Log in
updated 6:46 PM UTC, Jun 19, 2018
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Φεβρουάριος 2017

Κάτω τα χέρια από τα ελληνόφωνα νηπιαγωγεία ΠΡΟΔΟΤΕΣ

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Δυστυχώς μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχω δει την παραμικρή αντίδραση από ανθρώπους που έχουν τη νομιμοποίηση να μιλήσουν ως επίσημοι εκπρόσωποι των ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ της Θράκης για την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει όχι επίσημα αλλά με έναν έμμεσο τρόπο σε δίγλωσσα τα νηπιαγωγεία στα οποία φοιτούν μουσουλμανόπαιδα. Δεν ξέρω το λόγο για τον οποίον δε μιλάνε, ίσως να φοβούνται ή ίσως να πείστηκαν τόσο εύκολα πως πράγματι στις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου είναι αν μπει και η πομακική ως γλώσσα υποστήριξης σε ορισμένα νηπιαγωγεία. Σε κάθε περίπτωση πάντως εγώ ως Σεμπαϊδήν μόνο την προσωπική μου άποψη μπορώ να εκφράσω μιας και δεν έχω καμία απολύτως νομιμοποίηση να μιλήσω ως εκπρόσωπος των Πομάκων της Θράκης. 

Δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε με τον πλέον επίσημο τρόπο την ύπαρξη πομάκικης γλώσσας μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορώ να τα εκλάβω. Το γεγονός πως θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη των μουσουλμάνων νηπίων στη μητρική τους γλώσσα ώστε να μπορούν να μάθουν καλύτερα την ελληνική δε σημαίνει πως αναγνωρίστηκε η πομακική γλώσσα. 

Καταρχήν πρέπει να δούμε στην πράξη αν όντως θα χρησιμοποιηθεί και η πομακική ως γλώσσα υποστήριξης σε νηπιαγωγεία με πομακόπουλα. Είναι κάτι που ναι μεν το υποστηρίζουν κάποια κομματικά στελέχη αλλά πρέπει να το δούμε και στην πράξη. Προσωπικά δεν το πιστεύω, αν υπήρχε και η παραμικρή πιθανότητα να συμβεί αυτό θα είχαμε ήδη τεράστιες αντιδράσεις τόσο από ανθρώπους του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής όσο και από τους μουσουλμάνους Βουλευτές της Θράκης. Προς το παρόν όμως όλοι αυτοί όντας μάλλον ικανοποιημένοι τρίβουν τα χέρια τους κι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Ξέρουν καλά πως έστω και με έναν έμμεσο τρόπο ικανοποιείται το αίτημα της Άγκυρας για δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη.  

Όσο για το ίδιο το πρόγραμμα και την υποτιθέμενη ανάγκη των μουσουλμάνων νηπίων να υποστηριχθούν με τη μητρική τους γλώσσα ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν πιο εύκολα την ελληνική είναι μάλλον μια πολύ καλή δικαιολογία για να μετατραπούν σε δίγλωσσα τα νηπιαγωγεία. Ο τρόπος για να μάθουν σωστά την ελληνική γλώσσα τα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης είναι ένας και μοναδικός. Να καταργηθούν τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία και όχι να μετατραπούν σε μειονοτικά και τα νηπιαγωγεία. 

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τη σωστή μόρφωση των μουσουλμάνων της Θράκης ας φροντίσει να τους απαλλάξει από τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία. Όλα τα άλλα είναι απλώς κομματικά συμφέροντα στην πλάτη των ΠΟΜΑΚΩΝ και μάλιστα από ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται πατριώτες. 

Πραγματικά εύχομαι να είμαι εγώ αυτός που κάνει λάθος και να πρόκειται όντως για επίσημη αναγνώριση της πομακικής γλώσσας. Ξαναλέω όμως πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις τόσο από τη μεριά του Τουρκικού Προξενείου όσο και από τη μεριά των μουσουλμάνων Βουλευτών. Για την ώρα πάντως κάθε άλλο παρά τέτοιες αντιδράσεις βλέπω να υπάρχουν κι αυτό δεν είναι τυχαίο. 

Οι ίδιες οι εξελίξεις είναι αυτές που είτε θα με βγάλουν αληθινό είτε θα με διαψεύσουν. Εύχομαι να συμβεί το δεύτερο. 

 

Το ευχαριστήριο του Πασχάλη Λύρατζη σε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση και επιτυχία των ΘΛΕ 2017

Αναλυτικά το ευχαριστήριο: 

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2017 ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία για 52η χρονιά. Στην επιτυχία αυτή συμβάλλατε όλοι τα μέγιστα, ώστε να διατηρηθεί η παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου αλλά και να συνδεθούν όλα αυτά με το παρόν και το σύγχρονο τρόπο αντίληψης και διασκέδασης. 

Το κεντρικό γεγονός των εκδηλώσεων, η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2017 απέδειξε για ακόμη μία φορά πως όλοι μαζί με κέφι και πνεύμα συνεργασίας μπορούμε να κρατήσουμε υψηλά το επίπεδο και να προσφέρουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Η εικόνα αυτή είναι επιθυμία και στόχος να διατηρηθεί και να βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο. 

Σας ευχαριστώ όλους ολόψυχα για τη συνδρομή και συνεργασία. Θα συνεχίσουμε δυναμικά για να κρατήσουμε μαζί την Ξάνθη στην κορυφή των επιλογών όλης της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμου 

Πασχάλης Λύρατζης

 

Νηστεία: Τα υπέρ, τα κατά και συμβουλές διατροφής

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν από το Πάσχα και πολλοί έχετε ξεκινήσει να νηστεύετε. Δείτε τα υπέρ, τα κατά της νηστείας αλλά και μερικές συμβουλές για να μην λείψει τίποτα στη διατροφή σας.

Νηστεία: Τα υπέρ, τα κατά και συμβουλές διατροφής

Στη νηστεία αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και η βάση της διατροφής αποτελείται από αρκετά όσπρια, φρούτα και λαχανικά, θαλασσινά, αμυλούχα (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά) και λαδερά φαγητά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νηστείας;

Το μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Είναι γνωστό πως οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Επιπλέον εμπλουτίζεται ο οργανισμός μας με βιταμίνες, βιοφλαβονοειδή και καροτίνες που παρέχουν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Αυξάνεται ακόμη η πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία, και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.

Κατά την νηστεία αυξάνεται επίσης η πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από λίπη και πρωτεΐνες. Η μείωση του λίπους και ειδικά του κορεσμένου (που προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα), πραγματικά μας αποτοξινώνει συμβάλλοντας στην βελτίωση της υγείας μας.

Υπάρχει η πιθανότητα να προκληθούν διατροφικές ελλείψεις;

Η νηστεία, ιδίως εφόσον εφαρμοστεί σωστά, σπανίως δημιουργεί προβλήματα σε υγιή άτομα. Εάν, όμως, γίνουν υπερβολές κατά τη διάρκειά της, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη απαραίτητων συστατικών, κυρίως σιδήρου και ασβεστίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης B12.

Ειδικότερα, η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου και βιταμίνης Β12, λόγω αποφυγής του κρέατος, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Επιπρόσθετα, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, λόγω αποφυγής των γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οστικής πυκνότητας και κατ' επέκταση οστεοπόρωση.

Στη συνέχεια, σας δίνω απλές συμβουλές προκειμένου να επιτύχετε όσο το δυνατό καλύτερη πρόσληψη των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της νηστείας, ώστε να μην λείψει τίποτα από τον οργανισμό σας και το αποτέλεσμα να είναι όχι μόνο η καλύτερη ψυχική αλλά και σωματική υγεία.

Πως μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας;

Tα τρόφιμα ζωικής προέλευσης περιέχουν πρωτεΐνες με υψηλή βιολογική αξία. Oι φυτικές πρωτεΐνες, αν και δεν είναι πλήρεις, όταν συνδυαστούν σωστά δίνουν τελικά πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Για παράδειγμα οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε είναι οι εξής:

Όσπρια με δημητριακά (οπως π.χ φακές με ρύζι η ρεβίθια με ρύζι, αρακάς με ρύζι).

Όσπρια με ψωμί ολικής (Φασόλια και ψωμί σταρένιο).

Όσπρια και καλαμπόκι (π.χ. ρεβίθια με καλαμπόκι).

Φιστίκια και ηλιόσποροι.

Ψωμί με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι.

Εφόσον καταναλώνονται γαλακτοκομικά:

Ρυζόγαλο

Ζυμαρικά με τυρί.

Ρύζι με τυρί ή με σουσάμι.

Όσπρια με τυρί.

Δημητριακά με γάλα.

Για αυτούς που επιλέγουν να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, εναλλακτικές πηγές (όχι όμως και τόσο πλούσιες) είναι το tofu, το μπρόκολο, το σπανάκι τα αμύγδαλα, το γάλα αμυγδάλου και το γάλα σόγιας.

Σίδηρος

Εκτός από το κρέας, τα όσπρια (φακές, φασόλια, αρακάς), τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), τα θαλασσινά, το ψωμί ολικής άλεσης, το σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, κουλούρι, ταχινόπιτα, παστέλι) και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού αποτελούν καλές πηγές σιδήρου, που όμως απορροφάται δύσκολα. Για το λόγο αυτό, καθίσταται πολύ σημαντικός ο σωστός συνδυασμός των φυτικών πηγών σιδήρου με τρόφιμα που περιέχουν ουσίες που αυξάνουν την απορρόφησή του. Έτσι, προτείνεται ο συνδυασμός οσπρίων με βιταμίνη C (πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριές, ντομάτες), μπαχαρικά (ρίγανη, μαύρο πιπέρι, μαϊντανό), β-καροτένιο (καρότο, πιπεριές) και μηλικό οξύ (μήλο, αχλάδι). Αποφύγετε την κατανάλωση τσαγιού ή καφέ λίγο πριν από το φαγητό, κατά τη διάρκειά του ή αμέσως μετά.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 συντελεί στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη των ερυθροκυττάρων. Η μειωμένη πρόσληψή της είναι δυνατό να προκαλέσει αναιμία, συμπτώματα της οποίας είναι η αδυναμία, η εύκολη κόπωση και η υπνηλία. Καλές, φυτικές πηγές βιταμίνης Β12 είναι τα θαλασσινά, το γάλα σόγιας και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού. Η μπύρα αποτελεί επίσης ένα αλκοολούχο ποτό που περιέχει βιταμίνη Β12, με αποτέλεσμα η ήπια κατανάλωσή της να συμπληρώνει αποτελεσματικά τη διατροφή κατά της περίοδο της νηστείας.

Ασβέστιο

Η αποχή από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί την κυριότερη αιτία μειωμένης πρόσληψης ασβεστίου κατά τη διάρκεια της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Βρείτε εναλλακτικές πηγές ασβεστίου

Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί (ιδιαιτέρως τα αμύγδαλα) ο χαλβάς, το σουσάμι, το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο, το γάλα και τυρί σόγιας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο, λάπαθο, μπρόκολο, κουνουπίδι) και ορισμένα εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά, αποτελούν σημαντικές πηγές ασβεστίου. Συνδυάστε τες με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Κ (φακές με πατάτες, αρακάς με αγκινάρες) και μαγνήσιο (ρύζι), προκειμένου να εξασφαλίζεται ολοκληρωτικά η καλή υγεία των οστών.

Πώς λοιπόν οι οδηγίες αυτές μεταφράζονται στην πράξη;

Καλές επιλογές για πρωινό είναι:

ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι,

ψωμί ολικής με ταχίνι και μέλι

δημητριακά με γάλα σόγιας ή γάλα αμυγδάλου

ψωμί ολικής με φυστικοβούτυρο

κρέμα βρώμης με σταφίδες και μέλι

κουλούρι με σουσάμι.

Καλές επιλογές για σνακ είναι:

τα φρούτα,

τα ξερά φρούτα

ο χαλβάς,

το παστέλι,

μπάρες δημητριακών

η μαύρη σοκολάτα,

τα γλυκά του κουταλιού,

οι ανάλατοι ξηροί καρποί,

τα κριτσίνια ολικής με σουσάμι,

φρυγανιές με μήλο, μέλι, κανέλα.

Κυρίως γεύματα:

σουπιές με σπανάκι, χταπόδι με μακαρονάκι, μακαρόνια με θαλασσινά (πχ γαρίδες κοκκινιστές), ριζότο με θαλασσινά,

Συνδυασμούς όπως ρεβιθόρυζο, φακόρυζο, ριζότο με μανιτάρια, φακές με πατάτες, αρακά με αγκινάρες, ρύζι με αρακά και καλαμπόκι, μακαρόνια με λίγους ξηρούς καρπούς

Σαλάτες:

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι) με λίγο σουσάμι

Σαλάτες με θαλασσινά

Σαλάτες με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

ΠΗΓΗ: MAMA365.GR

 

18χρονος ήπιε τον καφέ του με πλαστά χρήματα στην Χρυσούπολη

Κατασχέθηκαν 2 πλαστά χαρτονόμισμα των 50 ευρώ

Συνελήφθη προχθές (26-2-2017) το απόγευμα, στη Χρυσούπολη Καβάλας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χρυσούπολης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, 18χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κυκλοφορία παραχαραγμένων χ αρτονομισμάτων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι, το μεσημέρι της 26-2-2017, μετέβη σε κατάστημα (καφενείο) στη Χρυσούπολη Καβάλας, όπου πραγματοποίησε συναλλαγή, χρησιμοποιώντας ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, ενώ όπως προέκυψε, λίγη ώρα νωρίτερα επιχείρησε να πραγματοποιήσει μία ακόμη συναλλαγή σε περίπτερο, χωρίς όμως να τα καταφέρει, καθόσον η πράξη του έγινε αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Στην κατοχή του 18χρονου βρέθηκαν ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 245 ευρώ και 1 κινητό τηλέφωνο, τα οποία κατασχέθηκαν. Κατασχέθηκε επίσης ένα (1) πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, που χρησιμοποίησε ο δράστης στην παραπάνω συναλλαγή.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Χρυσούπολης Καβάλας.

 

Ημερίδα στα πλαίσια της διαβούλευσης για το νέο Γ.Π.Σ. του Δήμου Ξάνθης

Στα πλαίσια της διαβούλευσης για την εκπόνηση νέου Γ.Π.Σ., ο Δήμος Ξάνθης διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Δημιουργία ψηφιακών χαρτογραφικών υποβάθρων και Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Ξάνθης», την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα του Ε.Β.Ε Ξάνθης και ώρα: 11.00 π.μ.

Στην ημερίδα θα γίνει η παρουσίαση της σχετικής μελέτης που αφορά τα όρια του πρώην Καποδιστριακού Δήμου δηλαδή την σημερινή Δημοτική Ενότητα Ξάνθης, την Δημοτική Κοινότητα Ευμοίρου και Κιμμερίων και κατόπιν θα ακολουθήσει συζήτηση και διάλογος.

Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της μελέτης ώστε να υπάρξει πληρέστερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές παρέμβασης.

 

Επαναληπτική Γενική Συνέλευση στο Γηροκομείο Ξάνθης την Κυριακή

Αναλυτικά η πρόσκληση και τα θέματα της συνέλευσης:

Καλούνται  τα  μέλη  του  Σωματείου  με  την  επωνυμία «Ο  Μέγας Βασίλειος» στην Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την  Κυριακή  5 Μαρτίου  2017  και  ώρα   11:00   στο Γηροκομείο   Ξάνθης. 

ΘΕΜΑΤΑ

1) Ετήσιος Διοικητικός Απολογισμός πεπραγμένων 2016.

2) Οικονομικός απολογισμός 2016.

3) Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής και απαλλαγή μελών Διοικητικού Συμβουλίου.

4) Διάφορα θέματα – Προτάσεις.

Για  το  Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Παπαχρόνης

O Γεν. Γραμματέας Χαλήλ Καράνταη

 Υ.Γ. Για όσους από τα μέλη μας θα θελήσουν και μπορούν να παραστούν και πιο νωρίς,  θα υπάρχει εκκλησιασμός από τις 07:00 πμ έως τις 10:15πμ μετά αρτοκλασίας υπέρ υγείας όλων των μελών του σωματείου που διαχειρίζεται το ‘Ιδρυμα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης. Θα ακολουθήσει δεξίωση με καφέ και σαρακοστιανά εδέσματα.

 

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ την Κυριακή

Αναλυτικά η πρόσκληση και τα θέματα της συνεδρίασης:

Καλείστε να προσέλθετε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα γίνει στις 05-03-2017 ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Διοικητήριο) 1ος όροφος, Λεωφ. Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή, ώστε να διεξαχθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 165 και 175 του Ν.3852 /2010:

1. Εκλογή Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

2. Εκλογή Τακτικών και Αναπληρωματικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

 

Καθαρά Δευτέρα σε Σταυρούπολη και Κομνηνά

Μεγάλη κοσμοσυρροή σημειώθηκε σήμερα Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017, στη δημοτική ενότητα Σταυρούπολης του Δήμου Ξάνθης, όπου αναβίωσε για άλλη μια χρονιά το παλαιότερα γνωστό έθιμο της περιοχής, το έθιμο της Καμήλας, που ξεκίνησε στη Μικρά Ασία και συνεχίζει αδιάλειπτα στη Σταυρούπολη. Από το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παραδοσιακοί ήχοι πλαισίωσαν τα δρώμενα και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης «Ορφέας» πρόσφερε στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα.Το Κέντρο πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης επίσης σε συνεργασία με τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Τέχνης και Παράδοσης της Δ.Ε. Σταυρούπολης και την πρότυπη καλλιτεχνική ομάδα χορού του Κωνσταντίνου Νικολαΐδη «Έκνευσις», παρουσίασαν το λαϊκό ποντιακό δρώμενο των Μωμόγερων, ενταγμένο από το υπουργείο πολιτισμού στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας (ΟΥΝΕΣΚΟ – 2016).

Στον οικισμό Κομνηνών, στην κεντρική πλατεία, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, χόρεψαν σε μία γιορτή βασισμένη στην  ποντιακή παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τη πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και λαγάνα.

Παρόντες στις εκδηλώσεις της Δημοτικής ενότητας, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Ηλιάδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης, Μανώλης Τσέπελης και Ιπποκράτης Καμαρίδης.

 

Παλικαρίσια στάση από τον ΠΟΜΑΚΟ πολιτευτή των ΑΝΕΛ Ιρφάν Μεχμέτ Αλή

Μπορεί ο εκπαιδευτικός Νιχάτ Χότσικα με δικαστική απόφαση να επέστρεψε στα καθήκοντα στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ξάνθης ωστόσο φαίνεται πως η όλη υπόθεση δεν έχει φτάσει στο τέλος της αφού γονείς των μαθητών έχουν ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών από μουσουλμάνους της Ξάνθης για την απομάκρυνση του εκπαιδευτικού από το συγκεκριμένο σχολείο. 

Φυσικά το να ζητάνε οι γονείς των μαθητών την απομάκρυνση ενός εκπαιδευτικού είναι κάτι που ο καθένας μπορεί αν το καταλάβει. Εκείνο όμως που στη συγκεκριμένη περίπτωση προκαλεί τεράστια ερωτηματικά είναι το γιατί ζητάνε υπογραφές από τους μη έχοντες στο συγκεκριμένο σχολείο παιδιά μουσουλμάνους. Τι σχέση μπορεί αν έχουν όλοι όσοι δεν έχουν παιδιά στο ιδιωτικό μειονοτικό γυμνάσιο και λύκειο; 

Από τη μεριά του πάντως ο ΠΟΜΑΚΟΣ πολιτευτής των ΑΝΕΛ και γνωστός αγωνιστής κατά του εκτουρκισμού των ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΜΑΚΩΝ της Θράκης κράτησε για άλλη μια φορά παλικαρίσια στάση ξεκαθαρίζοντας τη θέση του με ανάρτηση του σε γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ιρφάν Μεχμέτ Αλή: 

«Τι είναι αυτά που κάνετε που ζείτε Τουρκία; Ζητάτε με μια υπογραφή να χάσει κάποιος την δουλεία του και ζητάτε σ αυτήν την αμαρτία να μας έχετε συνένοχους;; Έλληνες είμαστε ρε το πρόβλημα της Τουρκιάς το μεταφέρετε σε μουσουλμάνους της Θράκης ως Γκιουλεν; Ντροπή σας δεν υπογράφω!»

 

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Σύλληψη 40χρονου ημεδαπού για άσκηση πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια

Συνελήφθη χθες (25-2-2017) το μεσημέρι, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ξάνθης, 40χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για άσκηση πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου χωρίς άδεια.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 40χρονο, διότι, τον εντόπισαν να ασκεί πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο, διαθέτοντας προς πώληση φρούτα, με Ι.Χ.Φ. αυτοκινήτου, στερούμενος της απαιτούμενης άδειας.

Κατασχέθηκαν 306 κιλά φρούτα, ενώ επιβλήθηκε στον δράστη το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης.