Log in
updated 3:12 PM UTC, Aug 19, 2019
Ροή ειδήσεων :

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ο Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αττικής, κ. Μάκης Βορίδης, μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης, για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το εκλογικό σύστημα και ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμεταλλεύσεως και ευκαιριακών ρυθμίσεων. Το ζήτημα της κατατμήσεως της Β’ Αθηνών είναι ένα θέμα το οποίο ούτως ή άλλως η Νέα Δημοκρατία έχει, εδώ και καιρό, θίξει, αναδείξει και συμφωνήσει. Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, δεν υπάρχει κάτι πρόσθετο να ειπωθεί, αλλά επαναλαμβάνουμε ότι, για εμάς – και αυτό είναι ξεκάθαρο – είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη ρύθμιση του θέματος της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού. Είναι συνδεδεμένο γιατί αυτό είναι ζήτημα ισοπολιτείας, ισονομίας, βασικών εκλογικών δικαιωμάτων που σήμερα αποστερούνται οι Έλληνες οι οποίοι έχουν φύγει από τη Πατρίδα μας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, αλλά και προγενέστερα. Στο ζήτημα αυτό είμαστε ξεκάθαροι: Θέλουμε ενιαία ρύθμιση. Θα συναινέσουμε και θα συμπράξουμε, μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ενιαία ρύθμιση και σε καμία άλλη περίπτωση».

Δημοσιογράφος: Τι σας είπε;

Μ. Βορίδης: «Η θέση, απ’ ό,τι  κατάλαβα, του Υπουργού είναι ότι τα βλέπει ξεχωριστά τα θέματα και επομένως σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει συμφωνία».

Δημοσιογράφος: Υπερασπίζεστε τη θέση ότι μπορούν να ψηφίζουν και οι τρίτης γενιάς Έλληνες απόδημοι;

Μ. Βορίδης: «Αυτή τη στιγμή μιλάμε με τη θέση και την πρόταση νόμου που η Νέα Δημοκρατία έχει, ήδη από το 2016, καταθέσει στη Βουλή - είναι ώριμη για συζήτηση, έχει πάρει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - για την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν στο εξωτερικό».

Δημοσιογράφος: Οπότε δεν θα συναινέσετε;

Μ. Βορίδης : «Οπότε δεν συναινούμε».

Δημοσιογράφος: Για το «μπόνους» έγινε κάποια συζήτηση; 

Μ. Βορίδης : «Υπήρξε παρέμβαση από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής και νομίζω θα σας τα πουν αυτοί. Εμάς η θέση μας σε αυτό είναι ότι δεν συζητούμε αλλαγή του τρόπου κατανομής των εδρών μέχρι τις εκλογές». 

 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του.

Η Νέα Δημοκρατία έχει εξ αρχής επισημάνει ότι δεν νοείται καμία συμφωνία, χωρίς την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προϋποθέσεων που έχει θέσει».

 

Με τον  Πρόεδρο του Ε.Λ.Κ. συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) στη Σόφια, συνάντησε τον Πρόεδρο του Ε.Λ.Κ., κ. Joseph Daul, και συζήτησε μαζί του για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνάντηση ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική.

 

Πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή την ανάδειξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διεκδίκησε για 32η χρονιά και κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των φοιτητών της χώρας. 

Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει απόλυτα: Η νέα γενιά πιστεύει στις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της προόδου και της Αριστείας, όλα όσα συνθέτουν δηλαδή το αξιακό οικοσύστημα της παράταξής μας και της ιστορικής μας νεολαίας.

Δυστυχώς, τις φοιτητικές εκλογές σκίασαν περιστατικά βίας.

Η αδιαφορία και η ανικανότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν κατάφερε για μια ακόμη χρονιά να διασφαλίσει τα αυτονόητα, είναι πρωτοφανείς!

Σύντομα η χώρα θα αποκτήσει μια κυβέρνηση που θα σέβεται και θα εφαρμόζει το Νόμο!

Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ και ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για τη συμμετοχή τους!»

 

Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτών των Δημοσίων ΙΕΚ από τον Οκτώβριο του 2017, έχει οδηγήσει τη λειτουργία τους σε οριακό σημείο

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αργολίδας, κ. Γιάννης Ανδριανός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή της αμοιβής των εκπαιδευτών των Δημοσίων ΙΕΚ από τον Οκτώβριο του 2017, έχει οδηγήσει τη λειτουργία τους σε οριακό σημείο.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση της Πανελλήνιας Κίνησης Εκπαιδευτών Δημοσίων ΙΕΚ αναφέρεται σε «σοβαρές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία τους, πολλώ δε μάλλον εν όψει των επικείμενων (σε 20 ημέρες) τελικών εξετάσεων», ενώ και η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ επισημαίνει ότι εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ «δήλωσαν ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, φτάνοντας έως και της αποχής από τις τελικές εξετάσεις, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και εξάντλησης των ορίων υπομονής και αντοχής τους».

«Καλούμε τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, να προβεί επιτέλους στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ, και να μην καταστούν οι σπουδαστές όμηροι της διαχειριστικής ανεπάρκειας των υπηρεσιών και των Οργανισμών του Υπουργείου».

 

Σημεία σημερινής συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Μαρίας Σπυράκη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΚΑΝΑΛΙ 1»

 ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ:

«Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση, και για το λόγο αυτό επιχειρεί να εργαλειοποιήσει οτιδήποτε υπάρχει στη διάθεσή της αυτή την ώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση, που θα γίνει, στις δύο το μεσημέρι, των εκπροσώπων των Κομμάτων με τον κ. Σκουρλέτη, επιμένει να θέτει ως αντικείμενο συζήτησης, το ζήτημα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών και του Υπολοίπου μόνο, την ώρα που το θέμα αυτό για μας δεν υπάρχει. Γιατί, εμείς το προτείναμε πρώτοι, εμείς τον Ιούλιο του 2016, καταθέσαμε τροπολογία στον εκλογικό νόμο, την οποία η Κυβέρνηση απέρριψε.

Ταυτόχρονα εμείς συνδέουμε αυτό το θέμα, της κατάτμησης της δεύτερης περιφέρειας Αθηνών, με το δικαίωμα ψήφου όλων των Ελλήνων που αυτή την ώρα βρίσκονται μακριά από την Πατρίδα. Δεν είναι καινούργιοι ψηφοφόροι αυτοί, θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είναι ψηφοφόροι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι άνθρωποι που ζούν χρόνια εκτός Ελλάδος, είτε έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Είναι εκείνοι οι οποίοι, με πολύ εύκολο τρόπο, δηλαδή με την επαναβεβαίωση των εκλογικών καταλόγων στο εξωτερικό, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Και θέλετε να σας πω και κάτι; Αυτό είναι ένα βαθιά ταξικό μέτρο - μια και η Κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ευαισθησίες σε αυτό το θέμα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν μειωμένες οικονομικές δυνατότητες, και δεν μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο να πεταχτούν για ένα Σαββατοκύριακο στην Πατρίδα.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία, λοιπόν, να περάσει αυτός  ο νόμος. Να περάσει η κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του Υπολοίπου, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, αλλά και τα δύο μαζί. Και τα δύο μαζί πακέτο. Γιατί είναι η δεύτερη φορά που επιχειρούν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο. Δεν θα αλλάζουν τον εκλογικό νόμο στη μέση της διαδρομής, κάθε φορά που η Κυβέρνηση έχει διαφορετικές διαθέσεις και αισθάνεται λίγο περίεργα εξ’ αιτίας των δημοσκοπήσεων».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

«Μιλάμε μόνο για αυτούς που έφυγαν τα τελευταία  χρόνια, λόγω, της κρίσης, αλλά υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν στις Μητροπόλεις του ελληνισμού, όλου του κόσμου, έχουν ελληνική υπηκοότητα έχουν  διαβατήριο κι εκφράζουν την άποψη, τη θέληση και τη διάθεση να ψηφίσουν κι αυτοί γιατί νοιάζονται, ενδιαφέρονται για τα ελληνικά πράγματα. Μπορεί χιλιομετρικά να βρίσκονται μακριά, αλλά η ψυχή τους είναι εδώ. Αυτούς τους αποκλείουμε κυρία Σπυράκη;».

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ:

«Όχι, όχι σε καμία περίπτωση, απλώς προσπάθησα να διευκρινίσω ότι δεν αφορά νέες εγγραφές, ψηφοφόρους δηλαδή που θα έρθουν τώρα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Αντιθέτως αφορά κι όλους εκείνους, στους οποίους εσείς αναφέρεστε: Τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν ελληνικό διαβατήριο, και βρίσκονται στο εξωτερικό, πριν πολλά χρόνια, είτε έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σημασία έχει πάντως για να εξηγήσουμε σε όλους, όσοι μας ακούνε, ότι δεν πάμε να αλλάξουμε τη σύσταση του εκλογικού σώματος. Πάμε να δώσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, και που είναι κάτι το οποίο έχει θεσμοθετηθεί, χρόνια τώρα, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς προβλήματα. Η δική μας πρόταση, είναι μια πρόταση πολύ καλά επεξεργασμένη. Είναι μια πρόταση που η Κυβέρνηση την έχει στα χέρια της, διότι έχει την πρόταση της δικής μας προηγούμενης Κυβέρνησης που την παρέδωσαν στον κ. Βούτση αρχικά. Και το μόνο που μένει είναι, η Κυβέρνηση να πει ναι. Δεν λέει ναι προφανώς γιατί η ίδια αντιμετωπίζει τους Έλληνες του εξωτερικού, ως ένα κοινό στο οποίο δεν απευθύνεται, για να το πω  ευγενικά».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

«Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω κυρία Σπυράκη, δηλαδή πιστεύετε ότι αρνείται, επειδή δεν τους θεωρεί  ψηφοφόρους, δηλαδή σκέπτεται ψηφοθηρικά, αυτή την επιλογή;».  

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ:

«Η Κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να συναινέσει στην πρότασή μας, να δώσουμε ή όχι τη δυνατότητα ψήφου, στους Έλληνες του εξωτερικού, στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, στις επόμενες εκλογές. Μπορεί να το κάνει μπορεί και να το απορρίψει».

 

H Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το φιάσκο της απώλειας του Προγράμματος της Φέτας, ανακαλύπτει ξαφνικά, με τεράστια καθυστέρηση, την κρίση στην αιγοπροβατοτροφία, ανακοινώνοντας μέτρα στήριξης. Αυτοί που με τις πολιτικές τους κατέστρεψαν τον κλάδο, έρχονται τώρα να τον αναστήσουν. Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;»

Πλήρης δήλωση

 «Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου μετά το φιάσκο της απώλειας του Προγράμματος Προώθησης της Φέτας, χωρίς καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης, ανακαλύπτει ξαφνικά, με τεράστια καθυστέρηση, την κρίση στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία.

Πού ήταν, όμως, τόσους μήνες ο κ. Αποστόλου, όταν ως Ν.Δ. επισημαίναμε σε όλους τους τόνους την κατάρρευση του κλάδου;  Η κατάρρευση των τιμών στα 0,75 ευρώ στο πρόβειο γάλα και στα 0,48 ευρώ στο γίδινο, η απόγνωση και οι άρον–άρον σφαγές του ζωικού κεφαλαίου φαίνεται ότι δεν είχαν ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του υπουργού, παρά μόνον το τελευταίο μεγάλο φιάσκο με την υπόθεση προώθησης της φέτας. Ο κ. Αποστόλου όμως συνεχίζει να επιδεικνύει περισσή ανευθυνότητα, καθώς επιρρίπτει την ευθύνη για την κρίση στις δήθεν διχογνωμίες των κτηνοτρόφων για τη μη σύσταση της Διεπαγγελαματικής Οργάνωσης Φέτας.

Καλούμε τον Υπουργό να απαντήσει:

Γιατί, έναν σχεδόν χρόνο δεν γίνεται έλεγχος των 2 αιτήσεων και αδειοδότηση όποιου πληροί τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία; Τι σκοπιμότητα κρύβουν οι ατέρμονες καθυστερήσεις;

Σε ό,τι αφορά στις εξαγγελίες για αποτελεσματικότερους ελέγχους στην αγορά, ξεχνά ο κ. Αποστόλου ότι διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην επάρκεια των ελέγχων;

Ξεχνά ο κ. Αποστόλου ότι ο νόμος 4492/17, που προβλέπει την πληρωμή των παραγωγών και μεταποιητών σε 60 ημέρες είναι επί 7 μήνες ανεφάρμοστος;

Ξεχνά ότι η δήθεν προστασία της ελληνικότητας του γάλακτος, που διαφημίζει με το νόμο του, παραμένει κενό γράμμα, αφού δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας άλμεξης;

Ξεχνά ότι η ομογενοποιημένη αναγραφή «προϊόν Ε.Ε. – προϊόν εκτός Ε.Ε.» βαρύνει μόνο τις ελληνικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις και όχι τις ξένες, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό;

Τώρα θυμήθηκε ο κ. Αποστόλου το σύστημα «Άρτεμις» και τη διασύνδεση του με το ΣΥΚΑΠ και τα μικτά κλιμάκια ελέγχου, που έχει ζητήσει με τις προτάσεις της η Ν.Δ.;

Τώρα θυμήθηκε ο κ. Αποστόλου ότι δεν επαρκεί το προσωπικό σε ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΕΦΕΤ και Περιφέρειες;

Τι έκανε με το αίτημα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για υποχρεωτικές μετατάξεις, τις οποίες ζητά με τις προτάσεις της, η Ν.Δ.;

Μετά την πρόταση της Ν.Δ. για αυτονομία του πρώην ΕΛΟΓΑΚ και διάθεση των εισφορών των κτηνοτρόφων και μεταποιητών σε ελέγχους, θυμήθηκε ο κ. Αποστόλου προσλήψεις από τις εισφορές, που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ;

Παρεμπιπτόντως, πού βρίσκονται σήμερα τα αποθεματικά του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε τι ύψος παρελήφθησαν το 2015;

Όσο για τη δήθεν αύξηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ας πάψει ο κ. Αποστόλου ν’ αντιμετωπίζει τους κτηνοτρόφους ως ιθαγενείς. Θυμίζουμε ότι η παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο γάλα ήταν στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. στο σχεδιασμό της  ΚΑΠ 2014 -2020, που εμείς παραδώσαμε. Η στρεβλή διαχείριση από τον ίδιο της εξισωτικής αποζημίωσης το 2015, άφησε υπόλοιπα αυτής της συνδεδεμένης, που θα γυρνούσαν στην Ε.Ε. Τώρα, πανικόβλητος, τα επανακατανέμει και μάλιστα στους μισούς κτηνοτρόφους.

Όσο δε για την δυνατότητα απορρόφησης αποθεμάτων τυριών από το πρόγραμμα Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας, θυμίζουμε στον κ. Αποστόλου ότι επί 4 ολόκληρες χρονιές η Κυβέρνησή του χάνει με την ανικανότητά της πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια από τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία.

Και επειδή οι ήττες αυτής της κυβέρνησης για λογαριασμό της ελληνικής γεωργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν, δυστυχώς, τελειωμό, ο κ. Αποστόλου οφείλει να εξηγήσει γιατί οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν ψήφο, στα 121 μέτρα στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας στις 03/05/2018 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτοί που με τις πολιτικές τους κατέστρεψαν τον κλάδο, έρχονται τώρα να τον αναστήσουν; Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;»,

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 17 Μάιος 2018 20:03