Log in
updated 6:46 PM UTC, Jun 19, 2018
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Νοέμβριος 2016

Η μεγάλη απάτη της μείωσης του χρέους

Γράφει ο Δημήτρης Καζάκης
Ξανά μανά τα ίδια. Είναι το χρέος βιώσιμο; Όχι απαντά η κυβέρνηση και θέτει τις "αποφάσεις" για το χρέος της Ελλάδας στην κορυφή της ατζέντας. Μάλιστα σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal (18/11), o υπουργός οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι θα είναι "καταστροφή για την Ελλάδα η μη μείωση του χρέους τώρα».
Συγκεκριμένα μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα αμέσως μετά την αποχώρηση του Ομπάμα από την Αθήνα, ο κ. Τσακαλώτος προειδοποιεί ότι τυχόν αναβολή για τη λήψη της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017 καθώς και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφεύγει τα προβλήματά της.
Μα καλά τώρα ανακάλυψαν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο κι ότι η μη μείωσή του οδηγεί σε καταστροφή την χώρα; Ή μήπως παίζεται το σύνηθες παιχνίδι για να καταλήξουν τελικά δανειστές και εγχώριοι δοσίλογοι σ' ένα νέο κύκλο μνημονιακών πολιτικών και (αντί)μεταρρυθμίσεων;
Ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι κυβερνήσεις κατοχής της πατρίδας μας έχουν εξαρχής υπογράψει και έχουν αποδεχθεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Αρκεί αφενός να κυνηγούν διαρκώς με ανελέητες φοροεπιδρομές και διαρκείς μειώσεις πρωτίστως των κοινωνικών δαπανών του κράτους τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που ζητούν οι δανειστές. Και αφετέρου να εφαρμόζουν τα προγράμματα (αντι)μεταρρύθμισης και ξεπουλήματος της χώρας.
Μην ξεχνάμε ότι αμέσως μόλις έγινε το γνωστό κούρεμα του δημοσίου χρέους με PSI το 2012, η τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με τους δανειστές ότι το χρέος δεν χρειάζεται καμιά άλλη ρύθμιση ή μείωση γιατί το μόνο που μένει για να γίνει βιώσιμο είναι το σισύφειο κυνηγητό του πρωτογενούς πλεονάσματος και το γενικό ξεπούλημα. Στην ανακοίνωση-συμφωνία του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου 2012 καθορίζονται τα εξής:
"Το Eurogroup σημείωσε ότι η προοπτική για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελληνικής κυβέρνησης έχει χειροτερέψει σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2012, όταν είχε κλείσει το δεύτερο πρόγραμμα, κυρίως εξαιτίας μιας επιδεινωμένης μακροοικονομικής κατάστασης και καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος. Το Eurogroup έκρινε ότι η απαραίτητη αναθεώρηση στους δημοσιονομικούς στόχους και η συνεπαγόμενη αναβολή ενός στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016 απαιτεί μια ευρύτερη αντίληψη της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία περιλαμβάνει χαμηλότερα επίπεδα χρέους μεσοπρόθεσμα, εξομάλυνση της τρέχουσας δύσκολης περιόδου χρηματοδότησης μετά το 2020 και διευκόλυνση της χρηματοδότησής του."
Κι αφού το Eurogroup τότε ενέκρινε την εξαγορά από τη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, τη μείωση του επιτοκιακού κόστους των δανείων "διάσωσης" της Ελλάδας, αλλά και μορατόριουμ πληρωμής τους έως το 2021, δήλωνε: "Το Eurogroup εμπιστεύεται ότι οι από κοινού προαναφερθείσες πρωτοβουλίες εκ μέρους της Ελλάδας και των άλλων Κρατών – Μελών της ζώνης του ευρώ θα φέρουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας πίσω σε μια βιώσιμη τροχιά κατά τη διάρκεια της παρούσας και της επόμενης δεκαετίας και ότι θα διευκολύνουν μια σταδιακή επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές."
Με άλλα λόγια η συζήτηση της βιωσιμότητας του χρέους εκείνης της περιόδου μας οδήγησε σε ότι φαίνεται να επιδιώκει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Συν ένα ακόμη επικαιροποιημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής ασφυξίας και ξεπουλήματος.
Είναι η εποχή του τέλους του success story που οδήγησε τη χώρα να δανειστεί εκ νέου από τις αγορές με πραγματικά επιτόκια σχεδόν διπλάσια από την περίοδο δανεισμού πριν από το μνημόνιο. Ο κ. Σαμαράς και η κομπανία του το ήξεραν πολύ καλά αυτό κι έτσι επέλεξαν το πολιτικό bail out προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ να μας οδηγήσει στο 3ο και χειρότερο μνημόνιο, που ήδη προετοιμαζόταν.
Και μπορεί μεν ο κ. Τσακαλώτος και η παρέα του στην κυβέρνηση να διαρρηγνύουν τώρα τα ιμάτιά τους για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, αλλά πάλι δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έχουν υπογράψει. Σχεδόν από τον πρώτο μήνα των δήθεν διαπραγματεύσεων της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτεται το εξής: "Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο χωρίς να χρειαστεί κάποιο «κούρεμά» του, παραδέχεται το οικονομικό επιτελείο σε ένα από τα δύο non papers που έδωσε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup μετά τις συζητήσεις που διεξήχθησαν σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας - Ευρωζώνης." (Καθημερινή, 19/2/2015)
Μόλις λίγες ημέρες αργότερα η κυβέρνηση Τσίπρα θα συμφωνήσει με το ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, το οποίο δήλωνε το εξής: "Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015."
Με τη συμφωνία αυτή δρομολογήθηκε το 3ο και χειρότερο μνημόνιο της χώρας. Τι λέει αυτή η συμφωνία; Κάτι πολύ απλό. Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδέχθηκε και προσυπέγραψε ότι το χρέος είναι βιώσιμο αρκεί να κυνηγά πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρά σε (αντι)μεταρρυθμίσεις και ξεπούλημα - σύμφωνα με τη συμφωνία του Νοεμβρίου 2012 που αναφέραμε - μέχρις ότου πεθάνει η χώρα και ο λαός της.
Τη συμφωνία αυτή μαζί με την ψήφο και των υπολοίπων της μνημονιακής συμπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ) την έκανε και νόμο του κράτους. Με το νόμο 4334, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 80 (16 Ιουλίου 2015) και αφορά στην επικύρωση της Απόφασης της Συνόδου των Αρχηγών των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης της 12/7/2015, όχι απλά υιοθετείται η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου για τη λεγόμενη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δηλώνεται απερίφραστα και το εξής:
"Το Eurosummit επισημαίνει ότι το ονομαστικό κούρεμα του χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Οι Ελληνικές Αρχές επαναβεβαιώνουν την ανεπιφύλακτη δέσμευσή του να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως."
Καταλάβατε τι έχουν περάσει με νόμο του κράτους; Ότι δεν μπορούν με κανένα τρόπο να διεκδικήσουν ονομαστική μείωση του χρέους και ότι οφείλουν να το πληρώσουμε μέχρι τελευταίας δεκάρας. Πλήρως και εγκαίρως! Κι αυτό το ψήφισαν όλοι τους. Όχι μόνο η κυβερνητική παράταξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα άλλα κόμματα του μνημονίου.
Επομένως προς τι οι τωρινές δηλώσεις; Πρόκειται για παράσταση για το φιλοθεάμων κοινό, ώστε να προετοιμαστεί ένας νέος γύρος σκληρών (αντι)μεταρρυθμίσεων και ξεπουλήματος, προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο. Κρατηθείτε. Έχουν ήδη συμφωνήσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση στα πολύ χειρότερα.

Με την υπογραφή του Σέμπα

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος κι εγώ κολλάω σε κάτι πράγματα μικρά
Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τις τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών των ΑΝΕΛ για τον Αλέξη Τσίπρα και δεν πιστεύω στα μάτια μου. Ποτέ δε φανταζόμουν πως ο άνθρωπος που έκανε καριέρα στις καταλήψεις θα είχε τόσους θαυμαστές στο χώρο της δεξιάς. Θεωρητικά τουλάχιστον οι πολιτικές τους διαφορές είναι τεράστιες κι όμως μιλάνε για εκείνον καλύτερα κι από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Νόμιζα πως τέτοιους δυνατούς έρωτες μόνο στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο βλέπουμε αλλά να που υπάρχουν και στην πραγματικότητα.
Γιατί άραγε; Τι το καλύτερο έκανε η τωρινή κυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη; Γιατί ο Σαμαράς που υπέγραψε μνημόνιο, που έκανε αποκρατικοποιήσεις, που συγκέντρωνε τους παράνομους μετανάστες σε κέντρα κράτησης ήταν προδότης ενώ ο Τσίπρας που κάνει ακριβώς τα ίδια είναι μεγάλος ηγέτης; Γιατί ήταν ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 300 εκατομμύρια ευρώ αλλά επί Τσίπρα η πώληση της για μόνο 45 εκατομμύρια ήταν αξιοποίηση; 
Πως είπατε; Α ναι, ο Τσίπρας τους έδωσε Υπουργικές καρέκλες κι άρα τους κάνει για Πρωθυπουργός και φυσικά όλες τους οι επιλογές – αποφάσεις είναι σωστές. Με μερικές Υπουργικές καρέκλες ακόμα και οι λαθρομετανάστες καλοδεχούμενοι είναι. Ε Πάνο;
Τι δουλεία είχε σε ένα ΙΔΙΩΤΙΚΟ Μειονοτικό Γυμνάσιο ο Πρωθυπουργός;
Το ιδιωτικό Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Ξάνθης επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θράκη αλλά δεν κατάλαβα γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο σχολείο. Αντιλαμβάνομαι πως ήθελε να μιλήσει σε μουσουλμάνους μαθητές της περιοχής και πολύ καλά έκανε. Μόνο που στην Ξάνθη έχουμε δεκάδες Μειονοτικά Δημοτικά Σχολεία. Γιατί δεν πήγε σε ένα από αυτά ο Πρωθυπουργός και επέλεξε ένα σχολείο που επί της ουσίας είναι μια ιδιωτική επιχείρηση; Από πού κι ως που υποσχέθηκε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο; Γιατί δεν επισκέφθηκε και άλλα ιδιωτικά (ελληνόφωνα) σχολεία του νομού; Πολύ σωστά βέβαια απευθυνόμενος στο πλήθος που ήταν όλοι τους μουσουλμάνοι τους θύμισε πως είναι Έλληνες πολίτες αλλά την υπενθύμιση αυτό μάλλον θα έπρεπε να την είχε κάνει εδώ και καιρό στους μουσουλμάνους Βουλευτές του και κυρίως σε αυτόν της Ξάνθης.
Ας βρεθεί κάποιος να μαζέψει τον Ζουράρη γιατί έχει ξεφύγει εντελώς
Ήταν που ήταν στην κοσμάρα του, μόλις πήρε και Υπουργική καρέκλα ξέφυγε τελείως ο κ. Ζουράρης ο οποίος ζήτησε να γίνουν πολλά τζαμιά στην Ελλάδα για τους μουσουλμάνους (ΛΑΘΡΟ)μετανάστες που θα μείνουν στη χώρα μας. Για ποιους να τα κάνουμε τα τζαμιά κύριε Ζουράρη; Για εκείνους που θεωρούν μια λογική πράξη τον βιασμό; Για εκείνους που δεν το έχουν σε τίποτα να βγάλουν ξαφνικά ένα μαχαίρι και να μαχαιρώσουν τον διπλανό τους; Για εκείνους που χωρίς κανέναν σεβασμό καταστρέφουν Ιερούς Ναούς; Για εκείνους που στα καλά καθούμενα καίνε τους έστω όχι και τόσο ανθρώπινους χώρους στους οποίους τους φιλοξενούμε; Όταν εσείς κύριε Ζουράρη ζητάτε να γίνουν τζαμιά για όλους αυτούς είναι σα να νομιμοποιείται και τις προαναφερόμενες πράξεις τους. Προφανώς δεν είναι όλοι τους βιαστές και δολοφόνοι και θα ήταν άδικο να τους βάλουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Παράνομοι όμως είναι οι περισσότεροι (80%) και δεν το λέω εγώ αλλά ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός. Πως λοιπόν κύριε Ζουράρη ζητάτε να γίνουν τζαμιά για ανθρώπους που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας; Είστε μήπως υπέρ της παρανομίας;  
Όχι άλλες αυταπάτες
Ο αριστερός Πρωθυπουργός μας έχει ως γνωστόν τις αυταπάτες του αλλά δε χρειάζεται να έχουμε κι εμείς. Θέλοντας και μη πρέπει να συμβιβαστούμε με ορισμένες καταστάσεις οι οποίες τείνουν να γίνουν μόνιμες στην Ελλάδα. Ας μη ζούμε λοιπόν με την αυταπάτη πως με μια ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης θα έρθουν άμεσα καλύτερες μέρες στη χώρα μας. Όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές θα τα τηρήσουμε ως χώρα όσες κυβερνήσεις κι αν αλλάξουν. Οι δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα παραμείνουν εδώ και με την επόμενη κυβέρνηση. Αυτά που έλεγα κάποτε για τον Αλέξη Τσίπρα ισχύουν για όλους τους μελλοντικούς Πρωθυπουργούς, κανένας τους δεν έχει μαγικό ραβδί για να τα αλλάξει όλα μέσα σε μια νύχτα. Ας μην ελπίζουμε λοιπόν σε τέτοια θαύματα. Προσωπικά το μόνο που ελπίζω και περιμένω από μια επόμενη κυβέρνηση, όποτε κι αν έρθει αυτή είναι να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την παραγωγή ελληνικών προϊόντων. Χώρα που δεν παράγει είναι καταδικασμένη.
Σ. Καραχότζα    

 

Πάγωσε το πανελλήνιο με την υπέρ αποκάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης

Του Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Μια απίστευτα μεγάλη αποκάλυψη έκανε πριν από λίγες μέρες ένας εκ των τριών Βουλευτών Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Συγκεκριμένα μας ενημέρωσε πως τόσο ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Ανέστης Αντωνιάδης όσο και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μοραΐτης είναι μέτοχοι σε τοπικό ΜΜΕ. Αυτές είναι αποκαλύψεις κύριοι, όχι αστεία. Άλλωστε είναι γνωστό πως ειδικά στην Ξάνθη, αν δεν είσαι μέτοχος σε κάποιο ΜΜΕ δεν έχεις πρόσβαση σε αυτό και δεν προβάλει τις θέσεις σου. 

Δεν είδα όμως καμιά αναφορά από τον συγκεκριμένο Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ εκείνα της Ξάνθης που ακόμα και την κλανιά του Αλέξη Τσίπρα την κάνουν είδηση. Ξέρετε σε ποια ΜΜΕ αναφέρομαι κύριε Βουλευτά. Εκείνα που εδώ και χρόνια χρωστάνε χιλιάδες ευρώ σε πρώην (ίσως και νυν υπαλλήλους τους αλλά αυτό δεν είμαι σε θέση να το ξέρω) αλλά δε βλέπω να σας απασχολεί και πολύ το θέμα. Ποιόν; Εσάς που σαν αριστερός δίνετε μάχες για τα δικαιώματα των εργαζομένων. 

Αναφέρομαι κύριε Βουλευτά στα ΜΜΕ εκείνα που επί Αντώνη Σαμαρά ήταν κατά των μνημονίων αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ έπαψαν να τους ενοχλούν τα μνημόνια. 

Αλήθεια κύριε Βουλευτά, από πότε έχετε να βγείτε στα χωριά και να μιλήσετε με τους ανθρώπους που σας έστειλαν στη Βουλή; Τι φοβάστε; Απ’ όσο ξέρω σαν άτομο αλλά και σαν κόμμα τηρήσατε όλες τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. 

Γιατί άραγε παρά τα τόσα προβλήματα που έχει ο τόπος μας εσείς επιλέγετε να ασχοληθείτε με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης και όχι με τα προβλήματα της περιοχής; Μήπως επειδή ξέρετε πως ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σας έστειλαν στη Βουλή αλλά δύσκολα θα κάνουν δεύτερη φορά το ίδιο λάθος; Στο 3.5% είναι με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ, γιατί το φοβάστε τόσο; 

Βέβαια για να πω την αλήθεια κι εγώ στη θέση σας τα ίδια θα έκανα. Από τη στιγμή που δεν έχετε να παρουσιάσετε κανένα απολύτως έργο στους συμπολίτες μας θα πρέπει με κάποιον τρόπο να στρέψετε την προσοχή σας αλλού. Σας καταλαβαίνω απόλυτα όπως καταλαβαίνω πολύ καλά και τον πανικό σας που σε λίγο καιρό θα βλέπετε τη Βουλή μόνο σε φωτογραφίες και στην τηλεόραση. 

Ότι σανό ήταν αν φάμε το φάγαμε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και πλέον αλλάξαμε διατροφικές συνήθειες.

Καληνύχτα σας 

 

Säkotri trâbava da ye kaknána íste toy i ne kaknána mu víkot drúzi

Faf Iskéche i faf Gümüjûne zhïvót ad yûsbin kishí nagóre müslümáne. Anní gi zavót Túrtse I drúzi gi zavót Pomátse. Za móne ye ne právo da izlízot adín dvamína I da dúmet za yûsbin kasha insane, da kázavot tíye kakvíso isézi insan I ad kadé so dashlíli itúy. Právoto mu ye sâkotri da íma háka da si dúmi yálnïs za tóga, da si vârava kaknána íshte toy i da ye kakvófna toy íshte. Ne drúzi da mu kázavot kakvófye toy. Za móne sâkotry íma háka da víka óti ye Túrchin íli óti ye Pomáchin, vrítsi so Alláhavi insán da so Túrtsi da so Pomátsi.

Trâbava níkotroga da go ye ne strah, trâbava vrítsi da ímot serbezlíka da vâravot kaknána íshtot i da so chûdet kákna íshtot. Ya gi insánase na délem na Túrtse na Pomátse i na Urúme alá gi délem na húbave i na parátse. Ya som Pomáchin alá móchom da ímom Túrtse i Urúme arkadáshe. Agî mi badín móne stóri húbgo prepaznávom go i na adbávemiso kakvófye chîyen mi ye stóril húbavo no. Ne ye hich parátiko da ye badín Túrchin íli da íshte da ye Túrchin alá ye yátse parátiko da si ne Túrchin, da na íshtesh da si Túrchin i drúzi da móchet da to stóret zórlo Túrchina. Vrítsi trâbava da so chûdime isîy, da zhïvéme isîy alá znom ta so ne vrítsi isîy. 

  • Κατηγορία Habereve

Pomátskï tachilá

Káksa vrítsi insános faf tsâlo dünyóso i Pomátsise si ímot mlógo tâhnï adéteve i tâhnï tachilá. Ya she íspishom le birkách óti akú réchem da gi íspishom vrit trâbava da nápalnem annók tsâla kitápe.
Nay naprésh trâbava da znóte ta Pomátsise níkogï na vlízot faf kóshtono sas ameníyene, snímot gi advón azám vlízot.  Pomátsise táchet agîna so dvamína mládi azhónet dáyma kópelune bgáykon da mi dáva kóshto za da sedôt i dáyma momóyne bgáykon da kupóva síchkono faf kóshtono uvótre ad nay míchkono da nay golâmono rábato. Agîna so dvamína mládi zaglavâvot momínana máyka i bgáyko kupóvot kópelune annó prémenö drípï i mlógo altónenï rábatï, verúgo saháte i pórstenä. Alá i kópelevana máyka i bgáyko kupóvot momóyne annó prémenö drípï i altóneno verúgo, bilihchó, úshnikï, saháte, pórstenä i lírï. Dávot yi i annó prémenö pomátskï drípï. Pomátsise ála ímot mlógo tachilá i za míchkïne dechyá. Agî prevarví annó míchko déte máykana i bgáykon razdávot pa tsâlo sélono faf sâkotro hanö pa annók golâma razdaválnika hlâba i pa annók klináre klína i na sâkvo dushó dávot pa annó kakvóshedaye slátko. Alá agîna razdávot inéy rábatï óti mi ye déteno prevarvâlo trâbga da ye denôn Tórnik.
Dechômne na právet her senâ genéthlia alá annósh yálnïs agîna so radôt. Inagîne mi právet zmidáre. Faf zhókne déne právet détetune zmidárene rûkot ad vrit selána insána i hránet gi nadrabéna misírena hlâba vazbórkana sas máslo sol i zeytíne, na safróno prinísot i mlâko sálo i halvó. Insánon so ásïl zhónï i dávot détetune parî kotrá kólkono íshte.
Pomátsise ímot mlógo éshte tachilá alá so níkotro na méhne sas Túrtskïne  tachilá.
Napréshnete godínï pa náshïse mestá bgáykovene i máykïne so adbírali kotró mómo she da zíma kópeleno mi i kotró kópele she da zíma momána mi. Mlógo kópeleta faf zhókne déne ta so zhónet so vídavali seftâ momóno. Alá ye isâ ne inîy, isâ so mládine spaznávot naprésh svádvono. Gálet so za mlógo vréme i akú so bendísot adín i druk zhónet so. Zátïn inîy trâbava da stánava, trâbava mládise da si adbírot samí zhóganek she zímot. Trâbava da so gálet, da so íshtot óti akú so na gálet néma da mózhot da zhïvót dáyma na annó. Gálenye so ye yátse húbavo, agî zagálish zglâvati so tva tselá dünyása, drágo ti ye i vritsâh gi dregóvash. Alá gálenyéso íma i golâmo bálno. Agî gálish bannó pak tya da to na gáli mózha da fpresh i da ölûmane. Alá ye po húbbe mládïse insán naprésh da so spaznávot, da so zagálevot azám da so zhónet.

  • Κατηγορία Habereve

Némot níkana náshïse selá

Agî mo papîta badín yabanjíyin kak prekáravame, kak zhïvéme nîye itúy nagóre faf náshïse selá, sram mo ye da mu kázavom. Na znom at kadé da záfatem. Sram mo ye da mu kázhom óti so náshïse déti kútet faf sakákane óti faf vrit náshïse selá néma níta annó pedikí hará za da ídot da igrót. Sram mo ye da mu kázhom ta náshïse déti igrót pa mestána podósfero, básket i vóley óti pa náshïse selá néma níta annó gimnastírio. Víkom she zafáti da mi so sme akú mu kázhom ta so náshïse déti uchôt da plîyet faf pósnivïne râkï óti si némot annó kolimvitírio. Na mózhom da mu kázhom ta máykïne pri akshâm agî prehladí iskáravot míchkïne dechyá sas árabïne pa pótene faf tumafílevene óti néma nagodéno annó párko za da gi atkárot itám. Alá mo ye nay sram da mu kázhom ta náshïne déti agî davórshot gimnásiono na znot da dúmet húbe urúntskïy óti gi na mechítene uchôt po mlógo túrtskïy pará urúntskïy. Kak da mu kázhom ta dahódet déne annî hané da némot hlâba da yedót óti tsâlo godíno rábatöt tütûne i na sónane go predávot za palavíno evró kilóno. Kak da mu kázhom ta dahódet déne aní insán da némot vódo da si amîyet rakîne. Zató mlózi pomátsi varvôt da rábatöt faf drúgï hüküméteve za da danesôt anó parchô hlâba faf kóshtono. Kakná drúgo mózhot da stóret at kak gi náshïyes hükümét na brayí za insána.   

  • Κατηγορία Habereve

Müslümanlîkos ye ne le klánenie i govánie

Kak sa so ya séshtom sas mókse akîla müslümanlîkos ye ne le klánenye i goványe. Kakná da go právem ya agî so badín kláne i gové alá dáyma móchi da právi druzâmne parátiko. Tamám i ya vâravom óti nîye müslümánese trâbava da govéme, da so kláneme i da payéme Kurána alá nay naprésh trâbava da móchime da právime húbgo i da pamágame truzâmne i agî na mózhame da mi pamógneme báre da na móchime da mi stórime parátiko. Zátïn i müslümanlîkos i hristianlîkos víkot áyni rábatï. Víkot insános da na kradót, da na lózhot, da na bíyet, da na právet níkotromu zaráre. Alláh ye adín. Müslümánene go zavót alláh hristiyánene go zavót theós alá ye adín i glôdano vritsâh. Vídi i húbavo no vídi i parátiko no. Zhîyen právi parátiko alláh mu dáva parátiko, zhîyen právi húbavo alláh mu pamága dáyma na síchko no.

  • Κατηγορία Habereve

Δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για καλύτερη παροχή εκπαίδευσης προς τους μουσουλμάνους της Θράκης

Πολλές φορές κατά το παρελθόν ακούσαμε και είδαμε να μας μιλούν για το δήθεν ενδιαφέρον και τον προβληματισμό τους για το εκπαιδευτικό σύστημα των μειονοτικών σχολείων. Φυσικά μιλάμε για τους αυτοδιορισμένους ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη, στο σύνολο τους Τουρκόφιλοι και φανατικοί υποστηριχτές μιας ( μόνο στην άρρωστη φαντασία τους ) Τουρκικής μειονότητας στην Θράκη. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν προσπαθούν να μας πείσουν ότι πραγματικά θέλουν ένα σωστό και δίκαιο εκπαιδευτικό σύστημα για τα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης.
Ωστόσο σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια που μέχρι σήμερα επιχειρήθηκε για την βελτίωση των μειονοτικών σχολείων και φυσικά πολεμούν κάθε προσπάθεια για την ίδρυση σχολείων στα οποία δεν θα διδάσκεται η Τουρκική γλώσσα. Κατά τα άλλα όμως θέλουν καλύτερα σχολεία για τα παιδιά μας.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι αυτοί που ζητούν Τούρκικα σχολεία για τους μουσουλμάνους, τα δικά τους παιδιά τα στέλνουν σε Ελληνόφωνα σχολεία, είναι άραγε τυχαίο αυτό; Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όποτε θέλουν να πετύχουν κάποιο σκοπό τους σχετικά με τα μειονοτικά σχολεία χρησιμοποιούν τα παιδιά μας όπως για παράδειγμα πριν από μόλις λίγα χρόνια τότε που ο δήμος Μύκης θέλοντας εκβιαστικά να εισαχθεί η Τουρκική γλώσσα και στα γυμνάσια της περιοχής δεν δεχόταν να εισπράξει τα κρατικά κοντύλια για την συντήρηση και λειτουργία των σχολείων με αποτέλεσμα τα παιδιά να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς θέρμανση.

 

Προηγείται η διάσωση της πομάκικης γλώσσας

Αρχές της δεκαετίας του 90 και η Πομάκικη γλώσσα ήταν μια άγραφη ακόμα γλώσσα που ήταν ζήτημα χρόνου η εξαφάνιση της. Κάπου εκεί αρχίζουν πολύ δειλά κάποιοι άνθρωποι να κάνουν τα πρώτα βήματα για την καταγραφή της Πομάκικης γλώσσας με την χρήση του Ελληνικού αλφαβήτου οι αδυναμίες του οποίου να καλύψει τις ανάγκες μιας τέτοιας προσπάθειας δεν άργησαν να φανούν. Ποτέ κανένας δεν κατάφερε με την χρήση του Ελληνικού αλφαβήτου να γράψει Πομάκικα όπως ακριβώς τα μιλάνε οι Πομάκοι κι αυτό γιατί η προφορά της γλώσσας είναι τέτοια που δεν μπορεί να αποδοθεί σωστά με το Ελληνικό αλφάβητο. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν το αποτέλεσμα ήταν ένα, αλλοίωση της Πομάκικης γλώσσας. Ήταν λοιπόν απαραίτητη η εύρεση μιας λύσης που θα επέτρεπε την σωστή καταγραφή μιας άγραφης γλώσσας. Η λύση αυτή ήρθε το 2000 από τον κ Ριτβάν Καραχότζα, τον πρώτο ίσως άνθρωπο που ασχολήθηκε κι ακόμα ασχολέιται με την πολιτιστική κληρονομιά των Πομάκων.

Η λύση ήταν το λατινικό αλφάβητο με την προσθήκη ορισμένων συμβόλων που επιτρέπουν την σωστή απόδοση και γραπτά πλέον της Πομάκικης γλώσσας. Το αλφάβητο λοιπόν αυτό έγινε πολύ γρήγορα αποδεχτό από όλους όσους ασχολούνταν με την καταγραφή της Πομάκικης γλώσσας, ερευνητές ιστορικοί εκπαιδευτικοί δημοσιογράφοι και Πομάκοι. Το νέο αυτό αλφάβητο ήταν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους και κανένας δεν το άφησε να πάει χαμένο. Τα επόμενα χρόνια έγιναν τεράστια βήματα και σήμερα πλέον μπορούμε να μιλάμε για μια γλώσσα που γράφεται και διαβάζεται. Τι το καλύτερο δηλαδή για μια γλώσσα που πριν από μερικά χρόνια όλα έδειχναν ότι θα χαθεί.
Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα κάποιοι εσκεμμένα ή μη, με καλές προθέσεις ή μη επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα του αλφαβήτου της Πομάκικης γλώσσας γράφοντας Πομάκικα κείμενα με το Ελληνικό αλφάβητο. Το επιχείρημα τους? Ένα και μοναδικό, ήμαστε Έλληνες, ζούμε στην Ελλάδα και πρέπει να χρησιμοποιούμε το Ελληνικό αλφάβητο. Πραγματικά δεν το γνωρίζαμε πως όσοι ας πούμε Πομάκοι χρησιμοποιούν το Ελληνικό αλφάβητο ως το αλφάβητο της γλώσσας του είναι Έλληνες κι όσοι χρησιμοποιούν το λατινικό δεν είναι Έλληνες. Τα πιο τρελά τώρα αρχίζουν, παρακαλώ την προσοχή σας. Ακούστηκε το εξής πέρα για πέρα παράλογο. Όσοι χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο για να γράφουν Πομάκικα το κάνουν επειδή φοβούνται το Τουρκικό προξενείο και γι’ αυτό επιλέγουν ένα αλφάβητο πολύ κοντά στο Τουρκικό. Πρώτη θερμή δική μας παράκληση είναι να κάνει κάποιος τον κόπο να τους ενημερώσει ότι το λατινικό αλφάβητο είναι το διεθνές αναγνωρισμένο αλφάβητο και ότι απέχει αρκετά από αυτό των Τούρκων κι ότι επίσης η Τουρκία απλώς το υιοθέτησε κάνοντας αρκετές προσθήκες και αλλαγές.

Δεύτερη θερμή παράκληση μας είναι να μας πείτε αν το μέχρι τώρα ύφος μας και τα όσα γράφουμε και υποστηρίζουμε εδώ και χρόνια σας έχουν δώσει την εντύπωση ότι φοβόμαστε μην μας κάνει ντα το Τουρκικό προξενείο. Δηλαδή κατά την ίδια λογική και οι Κινέζοι το Τουρκικό προξενείο φοβήθηκαν και εδώ και λίγο καιρό υιοθέτησαν κι αυτοί το λατινικό αλφάβητο. Για τους δε Άγγλους τι να πούμε? Αυτοί ανέκαθεν ήταν φοβητσιάρηδες, αφού φοβούνται τόσο πολύ το Τουρκικό προξενείο που χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο από πολύ πριν το χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι. Όταν λοιπόν αυτό το περιβόητο Τουρκικό προξενείο το φοβούνται ολόκληρη Κίνα και Αγγλία εμείς γιατί να μην το φοβηθούμες; Ύστερα ας μην ξεχνάμε πως όλοι μας αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την διάσωση αλλά και για την διάδοση της Πομάκικης γλώσσας. Ε τι είδους διάδοση είναι αυτή όταν εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε να βάλουμε συνοριακά όρια στην διάδοση αυτή;

Γιατί εκτός από τον Έλληνα να μην μπορεί και ο πολίτης μιας άλλης χώρας να διαβάσει την Πομάκικη γλώσσα; Γιατί έτσι ξαφνικά αποφασίζουμε να δώσουμε μια κλοτσιά σε όλα όσα με τόσο κόπο χτίσαμε τόσα χρόνια; Μιλάμε για δεκάδες εκδόσεις βιβλίων και άλλων εντύπων που  καταγράφουν όλα όσα κάποιοι δήθεν θέλουν να σώσουν αλλά με το Ελληνικό αλφάβητο. Ίσως γιατί σ’ αυτόν τον τόπο έχουμε μάθει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, μόνο που με τον τρόπο αυτό ποτέ δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι άλλος από το να μην χαθεί η Πομάκικη γλώσσα. Πώς να το κάνουμε ρε παιδιά; Ασφαλώς και ήμαστε πιο Έλληνες κι από τους Έλληνες αλλά η γλώσσα μας δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική. Είναι σαν να θέλουμε να γράψουμε Γαλλικά με το Ελληνικό αλφάβητο. Γίνεται; Ε δεν γίνεται αυτό. Κα

λά, εμείς ας πούμε ότι δεχόμαστε να κάνουμε αυτό το βήμα πίσω, ας πούμε ότι θα πάρουμε ένα σφουγγάρι και θα διαγράψουμε τον κόπο τόσων ετών. Ποιος μας λέει ότι η επιστημονική κοινότητα και γενικά όλοι όσοι ασχολήθηκαν και ασχολούνται με την Πομακική γλώσσα θα μας ακολουθήσουν σ’ αυτήν την βουτιά στο κενό που θέλουμε να κάνουμε; Γιατί κάποιοι δεν θέλουν να γράφουν Πομάκικα έτσι ακριβώς όπως τα μιλάνε οι Πομάκοι; Ποιος ο λόγγος να κάνουμε κάτι για το οποίο γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν είναι σωστό; Ας το καταλάβουν επιτέλους κάποιοι ότι ο Πομάκος δεν γίνεται, γεννιέται κι αν είναι να σωθεί η γλώσσα του ας σωθεί έτσι όπως μιλιέται και όχι έτσι όπως προστάζει το υπέρ ανεπτυγμένο πατριωτικό αίσθημα ορισμένων Ελληναράδων. Άλλο πράγμα είναι ο Έλληνας κι άλλο ο Ελληναράς κι εμείς ανήκουμε στην κατηγορία των Ελλήνων.

 

 

Λένε ότι θα διδάξουν το κοράνιο και διδάσκουν την τουρκική προπαγάνδα

Οι περισσότεροι από εμάς στις μέρες μας δίνουμε ελάχιστη σημασία στο μάθημα των θρησκευτικών, στο αν δηλαδή τα παιδιά μας διδάσκονται σε ικανοποιητικό βαθμό το μάθημα αυτό κι αν το προσέχουν όσο θα έπρεπε ή το αντιμετωπίζουν σαν μια ώρα χαλάρωσης στο σχολείο. Στις τάξεις των μουσουλμάνων συμπολιτών μας βέβαια το ενδιαφέρον των γονέων για την εκπαίδευση του παιδιού τους στα θρησκευτικά είναι σαφώς μεγαλύτερο κι αυτό φαίνεται κυρίως από το γεγονός ότι αμέσως μετά το κανονικό σχολείο στέλνουν τα παιδιά τους και σε ένα ιδιότυπης μορφής φροντιστήριο που λειτουργεί στο τζαμί σχεδόν του κάθε οικισμού της περιοχής μας.
Το πρόβλημα είναι ότι στα ας τα πούμε φροντιστήρια αυτά εκτός από μάθημα θρησκευτικών γίνονται και πολλά άλλα που δε θα έπρεπε να γίνονται και τα περισσότερα από αυτά δυστυχώς οι γονείς δεν τα γνωρίζουν ή δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της ζημιάς που κάνουν στα παιδιά τους.
Καταρχήν όλοι γνωρίζουμε πως ο μουσουλμανισμός είναι μια καθαρά αραβική θρησκεία την οποία απλά υιοθέτησαν και κάποιοι άλλοι λαοί. Ως εκ τούτου λοιπόν η χρήση της τουρκικής γλώσσας στα παρασχολεία αυτά αποσκοπεί κάπου αλλού και όχι στο σωστό τρόπο διδασκαλίας του κορανίου. Αναρωτήθηκε κανείς γιατί οι ιεροδιδάσκαλοι που κάνουν μάθημα στα παρασχολεία αυτά χρησιμοποιούν μόνο την τουρκική γλώσσα; Μήπως πρόκειται για ακόμα έναν από τους έτσι κι αλλιώς πολλούς τρόπους εκτουρκισμού των παιδιών;
Το να διδάσκεται το παιδί φράσεις του τύπου ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ κι άλλα τέτοια χαζά είναι μάθημα θρησκευτικών; Το να μαθαίνει το παιδί παράλληλα με το κοράνιο και την τουρκική γλώσσα είναι μάθημα θρησκευτικών;
Εκτός αυτών όμως, κάθε χρόνο στη λήξη της παρασχολικής σαιζόν σε όλα τα παρασχολεία διοργανώνεται μια θεωρητικά θρησκευτική (αλλά στην πράξη μόνο θρησκευτική δεν είναι) γιορτή, το γνωστό σε όλους ΧΑΤΙΜ όπου ουσιαστικά τα παιδιά θα έπρεπε να διαβάζουν μόνο το κοράνιο που έχουν διδαχθεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Αντί για το κοράνιο όμως ακούμε τα παιδάκια να εκφωνούν φράσεις που ούτε και ο πιο φανατικός Τούρκος εθνικιστής δε θα έλεγε, φράσεις τις οποίες φυσικά τα παιδιά απλά τις έχουν μάθει παπαγαλία χωρίς να καταλαβαίνουν και το νόημα τους.
Επίσης στη γιορτή του ΧΑΤΙΜ επίσημοι προσκεκλημένοι κάθε φορά είναι το επιτελείο του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής καθώς και άλλοι αξιωματούχοι του τουρκικού κράτους. Προς τι άραγε όλες αυτές οι προσκλήσεις και γιατί δεν καλούν και ανθρώπους της επίσημης ελληνικής πολιτείας;
Πέραν όλων αυτών, κάτω από ποιο καθεστώς λειτουργούν όλα αυτά τα παρασχολεία; Υπάρχει μήπως κάποιος φορέας από τον οποίον παίρνουν ειδική άδεια λειτουργίας ή μήπως ζούμε σε ένα κράτος που οι όποιες απαγορεύσεις υπάρχουν μόνο στα χαρτιά και στην πράξη δεν ισχύουν ποτέ. Αν είναι έτσι, να κάνουμε κι εμείς κάτι ανάλογο, να λέμε ότι διδάσκουμε κοράνιο και στην ουσία να κάνουμε πολιτική και προπαγάνδα σε παιδάκια 8 και 10 χρονών.
Δηλαδή σ’ αυτό τον τόπο δεν ελέγχεται κανένας και τίποτα; Αφήνουμε τον κάθε πράκτορα άλλων χωρών να εκμεταλλέυεται την επιθυμία των μουσουλμάνων να μάθει το παιδί τους το κοράνιο χωρίς να μας ενδιαφέρει τελικά τι διδάσκει στα παιδιά;
Βέβαια μερίδιο ευθύνης έχουν και οι γονείς οι οποίοι εμπιστεύονται έτσι τυφλά τον κάθε έναν που τους λέει ότι θα διδάξει στο παιδί τους θρησκευτικά και ποτέ δεν ελέγχουν για να δουν αν όντως γίνεται κάτι τέτοιο. Από την άλλη όμως αυτοί οι δήθεν άνθρωποι του θεού που έχουν αναλάβει την ιερή υποχρέωση να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά τα της θρησκείας δε ντρέπονται καθόλου να παίζουν τέτοια παιχνίδια εις βάρος τόσων μικρών κι αθώων παιδιών;
Είναι καιρός λοιπόν να ξυπνήσει από το βαθύ ύπνο το ελληνικό κράτος και να δει τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στη χώρα από ανθρώπους που μοναδικό σκοπό έχουν να εκτουρκίσουν τον κάθε μουσουλμάνο και για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούν ακόμα και τη θρησκεία. Ας ψάξουν τον τρόπο οι αρμόδιοι να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σε αυτά τα παρασχολεία όπου δήθεν διδάσκεται ο δρόμος του θεού και της αρετής.
Αλλά κι αυτοί που τα κάνουν όλα αυτά ας το καταλάβουν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις παιδικές ψυχές για να πετύχουν τα βρώμικα σχέδια τους, πρέπει να καταλάβουν ότι το θρησκευτικό αίσθημα του καθένα είναι κάτι το ιερό και κανένας δεν μπορεί να παίζει με αυτό. Το μόνο που κατορθώνουν με αυτά τα παιχνίδια τους είναι να απομακρύνουν κι άλλο τα παιδιά από το τζαμί και γενικότερα από τη θρησκεία γιατί τα παιδιά όσο μικρά κι ανυποψίαστα κι αν είναι μπορούν και καταλαβαίνουν ορισμένα πράγματα και ευτυχώς που τα καταλαβαίνουν γιατί αν δεν τα καταλάβαιναν τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο άσχημα τόσο γι’ αυτά όσο και γενικότερα για τον τόπο μας.
Σ. Καραχότζα