Log in
updated 10:28 AM UTC, Feb 20, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ποιους Υπουργούς καλύπτει η κυρία Γεροβασίλη;

Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η κ. Γεροβασίλη αποκρύπτει την αλήθεια, καλύπτοντας υπουργούς που παράνομα πήραν στα χέρια τους λίστες με τα στοιχεία και τα προσόντα όλων των υποψηφίων Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων. Όμως όλη η αλήθεια για το τεράστιο σκάνδαλο στη Δημόσια Διοίκηση θα αποκαλυφθεί και οι εμπνευστές του θα απολογηθούν».

Πλήρης Δήλωση:

«Η κ. Γεροβασίλη αποφεύγει να απαντήσει πενήντα μέρες τώρα στην καταγγελία ότι οι λίστες με τα στοιχεία και τα προσόντα όλων των υποψηφίων Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων βρέθηκαν παράνομα σε χέρια Υπουργών μετά από απαίτηση τους. Κρύβει την αλήθεια και καλύπτει Υπουργούς που κατά παράβαση κάθε σχετικής διάταξης και δεοντολογίας πήραν στα χέρια τους φακέλους υποψηφίων.

Όσο οι μέρες περνούν, τα ερωτήματα προς την κ. Υπουργό πληθαίνουν:

 1. Απέστειλε ή όχι, την από 26-3-2018 σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων η κ. Υπουργός στο ΑΣΕΠ;
 2. Το ΑΣΕΠ της έχει απαντήσει μέχρι σήμερα;
 3. Είναι τυχαίο ότι το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων επιχείρησε να καλύψει τα κενά του νόμου στην μοριοδότηση των ενδιαφερομένων μετά το πέρας της προθεσμίας των υποψηφιοτήτων;
 4. Γιατί δεν προσδιορίζεται δυόμισι μήνες τώρα η συζήτηση της από 2/3/2018 Επίκαιρης Επερώτησης 37 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τις φωτογραφικές προκηρύξεις των επιτελικών στελεχών του Δημοσίου;

Γίνεται φανερό ότι η κ. Γεροβασίλη έχει σκοπό να αποκρύψει την αλήθεια για να δημιουργήσει τετελεσμένα σε μια απροκάλυπτα καθοδηγούμενη και διαβλητή διαδικασία. Όμως όλη η αλήθεια για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο στη Δημόσια Διοίκηση θα αποκαλυφθεί και οι εμπνευστές της θα απολογηθούν».

 

Η Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση αφού κατόρθωσε να διαλύσει, αντί να εξυγιάνει, το συλλογικό φορέα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, για να καλύψει την ανικανότητά της, κάνει το μόνο που ξέρει: Βάζει ένα ακόμη χαράτσι στους Έλληνες, φορολογώντας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα τάμπλετ και τα κινητά. Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει αυτόν τον άδικο φόρο που πλήττει βάναυσα τις Ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας και ιδιαίτερα, τους νέους ανθρώπους».

 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχει σήμερα, 16  Μαΐου, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), στη Σόφια. Κατά την προσέλευσή του έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας.

Αυτό αφορά και τις σχέσεις μας με το βόρειο γείτονά μας. Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό».

Το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ και συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και διμερή θέματα. Ειδικά για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την ανάγκη οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ εφόσον, όμως, εκπληρώσουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, με έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη πάγια θέση της Ν.Δ. για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ ως απαράβατης προϋπόθεσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes). 

Δεδομένου επίσης ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες της Ε.Ε. που έχουν σύνορα με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον κ. Μπορίσοφ και το θέμα της απελευθέρωσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολης.

 Ο κ. Μητσοτάκης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ε.Λ.Κ. ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είχε επίσης σύντομη συνάντηση με την Επίτροπο για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ν.Δ. έχει ετοιμάσει μια φιλόδοξη πρόταση για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή την οποία θα φροντίσει να χρηματοδοτήσει και από κοινοτικά κονδύλια του προϋπολογισμού 2020-2027 τα οποία εννιαπλασιάστηκαν.  

 

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εντείνει τις σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη.

Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή.

Είναι, ωστόσο, απαραίτητο την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδηση τους και το Δημόσιο συμφέρον».

 

Εκδήλωση Ελίζας Βόζεμπεργκ για τον ελληνικό τουρισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο     

Εκδήλωση για τις δυνατότητες ψηφιακής ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού με τίτλο: «Growing the Greek tourism sector online with digital. The case of Google» διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, με τη συμμετοχή της Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, κυρίας Elżbieta Bieńkowska και εκπροσώπων της Google.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, ανοίγοντας τη συζήτηση, υπογράμμισε ότι η αύξηση της διαδικτυακής δραστηριότητας του ελληνικού τουριστικού κλάδου καθόλη τη διάρκεια του έτους, μπορεί να αυξήσει το Α.Ε.Π. της Ελλάδας κατά 3%, δημιουργώντας έως και 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Σε αυτόν τον τομέα η Google στην Ελλάδα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του τουρισμού έχει επιδείξει σημαντική δράση από το 2014 με τη δημιουργία της πρωτοβουλίας «Grow Greek Tourism Online».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ τόνισε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία καλύπτει ένα μεγάλο εύρος περιοχών σε όλη την Ελλάδα, καθώς μία ομάδα συμβούλων που έχουν εκπαιδευτεί από τη Google, οι λεγόμενοι «online advisors», ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα για να συζητήσουν με τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους με σύγχρονα ψηφιακά μέσα.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου, η οποία σημείωσε ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς που συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία ενώ για ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, είναι κορυφαία οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, η ψηφιοποίηση εξακολουθεί να συνιστά μεγάλη πρόκληση για τον τουριστικό κλάδο, που καλείται να ακολουθήσει τις νέες τάσεις του καταναλωτικού κοινού για να παραμείνει ανταγωνιστικός και να εκμεταλλευτεί τη δυναμική της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών.

Ο Γενικός Διευθυντής της Google για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα και την Κύπρο, κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τις επιτυχίες της πρωτοβουλίας «Grow Greek Tourism Online», που προσφέρει δωρεάν εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε φοιτητές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και η προώθηση του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προσπάθεια για να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτή την ψηφιακή ευκαιρία.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και Έλληνες επιχειρηματίες που χρησιμοποίησαν τα εργαλεία της πρωτοβουλίας, αναπτύσσοντας διαδικτυακά  την επιχείρησή τους.

 

Ο Θεόδωρος Ζαγοράκης εισηγητής της γνωμοδότησης για την ενίσχυση των  παραμεθόριων Περιφερειών της Ε.Ε.

Σήμερα στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε η παρουσίαση της γνωμοδότησης του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας  κ. Θεόδωρου Ζαγοράκη  σχετικά με την προώθηση της ανάπτυξης και της συνοχής στις παραμεθόριες περιφέρειες της Ε.Ε.

Στην ομιλία του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ως αρμόδιος εισηγητής επί του θέματος, επεσήμανε τον ρόλο, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραμεθόριες Περιφέρειες της Ε.Ε., τονίζοντας τα διοικητικά αλλά και νομικά εμπόδια που συνεχίζουν να υφίστανται στα έργα διασυνοριακής συνεργασίας.  

Ο κ. Ζαγοράκης υπογράμμισε ότι χρειάζεται να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση για να προωθηθούν τα σχέδια διασυνοριακής συνεργασίας και ζήτησε οι δράσεις που σχεδιάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να λαμβάνουν υπόψη τους τις  ιδιαιτερότητες και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι ο πολιτισμός, η παιδεία και ο αθλητισμός αποτελούν προνομιακό πεδίο για περαιτέρω ενίσχυση διασυνοριακής συνεργασίας, καθώς τα προγράμματα αυτά μπορούν να φέρουν τους  Ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά και να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη των παραμεθόριων περιφερειών.

Ο κ. Ζαγοράκης σημείωσε ότι ο μεγάλος  αριθμός σχεδίων INTERREG που είναι αφιερωμένα στον πολιτισμό, αποδεικνύει ότι υπάρχει έντονη επιθυμία μεταξύ των παραμεθόριων Περιφερειών να επενδύσουν σε κοινά πολιτιστικά σχέδια και για αυτό το λόγο ζήτησε να ενισχυθούν χρηματοδοτικά οι  συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στα πλαίσια του  επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε τα εξής:

 «Οι παραμεθόριες Περιφέρειες της Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν το 40 % της επικράτειάς της και φιλοξενούν περισσότερους από 150 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες. Παρόλα αυτά, οι οικονομικές τους επιδόσεις υπολείπονται σημαντικά των άλλων Περιφερειών. Πρέπει, λοιπόν, οι περιοχές αυτές να τύχουν ειδικής μεταχείρισης και να προωθήσουμε αναπτυξιακές πολιτικές, ειδικά σχεδιασμένες, για αυτές τις Περιφέρειες.

Τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας αποτελούν ένα σημαντικό ευρωπαϊκό εργαλείο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε τόσο σε εθνικό όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο. Προφανώς, υπάρχουν αδυναμίες που πρέπει να ξεπεραστούν και σε θεσμικό επίπεδο. Δεν πρέπει όμως να αφήσουμε ανεκμετάλλευτα προγράμματα και πρωτοβουλίες που μπορούν να φέρουν δουλειές και ανάπτυξη σε περιοχές που πραγματικά κινδυνεύουν τόσο από τον οικονομικό μαρασμό όσο και από την φυγή των νέων ανθρώπων».

 

Σημεία Συνέντευξης Τύπου του Αντιπροέδρου της Ν.Δ. κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Τομ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ. κ. Κ. Σκρέκα για τη Δ.Ε.Η.

«Τέλος στα πειράματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη Δ.Ε.Η. και την αγορά ενέργειας»

Σημεία από την εισήγηση του κ. Κωστή Χατζηδάκη

 • Η αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης στο ζήτημα της Δ.Ε.Η. ζημιώνει τους καταναλωτές, ενώ την ίδια στιγμή υπονομεύει το μέλλον της ίδιας της εταιρείας και των υπαλλήλων της. Αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
 • Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2012-14 είχε προχωρήσει το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτό, το 30% της εταιρείας θα πωλείτο ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για ενίσχυση της ρευστότητας του οργανισμού, καθώς και για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ακολουθώντας παράλληλα τον ευρωπαϊκό δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ως αντιπολίτευση μας κατακεραύνωνε για αυτή τη λύση που θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα της Δ.Ε.Η. και θα την έβαζε σε πορεία εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού.

Και τι έκανε ως κυβέρνηση; Μας πήγε από το μοντέλο της μικρής Δ.Ε.Η. στο μοντέλο της μισής Δ.Ε.Η., καθώς συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 95% στο 50% χωρίς κανένα αντάλλαγμα! Η ΔΕΗ, δηλαδή, είναι μια επιχείρηση που έχει στα γραφεία της στελέχη που έχουν στόχο να χάσουν πελάτες, με μηδέν ευρώ κέρδος για το κράτος και την ίδια την εταιρία!  Το αποτέλεσμα είναι πως με αυτές τις μεθοδεύσεις θα διαμορφωθεί, τελικά, ένας αλλόκοτος οργανισμός, που θα έχει τους μισούς πελάτες αλλά τις ίδιες απαρχαιωμένες δομές, οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες ανισορροπίες.

 • Εντωμεταξύ, η Δ.Ε.Η. έχει απαξιωθεί σε ανησυχητικό βαθμό. Και δεν είναι μόνο ότι η μετοχή της έχει πέσει κατά 63,3% από τον Ιανουάριο του 2015. Γνωρίζουμε πως αντιμετωπίζει σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται από τον υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ως συνέπεια της ραγδαίας αύξησης απλήρωτων λογαριασμών. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει ακόμα και μικρής κλίμακας απαραίτητες επενδύσεις. Παράλληλα, η εσφαλμένη κυβερνητική επιλογή για την πώληση μικρού μεριδίου του ΑΔΜΗΕ (τα βασικά μεγάλα δίκτυα δηλαδή) επιδείνωσε το πρόβλημα της Δ.Ε.Η., με την ανοχή –οφείλουμε να σημειώσουμε- των δανειστών. Η Δ.Ε.Η. εισέπραξε λιγότερα χρήματα σε σχέση με το αρχικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο επενδυτής μειοψηφίας δεν έχει λόγο να επενδύσει για την επέκταση των δικτύων, τη διασύνδεση των νησιών και, τελικά, τη μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών, καθώς η έλλειψη διασύνδεσης των νησιών επιβαρύνει τους καταναλωτές όλων των υπολοίπων περιοχών στους λογαριασμούς τους.
 • Η ίδια η κυβέρνηση, στην πράξη, αναγνωρίζει πως έχει φέρει τη Δ.Ε.Η. σε τέτοιο σημείο απαξίωσης ώστε ο όποιος αγοραστής βρεθεί για τις λιγνιτικές μονάδες που πουλάει, αυτός είναι ενδεχόμενο να προσφέρει τίμημα χαμηλότερο του αναμενομένου. Για αυτό και με το νομοσχέδιο που έφερε πριν λίγες μέρες ανοίγει «παραθυράκι» για πώληση σε χαμηλότερο αντίτιμο, καθώς δίνει το δικαίωμα σε έναν επιπλέον ανεξάρτητο εκτιμητή να ορίσει ένα εύλογο και δίκαιο προσφερόμενο τίμημα (νόμος 4533, άρθρο 3, παράγραφός 5). Που σημαίνει ότι κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι, τελικά, το τίμημα που θα εισπράξει η Δ.Ε.Η. για τις λιγνιτικές μονάδες που πουλάει!
 • Ακόμη περισσότερο, η McKinsey, που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος από την ίδια τη Δ.Ε.Η. για να καταρτίσει το νέο business plan της, υπογραμμίζει πως για να μπορέσει πλέον η Δ.Ε.Η. να γίνει βιώσιμη εταιρεία θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε «πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η Δ.Ε.Η. και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών».
 • Συνοψίζοντας, λοιπόν, τι αποτέλεσμα φαίνεται πως θα έχει η πολιτική της κυβέρνησης για τη Δ.Ε.Η.; Απώλεια σημαντικών εσόδων για την εταιρεία και το ελληνικό κράτος, 2000 άνθρωποι χωρίς δουλειά και υψηλότερες τιμές ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά! Μπράβο, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική του ευαισθησία! Η Δ.Ε.Η. βουλιάζει, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και οι καταναλωτές θα πληρώσουν τη νύφη στους λογαριασμούς τους.
 • Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της Δ.Ε.Η. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου έλλειψης ρευστότητας, αντλώντας τα απαραίτητα κεφάλαια για την διάσωσή της. Για αυτό και, μεταξύ των άλλων, η Νέα Δημοκρατία μιλάει για προστασία των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και για αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Απαραίτητη είναι, επίσης, η διαμόρφωση νέας διοικητικής δομής για να μπορέσει η εταιρεία να ξεκλειδώσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, αξιοποιώντας τις ικανότητες του ανθρωπίνου δυναμικού της. Στο τέλος της διαδρομής αυτής, εμείς μιλάμε ξεκάθαρα για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Ώστε η Δ.Ε.Η. να μπορέσει να γυρίσει οριστικά σελίδα και να γίνει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική εταιρία, που θα μπορεί να εξασφαλίζει τις καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τους Έλληνες καταναλωτές.
 • Ενημερώνουμε, λοιπόν, σήμερα τους Έλληνες πολίτες ότι η κατάσταση στη Δ.Ε.Η. είναι δραματική. Ο ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζεται ως υπερασπιστής μιας δημόσιας επιχείρησης την απαξιώνει, οι καταναλωτές μπορούν να δουν νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και, ακόμη περισσότερο, η επιχείρηση κινδυνεύει με κατάρρευση. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση οφείλουν, επιτέλους, να αναλάβουν στοιχειωδώς τις ευθύνες τους.

Σημεία εισήγησης κ. Κ. Σκρέκα

 • Η ΔΕΗ μετά τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από αναπτυξιακός πυλώνας μετατράπηκε σε συστημική απειλή για την Ελληνική Οικονομία.
 • Υπήρξε ραγδαία επιδείνωση της λειτουργικής κερδοφορίας: το λειτουργικό περιθώριο κέρδους (προ φόρων, αποσβέσεων, προβλέψεων επισφαλειών και προ ΥΚΩ) από 1.453 εκ. ευρώ το 2014 κατακρημνίστηκε στα 550 εκ. ευρώ το 2017, ενώ η McKinsey για το 2022 προβλέπει μόλις 330 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο, αν διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα οι δαπάνες, δεν επαρκεί ούτε για το ⅓ του μισθοδοτικού κόστους! Σημειώνεται ότι η ίδια η Δ.Ε.Η. προσέλαβε τη McKinsey ως σύμβουλο για να εκπονήσει το στρατηγικό της πλάνο για τα επόμενα 5 χρόνια.
 • Σήμερα 50 βουλευτές της Ν.Δ. καταθέτουμε ερώτηση στη Βουλή για τη Δ.Ε.Η., ζητώντας μεταξύ άλλων να κατατεθεί η έκθεση της McKinsey προς ενημέρωση του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού.
 • Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πανηγυρίσει για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Δ.Ε.Η. Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου μπορεί να είναι ευκαιριακά καλά, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων και άρα της μεγάλης παραγωγής των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, αλλά αυτό δεν καθρεφτίζει τα θεμελιώδη προβλήματα της εταιρείας.
 • Η απαξίωση της μετοχής είναι, δυστυχώς, τραγική. Από το 2015 η αξία της έχει μειωθεί κατά 80%, κάτι που δείχνει πώς οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι έχει εξελιχθεί η πορεία της εταιρείας.
 • Ο κ. Υπουργός εθελοτυφλώντας δήλωσε ότι είναι τα Μ.Μ.Ε. που ευθύνονται για την πτώση της μετοχής τις τελευταίες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το 2017 -που τα δημοσίευσε νύχτα Παρασκευής, νομίζοντας ότι μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα- η μετοχή έπεσε κατά 25%. Κάτι που σημαίνει ότι για την πτώση της μετοχής δεν φταίνε ούτε τα Μ.Μ.Ε. ούτε η αντιπολίτευση.
 • Το κόστος για της Δ.Ε.Η. από τη διαχείριση της Κυβέρνησης εκτιμάται μεταξύ 3,1 και 4,2 δις ευρώ.
 • Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αφήσει τη Δ.Ε.Η. να χρεωκοπήσει. Θα θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο διάσωσης της εταιρείας. Και στη συνέχεια θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε στρατηγικό επενδυτή για τη Δ.Ε.Η.
 • Μόνον έτσι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Δ.Ε.Η. να αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια για να σταθεί ξανά στα πόδια της και να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.
 • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δ.Ε.Η. έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία: φήμη πελατολόγιο, δίκτυο διανομής (μέσω του ΑΔΜΗΕ). Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τα απαξιώνει.
Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 16 Μάιος 2018 21:18