Log in
updated 5:26 PM UTC, Jan 23, 2019
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιούνιος 2017

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Προληπτικά μέτρα κατά των κυβερνοεπιθέσεων

Με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα των Κρατών – μελών, αλλά και στο πλαίσιο της ευρύτερης επανεξέτασης της ευρωπαϊκής στρατηγικής του 2013 για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που αναμένεται το Σεπτέμβριο, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας το φαινόμενο της κατάχρησης των μέσων κρυπτογράφησης για εγκληματικούς σκοπούς. 

Όπως επισημαίνει η κυρία Βόζεμπεργκ, η κρυπτογράφηση δεδομένων και τα εργαλεία εξασφάλισης της ανωνυμίας των χρηστών ενισχύουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και διασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό ρωτά την Επιτροπή, εάν έχει επίσημα στοιχεία για τη χρήση της κρυπτογράφησης από τους εγκληματίες, πώς θα ενισχυθεί η τεχνογνωσία των αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών και η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο για την πρόληψη του φαινομένου που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.  

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Ελληνίδας ευρωβουλευτού: 

 «Το ζήτημα της ασφάλειας στο διαδίκτυο απασχολεί ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες και συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων στις νέες στρατηγικές της Ε.Ε. Στην έκθεση αξιολόγησης της απειλής αναφορικά με το οργανωμένο έγκλημα στο διαδίκτυο για το 2016 (iOCTA), η Europol αποκαλύπτει ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αυξάνεται σταθερά σε ένταση, έκταση και πολυπλοκότητα ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνά σε ποσοστό εμφάνισης ακόμα και το παραδοσιακό έγκλημα. Στην εν λόγω έκθεση καταγράφεται μάλιστα ότι τα εργαλεία κρυπτογράφησης δεδομένων και εξασφάλισης της ανωνυμίας των χρηστών γίνονται με αυξανόμενους ρυθμούς αντικείμενο κατάχρησης για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων στο διαδίκτυο. 

 Δεδομένου ότι η κρυπτογράφηση και τα συναφή μέσα ανωνυμοποίησης ενισχύουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και εξασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ερωτάται η Επιτροπή: 

- Ποια τα πορίσματα και τα στοιχεία που διαθέτει επί του παρόντος για τη χρήση της κρυπτογράφησης από τους εγκληματίες; 

- Διαθέτουν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες την απαιτούμενη τεχνογνωσία για την πρόληψη του φαινομένου κατάχρησης της κρυπτογράφησης για εγκληματικούς σκοπούς; 

- Ποια επιχειρησιακά μέτρα πρόκειται να λάβει βραχυπρόθεσμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο;».

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πρωταθλήτρια στη φοροεπιδρομή, αλλά ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, σχετικά με τα στοιχεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Υφυπουργός Οικονομικών, μετά από ερώτησή μας, κατέθεσε στη Βουλή στοιχεία τα οποία, αν και ελλιπή, καταδεικνύουν τις πενιχρές έως ανύπαρκτες επιδόσεις της Κυβέρνησης στο πεδίο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η Κυβέρνηση η οποία υποσχόταν έσοδα 3 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή μέσα σε 6 μήνες, τελικά ‘’κατάφερε’’ να εισπράξει πολύ λιγότερα από 100.000.000 ευρώ μέσα σε 30 μήνες.

Συγκεκριμένα:

• Από τη λίστα Λαγκάρντ, τα εισπραχθέντα ποσά, από την έναρξη ελέγχου της λίστας το 2013, ανέρχονται, συνολικά, στα 43.500.000 ευρώ. 

• Από τη λίστα Μπόργιανς, “λάβαρο” της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα συνολικά εισπραχθέντα έσοδα ανέρχονται μόλις στα 137.000 ευρώ.

• Σχετικά με τα εμβάσματα εξωτερικού, μέχρι το τέλος του 2015, ξεκίνησαν 1.478 έλεγχοι. Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις 40 έλεγχοι.

• Ανάλογη εικόνα ως προς τους ελέγχους υπάρχει και στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα. Μάλιστα, τα εισπραχθέντα ποσά για υποθέσεις παραβάσεων καυσίμων ανέρχονταν στα 26.000.000 ευρώ την περίοδο 2013 - 2014, μειώθηκαν στα 8.800.000 ευρώ την περίοδο 2015 - 2016, ενώ έχουν εισπραχθεί μόλις 1.300.000 ευρώ τη φετινή χρονιά.

Αποδεικνύεται συνεπώς, για ακόμη μία φορά, ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, 2,5 χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία, συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στη φοροεπιδρομή, αλλά ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Πλήττουν τον τουρισμό οι φορολογικές επιβαρύνσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Υπουργού Αναπληρώτριας Οικονομικών, κυρίας Παπανάτσιου, που υπεραμύνθηκε της επιβολής του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι σαφές ότι η κυρία Παπανάτσιου έχει πλήρη άγνοια για τις επιπτώσεις της φοροεπιδρομής στον τουρισμό, που έχει εξαπολύσει, εδώ και δύο χρόνια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Επιμένει στην επιβολή ενός άδικου, παράλογου και οριζόντιου φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, που είναι βέβαιο ότι θα μειώσει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας. Λέει, μάλιστα, ότι οι επιπτώσεις του νέου αυτού φόρου θα αξιολογηθούν στο τέλους του 2018.

Το γεγονός ότι τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 6,5% το 2016, λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α. σε διαμονή και εστίαση, που κατέστησαν πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν, δεν λέει τίποτα ούτε στο Υπουργείο Οικονομικών, ούτε στο Υπουργείο Τουρισμού, που απλά παρακολουθεί.

Δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί τα δύο τελευταία χρόνια στο τουριστικό μας προϊόν: Η κατάργηση του φόρου διαμονής, η σταδιακή αποκλιμάκωση του Φ.Π.Α. στη διαμονή και την εστίαση, καθώς και η μείωση, μέσα σε δύο χρόνια, του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%».

Η Κυβέρνηση παραδίδει το κέντρο της Αθήνας στην ανομία και την αναρχία

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες, από την ομολογία Τόσκα ότι τα Εξάρχεια είναι άβατο και από την απαγόρευση που εξέδωσε για μια νόμιμη, ειρηνική διαδήλωση των αστυνομικών και η Κυβέρνηση επέλεξε να παραδώσει το κέντρο της Αθήνας στην ανομία και την αναρχία.

Οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται για όλους, όχι όμως για τους μπαχαλάκηδες που θέλουν να επιβάλλουν το χάος, να καίνε και να καταστρέφουν δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες, να απειλούν ανθρώπινες ζωές.

Συνεχείς επιθέσεις και τραυματισμοί αστυνομικών, ενώ σε γειτονιές όπως το Μενίδι, οι σφαίρες σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων.

Αυτή είναι η αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί ασφάλειας, ευνομούμενης πολιτείας και Κράτους δικαίου.

Η Νέα Δημοκρατία καθιστά τον πρωθυπουργό προσωπικά υπεύθυνο για ό,τι συμβεί, από την στιγμή που δεν “καθαιρεί” τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη».

Πρωταρχικό μέλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι να στηριχθεί η βιωσιμότητα των κλάδων της Ελληνικής Ναυτιλίας

Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο των επαφών του με τους φορείς της Ελληνικής Ναυτιλίας, συναντήθηκε με το Προεδρείο του Συνδέσμου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων και συζήτησε τα καίρια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ελλήνων Ναυλομεσιτών.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Πλακιωτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Στο σημερινό ανταγωνιστικό ναυτιλιακό περιβάλλον, όπου τα πάντα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και επικρατεί ανασφάλεια για το αύριο, είναι πραγματικά ενθαρρυντικό ότι οι Έλληνες ναυλομεσίτες, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους και την ελλιπή στήριξή τους από την πολιτεία, συνεχίζουν να αποτελούν ισχυρό κρίκο στην παραγωγική αλυσίδα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων της πατρίδας μας. 

Η Νέα Δημοκρατία, διαχρονικά είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς και της Ελληνικής Ναυτιλίας και, με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις της, είχε σταθεί αρωγός στους φορείς του κλάδου, συμβάλλοντας στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων τους.

Κάνουμε σήμερα, μια προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων των φορέων της Ναυτιλίας και παράλληλα έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία ζύμωσης και προετοιμασίας του κυβερνητικού προγράμματός μας για την Ναυτιλία.

Στο πλαίσιο αυτό, ακούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τα αιτήματα των μελών του Συνδέσμου Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων, όπως η ενίσχυση του επαγγέλματός και της δια βίου εκπαίδευσης των στελεχών του. 

Πρωταρχικό μέλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι να στηριχθεί η βιωσιμότητα των κλάδων της Ελληνικής Ναυτιλίας και να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα τονώσουν τις ναυτιλιακές δραστηριότητες και την εξωστρέφειά της.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την Ελληνική Ναυτιλία ένα ανεκτίμητης αξίας εθνικό κεφάλαιο και θα συμβάλει, ώστε η σημαία της να κυματίζει ψηλά, στα πέρατα του κόσμου».

Ο κ. Τσίπρας και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκαλούν τους πολίτες με την ανικανότητα και την αναλγησία τους

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας,  κ. Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία. Ζει σε ένα άλλο, παράλληλο σύμπαν, όπου όλα τα βλέπει “καλώς καμωμένα”. Δεν βλέπει ότι το σύστημα δημόσιας Υγείας καταρρέει. 

Χειρουργεία αναβάλλονται από ελλείψεις υλικών, άνθρωποι χάνονται από την απουσία ασθενοφόρων, τακτικά ραντεβού στα νοσοκομεία κλείνονται με αναμονή 7 - 8 μηνών, λόγω έλλειψης γιατρών, ασθενείς ψάχνουν και δεν βρίσκουν φάρμακα. 

Πήγε στο Υπουργείο Υγείας, όχι γιατί έχει κάποιο σχέδιο να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά για να δώσει πάλι ψεύτικες υποσχέσεις για διορισμούς. 

Προκαλούν τους πολίτες με την ανικανότητα και την αναλγησία τους».

Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 

«Ο κ. Τσίπρας επιλέγει οριστικά να ταυτιστεί με τις πιο ακραίες πολιτικές παρουσίες της Κυβέρνησής του. 

Μετά την στήριξή του στον κ. Καμμένο, σήμερα μας δείχνει ότι είναι ένα και το αυτό με τον κ. Πολάκη. 

Επομένως, εκτός από μόνιμη λιτότητα και μόνιμη χυδαιότητα».

Ο Υπουργός Πολάκης συμβολίζει τη χυδαιότητα, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία αυτής της Κυβέρνησης

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Πολάκη δεν προσβάλλει απλώς τους δικαστές, αλλά αμφισβητεί τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος που στηρίζεται στην αρχή του Κράτους δικαίου. 

Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του στη Δικαιοσύνη έχουν γίνει πια ανεξέλεγκτες. 

Τελευταίο “θύμα”  του  οι ανώτατοι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εξέδωσαν ομόφωνη απόφαση για το ζήτημα του χρόνου παραγραφής των φορολογικών ελέγχων, βάζοντας τέλος στην ομηρεία χιλιάδων πολιτών.  

Η εξέλιξη αυτή, προφανώς δεν άρεσε στον Υπουργό, που έχει αναλάβει εργολαβικά να πετάει λάσπη στους δικαστές, αντί να ασχολείται με τα προβλήματα του χώρου της Υγείας στην αντιμετώπιση των οποίων έχει πλήρως αποτύχει.  

Οι επιθέσεις αυτές δεν προσβάλλουν μόνο το θεσμό της Δικαιοσύνης, που βάζει φρένο στο κρεσέντο αντισυνταγματικότητας αυτής της Κυβέρνησης, αλλά εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον  κ. Τσίπρα που εξακολουθεί να τον στηρίζει. 

Ο Υπουργός Πολάκης συμβολίζει τη χυδαιότητα, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία αυτής της Κυβέρνησης. 

Όλα όσα προκαλούν τους πολίτες που δοκιμάζονται από την ανικανότητα αυτής της Κυβέρνησης».

Η αμετροέπεια εντείνει την αναξιοπιστία και οδηγεί σε διαπραγματευτικές πανωλεθρίες

 Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, για την  τοποθέτηση του Υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου  στο Συνέδριο του Economist, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ψέματα και δεν είχε αυταπάτες», αλλά απλώς «υποτίμησε την υπολειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«O Υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, προσβάλλει το σύνολο των δημοκρατικών θεσμών στην Ευρώπη.

 Ξεχνά την ομολογία ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε πως είχε  αυταπάτες  και εμπαίζει Έλληνες και Ευρωπαίους που δεν παύουν να εκπλήσσονται από την ευκολία με την οποία ψεύδεται ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ας καταλάβει η Κυβέρνηση πως η αμετροέπεια των στελεχών της εντείνει τη διεθνή αναξιοπιστία της. Και αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε διαπραγματευτικές πανωλεθρίες με βαρύ κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες».

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για κλοπή από επιχείρηση στη Ξάνθη και παράβαση του νόμου περί όπλων

Συνελήφθησαν σήμερα (30-06-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας και του Αστυνομικού Τμήματος Ξάνθης, δύο ημεδαποί, ηλικίας 36 και 26 ετών, κατηγορούμενοι για κλοπή, παράβαση του νόμου περί όπλων και αντίσταση, κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, οι δράστες διέρρηξαν επιχείρηση, στην πόλη της Ξάνθης, πλην όμως έγιναν αντιληπτοί από πολίτη.

Μετά από σχετική καταγγελία στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, οι ειδοποιηθέντες αστυνομικοί, προσέτρεξαν άμεσα στο σημείο, συλλαμβάνοντας τους δύο δράστες, στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Κατά τη σύλληψη τους, ο 26χρονος αντιστάθηκε στους αστυνομικούς, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκε ένα ψαλίδι, το οποίο είχαν αφαιρέσει από τους χώρους της επιχείρησης.

Στην κατοχή τους βρέθηκε επίσης ένα διαρρηκτικό εργαλείο, ενώ στο χώρο της επιχείρησης, εντοπίσθηκαν ένα πλαστικό πιστόλι και ένα ψαλίδι, τα οποία είχαν αποκρύψει οι δράστες, πριν ακινητοποιηθούν από τους αστυνομικούς.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσε μια καταδικαστική απόφαση για κλοπή.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Συνελήφθη 29χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για κλοπή δίκυκλού μοτοποδήλατου και παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και του κώδικα οδικής κυκλοφορίας

Συνελήφθη χθες (29-6-2017), το απόγευμα, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής, 29χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή δικύκλου και παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη να οδηγεί δίκυκλο μοτοποδήλατο, στερούμενος αδείας ικανότητας οδήγησης, το οποίο όπως προέκυψε, είχε αφαιρέσει στις 27/28-06-2017, από τη πόλη της Κομοτηνής.

Επιπλέον βρέθηκαν στην κατοχή του τριάντα (30) ναρκωτικά δισκία, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Το αφαιρεθέν δίκυκλο μοτοποδήλατο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής.

Συνελήφθησαν 2 αλλοδαπές, οι οποίες επιχείρησαν να ταξιδέψουν από τον Κρατικό Αερολιμένα Καβάλας σ την Γερμανία με ταξιδιωτικά έγγραφα άλλων ατόμων

Συνελήφθησαν χθες (30-6-2017) το πρωί, στον Κρατικό Αερολιμένα Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Καβάλας, δύο (2) αλλοδαπές, υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 59 και 24 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα, οι δύο δράστιδες, μαζί με τον ανήλικο γιό της 24χρονης, μετέβησαν στον Κρατικό Αερολιμένα Καβάλας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έξοδο από τη χώρα με προορισμό τη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, κατείχαν και επέδειξαν στους αστυνομικούς ένα διαβατήριο των αρχών της Δανίας και δύο διαβατήρια των αρχών της Γερμανίας, τα οποία όπως προέκυψε ανήκουν σε άλλα άτομα.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω διαβατήρια.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Καβάλας.

Ανακοίνωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ σχετικά με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κομοτηνή, 30.6.2017

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της 29ης Ιουνίου 2017, συζητήθηκε η πρόταση της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Αφού εκφράσθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις, και με δεδομένο ότι στην πρόταση της επιτροπής οι αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης απαιτούν περαιτέρω αποσαφήνιση, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία πρότασή μου τεσσάρων σημείων την οποία θα καταθέσω στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, ενόψει της ανακοίνωσης των προτάσεων της κυβέρνησης για το θέμα:

1. Διατύπωση του αιτήματος προς την κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Διατύπωση της θέσης υπέρ της ισχυροποίησης του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ενίσχυσης του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως έχει εκφραστεί από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

3. Διατύπωση της αντίθεσης στην εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής καθώς τίθεται ζήτημα αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα.

4. Διατύπωση της θέσης υπέρ της διατήρησης του θεσμού των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών.

 

Συνάντηση Δημάρχου Ξάνθης με τον Πρόεδρο ΤΕΕ Θράκης

Ζητήματα συνεργασίας και δράσεων που σχετίζονται με τις δυνατότητες και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ξάνθης συζήτησαν, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος  στη συνάντησή του στο Δημαρχείο με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρη Λουρίκα, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αντιπρόεδρο κ. Βασίλη Ασημίδη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, αναπτύχθηκαν θέματα, που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε σε σχετικά προγράμματα έργων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Συμφωνήθηκε δε, η στενότερη συνεργασία και επικοινωνία με τη Διοίκηση και τις επιστημονικές ομάδες εργασίας του ΤΕΕ.

 

Ζώα πουλιά έντομα στα πομάκικα – Haiváne i píleta na pomátsko

Ζώο – Haiván

Πουλί – Píle

Αγελάδα – Kráva

Μοσχάρι – Téle

Ταύρος - Gavôda

Κατσίκα – Kozá

Κατσικάκι – Yére

Πρόβατο – Aftsá

Αρνί –Yâgne

Σκύλος – Kúche

Κουτάβι – Shténe

Γάτα – Kóte

Μουλάρι – Múle

Γαϊδούρι – Magáre

Άλογο – Kon

Λύκος – Vólek

Αρκούδα – Mechká

Ελέφαντας – Fil

Λιοντάρι – Arasláyin

Αλεπού – Lisítsa

Σκίουρος – Káteritsa

Λαγός – Záek

Χελώνα – Zhalvá

Γουρούνι – Sfíne

Ελάφι - Sarná

Κότα – Kukóshka

Κόκορας – Pétal

Γαλοπούλα - Misírka

Περιστέρι - Güvürjûnka

Σκαντζόχοιρος – Yez 

Φίδι – Smiyâ

Σαύρα – Síniek

Σαλιγκάρι – Sólmen

Οχιά – Strelá

Κόρακας – Vrána

Χελιδόνι – Lâstavitsa

Κούκος – Kúkavichka

Μέλισσα – Chelá

Μύγα – Muhá

Κουνούπι – Kómar

Αράχνη – Páek

Μερμήγκι – Mraviá

Πυγολαμπίδα – Blastúnka

Σφίγγα – Osá

Πασχαλίτσα – Kalimánka 

Πεταλούδα – Perperúda

Σαρανταποδαρούσα – Kîrkïklïye

Ψύλλος - Bólha

Ψάρι – Rïbá

Ένδυση και υπόδηση στα πομάκικα – Drípavï rábatï na pomátsko

Παπούτσι – Ameníy

Παντόφλα – Pátak

Μπότα – Bot

Κάλτσα – Chüráp

Παντελόνι – Pantólï

Πουκάμισο – Kavát 

Μπλούζα -  Fanéla

Μπουφάν, σακάκι – Sétra 

Ζακέτα – Jekéta

Σκούφος – Shápka

Γάντια – Rakávnitse

Κασκόλ – Koshkól

Εσωτερικό μπλουζάκι – Vótreshna fanéla

Εσώρουχο (βρακί) – Gáshte

Φούστα – Eték, fústa

Φουστάνι - Fustán

 

Λεξιλόγιο των μωρών στα πομάκικα – Réchkï za míchkï déti na pomátsko

Φαγητό – Áshko

Νερό – Brünko

Θα πέσεις – Púmi

Επικίνδυνο ή τρομακτικό έντομο – Búba

Κρέας - Chíche

Ύπνος - Nânni

Όταν θέλει να ουρήσει – Ímom chíshko(έχω τσίσα)

Πουλί – Píu píu

Κατσίκα ή πρόβατο – Bâka

Μαμά - Máma

Μπαμπάς - Bubá

Βόλτα – Dâde

Μην το πειράζεις αυτό – Kúsi

Σήκω όρθιος – Úrtni

Κάνε παλαμάκια – Péshni

Μπάνιο -  Báne bane

Φάε – Hámni

Κάτσε - Chûnni

Όμορφο ντύσιμο (ωραία ρούχα) Péko

Φωτιά – Úfka

Λουλούδι – Jíje

Ζέστανε (τα χέρια στη φωτιά) - Géshni

Φάντασμα (για να το κάνουμε να φοβηθεί όταν πχ δε θέλει να κοιμηθεί) -  Bôka

Μουλάρι, γαϊδούρι, άλογο – Chôche

Τσιμπάει – Búchi

Δαγκώνει - Hapí

Θηλασμός ή και το τάισμα με το μπιμπερό - Tâte

Αυτοκίνητο - Dûtka

Αγελάδα – Míka

Γάτα - Bíshka

Όταν θέλει να ενεργηθεί – Ímom káko (έχω κακά)

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

15 ερωτήματα για τις παρεμβάσεις Καμμένου στο έργο της Δικαιοσύνης

Επίκαιρη Επερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή με θέμα: «Αντιθεσμική παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ποινική υπόθεση, με όρους παρακρατικής συμπεριφοράς», κατέθεσαν σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουνίου, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στην αρχή επισημαίνουν τα γεγονότα που αφορούν στην εμπλοκή του Υπουργό Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου υπογραμμίζοντας «Εν μέσω θερινού καύσωνα και χιλιάδων τόνων σκουπιδιών που κατακλύζουν τη χώρα, αφόρητη δυσοσμία αναδύεται από την υπόθεση εμπλοκής στελεχών της Κυβέρνησης, με προεξάρχοντα τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), κ. Πάνο Καμμένο, στους χειρισμούς διεκπεραίωσης ποινικής υπόθεσης διακίνησης τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών, έτσι ώστε να επηρεαστεί ουσιωδώς η έκβασή της.

Στις 19/6/2017 κατατέθηκε από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δια του αρμόδιου Τομεάρχη, κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή, Ερώτηση (Α.Π.6462/19.6.2017) δια της οποίας αιτούμεθα να πληροφορηθούμε εάν έχει υπάρξει οποιαδήποτε επικοινωνία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πρωτοδίκως καταδικασθέντα ισοβίτη Γιαννουσάκη και εάν ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ενήμερος σχετικά.

Προ ημερών, με τοποθέτησή του από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σταύρος Κοντονής, παραδέχτηκε ότι όντως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, μέσω κινητού τηλεφώνου, του ΥΕΘΑ με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Έσπευσε δε να την αξιολογήσει ως λίγο πολύ αξιέπαινη συμπεριφορά (!) και να κατηγορήσει το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ότι ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα, παρέχοντας, με αυτόν τον τρόπο, πλήρη κάλυψη στην απαράδεκτη και κατάφωρα αντιθεσμική παρέμβαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, σε μια υπόθεση της οποία η διεκπεραίωση συνιστά αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, δια των οργάνων αυτής.

Τη Δευτέρα, 26/6/2017 συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Ν.Δ. και Τομεάρχη Άμυνας, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, προς τον ΥΕΘΑ, κ. Πάνο Καμμένο, επί των ουσιαστικών ερωτημάτων της οποίας δεν δόθηκε καμία απολύτως πειστική και ουσιαστική απάντηση από τον ερωτώμενο Υπουργό».

Υπογραμμίζοντας την σοβαρότητα της υπόθεσης οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι : 

- Η Κυβέρνηση δια της συμπεριφοράς στελεχών της απαξιώνει συστηματικά τους θεμελιώδεις θεσμούς της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. 

- Η Κυβέρνηση έχει επιχειρήσει επανειλημμένως παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, θεωρώντας αυτήν ως πρόσφορο πεδίο για την άσκηση πολιτικής επιρροής προς την επίτευξη πολιτικών σκοπιμοτήτων, κατά παράβαση της συνταγματικώς κατοχυρωμένης αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

- Έχει αποδειχθεί ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει επιχειρήσει πρωτοφανή για κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, παρέμβαση στη διεκπεραίωση σημαντικής ποινικής υπόθεσης, λειτουργώντας κατά τρόπο απολύτως αντιθεσμικό.

- Οι πολίτες απαιτούν να μάθουν την αλήθεια, καθώς βλέπουν παρακρατικές συμπεριφορές στη σκοτεινή αυτή υπόθεση που δεν έχουν καμία σχέση με μια δημοκρατική και πολιτισμένη χώρα.

Για όλα αυτά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει σε 15 καίρια ερωτήματα που μένουν αναπάντητα:  

 1.  Γιατί ο κ. Καμμένος - και με ποια ιδιότητα - μίλησε δώδεκα (12) φορές με τον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά;

2. Πώς εξηγείται η διάρκεια των 21 λεπτών συνολικής τηλεφωνικής επικοινωνίας, όταν το μόνο που έκανε, κατά τα όσα ισχυρίστηκε, ήταν να τον προτρέψει να πει την αλήθεια;

3. Στο πλαίσιο ποιας ακριβώς αρμοδιότητας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας έλαβε χώρα η ως άνω επικοινωνία;

4. Ποιο είναι το “ζήτημα εθνικής ασφάλειας” σε μια υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, όπως ισχυρίστηκε από το Βήμα της Βουλής;

5. Υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον λιμενικό υπάλληλο κ. Χριστοφορίδη, ο οποίος φέρεται ότι έχει ασκήσει πίεση στον Γιαννουσάκη, προκειμένου να αλλάξει στοιχεία της κατάθεσής του;

6. Γιατί ακόμη δεν έχει διαταχθεί έρευνα για τον εν λόγω λιμενικό υπάλληλο;

7. Υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, κα Τζίβα, η οποία μετέβη στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται ο Γιαννουσάκης στις 11:30 το βράδυ στις 17/1/2017 και παρέμεινε εκεί μέχρι τις 3:30 της επόμενης;

8. Ποιος οργάνωσε την πραγματοποίηση της ως άνω επίσκεψης της Εισαγγελέως κας Τζίβα στο σωφρονιστικό κατάστημα εκείνη τη νύχτα; Δυνάμει ποιας παραγγελίας και για ποια ακριβώς διερευνούμενη πράξη;

9. Στο πλαίσιο ποιας ακριβώς κατά τόπον αρμοδιότητάς της, στέλεχος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς διεκπεραιώνει διαδικαστική πράξη για την διερεύνηση ποινικής υπόθεσης στο σωφρονιστικό κατάστημα Αυλώνας; Είχε σχετική εντολή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ή επικοινώνησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο μαζί του; Πήρε ή δεν πήρε κατάθεση από τον ισοβίτη και αν όχι γιατί δεν πήρε με δεδομένο ότι μετέβη για το σκοπό αυτό μαζί με αρμόδιο Γραμματέα; 

10. Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι η κα Τζίβα έχει προαχθεί σε Εισαγγελέα Πρωτοδικών Περιφερειακού Πρωτοδικείου. Γιατί δεν υλοποιείται η τοποθέτησή της στο εν λόγω Πρωτοδικείο της Περιφέρειας;

11. Πώς γνώριζε ο κ. Καμμένος ότι ο Γιαννουσάκης θα δεχόταν επίσκεψη στη φυλακή από την ως άνω Εισαγγελική λειτουργό, όπως ισχυρίζεται ο τελευταίος;

12. Υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον Αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος, όπου κρατείται ο Γιαννουσάκης, όπως ισχυρίζεται ο τελευταίος;

13. Πώς γνωρίζει ο ΥΕΘΑ ότι “οι κοριοί της Ε.Υ.Π. έχουν καταγράψει συνομιλίες βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας”, όπως ανέφερε κατά την απάντησή του στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Άδωνη Γεωργιάδη;

14. Στο πλαίσιο ποιας ακριβώς αρμοδιότητάς του, ο ΥΕΘΑ προβαίνει σε δημοσιοποίηση “δραστηριοτήτων” της Ε.Υ.Π. από το δημόσιο βήμα της Βουλής των Ελλήνων;

15. Ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, γνώριζε τις ενέργειες του κ. Καμμένου;».

Κράτος ανομίας και ατιμωρησίας

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, και ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Επίορκοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, που ομολόγησαν ότι καταχράστηκαν διάφορα ποσά, επιστρέφουν ατιμώρητοι στις θέσεις τους. 

Κι αυτό γιατί – με ευθύνη της Κυβέρνησης – δεν συγκροτήθηκαν τα πειθαρχικά συμβούλια που είναι τα μόνα αρμόδια να αποφανθούν για την περίπτωσή τους και να επιβάλουν τις νόμιμες κυρώσεις. 

Αυτά που συμβαίνουν, σήμερα, στο Υπουργείο Εργασίας, ξεπερνούν κάθε όριο και προκαλούν οργή στο κοινό αίσθημα. Το χάος και η ανοργανωσιά στην υπηρεσία της ανομίας και της ατιμωρησίας. 

Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι η μόνη “συνεπής θέση” του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία Κράτους ανομίας και ατιμωρησίας».

Σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλη Κικίλια

Α. ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Β. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Γ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΕΘΑ κ. ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ

Α. ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

«Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, με την χθεσινή του παρέμβαση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε την υπευθυνότητα και την σοβαρότητά του, αλλά και την αξιοπιστία της πολιτικής του πρότασης. 

Κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εγγυώμενος ως επόμενος πρωθυπουργός του τόπου, ένα σταθερό πλαίσιο με:

- Χαμηλότερη φορολογία

- Ανόθευτο ανταγωνισμό

- Και λιγότερη γραφειοκρατία».

Β. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ

ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

«Το χάος που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα με τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, που απειλούν την δημόσια υγεία, είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του, με τα ψέματά τους, τις ανέξοδες υποσχέσεις τους και την ανευθυνότητά τους:

 - θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών,

- εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα κοροϊδεύοντάς τους,

- δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα της χώρας εν μέσω τουριστικής περιόδου, 

- διαστρεβλώνουν με ωμό τρόπο την πραγματικότητα, γιατί ως συνήθως «αυτοί κυβερνούν, αυτοί αποφασίζουν, αλλά πάντα, κάποιοι άλλοι φταίνε».

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη πρόταση για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Καλούμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Γιατί, προέχει η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών. Η Κυβέρνηση οφείλει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο πρωθυπουργός οφείλει προσωπικά να αναλάβει την ευθύνη που του αντιστοιχεί από το Νόμο». 

Γ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΕΘΑ κ. ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ

«Η Νέα Δημοκρατία έχει ως απαρέγκλιτη αρχή, την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης και όσοι είναι υπόλογοι για οποιαδήποτε υπόθεση, να λογοδοτούν για τις πράξεις τους και να υφίστανται τις συνέπειες του νόμου. Δε μπορεί, όμως, κανένας να παρεμβαίνει στο έργο της.  

Προχθές στην Βουλή ο κ. Καμμένος δεν απάντησε σε κανένα από τα καίρια και κρίσιμα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες και η αντιπολίτευση. Για αυτό και η Νέα Δημοκρατία σήμερα, επανέρχεται και καταθέτει επίκαιρη επερώτηση. 

Τα ερωτήματα είναι ισχυρά και τα επαναφέρω:

1. Γιατί ο κ. Καμμένος - και με ποια ιδιότητα - μίλησε δώδεκα (12) φορές με τον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά;

2. Πώς εξηγείται η διάρκεια των 21 λεπτών συνολικής τηλεφωνικής επικοινωνίας, όταν το μόνο που έκανε, κατά τα όσα ισχυρίστηκε, ήταν να τον προτρέψει να πει την αλήθεια;

3. Στο πλαίσιο ποιας ακριβώς αρμοδιότητας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας έλαβε χώρα η ως άνω επικοινωνία;

4. Πώς γνώριζε ο κ. Καμμένος ότι ο Γιαννουσάκης θα δεχόταν επίσκεψη στη φυλακή από την Εισαγγελική λειτουργό, όπως ισχυρίζεται ο τελευταίος;

5. Υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με τον λιμενικό υπάλληλο κ. Χριστοφορίδη, ο οποίος φέρεται ότι έχει ασκήσει πίεση στον Γιαννουσάκη, προκειμένου να αλλάξει στοιχεία της κατάθεσής του;

6. Γιατί ακόμη δεν έχει διαταχθεί έρευνα για τον εν λόγω λιμενικό υπάλληλο;

7. Θα καταθέσει ο κ. Καμμένος τη λίστα των τηλεφωνικών του συνδιαλλαγών; Και αν είχε αγνά και αγαθά κίνητρα, γιατί δεν ζητά ο ίδιος να δώσει τις συνομιλίες του προκειμένου να αποδειχθεί η ειλικρίνειά του; 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος δήλωσε άγνοια για το αν γνώριζε ο πρωθυπουργός τις συνομιλίες του ΥΕΘΑ με τον καταδικασμένο για ισόβια έμπορο ναρκωτικών.  

Συνεπώς, καλούμε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει:

Γνώριζε ή όχι τις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον κ. Γιαννουσάκη;».

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συνέδριο του Economist

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι και φέτος στο συνέδριο του Economist. Ένας χρόνος είναι, ομολογουμένως, πολύς καιρός, ιδίως στην πολιτική. Πέρσι είχα μιλήσει μια μέρα πριν το δημοψήφισμα για το Brexit. Φέτος, δώδεκα μήνες αργότερα, το κύμα του λαϊκισμού ξεθυμαίνει στις βραχώδεις ακτές της πραγματικότητας. Πέρσι ο ευρωσκεπτικισμός των Βρετανών βρέθηκε στο απόγειό του. Και ο φόβος για το μέλλον της Ευρώπης ήταν έντονος. Φέτος, το Brexit έχει γίνει ευκαιρία για να αναζητήσει η Ευρώπη έναν καλύτερο βηματισμό. 

Και η συζήτηση για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης έχει ξεκινήσει για τα καλά. Τα εκλογικά αποτελέσματα σε μια σειρά από χώρες δείχνουν την ισχυρή βούληση των λαών της για ενίσχυση της ενωμένης ευρωπαϊκής πορείας. Πέρσι, η Μαρίν Λεπέν φαινόταν να βρίσκεται προ των πυλών στη Γαλλία. Φέτος, ο Εμανουέλ Μακρόν είναι Πρόεδρος της Γαλλίας σε ηλικία 39 ετών, έχοντας συντρίψει, με όπλο τον προοδευτικό φιλελευθερισμό του, τους ακραίους λαϊκιστές από δεξιά κι από αριστερά. Πέρσι όλοι στοιχημάτιζαν ότι οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.  Φέτος η Ευρώπη έχει εκπλήξει ευχάριστα, με τις πιο πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης να δείχνουν έντονη αναπτυξιακή δυναμική.

Η πατρίδα μας όμως δυστυχώς δεν φαίνεται να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις.  Παραμένει παγιδευμένη στην εσωστρέφεια την ώρα που ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με ταχύτητα. Η Κυβέρνηση μάλιστα έχει απωλέσει και το ελάχιστο επίπεδο αξιοπιστίας που χρειάζεται για να λειτουργεί στοιχειωδώς. Συμπεριφέρεται πλέον ως ανεύθυνη Αντιπολίτευση, την ίδια ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση συμπεριφέρεται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. 

Η φετινή μου παρουσία στο συνέδριο του Economist γίνεται σε μία συγκυρία τόσο διαφορετική, αλλά και τόσο ίδια με την περσινή. Συγκυρία διαφορετική από την περσινή, επειδή η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου απομάκρυνε μια μοιραία εξέλιξη για τη χώρα μας. Συγκυρία ίδια με την περσινή, καθώς τα κεντρικά ζητήματα που συζητούσαμε πριν ένα χρόνο, μας απασχολούν δυστυχώς ακόμα. Η οριστική έξοδος από την κρίση παραμένει ζητούμενο, ενώ πολλές καθοριστικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία μετατέθηκαν για το μέλλον. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις συγκλίνουν στη θέση που η Νέα Δημοκρατία έχει εκφράσει εδώ και καιρό. Ότι το βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η δημιουργία πολλών νέων θέσεων απασχόλησης. Και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα επενδυτικό σοκ που θα κινητοποιήσει κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα εντός και εκτός Ελλάδας. 

Θα ξεκινήσω αναγκαστικά την παρέμβασή μου με μία σύντομη αποτίμηση του περιεχομένου της πρόσφατης συμφωνίας στο Eurogroup, αλλά και των επιπτώσεών της για τη χώρα. Είναι προφανώς θετικό ότι, έστω και αργά, υπήρξε μία συμφωνία που αποτρέπει την επανάληψη των δραματικών συνθηκών που ζήσαμε το Καλοκαίρι του 2015. Οφείλω να σας υπενθυμίσω, στο σημείο αυτό, πως σήμερα είναι η επέτειος της επιβολής προ διετίας των capital controls, που ακόμη δεν έχουν αρθεί. Παρόλα αυτά, η τεράστια καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας, δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ορίσει με σαφήνεια τους στόχους της διαπραγμάτευσης:

Πρώτον, το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. 

Δεύτερον, την ταυτόχρονη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 

Τρίτον, την επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους. 

Τέταρτον, την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. 

Και πέμπτο, τη μείωση των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5 για το 2019 και σε 2% για το 2020.

Δυστυχώς απέτυχε σε όλους. Η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με 16 μήνες καθυστέρηση. Και για να κλείσει, χρειάστηκε η Κυβέρνηση να επιβάλλει επιπρόσθετα, μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ τα οποία ουδείς ζητούσε προηγουμένως. Τα μέτρα αυτά ανεβάζουν το συνολικό λογαριασμό μέτρων στα 14,5 δις ευρώ έναντι 1,5 δις ευρώ που περιλάμβανε η δυσμενέστερη εκδοχή του «e-mail Χαρδούβελη». 

Σε ό,τι αφορά στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πριν από δύο μέρες ο Μάριο Ντράγκι έληξε δυστυχώς τη σχετική συζήτηση. Μόνο που μαζί με το στόχο απομακρύνονται δυστυχώς και τα δυνητικά οφέλη από την ένταξη στο πρόγραμμα. Η ρευστότητα στην οικονομία μειώνεται και τα επιτόκια με τα οποία καλούνται να δανειστούν Κράτος και επιχειρήσεις, διατηρούνται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά χωρών με συγκρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη. 

Επιτρέψτε εδώ μια παρένθεση. Μια σειρά από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τελευταία δανειστεί από τις αγορές κεφάλαια με επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα από το ύψος της απόδοσης, στο οποίο διαπραγματεύονται τα ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ασυνήθιστο. Δείχνει τις σημαντικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί με μία κυβερνητική αλλαγή που θα συνεισφέρει κεφάλαιο αξιοπιστίας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας στην οικονομία. 

Η Κυβέρνηση προσπαθεί σήμερα να μειώσει τη σημασία του QE, ξεχνώντας ότι η ίδια το είχε αναδείξει σε μείζονα στόχο. Στην πραγματικότητα προσπαθεί απλώς να υποβαθμίσει την αποτυχία της. 

Στο ζήτημα του χρέους, δεν εξασφαλίστηκε καμία απολύτως συγκεκριμένη δέσμευση. Μόνο μία μελλοντική και ασαφής αναδιατύπωση υποσχέσεων,  για τις οποίες το Eurogroup έχει δεσμευτεί ήδη από το Νοέμβριο του 2012. Αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Διότι παρά τις μεγαλόστομες αναφορές του κ. Τσίπρα στο χρέος, ο κ. Τσακαλώτος είχε ήδη από τον Μάιο του 2016 συνομολογήσει ότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος. Έτσι όλες οι μελετώμενες ρυθμίσεις τελούν υπό την αίρεση επίτευξης στόχων και η λήψη της σχετικής απόφασης μετατίθεται για το 2018. Και βέβαια οι προτεινόμενες επιμηκύνσεις λήξεων αφορούν μόνο το δεύτερο πρόγραμμα, όχι το πρώτο και το τρίτο. Δηλαδή από τα  326  δις ευρώ  συνολικού ελληνικού χρέους, μόνο τα  96 δις. Επιπροσθέτως, για την τυχόν επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων χρησιμοποιείται η έκφραση «από 0 έως 15 χρόνια», το οποίο αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο να μην υπάρχουν καν επιμηκύνσεις ή να είναι πολύ μικρές. Τέλος, δεν υπάρχει συζήτηση για «κλείδωμα» επιτοκίων παρά μόνο για, υπό προϋποθέσεις, αναβολή και κεφαλαιοποίηση τόκων. 

Όλα αυτά είχαν φυσικά επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Η αβεβαιότητα από την καθυστέρηση και η έλλειψη ρευστότητας, επιδείνωσαν τις προοπτικές της οικονομίας. Η αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017 είναι πλέον μη επιτεύξιμη. Η ίδια η Κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει τους στόχους της στο 1,8%, ενώ άλλοι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί, εκτιμούν πλέον ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι γύρω στο 1% - 1,5% περίπου.

Εκεί όμως που η αποτυχία είναι η πλέον παταγώδης είναι στο ζήτημα των πλεονασμάτων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε θέσει ως στόχο τη μείωση του 3,5% για το 2019 και το 2020. Και αντί για μείωση, επεκτάθηκε ο στόχος και για το ’21 και για το ’22. Η χώρα δεσμεύτηκε σε τεράστια πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι και το 2022 και, κατόπιν, για πλεονάσματα ίσα ή και μεγαλύτερα του 2% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2060. Μιλάμε δηλαδή για 43 χρόνια λιτότητας, που προστίθενται στην τεράστια προσπάθεια προσαρμογής που κάνει η χώρα από την αρχή της τρέχουσας δεκαετίας. 

Ταυτόχρονα, η δημοσιονομική πολιτική παραμένει ανεπίτρεπτα «προ-κυκλική»: Τα χρόνια που η χώρα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο ώστε να εδραιωθεί η ανάκαμψη, υποχρεώνεται σε υψηλά πλεονάσματα που θα εγκλωβίσουν την οικονομία σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά ακόμα και αν κάποια χρόνια καταφέρουμε να πετύχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη, η σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης θα έχει ως αποτέλεσμα να αναστέλλονται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Με απλά λόγια, το μέρισμα της ανάπτυξης δεν θα πηγαίνει στους Έλληνες, αλλά στους δανειστές. Και αυτό κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως επιτυχία… 

Η πολιτική αντικαταβολή για όλα αυτά ήταν η λήψη μιας μικρής δόσης ύψους 8,5 δις ευρώ. Ακόμα και εδώ όμως υπάρχει μια ελαφρά σύγχυση. Με βάση τον χρηματοδοτικό προγραμματισμό του τρίτου και του Συμπληρωματικού Μνημονίου, του τέταρτου Μνημονίου, η Ελλάδα μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2017, θα έπρεπε να λάβει από τους δανειστές δόσεις ύψους 22,9 δις ευρώ. Έχουμε, δηλαδή, υστέρηση περίπου 15 δις ευρώ από τα προβλεπόμενα.

Ας αναλογιστούμε λίγο τι σημαίνουν όλα αυτά: 

Η οικονομία αποστραγγίζεται από την υπερφορολόγηση για να πετύχει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα. Κατόπιν, διαθέτει τα έσοδα από τα υπέρογκα αυτά πλεονάσματα για να αποπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις της με ίδιους πόρους, στέλνοντας χρήματα των φορολογουμένων στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, συσσωρεύει νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, καταστέλλοντας τις όποιες τάσεις ανάκαμψης της οικονομίας. Όταν τελικά παίρνει την «κουτσουρεμένη» δόση, αυτή μόλις που επαρκεί για να αποπληρωθούν οι πιστωτές και δεν απομένουν παρά ελάχιστα ποσά για τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Πρόκειται για φαύλο κύκλο που μεταφέρει σταθερά πόρους εκτός Ελλάδος. Το ότι αποφύγαμε τα χειρότερα, δεν αλλάζει το ότι η Ελλάδα μένει εγκλωβισμένη σε μια συνταγή στασιμότητας και αποτυχίας. Είναι τόση η οπισθοδρόμηση της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια, που τα δεδομένα του 2014 σήμερα αποτελούν ζητούμενα. 

Στο τέλος του 2014 η χώρα έβγαινε από την κρίση, με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Με πρωτογενή πλεονάσματα, με αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους. Με πολύ πιο ισχυρό τραπεζικό σύστημα και χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς. Είχε βγει δύο φορές στις αγορές και είχε συμφωνήσει με τους εταίρους την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια με το δίχτυ ασφαλείας της προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης (ECCL). Σήμερα, τα κεφάλαια που θα χρηματοδοτούσαν την προληπτική πιστωτική γραμμή παραμένουν μετέωρα. Η αναπτυξιακή δυναμική έχει μειωθεί. Τα capital controls είναι ακόμα μαζί μας. Και η χώρα αναγκάστηκε να υπογράψει δύο ακόμα μνημόνια με επαχθείς όρους. Η σύγκριση των προβλέψεων των διεθνών οργανισμών το 2014 για την πορεία του Α.Ε.Π. με τις προβλέψεις τους σήμερα είναι αποκαλυπτική και  αποκαρδιωτική. Η  απώλεια Α.Ε.Π. ανέρχεται στα 29 δις ευρώ περίπου μέχρι το 2018, παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό περιβάλλον ήταν ευνοϊκότερο από ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Το χειρότερο είναι ότι δεν πρόκειται για άπαξ απώλεια. 

Η οπισθοδρόμηση της τρέχουσας τριετίας δημιουργεί στο διηνεκές μια χαμηλότερη βάση εκκίνησης, επηρεάζοντας και τις μελλοντικές επιδόσεις της οικονομίας μας, ακόμα κι όταν επανέλθει η ανάπτυξη. Η καταστροφή κεφαλαίου από την αποεπένδυση (από το 2010 είχαμε απομείωση του κεφαλαιακού αποθέματος κατά 75 δις ευρώ), η φυγή δεκάδων χιλιάδων καταρτισμένων ανθρώπων στο εξωτερικό και η ζημιά στην εικόνα της χώρας έχουν προκαλέσει μία δομική επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που έχουν επισημάνει και πολλοί διεθνείς οργανισμοί.

Δυστυχώς, η τελευταία τριετία έχει επιφέρει ένα τραύμα στο σώμα της ελληνικής οικονομίας που δεν θα επουλωθεί εύκολα. Χαρακτηριστικές είναι και οι εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού χρέους. Τον Ιούνιο του 2014 το Δ.Ν.Τ. εκτιμούσε ότι το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του Α.Ε.Π. το 2060 θα ήταν στο 60%. Τον Φεβρουάριο 2017 το εκτιμούσε στο 275%. 

Γιατί; Γιατί το 2014 η εκτίμηση για το μακροπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο 1,9%, ενώ το Φεβρουάριο του 2017 είχε μειωθεί στο 1%. Σχεδόν στο μισό. Η αύξηση λοιπόν του χρέους στον αριθμητή, με τα δανεικά του αχρείαστου τρίτου Μνημονίου, και η μείωση του Α.Ε.Π. στον παρονομαστή, με την υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, κατέστησε το χρέος μη βιώσιμο. Αυτή είναι  η συνεισφορά της Κυβέρνησης του κ.Τσίπρα στην ελληνική οικονομία. Αυτή είναι η αλήθεια. Και γι’ αυτό θα πρέπει να λογοδοτήσει κάποια στιγμή η σημερινή Κυβέρνηση. 

Κυρίες και κύριοι,

Η τεράστια ζημιά που προκλήθηκε την τελευταία τριετία χρειάζεται συστηματική προσπάθεια για να αποκατασταθεί. Κι αυτό θα το πετύχουμε με έναν και μόνο τρόπο. Με πολιτική αλλαγή που θα φέρει αλλαγή πολιτικής. Μια πολιτική αλλαγή που θα σηματοδοτήσει την δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και συνολικά της Ελλάδας. Με τόλμη, σχέδιο, αποφασιστικότητα θα προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες της πατρίδας μας, στις δημιουργικές δυνάμεις της που μπορούν να απογειώσουν την οικονομία. Γι’ αυτό και δεσμεύομαι ότι αν οι πολίτες μάς εμπιστευθούν στις επόμενες εκλογές, θα κινηθούμε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που μας οδήγησε πιο βαθιά στην κρίση.  

Πρώτον, με γρήγορες αποφάσεις. Από την πρώτη μέρα θα δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι πράγματι κάτι αλλάζει. Μέσα στους πρώτους μήνες θα έχει κατατεθεί το σύνολο των αναπτυξιακών νομοσχεδίων. 

Δεύτερον, με αλλαγή στο μείγμα πολιτικής. Μειώνοντας φόρους, μειώνοντας δαπάνες και προτάσσοντας τολμηρές αλλαγές που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Και τρίτον, με ευρεία κοινωνική συναίνεση. Το σχέδιο μας θα είναι προϊόν μιας συμφωνίας αλήθειας με τους πολίτες και όχι αποτέλεσμα της πολιτικής εξαπάτησής τους. Έτσι οι όροι εφαρμογής του θα είναι καλύτεροι και ουδείς θα διανοηθεί να επαναλάβει ακρότητες του παρελθόντος. Άλλωστε, και είναι πολύ σημαντικό αυτό, η τρέχουσα τριετία λειτούργησε ως πολιτική κάθαρση και ως συμβολή στην αυτογνωσία των Ελλήνων. Οι πολίτες αντελήφθησαν τις ψεύτικες υποσχέσεις του λαϊκισμού και, τελικά, τα όριά του. Αναζητούν μια ρεαλιστική πρόταση για την οικονομία, ένα σχέδιο για το μέλλον. 

Αυτό το σχέδιο, το έχουμε. Ένα μέρος του, το έχουμε ήδη παρουσιάσει και τους υπόλοιπους μήνες θα το αναπτύξουμε στο σύνολό του. Το οικονομικό και αναπτυξιακό μας σχέδιο, όπως έχω ξαναπεί, μοιάζει με ένα τρίγωνο που στην κάθε κορυφή του έχει μια αντίστοιχη στρατηγική προτεραιότητα. 

Στην πρώτη κορυφή είναι το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Το ισοζύγιο φόρων-δαπανών. Η σημερινή πολιτική εξόντωσης της παραγωγικής οικονομίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε άμεσα σε αλλαγή του φορολογικού συστήματος και άμεση αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών. 

Έχουμε ήδη μιλήσει για μείωση του φόρου εισοδήματος από το 29% στο 20% μέσα σε δυο χρόνια. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων από το 15% στο 5%. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

Και αν στην πορεία καταφέρουμε να αποκτήσουμε κάπως μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, θα προχωρήσουμε σε μια ακόμα πιο επιθετική μείωση φορολογίας από αυτή που έχουμε ήδη εξαγγείλει. Αλλά στο ζήτημα αυτό θα επανέλθω στη συνέχεια. Οι μειώσεις αυτές θα εξισορροπηθούν δημοσιονομικά από το συμμάζεμα του Κράτους και από περικοπές δαπανών, μέσα από μια εφ΄ όλης της ύλης επαναξιολόγηση του πλέγματος των δημόσιων δαπανών. Αυτό που ονομάζουμε spending review. Στόχος μας είναι ένα μικρότερο, αλλά καλύτερο Κράτος. Με καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων που διαθέτει. Που θα παρέχει υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες του και θα εξοικονομεί πόρους αξιοποιώντας στην παροχή των υπηρεσιών του και τον ιδιωτικό τομέα. 

Αποτελεί κεντρική μας πολιτική επιλογή να ενισχύσουμε τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα επιτρέψουν στο Κράτος να παρέχει καλύτερες υποδομές και πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες του. Προχθές αναφέρθηκα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία. Η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει λύσεις με χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς φαινόμενα ταλαιπωρίας ούτε των πολιτών ούτε των εργαζόμενων, όπως αυτά που ζήσαμε αυτές τις μέρες. Αλλά αυτήν την απόφαση θα την πάρουν οι ίδιοι Δήμοι χωρίς την κηδεμονία μιας Κυβέρνησης, που το μόνο μέλημά της είναι η δημιουργία μιας νέας στρατιάς εργαζομένων συμβασιούχων στους οποίους κραδαίνει το τυράκι μιας αντισυνταγματικής μονιμοποίησης.  

Στην δεύτερη κορυφή του τριγώνου είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας και η στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Χωρίς ένα υγιές τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη. Προτεραιότητά μας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία ονομάζουμε «δεύτερη ευκαιρία», πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι επεξεργάζεται η Κυβέρνηση. Η διαδικασία θα πρέπει να αφήνει στους εμπλεκόμενους - υφιστάμενο επιχειρηματία, τράπεζα, νέο επενδυτή και κράτος- την επίτευξη κατά περίπτωση λύσης. Λύσης που θα πετυχαίνει να ισορροπήσει τους στόχους διάσωσης αξίας και θέσεων εργασίας, ανάκτηση αξίας όπου είναι αναγκαία η εκκαθάριση, διασφάλιση δεύτερης ευκαιρίας για όσους έχουν αποτύχει με εντιμότητα λόγω της κρίσης, και βέβαια την επιβράβευση όσων έχουν παραμείνει συνεπείς στις υποχρεώσεις τους παρά την κρίση. Εννοείται ότι πρέπει να γυρίσουν καταθέσεις πίσω στο τραπεζικό σύστημα. Ξεκινώντας με τις εταιρικές καταθέσεις. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αλήθειας της νέας Κυβέρνησης με την επιχειρηματική κοινότητα, θεωρώ την επιστροφή εταιρικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες απαραίτητη προϋπόθεση για την αμοιβαία ανάκτηση εμπιστοσύνης.

Η τρίτη κορυφή του τριγώνου είναι οι τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία. Για να έρθουν επενδύσεις και για να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών. Θα συστήσω άμεσα ένα Business Advisory Group. Θέλω να λύνουμε μαζί και να ξεπερνούμε άμεσα τα όποια γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα με τους επενδυτές, ιδίως τους Έλληνες επενδυτές. Θέλω να σας πω ότι θα είμαι αρωγός σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που βοηθά τη χώρα, αλλά, οι σχέσεις μας πρέπει να είναι αμοιβαία αξιόπιστες: τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη. Τα λεφτά πίσω στη χώρα. Με το τέλος της πολιτικής κρίσης που θα έρθει με την καθαρή νίκη της μεγάλης παράταξης του αυτονόητου και της λογικής, τελειώνει και η ανοχή ή η δικαιολογία καλύτερα, ότι εδώ κάνουμε τις δουλειές αλλά τα χρήματα τα κρατάμε έξω. Δεν έχουν λοιπόν, τίποτα να φοβηθούν αυτοί που θα φέρουν χρήματα και θα τα επενδύσουν στη χώρα. 

Η Κυβέρνησή μου θέλει δουλειές και ίσες ευκαιρίες, όλα τα άλλα παρέλκουν τούτη την κρίσιμη στιγμή που πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε το μέλλον. Χρειάζονται έξυπνες ιδέες που θα φέρουν δουλειές και επενδύσεις. Μαζί με τον ιδιωτικό τομέα θα βρούμε λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν την ελληνική επιχειρηματικότητα. Η ελληνική οικονομία δεν θα πάρει μπρος μόνο με τις κεντρικές συμφωνίες ή με μεγάλα έργα υποδομών. Χρειάζονται και πολλές μικρές επενδύσεις σε κάθε επίπεδο. Η ανεργία δεν θα πέσει, αν δεν γίνει έστω μια πρόσληψη από τις χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Και αν δεν επενδύσουμε συστηματικά στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Δεν έχω σήμερα το χρόνο να αναφερθώ αναλυτικά στις πολιτικές μας για εκείνους τους κλάδους, που θεωρώ κρίσιμους για την ανάπτυξη της χώρας. Το έχω κάνει αναλυτικά σε μια σειρά από πρόσφατες παρεμβάσεις μου.

Επιτρέψτε λίγες σύντομες σκέψεις για τρεις τομείς στους  οποίους αποδίδω ιδιαίτερη σημασία.

Πρώτος τομέας, ο Τουρισμός. Χωρίς αμφιβολία πάμε καλά. Αλλά μπορούμε ακόμα καλύτερα. Μειώνοντας τις φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών ώστε να μην πληγεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητά μας. Δημιουργώντας χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων που θα δώσουν προστιθέμενη αξία και θα επεκτείνουν την τουριστική δράση και χρονικά, αλλά και σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Συνδέοντας τον τουρισμό με τον πολιτισμό, το μεγάλο αναξιοποίητο συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Προτάσσοντας ιδιαίτερα την δεύτερη κατοικία και προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Το κάνουν όλοι οι γείτονες, πρέπει να το κάνουμε και εμείς. Και βέβαια εφαρμόζοντας έναν σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό. Χωρίς εκπτώσεις στην αρχή της αειφορίας και με τήρηση των όρων και περιορισμών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αλλά με ευελιξία και χωρίς προκαταλήψεις άλλων εποχών.  

Δεύτερος κλάδος προτεραιότητας είναι ο πρωτογενής τομέας και οι συνδεδεμένοι με αυτόν κλάδοι τροφίμων, πιστοποιημένων προϊόντων κ.ά. Έχουμε σπουδαία ελληνικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να επιδιώξουμε να εξάγουμε περισσότερο. Στόχος μας είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας. Η χρηματοδοτική στήριξη του αγροτικού τομέα μέσω εγγυήσεων δανεισμού και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Διότι σήμερα υπάρχουν κονδύλια κοντά στα 6 δις τα οποία λιμνάζουν. Το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφτηκα την Θεσσαλία και συνομίλησα με πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Ένας  νέος μελισσοκόμος, μου είπε ότι έχει κάνει σχεδόν ένα χρόνο αίτηση για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και η γραφειοκρατία που έχει συναντήσει είναι τόσο μεγάλη που ούτε καν βιβλιάριο δεν έχει μπορέσει ακόμα να βγάλει. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν όπως επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι 11,3% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%. Αυτό θα επιτρέψει στους παραγωγούς να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία τους, να έχουν καλύτερη διαχείριση, καλύτερη επιμόρφωση και κατάρτιση, να αναπτύξουν ευκολότερα καινοτόμες και εξωστρεφείς δράσεις. 

Ο τρίτος τομέας είναι η Εκπαίδευση, ειδικά η Ανώτατη. Αποτελεί μια μόνιμη επένδυση για τη χώρα που σχετίζεται με την ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου. Στόχος μας δεν είναι απλώς η επαναφορά του νόμου 4009 του 2011 – ο λεγόμενος νόμος Διαμαντοπούλου – αλλά η βελτίωσή του. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις θεμελιώδεις συναινέσεις επί των οποίων οικοδομήθηκε σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, ώστε πατώντας πάνω σε αυτές να αναβαθμίσουμε τα πανεπιστήμιά μας. Με μεγαλύτερη αυτονομία σε όλα τα επίπεδα. Ποιοτική αξιολόγηση. Εξωστρέφεια. Βγάζοντας τα κόμματα από τη διοίκηση των ιδρυμάτων. Η επαναφορά των φοιτητικών παρατάξεων στα όργανα διοίκησης είναι βήμα προς τα πίσω που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επαναφορά οποιασδήποτε στρεβλής αντίληψης για το άσυλο, η οποία τείνει να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας. Τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει να συνδεθούν περισσότερο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τις τοπικές κοινωνίες. Να γίνουν πόλοι τοπικής ανάπτυξης και κοιτίδες έρευνας, γνώσης και  καινοτομίας. Να προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, αντί να φεύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό. Η Κύπρος έχει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευσή της. Όμως εδώ, αντί να δούμε πώς θα αναπτύξουμε τα μεταπτυχιακά μας δίνοντας κίνητρα για διδασκαλία και ενισχύοντας την αυτονομία τους, η Κυβέρνηση πάει να τα διαλύσει. 

Κυρίες και κύριοι, 

Συχνά το ελληνικό πολιτικό σύστημα αναλώνεται σε διαμάχες με πραγματικούς ή φανταστικούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς «εχθρούς». Αντί να σκέφτεται πώς θα δημιουργήσει δουλειές, ευκαιρίες και επενδύσεις, συντηρεί μια νοσηρή τοξικότητα η οποία εμποδίζει την επιστροφή σε μια κανονική, σε μια φυσιολογική κατάσταση πραγμάτων. Σε αυτό εμείς βάζουμε τέλος. Πρώτος και κύριος δικός μας στόχος θα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα. Των πολιτών προς το Κράτος και τους Θεσμούς. Των ξένων προς τη χώρα μας. Οι πολίτες θα δουν μια Κυβέρνηση που δεν λέει ψέματα και δεν κρατά τη χώρα καθηλωμένη σε ένα κλίμα πολιτικής τοξικότητας. Η κοινωνία είναι ώριμη για αυτή την αλλαγή. Έχει ήδη αποβάλει τον λαϊκισμό. Ξέρει, έχοντας πληρώσει από την τσέπη της για τη γνώση αυτή. Ως λαός πάθαμε και μάθαμε. Οι δανειστές και γενικά η αγορά θα δουν μια Κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει εφαρμόζοντας ένα εμπροσθοβαρές πλάνο μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Οι επενδυτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που διαβλέπουν από καιρό στη χώρα μας χωρίς να αισθάνονται αβεβαιότητα ή κίνδυνο. 

Συνοψίζοντας λοιπόν το σχέδιό μας, επαναλαμβάνω τα 5 βασικά βήματα: 

1. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας, του δικού μας δηλαδή Εθνικού Σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση.

2. Βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

3. Εμπροσθοβαρής εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.

4. Αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο Κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση της μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023.

5. Αποσαφήνιση των παρεμβάσεων μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του Α.Ε.Π., όχι στο 3,5% του Α.Ε.Π. που έχει αποδεχθεί η σημερινή Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση που έρχεται θα αναλάβει τα τέσσερα πρώτα σημεία και οι δανειστές μας το πέμπτο. Εμείς θα κάνουμε όσα πρέπει κι αυτοί θα μας δώσουν το δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε. Είμαι βέβαιος ότι θα δεχτούν καθώς είναι μία συμφωνία αμοιβαίου οφέλους η οποία θα βοηθήσει τη χώρα, την Ευρωζώνη, την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης συνολικά. 

Κυρίες και κύριοι, 

Η λέξη - κλειδί για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων είναι η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη των αγορών, των εταίρων μας, αλλά κυρίως η εμπιστοσύνη των πολιτών ότι υπάρχει ένας άλλος, ορθολογικός, ευρωπαϊκός δρόμος για τη βελτίωση της ζωής μας. Αυτή την εμπιστοσύνη η Κυβέρνηση που έρχεται μπορεί να την προσφέρει. Οι αγορές και οι επενδυτές το γνωρίζουν αυτό. Το γνωρίζει καθημερινά πλέον και η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας. Ανεξάρτητα από τις επιλογές του χθες οι πολίτες συμπαρατάσσονται μαζί μας σε μία μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία ρεαλισμού, αλήθειας και αλλαγών. 

Όλοι κατανοούν ότι η σοβαρή στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σήμερα είναι παράγοντας σταθερότητας. Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να έρθουν ξέρουν ότι όταν γίνουμε Κυβέρνηση θα έχουν απέναντί τους ένα κόμμα φιλικό στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. 

Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε το 2014 όταν η τότε Αντιπολίτευση ήταν απέναντι σε κάθε επενδυτικό σχέδιο και πολεμούσε κάθε αναπτυξιακή δράση. Γι’ αυτό και τονίζουμε ότι η προοπτική της διεξαγωγής εκλογών είναι παράγοντας που δημιουργεί θετικές προοπτικές, ικανές να απογειώσουν την οικονομία. Η ανάδειξη μιας νέας Κυβέρνησης είναι μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει πράγματι σελίδα. Και ακριβώς αυτά τα στοιχεία που βλέπουν στο πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας αγορές και επενδυτές θα φέρουν γρηγορότερα την ανάπτυξη. Γιατί οι θετικές προσδοκίες κινούν την οικονομία. Η θετική ψυχολογία ενισχύει την αγορά. Γι’ αυτό, προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά η γρήγορα θα έρθει καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας. Και εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας. 

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όσα χρειάζεται για να πάρει η οικονομία μας μπροστά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε. Το έχουμε ξανακάνει ως έθνος, μπορούμε και τώρα. Με σχέδιο, σκληρή δουλειά και με όπλο την πίστη των πολιτών θα κάνουμε ξανά την Ελλάδα φάρο ανάπτυξης στην περιοχή μας. 

Σας ευχαριστώ.

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερεί επικίνδυνα και βάζει σε κίνδυνο τους ελαιοπαραγωγούς

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τις χαρακτηριστικές καθυστερήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου που προσβάλλει τους καρπούς της ελιάς, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά η ερώτηση:

 «Ο δάκος της ελιάς (Bactrocera oleae) θεωρείται ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες. Οι αγρότες συνεισφέρουν οικονομικά στην κάλυψη αυτής της δαπάνης μέσω ειδικής εισφοράς επί της παραγόμενης ποσότητας ελαιολάδου. 

Κατά την περυσινή ελαιοκομική χρονιά η ελληνική Κυβέρνηση προκήρυξε εθνικό πρόγραμμα δακοκτονίας προϋπολογισμού που υπερέβαινε τα 18.000.000 ευρώ με πενιχρά, όμως, αποτελέσματα στην καταπολέμηση του εντόμου.

Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες ,οφειλόταν στις πρώιμες υψηλές θερμοκρασίες και στην καθυστερημένη εφαρμογή των ψεκασμών δακοκτονίας, που είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός τη μείωση της παραγωγής που έφτασε και το 40% σε ορισμένες περιοχές και αφετέρου την υποβάθμιση της ποιότητας.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι και κατά την φετινή ελαιοκομική χρονιά, οι αγρότες θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα. Οι Ενώσεις ελαιοπαραγωγών καταγγέλλουν ότι ήδη οι προσβολές φαίνεται να είναι αυξημένες.  

Αν και οι μηχανισμοί των Περιφερειών - που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του προγράμματος - δηλώνουν ετοιμότητα και αναμένουν κονδύλια και σκευάσματα από την κεντρική Κυβέρνηση, το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη ούτε την προμήθεια των απαραίτητων εντομοκτόνων.

Με δεδομένη την μεγάλη σημασία που έχει η ελαιοπαραγωγή στο αγροτικό εισόδημα και στην ελληνική οικονομία γενικότερα ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 

- Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων;

- Πως καταπολεμάται αποτελεσματικά ο δάκος της ελιάς σε άλλες χώρες της Ε.Ε.;».

Μανώλης Κεφαλογιάννης - Θεόδωρος Ζαγοράκης: Ο αθλητισμός είναι Πολιτισμός. Ενώνει λαούς, καλλιεργεί αξίες. Πρέπει να τον προάγουμε και να τον στηρίξουμε

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, και ο κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, γενικός γραμματέας της διακομματικής ομάδας για τον αθλητισμό και μέλος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας συνυπέγραψαν την πρωτοβουλία των συναδέλφων τους Ισπανών ευρωβουλευτών Santiago Fisas (PPE) και Javi Lopez (S&D), για την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2018, προκειμένου να διατεθεί το ποσό των 3.000.000 ευρώ για τα έξοδα διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων.

Με την χρηματοδότηση αυτή, θα δοθεί η δυνατότητα σε αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες 24 χώρες να συμμετάσχουν στην διοργάνωση και να αγωνιστούν εκπροσωπώντας τις χώρες τους. Στην διοργάνωση θα διαγωνισθούν περισσότεροι από 4.000 αθλητές σε 33 αγωνίσματα τα οποία θα υποστηρίζονται από χίλιους κριτές. Η διοργανώτρια αρχή, έχει ήδη ανακοινώσει την συμμετοχή 4.000 εθελοντών, ενώ το σύνολο των Αγώνων αναμένεται να παρακολουθήσουν 150.000 θεατές.

Για την πρωτοβουλία αυτή ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Μεσόγειος θάλασσα στο πέρασμα των αιώνων υπήρξε πεδίο συγκρούσεων με δραματικές επιπτώσεις για τους λαούς της περιοχής, αλλά και τόπος συνάντησης τριών ηπείρων. Λαών και πολιτισμών με θρησκευτικές και γλωσσικές διαφορές. Οι Μεσογειακοί Αγώνες - η σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες - δίνουν την δυνατότητα κάθε τέσσερα χρόνια, σε χιλιάδες νέους και νέες, αθλητές και αθλήτριες από 26 χώρες της περιοχής της Μεσογείου, να συναντηθούν στο “στίβο της ευγενικής άμιλλας”. Να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας και σχέσεις αλληλεγγύης βάζοντας στην άκρη διαφορές, θρησκείες, χρώματα. 

Ο αθλητισμός είναι Πολιτισμός. Ενώνει. Καλλιεργεί αρχές και αξίες. Απομακρύνει εντάσεις. Ειδικά στην περιοχή μας που η ειρήνη και η σταθερότητα είναι ζητούμενα.  Γι΄ αυτό η πρωτοβουλία των Ισπανών συναδέλφων μας, την οποία στηρίζουμε, είναι σημαντική. Και πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα. Όχι, μόνο για την οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των συγκεκριμένων Μεσογειακών Αγώνων του 2018, αλλά του θεσμού γενικότερα».

Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Ζαγοράκης τόνισε: 

«Έχω αγωνισθεί με το εθνόσημο στη φανέλα. Γνωρίζω πολύ καλά την αγωνία και την συγκίνηση του κάθε αθλητή που έχει αυτή την μεγάλη τιμή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διάκριση για έναν αθλητή, από το να αγωνίζεται για την Πατρίδα του. Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλές ομοσπονδίες και ομάδες αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα των αποστολών και της συμμετοχής των αθλητών σε διοργανώσεις. 

Ασφαλώς, η εύρεση πόρων από την Ε.Ε. δεν είναι εύκολή, ούτε μπορεί να διεκδικηθεί σε κάθε περίπτωση ή σε κάθε περίσταση. Ούτε και τώρα ασφαλώς, είναι δεδομένο ότι θα το πετύχουμε. Πιστεύουμε, όμως, ότι λόγω της ιδιαιτερότητας των Μεσογειακών Αγώνων, που προσθέτουν στην κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά, στο διάλογο και την ειρήνη μεταξύ των λαών της περιοχής μας, ότι μπορεί η προσπάθεια μας να βρει ανταπόκριση.  Με τα χρήματα αυτά, δεν διευκολύνονται μόνο οι διοργανωτές, αλλά και οι δικές μας ομάδες και οι δικοί μας αθλητές στην δύσκολή και σημαντική προσπάθεια που καταβάλουν».

Φρούτα και λαχανικά στα πομάκικα – Yemíshove i zarzavátivï rábatï na pomátsko

Αχλάδι - Krúsha

Μήλο - Yábalka

Κεράσι - Cherésha

Καρπούζι - Karpúza

Πεπόνι - Bastán

Σταφύλι - Grózdie

Πορτοκάλι - Partakál

Μανταρίνι - Mantalína

Βερίκοκο - Zerdelína

Ροδάκινο - Práska

Καρύδι - Hóreh

Βατόμουρο - Kopínka

Μούρα - Cherníchka

Μπανάνα - Banána

Κάστανο - Kostén

Κυδώνι - Dúle

Σύκα - Smókva

Ρόδι - Kalína

Φράουλα - Zhuníchka

Δαμάσκηνο - Slíva

Ντομάτα - Damatís

Αγγούρι - Krástavitsa

Μαρούλι - Merúlo

Λάχανο - Láhna

Σπανάκι - Spanáik

Πράσο - Prása

Παντζάρι - Panchâr

Φασολάκι - Kapíchka

Μελιτζάνα - Patlaján

Κολοκύθι - Tíkva

Πιπεριά - Pipérka

Πιπεριά για γεμιστά – Kabá pipérka 

Ραδίκι - Zhîlavika

Καρότο - Karóto

Ρίγανη - Rïgan

Πατάτα - Kumpír

Κρεμμύδι - Luk

Σκόρδο – Bäl luk

Λεμόνι – Limón

Το ανθρώπινο σώμα στα πομάκικα – Insántskana snága na pomátsko

Μαλλί -  Kosá

Κεφάλι - Glavá

Λαιμός - Shîye 

Αφτί - Ushá

Μάγουλο - Láinita

Μάτι - Aká

Μύτη - Nus

Στόμα - Ustá 

Χείλη - Bórnï

Στήθος (γενικά, όχι μόνο το γυναίκειο) - Güvûs

Στήθος (βυζί) - Tôtka

Καρδιά - Sórtse

Φλέβα - Zhîla

Κοιλιά - Korém

Στομάχι - Müdâ

Έντερο - Kormína

Νεφρό - Búbrik

Συκώτι - Drep

Χέρι - Raká

Πόδι - Nagá

Γόνατο - Kolàno

Αγκώνας -  Laht

Δάχτυλο - Porst

Πέος - Kur

Αιδοίο - Putká

Πισινός – Κώλος - Gos  

Όρχεις - Mandalá

Φτέρνα - Petá

Τρίχα - Kósam

Νύχι - Nöft

Κόκαλο - Kókal

Χολή - Zhalsná

Δόντι - Zop

Γλώσσα - Azîk

Ώμος - Rámo

Πλάτη - Gorb

Σώμα - Snága

Μέση - Korts

Μέτωπο - Chéla

Βλεφαρίδα - Véshka

Μήτρα - Yeták

Αφαλός - Pop

Δέρμα - Deríye