Log in
updated 7:08 PM UTC, Mar 22, 2018
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Μάρτιος 2018

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη στο EPP TV, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.)

Δημοσιογράφος: Το τελευταίο διάστημα υπήρξε κλιμάκωση της έντασης απέναντι στην Ελλάδα από την τουρκική πλευρά, κατά τρόπο επίμονο. Τι πιστεύετε ότι συμβαίνει και ποια είναι η θέση σας απέναντι στην Τουρκία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για την κλιμάκωση της έντασης, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά  και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Τουρκία οφείλει να καταλάβει ότι εάν θέλει να έχει μια καλή και αμοιβαίως επωφελή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά  και με τους γείτονές της, πρέπει να σέβεται όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και αυτό δεν το έχουμε δει να συμβαίνει. Ελπίζω ότι η Σύνοδος Κορυφής στη Βάρνα θα είναι μια ευκαιρία για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση. Πρέπει επίσης η Τουρκία να καταλάβει ότι, προκειμένου αυτή η σχέση να είναι αμοιβαία επωφελής, θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιου είδους ενέργειες. Η αρχή πρέπει να γίνει με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εδώ και 20 ημέρες.

Δημοσιογράφος: Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την Ευρώπη καθώς επίσης συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Κατά την άποψή σας, ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ποιες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες στην Eυρωζώνη ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την ευημερία και τη σταθερότητά της;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι ένθερμα υπέρ της ευρύτερης συζήτησης για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, για ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της μέσω της ενδυνάμωσης της τραπεζικής ένωσης αλλά ακόμη και για έναν ειδικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, που θα αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες αλλά και δομικά ζητήματα. Όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ελπίζω ότι θα έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία έως τα μέσα του 2019. Θα γίνει μια εξισορρόπηση προτεραιοτήτων. Θα ήθελα να δω περισσότερα κονδύλια να κατανέμονται όχι μόνο για την καινοτομία αλλά επίσης και για την ασφάλεια και τη φύλαξη των συνόρων, χωρίς, ωστόσο, να παραμελούμε τις παραδοσιακές αρμοδιότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως την πολιτική συνοχής.

Δημοσιογράφος: Είδαμε φέτος ότι έχει δοθεί πολλή προσοχή στα δυτικά Βαλκάνια. Έχουμε μέχρι και συνέδριο σχετικά με το θέμα αλλά δεν έχουμε ακόμη κάποια συγκεκριμένη στρατηγική. Ποια είναι η θέση σας; Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα τα δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να μείνει ζωντανή και να την ενθαρρύνουμε όλοι. Την ίδια στιγμή, οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να λύσουν τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν με τους γείτονές τους. Αυτό ισχύει ιδίως για Ελλάδα, και αφορά τόσο την ΠΓΔΜ όσο και την Αλβανία. Είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Και βέβαια, αυτά τα εκκρεμή ζητήματα πρέπει να λυθούν πριν αυτή η διαδικασία ξεκινήσει.

 

Βασικά σημεία από την ενημέρωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ε.Λ.Κ. στις Βρυξέλλες

 • Υπάρχει τουρκική επιθετικότητα, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή Α.Ο.Ζ.. Η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση και εύχομαι στη Σύνοδο της Βάρνας αυτό να αποτυπωθεί. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει κατανόηση για τα ζητήματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
 • Επιμένω στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών μας, διότι ενώ άλλοτε ανάλογα ζητήματα λύνονταν σε μεθοριακό επίπεδο, τώρα κινδυνεύει να γίνει ένα βαθιά προβληματικό σημείο για τις σχέσεις των δύο χωρών. Θέτει σε κίνδυνο τις αμοιβαίες κατακτήσεις των δύο λαών. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή συμπεριφοράς άμεσα από την Τουρκία, που σε πρώτη φάση πρέπει να εκδηλωθεί με την απελευθέρωση δύο στρατιωτικών. Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
 • Η συζήτηση για τη σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας συχνά περιοριζόταν στη συμφωνία για προσφυγικό. Είναι πλέον ευρύτερη. Αφορά και την Κύπρο: η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου αφορά και την Ε.Ε.. Εύχομαι -και αυτό ζήτησα- στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής να υπάρχει σαφής αναφορά στα ζητήματα αυτά.
 • Το πλαίσιο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αφορά μόνο τις navtex και τις παραβιάσεις. Το ζήτημα είναι πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Επιθυμία και ευχή μου είναι να μην έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Δεν συμφέρει καμία από τις δύο χώρες.
 • Ζήτημα αναβολής της Συνόδου της Βάρνας δεν τίθεται. Κανείς δεν κέρδισε τίποτε με το να μην συζητά. Ζητώ τη στήριξη της Ευρώπης μέσα και από τη Σύνοδο Κορυφής. Ελπίζω η Σύνοδος της Βάρνας να έχει κάποια απτά αποτελέσματα.
 • Για το ζήτημα των Σκοπίων δεν πρέπει να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Για να προχωρήσει η όποια λύση πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για αλλαγή του Συντάγματος και απάλειψη του αλυτρωτισμού. Εμείς είμαστε συνεπείς από την αρχή. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας προσέρχεται χωρίς εθνική γραμμή. Δεν έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Δεν διαπραγματεύεται ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά ως επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος γιατί δεν υπάρχει αρραγές εθνικό μέτωπο για το ζήτημα των Σκοπίων. Η ευθύνη τον βαραίνει ακέραια.
 • Για την πορεία του Σκοπιανού δεν θέλω να κάνω καμία πρόβλεψη. Το πλαίσιο το έχει θέσει από την αρχή η Ν.Δ. και είναι αυτό που συντάσσεται με το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.
 • Σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα: H Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Δεν είναι μία απλή πύλη εισόδου για την αγορά ενέργειας που έρχεται από την Κεντρική Ασία. Μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικός παίκτης στην αγορά ενέργειας ως προς τις Ανανεώσιμες Πηγές και την καινοτομία στην ενέργεια.
 • Δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια. Είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Αν υπήρχε, θα μπορούσε να πάει στη Βουλή και να ακυρώσει μονομερώς τα μέτρα του 2019 και του 2020. Αυτό που θα έχουμε είναι μία τυπική λήξη του προγράμματος. Τα μέτρα, δυστυχώς, είναι ψηφισμένα, όπως και τα υψηλά πλεονάσματα. Το τίμημα της μεγάλης ζημιάς που έκανε η Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 εξακολουθεί να μας συνοδεύει.
 • Το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να επωμίζονται όλο το βάρος οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Υπάρχει ανάγκη αλληλεγγύης από όλες της χώρες, σε ό,τι αφορά την κατανομή των μεταναστών, αλλά και όσων ζητούν άσυλο. Πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση κανόνων. Πρέπει να απλοποιηθούν οι συνθήκες χορήγησης ασύλου στη χώρα μας. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να φτάνουν περισσότεροι στα νησιά μας από όσους φεύγουν. Η κατάσταση αυτή, με τη χρονοβόρα διαδικασία βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση. Υπάρχει ανησυχητική συγκέντρωση προσφύγων στα νησιά μας και είναι πάνω από αυτήν που αντέχουν οι δομές μας. Και η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται και εξαιτίας της καθυστέρησης που υπάρχει στη χορήγηση ασύλου.
 • Το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα συνειδητά ο κ. Τσίπρας το υπονομεύει, προκαλώντας τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις του ακραία πόλωση. Έτσι δεν μπορεί να διευκολύνει τη συναίνεση. Υπάρχει κλίμα τοξικότητας, έντασης, πόλωσης και ανελέητης στοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων. Οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης είναι εξαιρετικά δυσχερής. Εμείς σε αυτό δεν έχουμε καμία ευθύνη. Υπενθυμίζω ότι το 2016 προσήλθα στο Προεδρικό Μέγαρο και συμφωνήσαμε για το μεταναστευτικό. Όμως, δυστυχώς, δεν έγινε τίποτε. Για να υπάρξει εθνική συναίνεση χρειάζεται διάθεση, χωρίς μικροκομματικές επιδιώξεις.
 • Σε ό,τι με αφορά, εντός και εκτός Ελλάδας φοράω τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας. Ειδικά εκτός Ελλάδας παρουσιάζω τα θετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας. Προβάλλω την Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε το ακριβώς αντίθετο πριν από το 2015.
 • Υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης στην αντιπολιτευτική τακτική μας. Από την πρώτη στιγμή που εξελέγην Πρόεδρος έχουμε ως στόχο να παράγουμε λόγο ουσιαστικό, με προτάσεις κοστολογημένες. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε καταθέσει τόσο πολλές και τόσο συγκεκριμένες προτάσεις για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες.
 • Γυρνάω όλη την Ελλάδα. Οι πολίτες δεν με ρωτούν για τα σκάνδαλα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα έρθουν επενδύσεις και δουλειές. Τι θα γίνει με την Παιδεία και την Υγεία. Εμείς μιλάμε θετικά και μιλάμε για το αύριο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια όταν μας πετούν λάσπη. Δεν θα γίνουμε, όμως, σαν κι αυτούς. Η ευθύνη του πολιτικού λόγου βαραίνει τον κ. Τσίπρα. Εμείς, από την πλευρά μας, θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, θα καταδεικνύουμε τα fake news που εκπορεύονται από τα υπόγεια του Μαξίμου. Θα μιλάμε περισσότερο θετικά και λιγότερο ασκώντας κριτική στην Κυβέρνηση. Το έκανα αυτό τις προηγούμενες μέρες στην ομιλία μου στη Δ.Α.Π., όπου μίλησα για όλους τους νέους. Μίλησα για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά και τις προκλήσεις που έχουν οι νέοι μας. Δεν πρόκειται να αλλάξει ο πολιτικός μας λόγος όσο πλησιάζουμε σε εκλογές. Δεν αρκούμαι στη λογική του ώριμου φρούτου. Θέλω οι πολίτες να μας πιστέψουν. Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, οι πολίτες δεν θα καταδικάσουν απλά τον κ. Τσίπρα, αλλά θα στηρίξουν τη δική μας εναλλακτική πρόταση.

 

Χαιρετισμός του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση αναπτυξιακής πρωτοβουλίας ΤΕΕ

«ONEcliclLIS-μια εθνική μεταρρύθμιση για το αύριο της χώρας»

«Η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο»

Κυρίες και κύριοι

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα σας.

Είχα την ευκαιρία χθες να επισκεφθώ τον Εμίρη του Κατάρ. Συζητήσαμε εκτενώς για τις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, καθώς και τις ευκαιρίες για σημαντικές επενδύσεις από ξένα κεφάλαια.

Όταν τον ρώτησα ποιος είναι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγων ο οποίος εμποδίζει μια μεγάλη οικονομική δύναμη, όπως είναι το Κατάρ, μέσω των κρατικών του κεφαλαίων, να επενδύσει στην Ελλάδα, δεν μου ανέφερε ούτε την αξία των περιουσιακών στοιχείων, ούτε τη φορολογία, ούτε τις εισφορές στην εργασία. Αντικειμενικά εμπόδια και τα τρία.

Στάθηκε, μόνο, στα μεγάλα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που αφορούν στις διαδικασίες αδειοδότησης. Ίσως διότι και ο ίδιος, μέσω της οικογένειας του, έχει πικρή εμπειρία από το τι σημαίνει να προσπαθεί κανείς να επενδύσει στην πατρίδα μας.

Κατά συνέπεια, η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και η ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να γνωρίζει που μπορεί να χτίζει, τι μπορεί να χτίζει και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χτίζει, αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο. Και αυτό ασχέτως της διαφορετικής φιλοσοφίας που μπορεί κάποιος να έχει για την ίδια την ανάπτυξη. Μπορεί κάποιος να έχει πιο αυστηρές αντιλήψεις για το τι πρέπει να γίνεται κάπου και κάποιος άλλος πιο χαλαρές.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση στην πληροφορία πρέπει να είναι δεδομένη, έτσι ώστε να μην έχουμε τους τραγικούς χρόνους, τους οποίους παρουσίασε ο κ. Στασινός στο διάγραμμά του, που δρουν αποτρεπτικά για οποιαδήποτε επένδυση σήμερα στην Ελλάδα, μεγάλη, μεσαία ή μικρή. Διότι οι αδειοδοτικές διαδικασίες είναι εξίσου δύσκολες, μερικές φορές πιο δύσκολες, για μικρές επενδύσεις, για την οικοδόμηση μιας απλής εξοχικής κατοικίας,  σε σχέση με μεγαλύτερες επενδύσεις όπου κανείς περιμένει κιόλας ότι θα υπάρχει ένα μεγάλο γραφειοκρατικό βάρος.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Σωστά επισημάνατε, κ. Πρόεδρε, ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση διαθέτει αυτήν την πληροφορία. Σε μια σειρά από διαφορετικές φάσεις, πολλές από τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν ή κατασκευάστηκαν με πόρους από την προηγούμενη Κυβέρνηση, έτσι ώστε σήμερα η πληροφορία αυτή, σε μεγάλο βαθμό -εξαιρώ το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, που είναι έργα τα οποία ακόμα τρέχουν- να είναι διαθέσιμη, μέσα όμως στα γνωστά σιλό της δημόσιας διοίκησης. Είναι διαθέσιμη, αλλά δεν είναι προσβάσιμη.

Η δική μου εμπειρία στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με έκανε να πιστεύω ότι πολλές φορές  όταν μιλάμε για έργα πληροφορικής δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να σχεδιάζουμε μεγαλεπήβολα έργα από την αρχή. Αρκεί τα έργα αυτά να είναι έργα έξυπνης διασύνδεσης υφιστάμενων βάσεων, έτσι ώστε η πληροφορία να ρέει απρόσκοπτα από και προς αυτούς που έχουν  πραγματικά  τη δυνατότητα και την υποχρέωση να έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Και ακριβώς σε αυτήν τη λογική κινείται και η πρόταση την οποία παρουσίασε σήμερα ο Γιώργος Στασινός με το επιτελείο του. Η πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, την οποία βρίσκω προσωπικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Διότι μπορεί ακριβώς να συγκεντρώσει αυτήν τη διαθέσιμη πληροφορία σε ένα κοινό σημείο και να δώσει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση στους βασικούς όρους δόμησης και στους ενδεχόμενους περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν θεωρητικά. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει σε οποιοδήποτε οικόπεδο στην πατρίδα μας, είτε είναι μεγάλο είτε είναι μικρό.

Προφανώς, μια τέτοια πλατφόρμα, από μόνη της, δεν θα λύσει όλα τα εμπόδια. Θα είναι, όμως, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία που τόσο σημαντική είναι στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Θα είναι, επίσης, και ένα συμβολικό άλμα στο μέλλον που θα καταδείξει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλάμε στη χώρα μας, δεν συνδέονται κατ’ ανάγκη με μειώσεις συντάξεων ή αυξήσεις φόρων ή άλλες δημοσιονομικού τύπου παρεμβάσεις. Αλλά είναι πραγματικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, που κάνουν τη ζωή των πολιτών ευκολότερη και απλούστερη. Όχι απλά ευκολότερη και απλούστερη, αλλά εν προκειμένω γλιτώνουν και χρήμα. Διότι όπως σωστά ειπώθηκε στην εισαγωγή, όταν μιλάμε για μια επένδυση, ο χρόνος είναι χρήμα.

Είτε μιλάμε για την κατασκευή μιας κατοικίας, είτε για μια μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση, ο επενδυτής, ο οποίος κάνει το πρόγραμμά του, πρέπει να γνωρίζει σε πόσο χρόνο θα υλοποιήσει αυτήν την επένδυση για να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να μπορεί να προβλέψει βέβαια και ποια θα είναι η απόδοση αυτής της επένδυσης. Άρα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και το χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να έχουμε την πληροφορία και πρέπει να είμαστε και στη λογική εκείνη που η διοίκηση, είτε να είναι υποχρεωμένη να τηρεί αποκλειστικές προθεσμίες, είτε να βρούμε άλλους τρόπους να παρακάμψουμε την καθυστέρηση της  όταν αυτή εκ των πραγμάτων προκύπτει.

Δεν θέλω να σχολιάσω εκτενώς αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός διότι δεν είναι σήμερα το πεδίο για μια κομματική αντιπαράθεση. Και πιστεύω ότι σε πολλά από αυτά τα ζητήματα μπορούμε να βρούμε αυτά τα οποία μας ενώνουν και όχι αυτά τα οποία μας χωρίζουν. Να επισημάνω, κ. Υπουργέ, ότι για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικής άδειας, εδώ και αρκετό καιρό -εδώ και δύο χρόνια- δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Παρ’ ότι το έργο ήταν ουσιαστικά δρομολογημένο από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι θα εκδοθούν, έστω και με καθυστέρηση, διότι είναι ένα έργο πολύ σημαντικό το οποίο κουμπώνει στο πάζλ των έργων που αναφέρθηκα πριν.

Επίσης, θέλω με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ το Τεχνικό Επιμελητήριο, διότι οι αποστολές τις οποίες επιτέλεσε στο παρελθόν σε συνεργασία με τη δημόσια διοίκηση, όπως π.χ. ο νόμος περί αυθαιρέτων κατάφερε και τις επιτέλεσε με ακεραιότητα και με αποτελεσματικότητα. Και δεν πρέπει να είναι έκπληξη αυτό για μας. Διότι είναι ένας φορέας ο οποίος είναι κοντά στην αγορά. Εκφράζει στην ουσία, την ίδια την ελεύθερη οικονομία. Και κάποια στιγμή πιστεύω ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις.

Κλείνω, λοιπόν, λέγοντάς σας και πάλι συγχαρητήρια για αυτήν τη πρωτοβουλία. Και εγώ και το επιτελείο μου θα τη μελετήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος. Και αυτό το οποίο θα ήθελα απλά να επισημάνω, είναι ότι στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό των έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε να κάνουμε την ίδια δουλειά δύο φορές. Αν είναι να επιλέξουμε αυτήν την πλατφόρμα για να συγκεντρώσουμε την πληροφορία  να το κάνουμε. Αν δεν πρέπει να είναι αυτή, να είναι μία άλλη. Αλλά να αποφύγουμε μια παθογένεια του συστήματος, η οποία ταλάνισε όλες τις κυβερνήσεις: τον κατακερματισμό των έργων. Στην ουσία την επανάληψη έργων με παρεμφερές αντικείμενο, χωρίς να έχουν πάντα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τον πολίτη, την εθνική οικονομία αλλά και τη διαφάνεια.

Οπότε και πάλι τα συγχαρητήριά μου αγαπητέ Γιώργο για αυτήν την πρωτοβουλία και θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περαιτέρω ανταπόκριση της Κυβέρνησης στην πρόταση την οποία καταθέσατε. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Δήλωση του Γιάννη Βρούτση

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκτός τόπου και χρόνου στο υπουργείο Εργασίας: Δεν υπάρχει ούτε η τυπική συνεννόηση μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργών για θέματα αρμοδιότητάς τους με αποτέλεσμα οι παράνομες περικοπές στις συντάξεις συνεχίζονται».

Πλήρης Δήλωση

«Εδώ και 21 μήνες -με πρόσχημα το άρθρο 96 του Ν.4387/2016- συντελούνται αναιτιολόγητα και άδικα παράνομες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 1.300 ευρώ.

Από το αρμόδιο Υπουργείο, όμως, γίνονται απόλυτα αντιφατικές δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα της επιστροφής των παραπάνω ποσών. Αφ’ ενός, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι “θα” υπάρξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστροφή -ύστερα από αίτηση- των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών.

Αφ’ ετέρου, η αρμόδια Υπουργός, κ. Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη της στο ΣΚΑΙ, απάντησε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προαπαιτεί συμφωνία με τους θεσμούς και ως εκ τούτου απαιτείται η συναίνεσή τους για την επιστροφή των κρατήσεων. Με άλλα λόγια, βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου στο Υπουργείο Εργασίας: Δεν υπάρχει ούτε η τυπική συνεννόηση μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργών για τα θέματα αρμοδιότητάς τους.

Είναι δικαίωμά τους να εκτίθενται. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να εμπαίζουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά τους θεσμούς. Αποτελεί απλά μια συνειδητή επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας να περικόψει περαιτέρω τις συντάξεις.

Η Κυβέρνηση πρέπει, σήμερα κιόλας, να σταματήσει τις παράνομες περικοπές και να επιστρέψει άμεσα το σύνολο που έχει παρακρατηθεί στους δικαιούχους και μάλιστα χωρίς αίτηση!».

 

Δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε αναφορικά με την  Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε.  για τα δημόσια έργα, την ακόλουθη δήλωση:

«Σε σχέση με την  Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ε.Ε.  για τα δημόσια έργα υπενθυμίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Σπίρτζη τα ακόλουθα:

 1. Η Νέα Δημοκρατία, στην περίοδο 2000 - 2004 και 2009-2011, ήταν στην Αντιπολίτευση. Είχε δε κατ’ επανάληψη ασκήσει σκληρή κριτική  σε σχέση με την πολιτική στα  δημόσια έργα. Ας μην καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματα τα οποία είχαμε πρώτοι καταγγείλει εμείς. Όσον αφορά δε στον κ. Σπίρτζη, του υπενθυμίζουμε απλώς ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της  περιόδου 2000 - 20014 ήταν προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Επομένως τι παριστάνει σήμερα με τις καταγγελίες;  
 2. Το 2007, υπογράφηκαν από την Κυβέρνηση Καραμανλή και με Υπουργό τον κ. Σουφλιά οι συμβάσεις παραχώρησης των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων οι οποίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή με ευρύτατη πλειοψηφία. Είναι έργα πνοής, ορισμένα εκ των οποίων εγκαινιάστηκαν διθυραμβικά από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.  Ας επιλέξουν, λοιπόν, αν τα εκθειάζουν ή τα καταγγέλλουν.
 3. Το 2012 – 2013, η Κυβέρνηση Σαμαρά κατόρθωσε, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να πετύχει την επανεκκίνηση των έργων αυτών, που - λόγω της μεγάλης κρίσης - είχαν ουσιαστικά σταματήσει. Εάν η επανεκκίνηση δεν επιτυγχανόταν, τα έργα δεν θα είχαν ολοκληρωθεί και θα είχαν καταβληθεί ποινικές ρήτρες αρκετών δις. Άρα τα χιλιόμετρα που θα είχαν κατασκευαστεί θα ήταν τελικά πολύ λιγότερα και το κόστος τους θα ήταν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο.
 4. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που σήμερα παριστάνει τον τιμητή για τα δημόσια έργα, ευθύνεται -λόγω της περιβόητης διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη, του σκουπίσματος των  ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου και των capital controls- για τη διακοπή  των εργασιών στους αυτοκινητόδρομους το 2015. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιλογών, ο κ. Σπίρτζης έδωσε “πανωπροίκι” 500 εκ. ευρώ στους εργολάβους για να επανεκκινήσουν.

Κρείττον το σιγάν, λοιπόν!».

 

Τα νέα στοιχεία για το ιδιωτικό χρέος επιβεβαιώνουν την αδιέξοδη πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα νέα στοιχεία για το ιδιωτικό χρέος, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά την αδιέξοδη πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης.

 • Τα χρέη των πολιτών, μόνο προς την εφορία, ξεπέρασαν τα 102 δις ευρώ.
 • Ένας στους δύο Έλληνες φορολογούμενους χρωστούν στην εφορία.
 • Και πάνω από 1 εκατ. πολίτες έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις.

Κατά τα άλλα η ανερμάτιστη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγυρίζει για μια δήθεν καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.

Η μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή. Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι Έλληνες πολίτες».

 

Την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλώσει το κράτος με πελατειακές προσλήψεις, την κατάλαβαν πλέον και στις Βρυξέλλες

Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ON CAMERA

«Την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλώσει το Kράτος με πελατειακές προσλήψεις, την κατάλαβαν πλέον και στις Βρυξέλλες. Είναι πρωτοφανές και ντροπιαστικό για την χώρα, αξιωματούχοι της Κομισσιόν να εγκαλούν την Kυβέρνηση για την κατάλυση κάθε έννοιας αξιοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία έχει καταγγείλει, εδώ και καιρό, τις κυβερνητικές αυτές μεθοδεύσεις, οι οποίες πλέον αγγίζουν και το ΑΣΕΠ. Τους προειδοποιούμε για μία τελευταία φορά. Όλες οι παράνομες προσλήψεις θα καταγγελθούν την επομένη των εκλογών και θα ισχύσει η αξιοκρατία, η αξιολόγηση και η διαφάνεια παντού».

OFF CAMERA

«Η διαδικασία επιλογής των δήθεν αποκομματικοποιημένων Γραμματέων τετραετούς θητείας έχει καταντήσει τραγέλαφος και εκθέτει τη χώρα μας πανευρωπαϊκά. Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει, εδώ και καιρό, τις μεθοδεύσεις στη διαδικασία επιλογής, που έχουν ως τελικό στόχο την τακτοποίηση των κομματικών φίλων της Κυβέρνησης, και συγκεκριμένα:

 1. Την απουσία αντικειμενικής μοριοδότησης στο νόμο.
 2. Τη εσκεμμένη δίχρονη καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου, ώστε να συγκεντρώσουν οι σημερινοί κάτοχοι των θέσεων, συγγενείς και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, την απαιτούμενη εμπειρία.
 3. Τις πρόσφατες φωτογραφικές προκηρύξεις.
 4. Το γεγονός πως η τελική επιλογή γίνεται από τους Υπουργούς.

Και σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά, σήμερα έρχονται στο φως και καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ΑΣΕΠ και την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης: Παρεμβάσεις για παραίτηση των μελών που δεν κάνουν τα κυβερνητικά χατίρια, -όταν την ίδια στιγμή διατηρούνται στη θέση τους μέλη που έχουν ξεπεράσει το ηλικιακό όριο εδώ και 13 μήνες!».

 

Την ώρα που όλοι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στις συντάξεις τους η Κυβέρνηση εξαιρεί από τις περικοπές το βουλευτή της Μάκη Μπαλαούρα

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Την ώρα που όλοι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στις συντάξεις τους και τους περιμένει άλλη μια από το 2019 που έχουν υπογράψει οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η Κυβέρνηση εξαιρεί από τις περικοπές το βουλευτή της Μάκη Μπαλαούρα.

Με φωτογραφική εγκύκλιο, του επιτρέπει μάλιστα, παράλληλα με τη βουλευτική του  αποζημίωση, να εισπράττει ολόκληρη την σύνταξή του από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία - σημειωτέον - δεν ζήτησε καμία εξαίρεση για τους συνταξιούχους της.

Ιδού το μόνο πλεονέκτημα που απέμεινε στο ΣΥΡΙΖΑ: Να τακτοποιεί τα δικά του παιδιά».

 

Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα, επιδιώκει να έχει μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πια εάν η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί. Δυστυχώς, η συμπεριφορά της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, δεν συμμορφώνεται με τους βασικούς κανόνες καλής γειτονίας, που η Τουρκία θα έπρεπε να επιδεικνύει. Ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη Βάρνα, την επόμενη Δευτέρα, επιβάλλεται ως μία κίνηση καλής θέλησης, η Τουρκία να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, επειδή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, χωρίς λόγο, εδώ και 20 μέρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το ζητήσετε μέσα στη Σύνοδο αυτό από τους ηγέτες, να γίνει πριν από τη Σύνοδο της Βάρνας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και θα ζητήσω να υπάρξει μία επίσημη τοποθέτηση, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά ακόμα καλύτερα και σε επίπεδο της Συνόδου Κορυφής. Διότι είναι απαραίτητο, σε αυτές τις περιπτώσεις, να υπάρχουν απτά δείγματα γραφής ότι επιδιώκουμε μία ουσιαστική και  παραγωγική συνεργασία, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της διευθέτησης του προσφυγικού προβλήματος. Όπου- θυμίζω- η Τουρκία λαμβάνει σημαντικότατη οικονομική βοήθεια, ανταποκρινόμενη κι αυτή με τη σειρά της στις υποχρεώσεις της. Αλλά εδώ πρέπει να γνωρίζουμε ότι συμπεριφορές όπως αυτή της Τουρκίας στο Αιγαίο, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών, αλλά και η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόεδρε, πώς αντιλαμβάνεστε τις  διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων επί τη βάσει και στο πλαίσιο της συνολικής Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Η δική μας θέση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ξεκάθαρη και αποτυπωμένη εδώ και πολλούς μήνες. Ο κ. Τσίπρας δεν επεδίωξε ποτέ να σχηματίσει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση. Δεν μπορούσε καλά-καλά να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο να έχει την ίδια θέση με αυτόν. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, θέσαμε στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος και της απαλοιφής των όποιων αλυτρωτικών διεκδικήσεων από πλευράς Σκοπίων. Είπαμε ξεκάθαρα ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα πρώτα, δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε στη συνέχεια αυτής της συζήτησης. Θα δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Η δική μας, όμως, θέση -θέλω να ξεκαθαρίσω- ήταν και παραμένει σταθερή και αταλάντευτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή συζητείται ο κοινωνικός προϋπολογισμός αυτές τις μέρες στα Ευρωπαϊκά όργανα, διαβλέπετε κίνδυνο για τη χώρα από τη μείωση των διαθέσιμων κονδυλίων;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω να τονίσω, είναι πάρα πολύ σημαντικό, να ψηφιστεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μέχρι τα μέσα του 2019 και να μην υπάρχει άλλο αυτή η εκκρεμότητα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει μία διαφύλαξη, τόσο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο και των πολιτικών συνοχής, που ωφελούν σημαντικά τη χώρα μας. Ως προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική, θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την προστασία που πρέπει να δίνεται στους μικρούς αγρότες που συγκροτούν τον κορμό των αγροτών στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα προφανώς και πρέπει να υπάρχουν νέες δράσεις, που αφορούν και την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και τις πολιτικές άμυνας και ασφάλειας. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, αλλά η Ελλάδα και, φυσικά, η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο του Ε.Λ.Κ. προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση πάντα με καλή και δημιουργική διάθεση. Ευχαριστώ.

 

Η τουριστική περίοδος αρχίζει και η έκδοση βίζας βραχείας διαμονής, στα λιμάνια νησιών του Αιγαίου, είναι στον αέρα

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πρόγραμμα ταχείας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής Σένγκεν στα λιμάνια νησιών του ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται στον αέρα. Η Κυβέρνηση που μετέτρεψε τα νησιά αυτά σε χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, μένει απολύτως αδιάφορη μπροστά στην πιθανή κατάργηση ενός μέτρου που στηρίζει σημαντικά το τουριστικό εισόδημα»

Πλήρης Δήλωση:

«Το πιλοτικό πρόγραμμα ευέλικτης και ταχείας διαδικασίας έκδοσης βίζας βραχείας διαμονής Σένγκεν, που εφαρμόζεται από το 2012 στα σημεία εισόδου συγκεκριμένων νησιών του Αιγαίου, όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Κως, η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελόριζο, βρίσκεται, κυριολεκτικά, στον αέρα. Η συγκεκριμένη εμπλοκή οφείλεται στις επιφυλάξεις που υπάρχουν στην Ε.Ε. σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τις μεταναστευτικές ροές και τα προβλήματα ασφαλείας που ανακύπτουν.

Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να διαλύσει αυτές τις επιφυλάξεις. Συγκεκριμένα, θα έπρεπε ήδη από το φθινόπωρο του 2017 να είχε διασφαλίσει τη συναίνεση της Κομισιόν για την παράταση εφαρμογής του μέτρου και για το 2018. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αν δεν ισχύσει και φέτος η συγκεκριμένη διαδικασία, θα υπάρξουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό εισόδημα. Και αυτό μάλιστα με ευθύνη της Κυβέρνησης που έχει μετατρέψει τα νησιά αυτά σε χώρους εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών».

Τα αστυνομικά νέα της ημέρας στην ΑΜΘ

Συνελήφθησαν 2 υπήκοοι FYROM , κατηγορούμενοι για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών

Συνελήφθησαν χθες (21-3-2018) το μεσημέρι, στο νομό Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι FYRO Μ, ηλικίας 39 και 24 ετών, κατηγορούμενοι για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης, ένα ακινητοποιημένο Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και τον 24χρονο, ενώ στη γύρω περιοχή βρέθηκαν είκοσι (20) μη νόμιμοι μετανάστες, υπήκοοι Πακιστάν.

Από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι το όχημα οδηγούσε ο 24χρονος, με το οποίο προωθούσε, παράνομα στην ενδοχώρα, τους είκοσι (20) μη νόμιμους μετανάστες, ενώ στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, συνελήφθη και ο 39χρονος συνεργός του, ο οποίος του παραχώρησε το παραπάνω Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης.

 

Συνελήφθη 51χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη, χθες (21-3-2018) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εθνική Οδό Αρδανίου - Ορμενίου, απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας , 51χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 51χρονο, διότι οδηγώντας Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα, έξι (6) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους είχε επιμελώς κρυμμένους, στην καρότσα του οχήματος, η οποία ήταν έμφορτη με εμπορεύματα.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου.

 

 

Δημόσιο ευχαριστήριο δωρητών Γηροκομείου Ξάνθης μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017

(Λόγω τεχνικών προβλημάτων η δημοσίευση του ευχαριστηρίου των δωρητών μας σε είδη γίνεται  με καθυστέρηση. Ελπίζουμε στην κατανόησή σας)

Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι και οι φιλοξενούμενοι του ιδρύματος ευχαριστούν και δημοσίως, συμπολίτες και φορείς της περιοχής  μας και όχι μόνο, οι οποίοι μας συνέδραμαν σε  υλικά και υπηρεσίες και για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και  Δεκέμβριο του 2017.

  Με τη χειρονομία τους αυτή συμπαραστέκονται και κάνουν το έργο της σημερινής διοίκησης ευκολότερο, η οποία διοίκηση προσπαθεί πάντα για την καλύτερη αξιοποίηση όλων αυτών των προσφορών. Είναι για μας πραγματικά ιδιαιτέρως σημαντικό ότι όλοι οι προαναφερόμενοι συνδράμουν με τον τρόπο τους και συνήθως από το υστέρημά τους, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας, για να επιβιώσει και να «σταθεί» το ίδρυμα και να είναι ακόμη καλύτερη και αξιοπρεπέστατη η διαμονή των παππούδων και των γιαγιάδων μας στα στερνά τους χρόνια. Τέλος να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοηθούν επώνυμα και ανώνυμα στην αγιογράφηση του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης του Γηροκομείου μας, όσους επιλέγουν το ναό μας ώστε να τελούνται μνημόσυνα προσφιλών τους προσώπων και όσους προσφέρουν γεύματα στους παππούδες μας εις μνήμη των αγαπημένων τους. Ευχαριστούμε  λοιπόν τους κάτωθι :

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

 1. Αναστάσιος Συμεωνίδης (μικροβιολογικές εξετάσεις)
 2. Αναστάσιος Καραδέδος (ιατρικές υπηρεσίες)
 3. ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Α.Ε
 4. Αναστάσιος Φελεκίδης (ιατρικές υπηρεσίες)
 5. Ευδοξία Σαμψωνίδου (οδοντιατρικές υπηρεσίες)
 6. Παπαδοπούλου Μαρία Ροζαλία (ιατρικές υπηρεσίες)
 7. Μαλκότς Χασάν (οδοντιατρικές υπηρεσίες)
 8. Ανέστης Πουμπουρίδης – DIAMOD PROMOTION (διανομή επιστολών)
 9. Δέσποινα Χατζηλαζαρίδου-Σταύρο Κουκουδέτσο (οδοντιατρικές υπηρεσίες)
 10. Καρταλάκη Ευγενία ( πάνες ακράτειας, 4 συσκευασίες)
 11. Πουτακίδης Ευστάθιος (Πατάτες 7 σακιά ,τυρί 4κλ ,φασόλια ξερά 10κλ.)
 12. Σπανίδης Νικόλαος (κρεμμύδια 30κλ, φασολάκια 5κλ,)
 13. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΑΞΙΟΝ» -ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ (είδη διατροφής)
 14. Παρασκελίδης Μιχάλης (μήλα 118 κλ)
 15. Κωνσταντινίδης Γεώργιος (ψωμιά 126 τμχ)
 16. Μακρή Βέρα –Αντρέϊ Μιτούκα (κατεψυγμένες πίτες 52τμχ : εις μνήμην γονέων)
 17. Βαρσάμη Φωτεινή (είδη διατροφής)
 18. Ταβέρνα «Το Πέρασμα », Κουτσουμιχάλης Νικόλαος (γάλα μακράς διαρκείας 48λίτρα,ζάχαρη 20κλ,ηλιέλαιο,10λίτρα ,ελαιόλαδο 10λίτρα)
 19. Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής»( ντομάτες 90κλ,αγγούρια 30τμχ)
 20. Βαρελάς Δημήτρης (μήλα 30κλ)
 21. Δόντζιου Χρυσούλα (πάνες ακράτειας 3 συσκευασίες)
 22. Παπαδοπούλου Καλλιόπη (πάνες ακράτειας, καθετήρες )
 23. Εργαζόμενοι Καθαριότητος Υπάλληλοι Δήμου Ξάνθης (30 γάλατα)
 24. Χατζηκωνσταντινίδου Άννα (ακτινίδια 6κλ)
 25. Καραπαναγιώτης Παναγιώτης (ουροσυλλέκτες)
 26. Μποζατζίδου Ευαγγελία (Καρότσι αναπηρικό1, αερόστρωμα 2, πεοκαλύπτρες, γάζες, φ. οροί, ουροσυλλέκτες )
 27. Γκιαουράκης Περικλής, κατάστημα «Κοράλι» (ταούκια 15,5 κλ, σαρδέλες 12,5 κλ.)
 28. Σύλλογος Πυροσβεστών Ν. Ξάνθης (λωτοί 50κλ)
 29. Αντωνιάδης Αναστάσιος (λάχανα 60κλ)
 30. Τζάμια Ασλανίδη Σάκη (καθρέπτης και τζάμια)
 31. Έπιπλα «Μενεξές» (καλόγερος, ομπρελοθήκη)
 32. Κασάπογλου Αικατερίνη (κρέμες 17)
 33. Κοτσούμπα Γραμματική (πάνες ακράτειας)
 34. Αναγνωστοπούλου Ελευθερία (πάνες ακράτειας)
 35. Σιούτη Σοφία (συσκευή οξυγόνου)
 36. Σταθοπούλου Γερακίνα (κουλουράκια, ελίτσες)
 37. Αρτοποιείο «ΗΡΑΚΛΗ», Μαλλιαρουδάκη Μαριάνθη (κουλουράκια 5κλ)
 38. Ανώνυμος (πατάτες 300κλ)
 39. Δουμπενίδης Γιώργος ( μήλα 150κλ)
 40. Ευφραμίδου Ευρυάνθη (πάνες ακράτειας 15 πακέτα ,υποσέντονα 2 πακέτα)
 41. Παπαδόπουλος Κώστας (πατάτες 25 κλ)
 42. Τριανταφυλλίδου Αικατερίνη (λάδι 5κλ,κουλουράκια ,χαλβάς ,καφές)
 43. Βαρσάμη Αναστασία και Δημήτρης (μπούτια κοτόπουλου 21κλ)
 44. Μάντζαρη Σταματία(λάδι 5κλ)
 45. Κωτίτσα Ευαγγελία (καφές)
 46. Γαλαζούλας Απόστολος (κουλουράκια,τυρόπιτες)
 47. Γκαγκαλίδης Αλέξαντρος (υποσέντονα)

48.Χατζηευφραιμίδης Αντώνιος (επιθέματα)

49.Αραμπατζή Αναστασία (κοτόπουλα 2 τμχ)

50 «ΣΟΥ-ΕΜ »Τσαμπάζ Φαχρή(πάνες βρακάκια 60 τμχ)

 1. Αμπατζή Φατμέ (20κλ)

52.Κοχλιαρίδου Φωτεινή (αυγά,30τμχ)

 1. Αϊβαλιώτης Αναστάσιος (μερίδες μοσχάρι 90 κλ)

54.Γεωργίου Αναστάσιος (πλαστικά και χάρτινα ποτηράκια ,καλαμάκια, αναδευτηράκια )

55.Δημητριάδου Νίτσα (ουροσύλλεκτες , πεοκαλύπτρες )

56.Αρτοποιεία «Ο ΜΥΛΟΣ» (μελομακάρονα 5κλ)

57.Κατάστημα « Διάφανο» (3 σαλόνια γωνιακά)

58.Κριτσίνη Αφοί Ο.Ε. (τραπέζια και καρέκλες πλαστικά )

59.Κιουρκτσόγλου Ιωάννης (ιατρικός ιματισμός)

60.Πανταζόγλου Ντίνα (Πίτες,καφές)

61.Στεγνοκαθαριστήριο Τσιμπιρίδου Αριστούλα (καθαρισμός ιερατικών ιματισμού Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης )

62.Αποστολίδης Ευάγγελος (πάνες ακράτειας)

 1. Σύλλογος ΠοντίωνΝ.Ξάνθης – Χορωδία(τυροπιτάκια,κουλουράκια,πιροσκί,κέϊκ)

63.Γιαγκοπούλου Νίκη (μήλα 20κλ ,μανταρίνια 10κλ, χυμοί 70 τμχ)

 1. Αξαρλής Γεώργιος (τυρόπιτες 70 τμχ , τουλουμπάκια 20 τμχ )

65.Καλαμπόκας Γεώργιος (λάδι 5 κλ)

 1. Α΄ Λύκειο Ξάνθης (είδη διατροφής- γλυκίσματα)
 2. Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Γενισέα » (μαρμελάδα , 26 βαζάκια)

68.Βιοτεχνία Εσωρούχων Μακαρίου Μαρίας (52 τμχ)

69.Μαυρόπουλος Αναστάσιος (μέλι ,6κλ)

70.Καρλαύτης Νικόλαος (ορθοπεδικό υλικό)

71.Εξάρχου Ουρανία (γλυκίσματα)

72.Δουκιαλιανός Ζαχαρίας (κρεμμύδια, 260κλ)

73.Παπαϊωάννου Σταμάτης (ελιές, 2κλ)

 1. 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης (γλυκά ,καφές)
 2. Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Ξάνθης (κατεψυγμένες πίτες, 30κλ)
 3. 9ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης (γλυκίσματα )
 4. Ρατκίδου Αικατερίνη (κιμάς ,7 κλ)

78.2οΣύστημαΠροσκόπωνΞάνθη(Τμήμαπαιδικόεφηβικό)(καφές,ζάχαρη,

κουλουράκια)

 1. Χρυσάφης Χαράλαμπος (τυρόπιτες και σπανακόπιτες– εις μνήμην Ελένης Χρυσάφη)

80.Μπούτος Ιωάννης (αερόστρωμα, ουροσυλλέκτες )

81.Αρτοποιεία Τακούδη (κουλουράκια βανίλιας και κανέλας ,10 κούτες )

82.Κερλίδης Ηλίας (ζάχαρη,25κλ και Νάμα κρασί ,5 μπουκάλια)

83.Ενορίτες «Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου» Πηγαδίων Ξάνθης. (Πάνες βρακάκια, 3 πακέτα και υποσέντονα, 1πακέτο )

 1. Αρτοποιεία «Ο ΜΥΛΟΣ » (μελομακάρονα ,2κλ και κουραμπιέδες, 2κλ)

85.Ζαχαροπλαστείο «Παπαπαρασκευάς » (πάστες 165 )

86.Μπράτσος Κων/νος (σπανάκι 18κλ, ακτινίδια 15κλ, ρεπάνια 15κλ)         

87.Τσομπάνογλου Ιωάννης (είδη διατροφής)

88.Μπακιρτζίδης Αναστάσιος (παστάκια 3κλ)

89.Εμπορία Ποτών -Ταβουλτσίδης Ιωάννης (Λεμονάδες και Κόκα-κόλα «Βίκος», χυμοί, ice-Tea Cool ,νερά εμφιαλωμένα , 25 συσκευασίες)

90.Ανώνυμος (γιαούρτια,50 τμχ)

91.Μηχανουργείο Ηλιάδη (επισκευή καροτσιού καθαριότητας )              

 1. Κανδυλίδου Κυριακή (χυμοί ρόδι ,15 μπουκάλια)

93.Μπαλτατζή Σταυρούλα (λάδι 5 λίτρα )

 1. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ο Γενικού Λυκείου Ξάνθης (πορτοκάλια 10κλ
 2. Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκοδρομίου Ξάνθης (πετρέλαιο θέρμανσης 160λίτρα)

96.Παπαχρόνη Εριφύλη (κουλουράκια 2κλ)

 1. Αρτοποιείο «ΗΡΑΚΛΗΣ » Μαλλιαρουδάκη Μαριάνθη (Βασιλόπιτα 5κλ)

98.Συγλίδης Αριστείδης (πίτες 45τμχ - εις μνήμην Χριστίνας Συγλίδου)

99.Μακρή Βέρα και Αντρέϊ Μιτούκα ( κέϊκ 3 – εις μνήμην αποθανόντων συγενών)

100.Ζαχαροπλαστείο «Νικολαϊδης» (πάστες)

101.Παπαδοπούλου Ελισσάβετ (είδη διατροφής )

102.4η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΥΠ. (είδη διατροφής)

103.Σούπερ Μάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ » (γάλατα ημέρας 30 μπουκάλια)

104.Τσέγκα Πελαγία (διάφορα ζυμαρικά)

105.Ξενίου Μαργαρίτα (κρεμμύδια 12 κλ, πατάτες 30κλ, ρύζι 4 κλ)

106.17ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης  (20 μερίδες φαγητό με σαλάτα και ψωμάκια)

107.1ο Γυμνάσιο Ξάνθης (είδη διατροφής)

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους  φίλους του γηροκομείου της καρδιάς μας για την προσφορά τους σε  φαρμακευτικό υλικό.

Αβραμίδης Αβραάμ, Φαρμακείο Φωτιάδη Πολύκαρπου, Τσαουσέλη Ευγενία, Αναγνωστοπούλου Ελευθερία, Κατάστημα Ξάνθης «ΤΗΕ ΜΑΡΤ», Καλιγά Σούλα, Σπανοπούλου Μαρία , Γκαγκαλίδης Αλέξαντρος , Φαρμακείο Καραπαναγιωτίδου Κων/να, Ελευθεριάδου Κυριακή, Τσιμογιάννη Ευρυδίκη ,Αποστολίδης Ευάγγελος ,Καβάζη Βίκυ (εις μνήμην μητρός )Κόντη Καλλιόπη, Μπογιατζής Τάσος, Παπαϊωάννου Σταμάτης , Μπούτος Ιωάννης , Τσομπάνογλου Ιωάννης ,Φαρμακείο Ιγνατιάδη, Φαρμακείο Αντωνιάδη Αντ., Καραμανώλη Αγλαϊα .

Για το Δ.Σ.         

Ο Πρόεδρος  Ιωάννης Παπαχρόνης

Ο  Γεν. Γραμματέας Χαλήλ Καράνταη

Η Αμοιρίδης & Συνεργάτες Μηχανικοί, βραβεύτηκε από τα Tourism Awards 2018

Η Αμοιρίδης & Συνεργάτες Μηχανικοί, βραβεύτηκε από τα Tourism Awards 2018, στην κατηγορία Αρχιτεκτονική, για το σχεδιασμό και την αδειοδότηση νέων ξενοδοχειακών μονάδων.

Με συμμετοχή κορυφαίων εταιρειών, που στηρίζουν ουσιαστικά την Ελληνική οικονομία, ασχολούνται με τον κλάδο του τουρισμού σε όλες τις πτυχές του και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, πραγματοποιήθηκε για 5η χρονιά η απονομή των βραβείων Tourism Awards 2018.

Tourism Awards: ‘’ Βραβεύτηκαν οι εταιρείες που «απογειώνουν» τον ελληνικό τουρισμό

Σε μια εποχή που η ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί εθνικό στόχο της Ελλάδας, οι εταιρείες που βραβεύτηκαν στα φετινά Tourism Awards λειτουργούν ως  πολύτιμα παραδείγματα καινοτόμων υπηρεσιών, εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος και επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν.

Περισσότερα από 700 στελέχη και προσωπικότητες του κλάδου τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή απονομής των Tourism Awards η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Την τελετή χαιρέτισαν ο Χαράλαμπος Καρίμαλης, Πρόεδρος του ΕΟΤ, η Ευρυδίκη Κουρνέτα, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού και ο Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στο διαγωνιστικό μέρος, όλες οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από 30μελή ανεξάρτητη κριτική επιτροπή με πρόεδρο τη Μάγια Τσόκλη. Ανάμεσά τους, πανεπιστημιακοί, subject-matter experts και επιφανείς προσωπικότητες με άποψη και εμπειρία στον τομέα της φιλοξενίας όπως οι: Γιάννης Μπουτάρης, Dr. Dimitrios Diamantis, Μαρία Μάρακα, Διονύσης Σοτοβίκης, Λευτέρης Λαζάρου, Δρ. Μαριάννα Σιγάλα και Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Μάγια Τσόκλη, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής δήλωσε σχετικά με τις φετινές βραβεύσεις:

 «Τα Tourism Awards επιβραβεύουν το πάθος κάποιων ανθρώπων, την ποιότητα, την καινοτομία και τον υγιή ανταγωνισμό στη φωτεινή μεριά της ελληνικής οικονομίας. Η απήχηση των βραβείων υπήρξε και φέτος πάρα πολύ μεγάλη, δυσκολεύοντας –με την καλή έννοια- τη δουλειά των μελών της κριτικής επιτροπής. Τα Tourism Awards είναι βραβεία που κερδίζονται, δεν χαρίζονται. Και κερδίζονται από εταιρείες, μικρές και μεγάλες, start-ups αλλά και ιστορικές, που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν και να πείσουν την κριτική επιτροπή.

Οι φετινές βραβεύσεις αποδεικνύουν, για άλλα μια χρονιά, ότι ο ελληνικός τουρισμός καινοτομεί σε πάρα πολλά επίπεδα. Έχουμε σημαντικά έργα στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, συγκινητικές κινήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ουσιαστικά ενδιαφέρουσες προτάσεις στον πολιτιστικό τουρισμό, μια εντυπωσιακή γκάμα από γαστρονομικές πρωτοβουλίες, υψηλότατης ποιότητας επικοινωνία και ένα μελίσσι ατρόμητων νέων ανθρώπων που δημιουργούν νέα προϊόντα». ‘’

Η ‘’Αμοιρίδης και Συνεργάτες Μηχανικοί’’, βραβεύτηκε στην κατηγορία Αρχιτεκτονική για το σχεδιασμό νέας ξενοδοχειακής μονάδας. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος δήλωσε:

Η τιμητική αυτή αναγνώριση που μας απονεμήθηκε από τα Tourism Awards 2018, συνιστά επιβράβευση της εταιρίας η οποία από την ίδρυση της, με συστηματική δουλειά από τους άρτια καταρτισμένους συνεργάτες της, σχεδιάζει, συμβουλεύει, αδειοδοτεί και συμμετέχει στην ανέγερση τουριστικών έργων, όλων των βαθμίδων. Έχει συμβάλει στην υλοποίηση επιτυχημένων τουριστικών επενδύσεων σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, αποτελώντας ένα κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών που γίνονται για την πραγματική ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η διάκριση της εταιρείας μας από ένα κορυφαίο θεσμό της τουριστικής οικονομίας, ανήκει  σε όλους αυτούς, που εν μέσω δύσκολων συνθηκών, συνεχίζουν να δημιουργούν, να ονειρεύονται, να επενδύουν και να ανοίγουν δρόμους εξωστρέφειας, τροφοδοτώντας με τη λειτουργία τους επιχειρήσεις όλων των κλάδων, δημιουργώντας και διατηρώντας θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες. Τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας που σηματοδοτούν την Ελλάδα της ανάπτυξης και της αισιοδοξίας με επιχειρήσεις που δεν μετακινούνται, αλλά χτίζονται για να μείνουν για πολλές γενιές στο τόπο μας. Μία άλλη Ελλάδα, που παρά τα εμπόδια προσπαθεί και συνεχίζει να οραματίζεται στηριζόμενη στις δυνάμεις της και στηρίζοντας την Ελλάδα.

Ο Δήμος Ξάνθης σβήνει τα φώτα και συντονίζεται με την «Ώρα της Γης»

O Δήμος Ξάνθης συμμετέχει στην παγκόσμια πρωτοβουλία της WWF «Η Ώρα της Γης», το μεγαλύτερο γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σε μια προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της WWF «Η Ώρα της Γης» ο Δήμος Ξάνθης θα διακόψει συμβολικά τη φωταγώγηση στο Δημαρχείο,από τις 20.30 για μια ώρα το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018.

Ο Δήμος Ξάνθης καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συμβολική πρωτοβουλία και να σβήσουν τα φώτα στα σπίτια τους, για μια ώρα από τις 20.30 έως τις 21.30, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση.

Το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 18 Μαρτίου 2018.

Για την περίοδο 2018-2021 το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει ως εξής:

Πρόεδρος:  Ρωμανίδης Θεόδωρος

Αʼ Αντιπρόεδρος:  Τσαουσέλη-Βασιλειάδου Ελένη

Βʼ Αντιπρόεδρος:  Ελευθεριάδου Ειρήνη

Γενικός Γραμματέας:  Χαραλαμπίδης Γεώργιος

Ταμίας:  Εφραιμίδου  Τατιάνα

Έφορος:  Παπαδοπούλου Κατερίνα

Μέλος:  Αδαμίδου Αναστασία.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, πιστό στις δεσμεύσεις του καταστατικού του Συλλόγου θα αγωνιστεί, σε συνέχεια των πράξεων των προηγουμένων διοικητικών συμβουλίων, για την  διαφύλαξη και καλλιέργεια των γνωρισμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού καθώς και την επίτευξη των άλλων σκοπών του Συλλόγου.

  Ορίζει ως υπευθύνους:

- Των τμημάτων χορού, των χοροδιδασκάλων και της εκπροσώπησης του Συλλόγου στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου  Ξάνθης τον κ. Χαραλαμπίδη Γεώργιο.

-Χορωδίας, την Τσαουσέλη –Βασιλειάδου Ελένη

-Τμήματος γυναικών, την Παπαδοπούλου Κατερίνα

-Ιματιοθήκης , την Ελευθεριάδου Ειρήνη

-Αιμοδοσίας, Νεολαίας, την Αδαμίδου Αναστασία

-Θεατρικού τμήματος, τους Τσαουσέλη Φίλιππο και Χαϊτίδη Δημήτριο

-Βιβλιοθήκης, την Κυριακίδου Μαγδαληνή.

Το Δ.Σ.

Το πρόγραμμα και το μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Παρασκευή 23-3-2018  ΩΡΑ: 19:00-21:00 Ἀκολουθία τοῦ Ἀκαθίστου Ὕμνου εἰς τον πανηγυριζοντα Ἱερό Ναό Ἀκαθίστου Ὕμνου Ξάνθης.

Σάββατο 24-3-2018 ΩΡΑ: 18:00-19:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Σταυρουπόλεως.                                              

Κυριακή 25-3-2018 ΩΡΑ: 07:00-10:30Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

ΩΡΑ: 10:30 Δοξολογία ἐπί τῇ Ἐθνική Ἑορτῇ.

ΩΡΑ: 18:00-20:00 Ε΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

Τετάρτη 28-03-2018 ΩΡΑ: 18:30-20:00Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίων Κυρίλλου καί Μεθοδίου Ξάνθης.

                                

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Η Εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον Ευαγγελισμό του ανθρωπίνου γένους και η πατρίδα μας γιορτάζει την διπλή γιορτή, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και του Γένους μας.

Σήμερα επαληθεύεται το πρωτοευαγγέλιο, η πρώτη καλή αγγελία του Θεού προς τους πρωτοπλάστους ότι ο απόγονος μιας γυναίκας θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του ανθρώπου με τον Θεό.

Περνούσαν οι αιώνες και οι γενιές των ανθρώπων ζούσαν με την προσδοκία αυτή έως ότου, όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου «εξαπέστειλεν ο Θεός τον Υιόν αυτού γενόμενον εκ γυναικός γενόμενος υπό νόμον ίνα τους υπό νόμον εξαγοράσει ίνα την υιοθεσίαν Αυτού απολαύομεν».

Το μήνυμα μεταφέρει στην Θεοτόκο ο πρωτοστάτης άγγελος στην πόλη Ναζαρέτ. Και εκείνη αποδέχεται την βούληση του Θεού με ταπείνωση «ιδού η δούλη Κυρίου γένητο μοι κατά το ρήμα σου».

Η Παναγία γίνεται το μέσο δια του οποίου έρχεται στον κόσμο ο Ελευθερωτής. Στον Ακάθιστο Ύμνο ψάλλουμε στην Παναγία «χαίρε απογεννώσα Λυτρωτήν αιχμαλώτοις». Ονομάζει ελευθερώτρια την Παναγία ο υμνογράφος γιατί γέννησε τον Ελευθερωτή. Ελευθερώτρια γιατί μεσιτεύει στον Χριστό για την ελευθερία μας, ελευθερώτρια γιατί είναι το πλέον ελεύθερο πλάσμα του κόσμου, αφού κανένα βόλι του κακού δεν μπόρεσε να την πλήξει.

Η 25η Μαρτίου, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου σηματοδοτεί και μια άλλη ελευθερία για μας μετά από τετρακόσια χρόνια δουλείας. Πολλά τραγούδια έχουν ακουστεί πάνω στη γη για την ελευθερία. Στα χρόνια της σκλαβιάς εκφράζουν τον πόθο της λευτεριάς. Στον καιρό του αγώνα εκφράζουν την αποφασιστικότητα και τον ενθουσιασμό, στη νίκη εκφράζουν τον θρίαμβο.

Η ελευθερία όμως απαιτεί και ευθύνη. Λέει μια ευχή της Εκκλησίας μας «Κύριε κατάστησον ημάς αξίους της ελευθερίας». Η ελευθερία είναι εξαγορασμένη με το αίμα των προγόνων μας, να μην τη θυσιάσουμε στο βωμό των παθών και της κάθε λογής εξάρτησης.

Χαιρετίζουμε την Ελευθερία σε όλες τις διαστάσεις και τις μορφές της. Την σωματική ελευθερία, την εθνική ελευθερία, την θρησκευτική ελευθερία. Αλλά η σπουδαιότερη από όλες είναι εκείνη η ελευθερία με την οποία τελειώνει ο Ακάθιστος Ύμνος «και της μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τους συμβοώντας Αλληλούϊα».                                                  

 

Εκδήλωση με θέμα «Τῇ ἐλευθερίᾳ, ᾗ Χριστὸς ἡμᾶς ἠλευθέρωσε, στήκετε»                          

Γνωστοποιεῖται ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη, ὅτι τήν Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018 καί ὥρα 18:00, κατά τήν διάρκεια τῆς ἀκολουθίας τοῦ Ε΄ Κατανυκτικοῦ  Ἑσπερινοῦ  στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης, θά ὁμιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου καί Σιατίστης κ. Παῦλος, μέ θέμα: «Τῇ ἐλευθερίᾳ, ᾗ Χριστὸς ἡμᾶς ἠλευθέρωσε, στήκετε».

 

 

 

 

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

ΝΔ για την απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας κυρία Νίκη Κεραμέως και οι αναπληρωτές Τομεάρχες, βουλευτές Καστοριάς κυρία Μαρία Αντωνίου, Αργολίδας κύριος Γιάννης Ανδριανός και Λάρισας κύριος Χρήστος Κέλλας, με αφορμή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας για τη διδασκαλία των θρησκευτικών, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Νέο πλήγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Υπουργείο Παιδείας.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ότι ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων, που θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας με το νόμο 4327/2015, προσέκρουε στο Σύνταγμα.

Αρχές Μαρτίου φέτος, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε άκυρη απόφαση του Υπουργού Παιδείας που έθετε τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του.

Χθες, νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, για ριζική αλλαγή στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο δημοτικό και το γυμνάσιο, είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Για άλλη μία φορά, το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά “κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”».

 

Δήλωση του Νότη Μηταράκη

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου κ. Νότης Μηταράκης, για την ευχαριστήρια επιστολή αποχώρησης Μπακαλέξη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ασφαλιστικό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε πλήρη απορρύθμιση. Οι αλλαγές διοικήσεων δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα »

Πλήρης Δήλωση

«”Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει”, έλεγε ο κ. Τσίπρας. Μάλλον λοιπόν η ομάδα του ΕΦΚΑ - ΕΤΕΑΕΠ δεν κέρδιζε. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης των ταμείων για τα αντίθετα,  η αλήθεια είναι ότι:

 • Εκκρεμούν ακόμα περίπου 110.000 αιτήσεις κύριων συντάξεων, 100.000 επικουρικών και 38.000 εφάπαξ.
 • Τα λάθη στο Μητρώο ακόμα δεν έχουν διορθωθεί.
 • Τα (πρώην) Ταμεία δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχει πλήρης απορρύθμιση του ασφαλιστικού.
 • Τελικά, οι συντάξεις που εκδίδονται λειτουργούν πλέον σαν επιδόματα φτώχειας.

Τίποτα δεν πάει, λοιπόν, σύμφωνα με το πρόγραμμα  στο ασφαλιστικό. Φάνηκε και με την εισήγηση του (πρώην) Διοικητή του ΕΦΚΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο υπογράμμισε τα κακώς κείμενα στον ΕΦΚΑ.

Δυστυχώς, οι εσωτερικές ανακατατάξεις στις οποίες προχωρά η Κυβέρνηση, με τις  αλλαγές διοικήσεων, δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση, καθώς το κύριο πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές που ακολουθούν στο ασφαλιστικό οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

 

Εισήγηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση των Τομεαρχών του Κόμματος

Φίλες και φίλοι, η χώρα είναι σε σταυροδρόμι. Η κοινωνία παρακολουθεί ηττημένη, αμήχανη και ανήσυχη τις εξελίξεις στην πατρίδα μας. Το δικό μας χρέος, πάνω απ’ όλα, είναι να δείξουμε σταθερότητα και να μετατρέψουμε τα αρνητικά αυτά συναισθήματα στην ελπίδα και κυρίως την πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.  Έχουμε τις απαντήσεις. Απαντήσεις πειστικές, απαντήσεις ρεαλιστικές, που δείχνουν ότι μπορεί να μπει τέλος στον κατήφορο. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε ότι η Ελλάδα αξίζει καλύτερα.

Τρία χρόνια, τώρα, η χώρα πάει πίσω. Στην Οικονομία, στην Ασφάλεια, στους Θεσμούς, στη Δικαιοσύνη, στην καθημερινότητα, αλλά -δυστυχώς- και στα εθνικά θέματα. Κάνει παραχωρήσεις στο παρασκήνιο και εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία, για να καλύψει την αδυναμία της να χειριστεί, όπως πρέπει, τα ζωτικά μας συμφέροντα. Θα επανέλθω στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στη συνέχεια.

Στα εσωτερικά, δυστυχώς και παρά τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης, οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές και το κλίμα αρνητικό.  Το επιβεβαίωσε και η χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ , που ήρθε  απλά να μας πει αυτό το οποίο όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν: ότι πληρώνουν υψηλούς φόρους και εισφορές για κακής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες. Πριν από λίγο μάλιστα με ενημέρωσε ο κ. Σταϊκούρας για τα μηνιαία στοιχεία όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα οποία δείχνουν κι άλλη ανοδική τάση, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των συμπολιτών μας σήμερα στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία να είναι σχεδόν 50 % υψηλότερες από εκεί που ήταν στο τέλος του 2014.

Παρά την προπαγάνδα της Κυβέρνησης, όλοι γνωρίζουν ότι έρχονται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως και μείωση του αφορολογήτου ορίου. Πρόκειται για μέτρα που ακόμα, για μια φορά, θα πλήξουν τους πιο αδύναμους Έλληνες. Αυτούς που δεν πρέπει να τους πάρει το Κράτος, αυτούς που θα έπρεπε κανονικά να τους δώσει. Ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ, ο βαρύς Φ.Π.Α., οι δυσβάσταχτες εισφορές και οι φόροι καλά κρατούν. Τα κάπιταλ κοντρόλς δεν λένε να αρθούν, οι τράπεζες ασθμαίνουν και οι επενδύσεις, δυστυχώς, δεν έρχονται.

Γύρισα χτες το βράδυ από το Κατάρ, όπου είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Εμίρη. Από την κουβέντα μας διαπίστωσα, για άλλη μια φορά, ότι η χώρα μας θα μπορούσε σε ελάχιστο χρόνο να αποτελεί  την επενδυτική έκπληξη ολόκληρης της Ευρώπης. Μόνο που η αστάθεια στο φορολογικό μας σύστημα και κυρίως η γραφειοκρατία στις αδειοδοτήσεις μάς κρατάνε πίσω.

Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δημαγωγούν όταν μιλούν για το τέλος του προγράμματος, το «τέλος μνημονίου». Πρόκειται μόνο για την τυπική λήξη ενός προγράμματος. Γιατί τότε, ναι σταματά η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της χώρας. Και θα πρέπει να είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε πόρους από τις αγορές. Διατηρούνται, όμως, στο ακέραιο οι σκληρές υποχρεώσεις της. Αυτές που μας φόρτωσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για πολλά χρόνια ακόμα, με αυτό που αποκαλούμε 4ο μνημόνιο. Καθαρή έξοδος, λοιπόν, δεν υπάρχει. Είναι άλλο ένα βρώμικο ψέμα των κυβερνόντων για να χρυσώσουν το χάπι των μέτρων, που έρχονται και για τα οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη.

Αλλά δεν είναι μόνο η Οικονομία. Επανέρχομαι στα εθνικά θέματα. Είκοσι μέρες τώρα, οι δύο αξιωματικοί μας κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφάλειας στην Τουρκία. Το γνωρίζετε πολύ καλά. Στο παρελθόν τέτοια θέματα λύνονταν σε μερικές ώρες. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ανίκανη να χειριστεί τις σχέσεις μας  με την Τουρκία. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, δυστυχώς, λειτούργησε τελικά ως καταλύτης μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης που έφερε το επεισόδιο στα Ίμια και τα γεγονότα στον Έβρο. Με την Κυβέρνηση να ρίχνει τότε δημοσίως λάδι στη φωτιά και τώρα παρασκηνιακά να προσπαθεί να τη σβήσει. Και την ίδια ώρα η Αριστερά του κ. Τσίπρα να μην γνωρίζει τι ποιεί η Δεξιά του κ. Καμμένου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μίλησα, πρόσφατα, στα παιδιά της Δ.Α.Π. για την ανάγκη ενός Νέου Πατριωτισμού. Για την ανάγκη, δηλαδή, να εκφραστεί δημιουργικά και με όρους 21ου αιώνα η προαιώνια αγάπη του Έλληνα για την Πατρίδα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία στην τρέχουσα συγκυρία.

Η οικονομική σταθερότητα και η ισχυρή γεωπολιτική παρουσία είναι η ασπίδα μας. Και σε αυτήν τη συγκυρία χρειάζεται η συστράτευση όλων των δυνάμεών της χώρας μας, είτε πρόκειται για το στράτευμα, τη Διπλωματία, την κοινωνία. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε κάθε γωνιά της χώρας. Πρέπει όπως διαπίστωσα και στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Ομογένεια, επιβάλλεται  να έχουμε πάντα δίπλα μας, σε αυτές τις κρίσιμες συγκυρίες, ενωμένη και την Ομογένεια. Πρέπει να έχουμε μια Κυβέρνηση ικανή να «διαβάζει» σωστά τις εξελίξεις στον κόσμο και στην περιοχή μας, να μπορεί να  διακρίνει τα μικρά από τα μεγάλα. Το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω και σήμερα: Απαιτείται ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, ενότητα. Είναι οι τρεις αρετές που σήμερα τις χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ.

Δεν θέλω, ειδικά στη συγκυρία αυτή, να μιλήσω πολύ για όλα αυτά. Θα πω μόνο αυτό που ο καθένας μας ξέρει και ο καθένας αντιλαμβάνεται. Ότι, δηλαδή,  κάποιοι φρόντισαν, όχι μόνο να μας γονατίσουν οικονομικά, αλλά να μας βάλουν στη γωνία για τα εθνικά θέματα. Απομάκρυναν αξιόμαχα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μόνο και μόνο γιατί κατήγγειλαν παράνομες προμήθειες, ενώ κυνηγούν και ικανούς διπλωμάτες , επειδή απλά  κάνουν το καθήκον τους. Και δυστυχώς επιμένουν και σήμερα ακόμα  να διακινούν το διχαστικό «ή εμείς ή αυτοί», ακόμα και στα μείζονος σημασίας ζητήματα για τη χώρα.

Στο ζήτημα των Σκοπίων, η Κυβέρνηση θυμίζει Βαβέλ. Το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονας χώρας το είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή ως απαράβατο όρο για να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση. Με καθυστέρηση μεγάλη, κάποιοι στην Κυβέρνηση αντιλαμβάνονται σήμερα την ορθότητα της θέσης μας.  Αλλά δυστυχώς είναι αργά πια για τη διαμόρφωση εθνικού μετώπου όταν η ίδια η Κυβέρνηση αδυνατεί να διατυπώσει εθνική γραμμή, ενιαία γραμμή κοινή γραμμή, σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα.

Στα υπόλοιπα ζητήματα της αρμοδιότητας του ο κ. Καμμένος είναι εξαφανισμένος, εκτός αν πρόκειται να περάσει για λίγο από τις κάμερες προκειμένου να πετάξει λάσπη. Είναι με τη λάσπη αυτή που χτίστηκε η παράγκα της σχέσης του με τον κ. Τσίπρα - μην έχετε καμία αμφιβολία - κι έτσι θα πάνε μέχρι τέλους. Είναι προφανές πια σε όλους τι συμβαίνει ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο. Ο ένας κρατάει τον άλλον. Ο ένας είναι όμηρος του άλλου. Και δυστυχώς και οι δύο μαζί κρατάνε όμηρο τη χώρα.

Αποδεικνύονται, κατά συνέπεια,  λίγοι. Όταν μιλάμε όμως για τα εθνικά θέματα, το «λίγος» δεν σημαίνει, απλά, ανεπαρκής. Σημαίνει επικίνδυνος. Διότι όταν, επί σχεδόν ένα μήνα, στην ίδια υποτίθεται Κυβέρνηση και με διεθνές ακροατήριο πάντα, μιλάς πότε για «κράτηση» και πότε για «ομηρία», τότε δεν παίζεις απλά με τις λέξεις, όπως ισχυρίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παίζεις – φοβάμαι - με τη θέση της χώρας. Και παίζεις και με το αύριο δύο παιδιών μας. Όταν από τη μια μιλάς για “διμερές θέμα” και από την άλλη σπεύδεις να καλέσεις τον γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει, είσαι αναξιόπιστος. 

Ο ελληνικός λαός  -και μαζί του και όλοι εμείς- αισθανόμαστε βαθιά λύπη και βαθιά ανησυχία για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Και είμαι σίγουρος ότι και οι δυο τους, εκεί που βρίσκονται μπορεί να μην ακούν τις ειδήσεις από την Ελλάδα, αλλά ξέρουν πολύ καλά ότι κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας  τους σφίγγει το χέρι και τους λέει, τους λέμε ότι σύντομα θα επιστρέψουν και πάλι στην Πατρίδα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό τελικά θα συμβεί. Γιατί η συνέχιση της κράτησής τους απειλεί να δηλητηριάσει την πιο σημαντική κατάκτηση των τελευταίων δεκαετιών ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τη σταδιακή προσέγγιση μεταξύ των δύο λαών, που αντιλαμβάνονται πια ότι αυτά που μας ενώνουν πρέπει να είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

Σε ό,τι με αφορά, λοιπόν, σε ό,τι μας αφορά όλους, κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την  επιστροφή των δύο αξιωματικών στην Πατρίδα μας. Αυτό θα πράξω και αύριο στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Έχω ήδη ενημερώσει τους ομολόγους μου. Το ίδιο έπραξα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ίδιο έκανα και στο Κατάρ. Αυτό είναι το χρέος μου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συνολική εικόνα που δείχνει η Κυβέρνηση είναι ότι λειτουργεί με έναν και μόνο σκοπό: την με κάθε τρόπο παραμονή της στην εξουσία. Νυν υπέρ πάντων η καρέκλα, μέχρι τη στιγμή που θα κρίνει ότι, αποχωρώντας, θα έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή ήττα. Ακριβώς και γι’ αυτό οργανώνει από τώρα το ανάχωμα της υποχώρησής της. Διορισμοί και ρουσφέτια, μετάθεση - ουσιαστικά κατάργηση - της αξιολόγησης, κατάργηση της αξιολόγησης και στην Παιδεία, κομματική πελατεία, εξυπηρετήσεις συμφερόντων, όλα επιστρατεύονται για να αποφύγει την οριστική συντριβή. Για να κρατήσουν, ίσως, κάποιο ρόλο μέσα στο υπονομευμένο περιβάλλον που έχουν ήδη προδιαγράψει.

Στο όνομα, όμως, του δικού τους ταπεινού μικροκομματικού συμφέροντος τραυματίζουν το σώμα του ίδιου του πολιτεύματος. Τσαλαπατούν το δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης. Αντικαθιστούν την αλήθεια με τη δημαγωγία και δηλητηριάζουν τη σκέψη των πολιτών. Και πότε με μεθόδους υπόγειων, παρακρατικών  μηχανισμών και πότε με λαϊκίστικες κορώνες, βαφτίζουν «ηθική» τη δική τους ανήθικη κομματική ίντριγκα. Όσο για τα τρικ των τάχα διαφοροποιήσεων μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, είναι ανάξιο λόγου. Ήταν, είναι και θα είναι σύμμαχοι στο κυνήγι της εξουσίας. Αυτοί που μαζί ύψωναν κρεμάλες στο Σύνταγμα  για να πνίξουν τελικά τη χώρα με το σκοινί της δικής τους λιτότητας.

Μη έχοντας, λοιπόν, να παρουσιάσει έναν πραγματικό κυβερνητικό απολογισμό, το δίδυμο της εξουσίας ακολουθεί την παλιά, γνωστή, δοκιμασμένη και ένοχη συνταγή: Αν δεν έχεις τίποτα για να επιδείξεις εσύ, φρόντισε να κατηγορήσεις τους απέναντι για όλες τις δικές σου αδυναμίες.

Ε, λοιπόν, το ύπουλο σχέδιο της παραπλάνησης δεν θα περάσει. Αυτή η Κυβέρνηση θα κριθεί τελικά από τον ελληνικό λαό, διότι έταξε το σκίσιμο του Μνημονίου κι έφερε δύο βαρύτερα. Γιατί μας κόστισε 200 δις ευρώ, γιατί ανατίναξε τις τράπεζες και γιατί μεγάλωσε το χρέος που θα διέγραφε. Γιατί φόρτωσε τους Έλληνες με νέους φόρους και εισφορές  χωρίς αντίκρισμα. Γιατί έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους. Γιατί παρέδωσε συνοικίες ολόκληρες στους κουκουλοφόρους. Γιατί πισωγύρισε την Παιδεία και έφερε την Υγεία στο επίπεδο του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας! Και γιατί τελικά στις δημοκρατίες, οι εξουσίες κρίνονται με βάση αυτά τα οποία έκαναν στη διάρκεια της θητείας τους και όχι με βάση τυχόν ανεπάρκειες που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Γιατί η σκανδαλολογία δεν πείθει πια κανέναν.

Στην υπόθεση της Νοβάρτις, μετά τα όσα έγιναν στην Προκαταρκτική Επιτροπή και χθες, η Κυβέρνηση είναι γυμνή και είναι πλήρως εκτεθειμένη. Όλοι γνωρίζουν πια ότι ένα πραγματικό, ένα υπαρκτό σκάνδαλο  αθέμιτων πρακτικών, η Κυβέρνηση επιχείρησε να το μετατρέψει σε μία άθλια επίθεση λάσπης και συκοφαντίας σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων. Τα χθεσινά ευτράπελα που συνέβησαν στη Βουλή έφεραν σύσσωμη - το τονίζω αυτό, σύσσωμη - τη δημοκρατική Αντιπολίτευση απέναντι στις ραδιουργίες της πλειοψηφίας.

Εμείς εξακολουθούμε και σήμερα να απαιτούμε να έλθουν όλα στο φως. Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να το αρνείται. Κρύβει τους μάρτυρες με πεισματικό τρόπο, γιατί είχε προσχεδιάσει την επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, όπως εδώ και καιρό έχουμε καταγγείλει. Δεν υπάρχει δικαστική διαδικασία που να καλούνται μόνο αυτοί που φέρονται ως κατηγορούμενοι και όχι οι μάρτυρες. Αυτό είναι όμως το πρωτοφανές το οποίο ζητά και μεθοδεύει οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Για να συνεχίσει, έτσι, να συκοφαντεί. Την ίδια στιγμή που κάλυψε με προκλητικό τρόπο τις ευθύνες των δικών του υπουργών. Η πραγματικότητα, όμως, δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που δεν τιμολόγησε τα φάρμακα, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι εκείνοι που πολέμησαν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που έκανε η Ν.Δ.. Η αλήθεια, λοιπόν, δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι κάλπες έρχονται. Οι εκλογές, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, πλησιάζουν. Θα είναι εκλογές κάθαρσης, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και εκλογές επανεκκίνησης. Η χώρα διψά για αλήθεια, επείγεται να φύγει μπροστά. Ακριβώς γι’ αυτό, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, που οφείλει ωστόσο να μην είναι μόνο οργανωτική, αλλά και πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε, όπως το κάνουμε ήδη, να προβάλλουμε, ανά τομέα, τις ρεαλιστικές, συγκεκριμένες και επεξεργασμένες θέσεις μας. Από αυτές, να αναδείξουμε εκείνες που αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Και όλες, να τις διατυπώσουμε σε μία γλώσσα απλή και κατανοητή. Και να τις διαδώσουμε με έναν λόγο αυθεντικό, καθημερινό και πειστικό. Ποτισμένο με αλήθεια, σοβαρότητα, αλλά και με μία αισιοδοξία που να εμπνέει.

Να δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Την Κυριακή, σε μία πολύ δυναμική εκδήλωση, μίλησα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες της Παράταξής μας, της Δ.Α.Π., ζητώντας τους πάνω απ’ όλα να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Στο πρόσωπό τους, εξάλλου,  βλέπω όλους τους νέους της Ελλάδας. Απέναντί τους, λοιπόν, αναλάβαμε - και αναλαμβάνουμε  - σοβαρές δεσμεύσεις.

 • Όχι μόνο να ακολουθήσουμε μεταρρυθμιστικές πολιτικές που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες καλές νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά
 • Να υποκαταστήσουμε, να καταργήσουμε τον μειωμένο μισθό για νέους κάτω των 25 («υποκατώτατο» τον βάφτισαν, οι αθεόφοβοι προπαγανδιστές!), ώστε να αμείβονται κι αυτοί, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι.
 • Δεσμευτήκαμε, για άλλη μια φορά, να βάλουμε τέλος στην ανομία στα Πανεπιστήμια, αλλά και στους νόμους των Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου, με ένα σύγχρονο και όσο το δυνατόν πιο συναινετικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει διοικητική και διαχειριστική αυτοτέλεια στα Πανεπιστήμιά μας. Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή.
 • Και, βέβαια, δεσμευτήκαμε να ενισχύσουμε τον θεσμό της οικογένειας, ο οποίος κράτησε ζωντανή την ελληνική κοινωνία μας στα χρόνια της κρίσης, αυξάνοντας το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το ζήτημα της υπογεννητικότητας και της μείωσης του εθνικού πληθυσμού είναι στρατηγικής σημασίας. Δεν υπάρχει μέλλον για μια Πατρίδα, χωρίς πολλά ελληνόπουλα!

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό παράδειγμα επικοινωνίας με ένα ειδικό ακροατήριο, το οποίο όμως μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε πολλαπλασιαστή της φωνής μας στο χώρο των φοιτητών και των νέων. Το ίδιο, όμως, θα πρέπει να ακολουθήσει σε όλα τα πεδία της δημόσιας πολιτικής.

Οι τομείς έχουν χρέος,  όχι μόνο να κάνουν καθημερινή αντιπολίτευση, όπως την κάνουν και πιστεύω πολύ αποτελεσματικά, αλλά να προετοιμάσουν την «επόμενη μέρα», ο καθένας στο αντικείμενό του. Θα επανέλθω σε αυτό στη συνέχεια της συζήτησης. Και όλα αυτά να διατυπωθούν βέβαια με έναν ριζοσπαστικό, μοντέρνο και εύληπτο επικοινωνιακό τρόπο. 

Η Νέα Δημοκρατία είναι στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, είναι πόλος αναφοράς για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, οι οποίοι λένε πια στο ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ: ως εδώ. Την μεγάλη πλειοψηφία που θέλει αλλαγή. Αυτό θέλουν σχεδόν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Το ξέρω γιατί τους συναντώ, τους συναντάμε, τους ακούμε σε όλη την Ελλάδα.

Είναι χρέος μας να γίνουμε στη συνείδησή τους η μόνη επιλογή  οικονομικής ανάταξης, δημοκρατικής αποκατάστασης και θεσμικού εκσυγχρονισμού. Το αίτημα της κοινωνίας για ένα πιο αισιόδοξο αύριο, πρέπει να το μετατρέψουμε σε δράση εντός και εκτός Βουλής. Οφείλουμε να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική μας παρέμβαση. Με στάση ειλικρινή και ανθρώπινη, λόγο συγκεκριμένο και σύγχρονο, διάθεση ενωτική προς την κοινωνία, αλλά  ταυτόχρονα μετωπική προς τον πολιτικό μας αντίπαλο. Η κοινωνία περιμένει από εμάς πολλά. Δεν θα την απογοητεύσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Στις Βρυξέλλες αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη 22 Μαρτίου, στο Βρυξέλλες και θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.).

 

Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι πραγματικό ευτύχημα για τη χώρα μας το γεγονός ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων Ελλήνων ευεργετών οι οποίοι με τη δράση και την προσφορά τους σφράγισαν την εποχή τους και ωφέλησαν τον τόπο μας.

Με τις δράσεις του στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της πρόνοιας, και, τώρα, και της Υγείας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει καταγραφεί πλέον στη συνείδηση των Ελλήνων ως ένας οργανισμός με ανεκτίμητη προσφορά και κοινωνικό έργο στην πατρίδα μας.

Με τη σημερινή υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Υγεία, το Ελληνικό Κράτος αποκτά πλέον έναν πολύτιμο αρωγό στην προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι υποδομές δημόσιας υγείας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Θέλω και προσωπικά να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχος, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, για τη μεγάλη του δωρεά και εύχομαι ειλικρινά η σπάνια αυτή πρωτοβουλία του να βρει κι άλλους μιμητές. Δεν κάνω αυτήν την επισήμανση τυχαία. Θεωρώ ότι πολίτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια θα έπρεπε ήδη να πρωταγωνιστούν με ανάλογες πρωτοβουλίες στην εθνική προσπάθεια να σταθεί η χώρα ξανά στα πόδια της».

Προσκύνημα Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξανθής στην Κύπρο

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης πραγματοποίησε 6-ήμερο ταξίδι στην πολύπαθη ΚΥΠΡΟ μας, με συνταξιδιώτες Μέλη και Φίλους, κυρίως από την Ξάνθη, αλλά και από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και τη Δράμα, συνολικά 54 άτομα.

Ήταν από χρόνια διακαής η επιθυμία όλων μας, να επισκεφθούμε το μαρτυρικό Νησί, που από την Τουρκική εισβολή της 20 Ιουλ 1974 δυστυχώς συνεχίζει για 44 χρόνια μέχρι και σήμερα να τελεί υπό κατοχή το 38% της συνολικής του έκτασης, πέρα από κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου, περιμένοντας την απελευθέρωσή του !!!!. Φέτος έγινε πραγματικότητα

Το ταξίδι μας περιέλαβε όλους τους Τόπους Θυσίας των Αγωνιστών για την Ελευθερία του Νησιού, όλα τα γνωστά Ιστορικά Μνημεία και τα Τουριστικά αξιοθέατα.

Το οδοιπορικό των επισκέψεων μας, κατά ημέρα, ήταν το ακόλουθο :

 • 1η ημέρα (9 Μαρ 2018)

τη Μονή "Μαχαιρά" & το Μνημείο Ήρωα Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου  και το εκεί ευρισκόμενο κρησφύγετο και τόπος Θυσίας του, όπου κατέθεσε το δάφνινο στεφάνι ο Αντγος ε. α Νικόλαος Φωτιάδης, ενώ όλοι έψαλαν με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο. Στο τέλος ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Ταξχος ε.α.Ιωάννης Κουτσαϊμάνης εξιστόρησε λεπτομερώς την ηρωϊκή του θυσία

 • 2η ημέρα

 το όρος Τρόοδος στο οποίο βρίσκεται η Μονή του Κύκκου και τον τάφο του Μακαρίου του Γ'

 • 3η ημέρα

τους Αρχαιολογικούς χώρους στο Κολόσσι, στο Κούριο, όπως και την '' πέτρα του Ρωμηού'' και τον Κίονα του Αποστόλου Παύλου, καθώς  και την πόλη της Πάφου .

 • 4η ημέρα Μέρα γεμάτη συγκίνηση. .Επισκεφθήκαμε διαδοχικά :

            Το Στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) όπου μας υποδέχτηκε ο Διοικητής Ταξίαρχος κ. Μαυραγάνης, στη συνέχεια κατατέθηκε, από τον Αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Ταξχο ε.α Ιωάννη Κουτσαϊμάνη, τιμητικό στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων Μαχητών του 1974, ενώ το άγημα απέδιδε τιμές και ταυτόχρονα όλοι δακρυσμένοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Επακολούθησε ενημέρωση για τον ηρωϊκό αγώνα της ΕΛΔΥΚ, επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο και έκλεισε με παράθεση καφέ και ανταλλαγή δώρων εθιμοτυπίας .

            .Τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια τα ''Φυλακισμένα Μνήματα'', όπου ενημερωθήκαμε για τα αποτρόπαια βασανιστήρια από τους Άγγλους Δυνάστες και τέλος τον μαρτυρικό θάνατο των 9 ηρωικών μαχητών της ΕΟΚΑ. Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Δήμος Βρυωνίδης, σύζυγος της αδελφής του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Η οργή που νοιώσαμε μετεξελίχθηκε σε δάκρυα, διάχυτη ήταν η συγκίνηση και ο Εθνικός Ύμνος, μας ήλθε αυθόρμητα .Η ιαχή ΑΘΑΝΑΤΟΙ αντήχησε στον αέρα.

 • 5η ημέρα: Μία ακόμη μέρα συγκίνησης επισκεφθήκαμε :

            Το Πολιτιστικό Κέντρο της κατεχομένης Αμμοχώστου στη ΔΕΡΥΝΕΙΑ, που βρίσκεται δίπλα στα κατεχόμενα. Εκεί μας υποδέχτηκε η Διευθύντρια κ. Ελλάδα Πόλεου η οποία μας ξενάγησε στο χώρο και στη συνέχεια μας περιέγραψε με θλίψη και συγκίνηση τις συνθήκες της Τουρκικής εισβολής του 1974 και ακολούθως προβλήθηκε video από τις άνανδρες δολοφονίες τον Αύγουστο του 1996,του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, από τους Ούννους απογόνους του Αττίλα. Αντικρίσαμε με πόνο την ''νεκρή'' Αμμόχωστο που την χωρίζουν τα φυλάκια του ΟΗΕ και των Τούρκων κατακτητών. Εκεί συναντήσαμε και 2 Κύπριους από την Αμμόχωστο και το Παραλίμνι, που ήταν στην ίδια Μοίρα ΠΒ, το 1974 και ήλθαν να συναντηθούν με τον συνταξιδιώτη μας Γιώργο Κυνηγόπουλο, από την Ξάνθη.

            Την Αγία Νάπα και την Ομώνυμη εκκλησία, όπου και προσκυνήσαμε την μοναδική εικόνα της Παναγίας.

            Τον Αχυρώνα στο χωριό Λιοπέτρι στο οποίο έγινε η μάχη στις 2 Σεπτεμβρίου 1958 ,στην οποία έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι ηρωικά τους Άγγλους δυνάστες, οι 4 αγωνιστές της ΕΟΚΑ :Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού, Φώτης Πίττας και Χρήστος Σαμάρας. Εκεί μας υποδέχτηκε και μας ενημέρωσε, με όλες τις λεπτομέρειες για τη γενναία αλλά άνιση μάχη, ο τότε αγωνιστής της ΕΟΚΑ συνταξιούχος δάσκαλος κ Μηνάς Μηνά, σε πνεύμα συγκίνησης που έφερε δάκρυα στα μάτια του, δεδομένο το οποίο μας οδήγησε στη μοναδική για την περίπτωση ενέργεια να ψάλλουμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο και να αναφωνήσουμε ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!

 • 6η ημέρα. Επισκεφθήκαμε διαδοχικά :

            Τον Τάφο και το Μνημείο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή και το παρακείμενο κρησφύγετο .Μας υποδέχτηκε η γλυκύτατη κυρία Έλλη Χριστοδουλίδου που αν και μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, μυήθηκε στην ΕΟΚΑ έχοντας το ψευδώνυμο ‘’Μαντώ Μαυρογένους’’, έκρυβε με τον άνδρα της για 4 χρόνια στο σπίτι της τον Αρχηγό της ΕΟΚΑ Γεώργιο Γρίβα Διγενή, εκτελώντας διάφορες εμπιστευτικές αποστολές. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει με χαμόγελο τις Υπηρεσίες της. Ο Θεός να την έχει καλά.

            Τα αξιοθέατα της Λάρνακας και το Ναό του Αγ. Λαζάρου.

            τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, Αντγο ε.α Ηλία Λεοντάρη, ο οποίος μας υποδέχτηκε εγκάρδια και μας ενημέρωσε για τη διαμορφούμενη ρευστή κατάσταση στην περιοχή. Μας διαβεβαίωσε ότι η Εθνική Φρουρά θα φέρει σε πέρας την αποστολή της. Μας παρείχε απλόχερα φιλοξενία έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του (γνωστοί και οι 2 από παλιά). Στο τέλος ανταλλάξαμε δώρα εθιμοτυπίας .Ήταν το καλλίτερο κλείσιμο της 6-ήμερης επίσκεψής μας στην ΚΥΠΡΟ, λίγο πριν πάρουμε τη βραδινή πτήση για Θεσσαλονίκη και την επιστροφή μας στην Ξάνθη.

Ευχαριστούμε με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ, τον Διοικητή και το Προσωπικό της ΕΛΔΥΚ, για την υποδοχή μας, τους αγαπητούς Κύπριους Συναδέλφους, Αντγους ε.α Φοίβο Κλόκκαρη και Ανδρέα Πενταρά και τον εξ Ελλάδος Ανχη ε.α Δημήτριο Αλατζά, που κατά περίπτωση μας συνάντησαν/φιλοξένησαν/ διέθεσαν από το χρόνο τους .

Ευχαριστούμε επίσης, πλέον των Στρατιωτικών που ήδη μνημονεύσαμε, όσους μας συγκίνησαν με τα λόγια τους, Συγκεκριμένα τους:

 κ. Βρυωνίδη στα ''Φυλακισμένα Μνήματα''.

 κα. Ελλάδα Πόλεου, στη ΔΕΡΥΝΕΙΑ.

 κ. Μηνά Μηνά στο Λιοπέτρι.

κ. Γκλόρια Σαββίδου, Κύπρια Ξεναγό μας.

 κ ΧρυσούλαΒουτσίνου, Αρχηγό του Πρακτορείου

κ. Τάκη Κυριακού, Οδηγό του Λεωφορείου( ''κυβερνήτη'').

 κ. Μαρία Προχεράρη και κ .Κατερίνα Ματθαιάκητου Ταξιδιωτικού Γραφείου ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ (Ηράκλειο Κρήτης).

Ευχαριστούμε, τέλος όσους συμμετείχαν στο προσκύνημα, όπως και τον Αντιπρόεδρο μας Ταξχο ε.α Ιωάννη Κουτσαϊμάνη για τη συνολική επιμέλεια του Προγράμματος .

Ελπίζουμε να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους για την πραγματοποίηση αντίστοιχων ταξιδιών στην ΚΥΠΡΟ. Εμείς δεσμευόμαστε από τώρα για το επόμενο προσκύνημα τον ΜΑΡΤΙΟ του 2019.

Με την επίσκεψή μας και μάλιστα αυτή τη χρονική στιγμή θεωρούμε ότι υλοποιήσαμε έμπρακτα το ‘’ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ’’, που δυστυχώς, κατά την άποψή μας, για πολλούς έχει ατονήσει.

Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος ΤΣ Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης

Δικαίωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ.Α.Ε.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Ο αγώνας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που ξεκίνησε το 2013 ήταν συνεχής, επίπονος, δίκαιος με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις και συνέβαλε να ξεκινήσει ο Εθνικός Διάλογος φτάνοντας μέχρι σήμερα μετά από συγκλονιστικές και ραγδαίες εξελίξεις έφτασε στο τέλος. Κατόρθωσε να πείσει αρκετούς υπουργούς με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις και θεωρούμε ότι συνέβαλε τα μέγιστα να μπουν ορκωτοί λογιστές. Το πόρισμα το οποίο εξήχθη από τους ορκωτούς λογιστές είχε συγκλονιστικές αποκαλύψεις που αποκάλυπταν ένα τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος χρηστών και δικαιούχων.

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων συνάντησε σε όλη αυτή τη μεγάλη διαδρομή σφοδρή αντίδραση. Αντιμετώπισε με πείσμα όλο αυτό το εχθρικό κλίμα με νόμιμες διαδικασίες κάνοντας νομικές παρεμβάσεις αλλά και δίκαιες προτάσεις. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες αλλά και προβλέψιμες οι παρεμβάσεις της δίωξης οικονομικού εγκλήματος και η έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές εξονυχιστικές.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΠΙ Α.Ε. (οικογένεια Ξανθόπουλου), χθες αργά το βράδυ το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από σύσκεψη των Σωματείων δημιουργών, αποφάσισε την ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ Α.Ε. Αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για ανάκληση της άδειας, εδώ και δύο χρόνια, μετά την «έξυπνη» απόφαση της ΑΕΠΙ να κλείσει την εταιρεία και να τη μεταφέρει στην Κύπρο. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Ως συντονιστής της ΚΕΕ περί πνευματικών δικαιωμάτων αισθάνομαι δικαιωμένος αλλά και υπερήφανος για την έκβαση ενός επίπονου αγώνα που δώσαμε όλοι μαζί για την αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου που ταλαιπώρησε χιλιάδες μέλη μας (χρήστες και δικαιούχους).

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο για την εμπιστοσύνη και την στήριξη καθώς και όλους τους συναδέλφους της ΚΕΕ όλα αυτά τα χρόνια.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ