πέμπτη. Την Πέμπτη θα ψηφίσουμε στην Ολομέλεια. Το ψήφισμα -επί λέξει- καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Καλεί την Τουρκία να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Γενεύης. Καλεί την Τουρκία να έχει σχέσεις καλής γειτονίας. Αναφέρεται, μάλιστα, στην περιγραφή του περιστατικού κάνοντας λόγο για ένα σύνηθες μεθοριακό περιστατικό. Είναι, λοιπόν, σημαντικό το γεγονός ότι τα πολιτικά Κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία δική μας, των Ελλήνων ευρωβουλευτών κατόρθωσαν να συναινέσουν σε αυτό το κείμενο. Και πρέπει να θυμίσουμε ότι όλη αυτή η συζήτηση ξεκίνησε όταν, στις 22 Μαρτίου, ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) έθεσε πρώτος το θέμα της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών. Αμέσως, η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) στην οποία, θα θυμίσω, συμμετέχουν η κ. Μέρκελ, ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Τουσκ και άλλοι σημαντικοί Πρωθυπουργοί, εξέδωσε ανακοίνωση και ζητούσε την άμεση απελευθέρωση των στρατιωτικών. Ακολούθησε η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, στο ίδιο πνεύμα, και μετά ήρθε η σειρά του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία. Όπως είπα και χθες, μιλώντας στην ολομέλεια, δεν υπάρχει δρόμος προς την ενταξιακή πορεία α λα καρτ. Η Τουρκία πρέπει να ξέρει πως, όταν είναι υποψήφια χώρα, συμμορφώνεται με όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, με πρώτο και βασικό το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και φυσικά στη Συνθήκη της Γενεύης.

 • Για την ενίσχυση της Ε.Ε. προς την Τουρκία είτε οικονομικά είτε με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Είναι διαφορετικό πράγμα η κοινή δήλωση Ε.Ε.– Τουρκίας για το προσφυγικό. Εκεί η Τουρκία έχει δεσμευτεί να κρατήσει στο έδαφός της τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί -και είναι πάρα πολλοί- και η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να δώσει στην Τουρκία, σε συγκεκριμένο χρόνο, οικονομική βοήθεια. Χθες ο Επίτροπος Στυλιανίδης, ο οποίος εκπροσωπούσε την Κομισιόν, διευκρίνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ούτε ένα σεντ δεν έχει πάει στην Τουρκική Κυβέρνηση. Έχουν πάει όλα στις οργανώσεις που είναι υπεύθυνες για την περίθαλψη των προσφύγων. Και είναι πολύ σημαντική αυτή η διευκρίνηση που έδωσε η Κομισιόν.

Το δεύτερο κομμάτι αφορά στην πορεία της ενταξιακής βοήθειας. Εκεί έχετε πράγματι δίκιο. Η τουρκική Κυβέρνηση παίρνει χρήματα ως υποψήφια χώρα. Όμως, πλέον, είναι ισχυρά τα μηνύματα. Έτσι, -με το επικείμενο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- έχουν σταλεί μηνύματα και νομίζω πως είναι σαφές ότι η θέληση των ευρωπαϊκών λαών είναι η Τουρκία να συμμορφωθεί με βάση τις απαιτήσεις της Ε.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση, όλα τα μέτρα εξετάζονται. Αλλά δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Και αν θέλετε την ταπεινή μου γνώμη ως Ελληνίδα ευρωβουλευτής, δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να διακόψει η Ε.Ε. τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.

 • Γιατί σε άλλα μείζονα ζητήματα δεν μπορεί να υπάρξει μια κοινή μάχη των βουλευτών στην Ελλάδα;

Είναι πολύ αργά να συζητήσει κανείς για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση για τη χώρα. Είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης το γεγονός ότι υπεγράφη και εφαρμόστηκε το αχρείαστο 3ο Μνημόνιο που επιβάρυνε την χώρα με 86 δις αχρείαστο δάνειο και συνολικά -σύμφωνα με τους Ευρωπαίους και όχι σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς- 100 δις μαζί με την ύφεση. Είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης το ότι έλαβε μέτρα για μετά το 2019. Ότι δεσμεύτηκε δηλαδή και για 5,5 δις μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν τους Έλληνες. Είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης το ότι υπέγραψε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5 % ως το 2022. Και είναι απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ότι έχει υπογράψει το πλαίσιο της επίτευξης αυτών των πλεονασμάτων, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου. Δεν είναι δουλειά της Αντιπολίτευσης αυτό. Αυτό έγινε με ευθύνη της Κυβέρνησης. Με την αδυναμία της εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως, όμως, με την αδυναμία που έστειλε ως μήνυμα στο εξωτερικό εξαιτίας των παλινωδιών της. Της αδυναμίας της δηλαδή να αλλάξει την οικονομική δομή της χώρας. 

 • Για τις θέσεις Φίλη ως προς τη μείωση των στόχων του πλεονάσματος για τις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Καταρχάς είναι πάρα πολύ αργά για δάκρυα. Δεύτερον, για να μιλήσουμε σοβαρά, όταν έχεις δεσμεύσει τη χώρα με συγκεκριμένες συμφωνίες για να πάρεις το δάνειο, δεν μπορείς εκ των υστέρων να εμφανίζεσαι ότι θέλεις να αναθεωρήσεις τη δανειακή σύμβαση. Το μόνο που μπορείς να κάνεις -και αυτό θα κάνει η Ν.Δ. ως Κυβέρνηση από την ημέρα που θα εκλεγεί- είναι να απελευθερώσεις όλες σου τις δυνάμεις για να έχεις ανάπτυξη. Υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Έχοντας υψηλότατο ρυθμό ανάπτυξης κι αφού αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης -το έχει πει ο ίδιος- θα ξαναβάλει στο τραπέζι το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Για να μπορέσει κανείς να συζητήσει με το πιστωτή, θα πρέπει πρώτα και κύρια ο ίδιος να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες στην οικονομία του ώστε να έχει την αξιοπιστία να διαπραγματευτεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση, οτιδήποτε άλλο γίνεται, γίνεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Εδώ, όμως, μιλάμε για ένα ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται η Ευρωπαϊκή Ένωση -εννοώ η Κομισιόν και ο ESM- και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν είναι, δηλαδή, κάτι που αφορά ένα ψήφισμα ή μία απόφαση της ελληνικής Βουλής.

 • Για τις πιθανότητες συνεργασιών.

Μετά τις εκλογές -και το ξαναλέω, αφού γίνουν εκλογές- υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων με όλες εκείνες τις δυνάμεις, που προσβλέπουν στην ανάταξη της χώρας. Υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων, είτε η Ν.Δ. είναι αυτοδύναμη, πράγμα το οποίο επιδιώκουμε,  έτσι κι αλλιώς. Ακόμα κι αν είμαστε αυτοδύναμοι, εμείς θα επιδιώξουμε συναινέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης το έχει καταστήσει σαφές και μιλώντας στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

 • Για το αν εξαιρούνται πρόσωπα που έχουν «βεβαρυμένο πολιτικό παρελθόν».

Αυτό είναι μια επιλογή που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης και έχει δώσει ήδη απαντήσεις σε ό,τι αφορά την συμπερίληψη  συγκεκριμένων προσώπων στα ψηφοδέλτια. Από κει και πέρα όμως, επειδή μιλάμε για την ευρύτερη πολιτική, οι συγκλίσεις επιτυγχάνονται προγραμματικά και αφορούν στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα περάσει στην επόμενη μέρα και θα αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Μιλάμε για την ανάπτυξη σαν να είναι ένα πράγμα ουδέτερο, αλλά στην πραγματικότητα αφορά την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ώστε οι νέοι άνθρωποι να μην προσλαμβάνονται με μισθό κατώτερο από 590 ευρώ. Μιλάμε για την προσπάθεια να μην υπάρχει ο μισός μισθός, που σήμερα υπάρχει. Χιλιάδες Έλληνες αμείβονται με το μισό βασικό μισθό. Μιλάμε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που μπορούν να προκύψουν από πολλές, πάρα πολλές αποκρατικοποιήσεις και όχι μόνο εκείνες που μπορούν να συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην αποπληρωμή του χρέους. Υπάρχουν, λοιπόν, πάρα πολλά που μπορούν να γίνουν. Αν αυτά δεν γίνουν τώρα, η Ελλάδα θα μείνει πίσω. Αν γίνουν, όμως, η Ελλάδα θα στείλει ένα πολύ σαφές και καθαρό μήνυμα στους πιστωτές. Τότε -για να επιστρέψω στην αρχική σας ερώτηση- μπορούμε να βάλουμε πολλά στο τραπέζι. Αφού, όμως, στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα, που δεν θα αφορά ισχνή, αναιμική ανάπτυξη -βλέπετε ήδη ότι αναθεωρούνται προς τα κάτω οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών- αλλά θα αφορά μία χώρα, η οποία θα αναπτύσσεται με ρυθμούς που θα τη βγάλουν μπροστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα της δώσουν τη δυνατότητα  να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον.

 • Για τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι είναι θράσος του Πρωθυπουργού από το Καστελόριζο να μιλά για έξοδο από τα Μνημόνια.

Γιατί τελειώνουν τα λεφτά, αλλά δεν τελειώνουν οι δεσμεύσεις. Τις δεσμεύσεις τις οποίες σας τις περιέγραψα και πριν τις έχει επωμιστεί ο κ. Τσίπρας, αλλά στο όνομα των Ελλήνων. Ο κ. Τσίπρας τις υπέγραψε για να φύγει και οι Έλληνες θα μείνουν να πληρώσουν 5,2 δις ευρώ μέτρα, με περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, που θα ισχύσουν καταρχήν μετά το ’19. Υπάρχει αυτό που λέμε μια ισχυρή εποπτεία, στενή παρακολούθηση από την πλευρά των πιστωτών και μετά τον Αύγουστο. Είναι αυτό το «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης», που λέει ο Τσακαλώτος. Μετρητά δεν παίρνουμε απλώς. Δηλαδή δεν έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά έχουμε σίγουρα επιβεβλημένη παρακολούθηση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και φυσικά μέτρα. Μέτρα που θα επηρεάσουν τις τσέπες μας. Τις τσέπες όλων.

 • Για την ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές.

Η Νέα Δημοκρατία τελείωνε το πρόγραμμα στις αρχές του 2015. Αυτό συνέβη στην πραγματικότητα. Όλα τα άλλα από την ημέρα των εκλογών του 2015 και μετά είναι ευθύνη του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου που είναι ο συνεργάτης του στην Κυβέρνηση.

Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η Κυβέρνηση αυτή έκανε την επιλογή να μπει σε ένα πρόγραμμα αχρείαστο, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η Κυβέρνηση αυτή δέσμευσε και την επόμενη Κυβέρνηση σε μια σειρά μέτρα. Επιβάρυνε πάρα πολύ τους Έλληνες. Δεν επιτρέπει με τις επιλογές της και με τις παλινωδίες της να αναπτυχθεί η Ελλάδα.

 • Για το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι συγκρίσεις που ήρθαν από την Κομισιόν και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδειχναν σαφώς ότι η Ελλάδα τελείωνε το πρόγραμμα τον Ιανουάριο του 2015. Μια και με ρωτήσατε για την πολιτική πιστοληπτική γραμμή, είναι σαφές ότι η συζήτηση δεν γίνεται για την προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Γίνεται για το ποια θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση. Ποιος θα κρατήσει το τιμόνι. Ποιος θα αναπτύξει τη χώρα και με ποιο πρόγραμμα. Τι θα φέρει στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται απρόσκοπτα από τις αγορές με εύλογο επιτόκιο και όχι με υψηλό επιτόκιο. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δώσει το περίγραμμα του αναπτυξιακού προγράμματος της Ν.Δ. Το επανέλαβε πρόσφατα στους ανταποκριτές ξένου Τύπου. Ό,τι μηνύματα στέλνουμε στο εσωτερικό στέλνουμε και στο εξωτερικό. Είναι απαραίτητο εδώ, να θυμίσω, ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πάρα πολλές αποκρατικοποιήσεις, για τσουνάμι αποκρατικοποιήσεων, για να χρησιμοποιήσω τη φράση του που δεν αφορούν μόνο στα μεγάλα assets του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και σε μικρότερα, όπως τα περιφερειακά λιμάνια ή οι ιαματικές πηγές. Μίλησε για ανακατατάξεις στο Δημόσιο, που δεν θα αφορούν απολύσεις, αλλά θα διευκολύνουν πάρα πολύ τους πολίτες και θα μειώσουν το κόστος του Δημοσίου. Μίλησε για μια σειρά ενέργειες στα Πανεπιστήμια.