Log in
updated 3:12 PM UTC, Aug 19, 2019
Ροή ειδήσεων :

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Κύριο Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Παρασκευή 18-01-2019 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Ἀθανασίου οἰκισμοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου.
Κυριακή 20-01-2019 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας.

Γιορτή αφιερωμένη στους Τρείς Ιεράρχες από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης
Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών: Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστατών των ελληνικών γραμμάτων και της παιδείας. Η Ιερά Μητρόπολή μας, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Θεολόγων Ξάνθης και με την Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης διοργανώνει στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου εορτή αφιερωμένη στους «Τρείς Μεγίστους Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος» στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας.
Η εορταστική εκδήλωση περιλαμβάνει διάλεξη της Θεολόγου Εκπαιδευτικού κας Δήμητρας Αγιαννίτου, Καθηγήτριας του 3ου Λυκείου Ξάνθης με θέμα: "Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα κατά τους τρεις Ιεράρχες και η εποχή μας", καθώς και Ύμνους από την Ιερή Ακολουθία των Αγίων Τριών Ιεραρχών που θα αποδόσει η η Χορωδία της Εκκλησιαστικής μας Σχολής υπό την Διεύθυνση του Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννη Κατσούλη.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»
Είναι τρομερό να φανταστούμε για μια στιγμή τον εαυτό μας απομακρυσμένο από όλους τους άλλους ανθρώπους, χωρίς καμιά δυνατότητα επαφής και συναντήσεως, με άρρωστο και συνεχώς φθειρόμενο κορμί και επί πλέον συνοδευμένο με τη μόνιμη καταφρόνια ότι η αρρώστια που έχουμε αποτελεί τιμωρία για την αμαρτωλή ζωή μας. Και ξαφνικά κάποιος μας πλησιάζει αψηφώντας τους κινδύνους, καταπατώντας τις κοινωνικές προκαταλήψεις, δείχνοντας άφοβα και απεριόριστα την αγάπη του. Δεν θα αισθανθούμε άπειρη ευγνωμοσύνη γι’ αυτόν;
Μια τέτοια περίπτωση δέκα λεπρών μας παρουσιάζεται στη σημερινή ευαγγελική περικοπή, τους οποίους άγγιξε η σωστική χάρη και θεραπευτική δύναμη του Χριστού. Η αγάπη του Θεού που ενσαρκώνεται μέσα στον κόσμο και αποκαλύπτει με τη ζωή και το θάνατο Του ο Χριστός, δεν περιορίζεται στους λίγους, στους εκλεκτούς. Εκτείνεται σε όλους. Δε γνωρίζει όρια κοινωνικά, πολιτικά η θρησκευτικά. Εκδηλώνεται σε δέκα βαρειά ασθενείς ανθρώπους που τους ένωσε ο πόνος της μολυσματικής αρρώστιας, μολονότι ο ένας από αυτούς ήταν Σαμαρείτης.
Και όμως, αυτού του τελευταίου η στάση είναι που προκαλεί εντύπωση και υπογραμμίζεται από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Οι εννέα θεραπευμένοι, πλημμυρισμένοι από τη χαρά της υγείας και της συναντήσεως με τους συγγενείς και φίλους, βλέποντας δυνατό και καθαρό το σώμα τους, ξέχασαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στον ευεργέτη Χριστό. Τυπικό παράδειγμα των ανθρώπων που επικαλούνται το Θεό στη θλίψη και τον πόνο, αλλά τον παραθεωρούν στη χαρά.
Πολλά πράγματα τα θεωρούμε αυτονόητα, χωρίς να αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε κανέναν για τις καθημερινές δωρεές. Δύσκολα λέμε ένα ευχαριστώ, ενώ εύκολα απευθύνουμε κραυγές και επικλήσεις βοηθείας όταν βρισκόμαστε σε ανάγκη. Όταν περάσει η ανάγκη όχι μόνο ξεχνούμε την στιγμή της αδυναμίας η ντρεπόμαστε γι’αυτή, αλλά προσπαθούμε να ισοσταθμίσουμε την επιδειχθείσα αδυναμία.
Η στάση αυτή δείχνει την παγίδευσή μας μέσα στα οχυρωματικά έργα του εγωϊστικά σκεπτόμενου εαυτού μας. Και όμως η λυτρωτική αγάπη του Θεού μας περιβάλλει καθημερινά. Το άνοιγμα της καρδιάς μας στο Θεό είναι η απάντησή μας στις άπειρες δωρεές Του, στο δώρο της ζωής που γενναιόδωρα μας προσφέρει, είναι το μεγάλο «ευχαριστώ». Ένα «ευχαριστώ» ευγνωμοσύνης που θα συνοδεύεται ασφαλώς από συμπεριφορά αντάξια της θείας δωρεάς.

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 17 Ιανουάριος 2019 20:30