Log in
updated 8:24 PM UTC, Oct 23, 2020
Ροή ειδήσεων :

Ιφτάρ στην Κομοτηνή με χρηματοδότηση από τον Δήμο Προύσας

Αναδημοσίευση από TOURKIKANEA.GR


Πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή ιφτάρ, μετά από συνεργασία του Συλλόγου Αποφοίτων και Μελών Σχολείων Ιμάμ Χατίπ (BIHLIMDER) με τον μητροπολιτικό δήμο Προύσας. Στο ιφτάρ καταγγέλθηκαν οι σφαγές των καταπιεσμένων που γίνονται το τελευταίο διάστημα και έγινε έκκληση για ενότητα και ομοψυχία μέσα στην μειονότητα.
Στην εκδήλωση μετείχαν ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης και εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο πρόεδρος του BIHLIMDER Μεχμέτ Εμίν Αχμέτ, ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καντί, ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, η Νεσλιχάν Αλτάι από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Ριντβάν Μολλά Ισά, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής (GTGB) Νετζάτ Αχμέτ, ο Δρ. Μεχμέτ Εμίνογλου-Διευθυντής ΩΡΛ στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Προύσας Οντέρ Τανίρ, ο δημοτικός σύμβουλος Αϊντίν Τσικρικτσί, ο αντιπεριφερειάρχης Αχμέτ Ιμπράμ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μουσταφά Κατραντζί και Ισμαήλ Χουσέ Μουσταφά, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσεϊν, ο πρόεδρος της ΠΕΚΕΜ και πρώην βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Τζιχάν Ιμάμογλου και ένα πλήθος ομογενών.
Πριν από το ιφτάρ, αναγνώσθηκε Κοράνι. Την βραδινή προσευχή μετά από το ιφτάρ την έκανε ο βοηθός μουφτή Κομοτηνής Φεχίμ Αχμέτ. Στις ομιλίες που έγιναν περιγράφηκε η σημασία της μέρας, ενώ ο πρόεδρος του BIHLIMDER ο Μεχμέτ Εμίν Αχμέτ ανέφερε πως δεν θα ξεχάσουν ποτέ τους καταπιεσμένους που έγιναν μάρτυρες προστατεύοντας την πατρίδα τους, την τιμή και την αξιοπρέπεια τους και είπε: ¨Να αντιληφθούμε πως ζούμε σε έναν δύσκολο κόσμο. Ως κοινότητα Τούρκων –μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, αποτελεί καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε τις εθνικές και πνευματικές μας αξίες. Καθήκον μας πρέπει να είναι να αναθρέψουμε τους νέους και τα παιδιά μας που είναι η εγγύηση του μέλλοντος μας και να διασφαλίσουμε να αποκτήσουν γνώση και συνείδηση μαζί, να είναι όσο το δυνατόν περήφανοι και καταρτισμένοι ώστε την παρακαταθήκη να την μεταδώσουν και στις επόμενες γενιές. Για αυτό τον λόγο, τα σχολεία μας, τα τζαμιά μας, οι εκπαιδευτικές φωλιές μας είναι πολύ σημαντικές. Οι οικογένειες μας είναι πολύ σημαντικές. Τα ήθη, τα έθιμα και οι αξίες μας είναι πολύ σημαντικές. ¨
¨ΤΙ ΧΑΡΑ ΣΕ ΕΜΑΣ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΩΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΥΣΑΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ¨
Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Προύσας Οντέρ Τανίρ, ανέφερε πως σε αυτόν τον ιερό μήνα που οι άνθρωποι καθίστανται αδέρφια, μοιράζονται το τραπέζι τους με φίλους και κολλητούς και είπε: Εμείς ως δήμος Προύσας στην πόλη μας που είχε οριστεί ως πνευματική πόλη από τους προγόνους μας, κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις στον μήνα-σουλτάνο όλων των μηνών. Θελήσαμε λοιπόν αυτήν την πνευματική ατμόσφαιρα που αισθανόμαστε στην Προύσα, να την διαδώσουμε και σε αδερφές χώρες και πόλεις. Σε αυτό το ραμαζάνι πολύτιμα αδέρφια μου θελήσαμε να βρεθούμε μαζί σας. Πραγματοποιήσαμε πρόγραμμα ιφτάρ σε Βουλγαρία, Κόσσοβο, Βοσνια-Ερζεγοβίνη, FYROM και Ελλάδα. Τι χαρά σε εμάς αν μπορούμε ως δήμος Προύσας να είμαστε μια γέφυρα ανάμεσα σε σας και την Τουρκία. Πιστεύουμε πως αυτή η ενότητα μας, θα ενδυναμώσει έτι περισσότερο τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές μας εργασίες και όπου και να είμαστε θα αποτελεί σύμβολο της ενότητας και της αδερφοσύνης μας¨.
Ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ ευχαρίστησε τον δήμο Προύσας και είπε: Εντός της μειονότητας μας ακούμε για ομογενείς μας που αυτοκτονούνε λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Πραγματικά πρέπει να δεθούμε. Όταν βλέπουμε τέτοια περιστατικά να ενημερώνουμε, να τα λέμε στους γιατρούς μας. Δυστυχώς τα οικονομικά προβλήματα και άλλοι λόγοι προκαλούνε κάποιες αβεβαιότητες. Σε μια τέτοια βραδιά έκρινα σκόπιμο να σας πω να δεθούμε μεταξύ μας¨.
O πρόεδρος του DEB είπε πως τα δάκρυα και το αίμα δεν σταματάνε στην ισλαμική περιοχή, πως οι μουσουλμάνοι διώκονται, ανέφερε πως τιμά τα αδέρφια μας που έπεσαν μάρτυρες στην Ιερουσαλήμ και κατήγγειλε την βία: ¨ Ως τουρκομουσουλμανική κοινότητα επιθυμούμε να βλέπουμε το αύριο με ελπίδα. Επί πολλά χρόνια ως μειονότητα δοκιμάσαμε όλα τα κόμματα. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις διώξεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα κατά της μειονότητας μας. Ο μόνος δρόμος για να το ξεπεράσουμε αυτό είναι να αγκαλιαστούμε σφιχτά και να αγωνιστούμε. Να στηρίξουμε τις αξίες μας. Για να ζήσουμε σε αυτά τα εδάφη ως Τούρκοι-μουσουλμάνοι, είναι ανάγκη να δώσουμε έναν πολύ καλό αγώνα. ¨.
https://rodopruzgari.com/haberler/24061-bihlimder-ve-bursa-b%C3%BCy%C3%BCk%C5%9Fehir-belediyesinden-g%C3%BCm%C3%BClcine%E2%80%99de-iftar.html
24/5/2018
Σχ: Το τελευταίο διάστημα είδαμε στην Θράκη πολλές εκδηλώσεις με χρηματοδότηση και καλεσμένους από την Τουρκία. Την δυσφορία μας για την παρατεινόμενη κράτηση των Μητρετώδη και Κούκλατζη δεν θα πρέπει κάποτε να την δείξουμε και πιο έμπρακτά στις διμερείς σχέσεις; Π.χ.μήπως θα έπρεπε να κόψουμε τις βίζες σε όλους αυτούς που έρχονται καθε τόσο και εκτουρκίζουν την μουσουλμανική μειονότητα;

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 25 Μάιος 2018 14:21