Log in
updated 6:46 PM UTC, Jun 19, 2018
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Ιανουάριος 2017

Η πολιτική ατζέντα της ΝΔ σήμερα

Δέσμευση Μητσοτάκη για σταδιακή μείωση της φορολογίας

Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος η Κυβέρνηση, που έχει υπερφορολογήσει και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη, να επιτίθεται στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τέτοια θέματα. 

Η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, για σταδιακή μείωση της φορολογίας, με αντίστοιχη μείωση των κρατικών δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων, με πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, είναι η μοναδική διέξοδος για τη χώρα.

Συγχαρητήρια Μανώλη Κεφαλογιάννη προς τον Καπνικό Συνεταιρισμό Τούμπας Ν. Κιλκίς  και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τους εκπροσώπους του Καπνικού Συνεταιρισμού Τούμπας του Νομού Κιλκίς και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός σημαντικού ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος για το φυτό Στέβια. 

Οι δύο φορείς μετείχαν σε ερευνητικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο Go4Stevia.

Στόχος του προγράμματος ήταν η έγκριση της Στέβιας ως νέο τρόφιμο από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. Στη συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα συμμετείχαν φορείς από την Ελλάδα τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία και τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιαστήκαν σε ειδική ημερίδα στις Βρυξέλλες.  

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης υποδέχθηκε τους Έλληνες εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και τους συνεχάρη γιατί σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας αποδεικνύουν ότι οι ερευνητικοί, επιστημονικοί και επιχειρηματικοί φορείς της Πατρίδας μας είναι πρωτοπόροι στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα για τον Καπνικό Συνεταιρισμό Τούμπας το γεγονός ότι τόλμησε και κατάφερε να ανταπεξέλθει επιτυχώς σε ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων δείχνει το δρόμο και σε άλλους αγροτικούς συνεταιρισμούς να επενδύσουν στον τομέα της Καινοτομίας. 

Η πρωτοβουλία αυτή συγκεντρώνει κρίσιμα χαρακτηριστικά όπως η συμμετοχή νέων αγροτών, ομάδων παραγωγών, καινοτομία στην καλλιέργεια και χρήση νέας τεχνολογίας,  ανταγωνιστικότητα και καθετοποιημένη διαχείριση του προϊόντος. 

Επιπρόσθετα, υπήρξε εκτενής συζήτηση με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το στρατηγικό σχεδιασμό των πολιτικών για την χρηματοδότηση και προώθηση της Στέβιας. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2017

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Διαμόρφωση ενός πλαισίου Αλήθειας στη διαχείριση και την αξιοποίηση 

των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων και χρηματοδοτικών εργαλείων

Η αξιοποίηση των πόρων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των εργαλείων που αυτό χρησιμοποιεί, αποτελεί βασικό πυρήνα εφαρμοσμένης πολιτικής με σημαντικό αντίκτυπο στις ανάγκες της κοινωνίας. Τα προηγούμενα χρόνια όλες οι διοικήσεις έπεφταν στην παγίδα της εμφάνισης μιας μαγικής εικόνας. Έτσι, παρουσίαζαν ως βασικό επίτευγμα της υλοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων αποκλειστικά και μόνο την απορρόφηση πόρων με μοναδικό στόχο «να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι για τη χώρα». 

Όμως εδώ τίθενται σημαντικά ερωτήματα: 

Με τα δεκάδες δισεκατομμύρια που εισέρευσαν στην χώρα, καταφέραμε να περιορίσουμε - έστω και στο ελάχιστο - τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης;  

Ήταν έτοιμα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές εξελίξεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων;

Χρησιμοποίησαν τα κατάλληλα εργαλεία;

Ακολούθησαν στοχευμένη στρατηγική;

Δυστυχώς, η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ΟΧΙ.

Μέχρι σήμερα, το βλέμμα σχεδόν όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν στραμμένο στην απορρόφηση.

Η επίκληση της φαινομενικής επιτυχίας επίτευξης οικονομικών στόχων γλίτωνε την χώρα από την «ταπείνωση» να επιστρέψει πόρους στην ΕΕ. Όμως στην πράξη υπέσκαπτε την ουσιαστική δυνατότητα να πιάσουν τόπο οι πολύτιμοι πόροι. 

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αρνείται να προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα. Αποδείχθηκε ο καλύτερος μαθητής στη δημιουργική λογιστική κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων. Αποδείχθηκε ότι καθοδηγείται από τις ιδεοληψίες της, προσπαθώντας με κάθε δύναμη να «πνίξει» κάθε δυνατότητα πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης. Στην ουσία, έχει βάλει στόχο όχι την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Στα τέλη του 2016, πανηγύριζαν για το ότι δεν απείχαν πολύ από τους στόχους που είχαν συμφωνήσει με την ΕΕ. Μέσα στα «ανδραγαθήματα» της τελευταίας περιόδου συγκαταλέγονται τα εξής:

Η παρουσίαση «από μηχανής» χρηματοδοτικών ταμείων και εργαλείων, που σχεδιάστηκαν στο πόδι, χωρίς πραγματικό επιχειρησιακό σχέδιο και ορίζοντα εφαρμογής.

Η μεγάλη έφεση στην επιδοματική ενίσχυση της συγκυριακής απασχόλησης (βλέπε κοινωφελή εργασία) με αβέβαιο μέλλον. Έτσι, υποθήκευσαν τους αναπτυξιακούς στόχους των προγραμμάτων, ενώ συστηματική ήταν η μεταφορά από τα «αζήτητα» κάθε πιθανού και απίθανου παλαιού έργου, δεσμεύοντας πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι χρήσιμο στην ελληνική κοινωνία. 

Παράλληλα, δεν έγιναν ή δεν προχώρησαν οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάπτυξη. 

Αλήθεια, τι γίνεται με το πρόγραμμα για την Αγροτική Ανάπτυξη; Πόσοι νέοι πόροι εισέρευσαν στα ελληνικά ταμεία ως το τέλος του 2016; 

Τι έγινε με τις ανακοινώσεις για τη μεγάλη επιτυχία και ζήτηση που είχαν τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, νέων επιστημόνων και νεοφυών επιχειρήσεων; Πόσες επιχειρήσεις έλαβαν χρήματα μέσα στο 2016; Τέσσερεις προσκλήσεις για ενισχύσεις εκδόθηκαν από το ΕΠΑνΕΚ. Ενώ τις έχουν διαφημίσει από τον Οκτώβριο του 2015, σήμερα, 15 μήνες μετά έχουν αξιολογηθεί μόνον οι αιτήσεις των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Από τα 4,65 δις του ΕΠΑΝΕΚ πόσο «φρέσκο» χρήμα έπεσε στην αγορά; Αλήθεια τι έγινε με τα τόσο σχέδια που έχουν περιγραφεί στα προγράμματα, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να λάβουν εκείνα τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στη δύσκολη σύγχρονη πραγματικότητα, διασώζοντας θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων; Μάλλον η κυβέρνηση μπερδεύει τα νοήματα: άλλο «βάζω στόχους» και άλλο «βάζω στο στόχαστρο». Προφανώς, πλέον γνωρίζουμε ποιους έχει βάλει στο στόχαστρο η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας. 

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το τι δεν γίνεται καλά. Όμως υπάρχει άλλος δρόμος; Υπάρχει εναλλακτική στρατηγική;

Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε άλλη στρατηγική. Σκοπός μας είναι να επιτύχουμε όχι μόνο τους οικονομικούς στόχους των προγραμμάτων αλλά πρωτίστως τους αναπτυξιακούς. Δεν μας ενδιαφέρει να δηλώνουμε κάθε χρόνο «πόσα λεφτά δαπανήσαμε», αλλά «πόσα λεφτά επενδύσαμε» στην κοινωνία και την οικονομία.  Μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το μέρισμα ευημερίας για όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας. Αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε. Να διανείμουμε μέρισμα ευημερίας και όχι επιδόματα. 

Πώς θα τα καταφέρουμε; Θα παρέμβουμε εκεί που χρειάζεται, και επιπλέον θα πετύχουμε μόχλευση ιδιωτικών πόρων που θα επιταχύνουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. 

Τρεις είναι οι άξονες της πολιτικής μας:

Άξονας 1: Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης και υλοποίησης του ΕΣΠΑ. 

Ο νόμος για το ΕΣΠΑ εφαρμόζεται ήδη εδώ και 3 χρόνια. Έχουμε πάρει μαθήματα σχετικά με τις επιμέρους διορθώσεις που απαιτούνται. Όπου προβλέπονται περιττές υπογραφές και διαδικασίες, αυτές θα απαλειφθούν ενώ οι διαδικασίες ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης θα απλοποιηθούν προς όφελος των δικαιούχων. 

Το ΕΣΠΑ αποτελεί ένα βασικό πόλο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, της καινοτομίας και της απασχόλησης. Έτσι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν τεράστιο έργο και πρέπει να ενισχυθούν ώστε η ανταπόκριση τους στις απαιτήσεις να είναι ταχύτερη και αποτελεσματικότερη. 

Παράλληλα, το θεσμικό πλαίσιο που επηρεάζει σημαντικά την υλοποίηση του ΕΣΠΑ (π.χ. Ν. 4412/16 για τις δημόσιες συμβάσεις) θα εξετασθεί ως προς την αποτελεσματικότητά του και θα υπάρξουν παρεμβάσεις, όπου δημιουργούνται προβλήματα.

Άξονας 2: Ενίσχυση των μηχανισμών εφαρμογής πολιτικών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. 

Στο νέο ΕΣΠΑ έχουν προστεθεί καινοτόμες δράσεις που αφορούν τόσο το κεντρικό κράτος όσο και τις Περιφέρειες. Οι μηχανισμοί, όμως, που θα τις υλοποιήσουν, αποτελούν ζητούμενο. Η ενίσχυση της ικανότητας του κεντρικού κράτους και των Περιφερειών να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες αποτελεί προτεραιότητα. Θέλουμε, λοιπόν, να διαμορφώσουμε το αναγκαίο υπόβαθρο για να πιάνουν τόπο οι ευρωπαϊκοί πόροι. Θέλουμε να δώσουμε δυνατότητες επένδυσης στους ιδιώτες που θέλουν να ανοίξουν ή να επεκτείνουν την επιχείρησή τους.

Άξονας 3: Μόχλευση πόρων και εφαρμογή χρηματοδοτικών εργαλείων. 

Η Ελλάδα χρειάζεται πόρους που θα βοηθήσουν τους θετικούς δείκτες να αυξηθούν και τους αρνητικούς να μειωθούν. Συμπληρωματικά προς τα ευρωπαϊκά κονδύλια απαιτείται επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων έρχεται να δημιουργήσει το πλαίσιο εκείνο όπου με εμπιστοσύνη ιδιωτικά κεφάλαια θα έρθουν να εμπλουτίσουν τα διαθέσιμα δημόσια (ΣΔΙΤ κλπ). Και εδώ, πέρα από τη διαμόρφωση έξυπνων εργαλείων, θα δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε η κεντρική και η περιφερειακή διοίκηση, μέσω εξειδικευμένων δομών, θα υλοποιεί τέτοιου είδους παρεμβάσεις. 

Αυτοί οι τρεις άξονες εξειδικεύουν το σχέδιό μας. Είμαστε έτοιμοι για διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πολύ σύντομα, οι 13 Περιφέρειες της χώρας θα ακούσουν το σχέδιό μας και θα έχουμε την ευκαιρία από κοινού να εμπλουτίσουμε  τη στρατηγική μας. 

Είμαστε έτοιμοι για μια νέα αρχή, ένα νέο πλαίσιο, μια νέα ειλικρινή Συμφωνία Αλήθειας και στο ΕΣΠΑ.

ΓΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΕΡΙ ΣΔΙΤ

Ο θεσμός των ΣΔΙΤ αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υλοποίησης έργων που επιτυγχάνει τη βέλτιστη κατανομή κινδύνων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Και εδώ, η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Το 2014 η Ελλάδα ήταν 3η στην Ευρώπη στην αξία των συμβάσεων βάσει του ΑΕΠ κάθε χώρας (με συμβάσεις αξίας 460 εκ.). Το 2015 υπεγράφησαν μόνο 2 έργα (απορρίμματα Δυτικής Μακεδονίας και ψηφιακά πρακτικά δικαστηρίων). Το 2016 δεν έχει υπογραφεί κανένα έργο. 

Για τη Νέα Δημοκρατία, τα έργα ΣΔΙΤ αποτελούν σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης, καθώς 

•Η χρηματοδότηση των έργων είναι καινοτόμα, συνδυάζοντας ευρωπαϊκούς πόρους, πόρους από την ΕΤΕπ, πόρους από το χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA, κεφάλαια ελληνικών και διεθνών τραπεζών καθώς και ιδιωτικά κεφάλαια των αναδόχων. 

• Η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό ενεργό θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ (Νόμος 3389/05)

•H εμπειρία από την υλοποίηση των έργων που παραδίδονται είναι εξαιρετικά θετική

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην αξία των ΣΔΙΤ και στη μόχλευση πόρων που επιφέρουν. Το μοντέλο ΣΔΙΤ αποτελέσει το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης σε τομείς όπως το περιβάλλον και τα πληροφορικά συστήματα του δημοσίου.  

Η επίδοση της χώρας ως προς τις επενδύσεις δημοσίου ενδιαφέροντος του «Πακέτου Γιούνκερ» είναι σχεδόν μηδενικές.

Σταϊκούρας   - Βεσυρόπουλος: Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται οξυγόνο

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας  και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, για τα νέα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) που αποκαλύπτουν νέα αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: 

«Η πολιτική της υπερφορολόγησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δημιουργεί νέους οφειλέτες, τους φέρνει αντιμέτωπους με κατασχέσεις και οδηγεί χιλιάδες πολίτες κάθε μήνα σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Οικονομικών, μόνο το Δεκέμβριο του 2016 δημιουργήθηκαν νέες οφειλές πολιτών προς την εφορία, ύψους 1,3 δις ευρώ, ενώ συνολικά το 2016, δημιουργήθηκαν νέα χρέη πολιτών ύψους 13,9 δις ευρώ. 

Σε μια χρονιά, που η Κυβέρνηση επέβαλλε νέους φόρους ύψους 3,3 δις ευρώ. Στους οποίους θα προσθέσει άλλα 2,5 δις ευρώ περίπου το 2017, χωρίς να υπολογίζουμε τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η Κυβέρνηση. 

Σε μια χώρα που οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία υπερβαίνουν τα 95 δις ευρώ, πάνω από το 50% του Α.Ε.Π., είναι προφανές ότι η φοροδοτική ικανότητα έχει εξαντληθεί.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι 4.146.483 φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς την εφορία αντιμετωπίζοντας κατασχέσεις και 839.066 φορολογούμενοι υπέστησαν ήδη αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συνιστά μια “ωρολογιακή βόμβα” στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι για πανηγυρισμούς, αλλά για σοβαρούς προβληματισμούς. 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που βρίσκεται πλέον σε πλήρη δυσαρμονία με την πραγματικότητα, συνειδητά διαλύει την οικονομία και οδηγεί στη φτωχοποίηση και στο περιθώριο όλους τους Έλληνες. 

Συνεπώς απαιτείται αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερο Κράτος.

Με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, με περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες δουλειές για να “ανασάνει” η κοινωνία και να πάρει ξανά μπρος η οικονομία.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. 

Χρειάζεται οξυγόνο». 

Δήλωση του Βασίλη Οικονόμου

Ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σοκ και αγανάκτηση προκαλεί η περιγραφή του επίτιμου Προέδρου Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων και Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη, κ. Γιώργου Φαλτσέτου για τη νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. 

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα, υποβαθμίζουν και μειώνουν την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. 

Βεβαίως, για τους εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων και τους ασθενείς, μόνο πρωτόγνωρη δεν είναι η εικόνα που περιγράφει ο δικαστής στην επιστολή του. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθημερινά, δίνουν το δικό τους αγώνα για να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας. 

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο επίπεδο παροχής υγείας. 

Η Κυβέρνηση ας σταματήσει να κάνει "διαπλανητικά" σχέδια και ας προσγειωθεί στην σκληρή πραγματικότητα, για την οποία φέρει ακέραιη την ευθύνη».

 

Κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Κομοτηνή

Στις 27 Ιανουαρίου 2017, εντοπίστηκε κρούσμα της Γρίπης των πτηνών στον οικισμό Σώστη της Π.Ε Ροδόπης σε οικόσιτα πουλερικά. Η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, έχοντας υπόψη τα επανειλημμένα κρούσματα της νόσου στην βόρεια Ευρώπη και στα Βαλκάνια, ότι το κρούσμα στην Ροδόπη αποτελεί το τρίτο που διαπιστώθηκε στη χώρα μετά τον Έβρο και την Αρκαδία και ότι μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των μεταναστευτικών πτηνών που έρχονται για να διαχειμάσουν στην περιοχή μας, ανακοινώνει τα εξής:

Η Μολυσμένη εκμετάλλευση

Οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Π.Ε Ροδόπης θανάτωσαν όλα τα πουλερικά( 56 συνολικά) της μολυσμένης οικόσιτης εκμετάλλευσης και ενταφιάστηκαν άλλα 41 πουλερικά, που ήταν ήδη νεκρά εξαιτίας του νοσήματος, ενώ καθαρίστηκε και απολυμάνθηκε ο χώρος της εκμετάλλευσης.

Μέτρα για ια την προστασία του πτηνοτροφικού μας κεφαλαίου:

Οικόσιτα πουλερικά:  Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ) σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ από υδροβιότοπους. 

Τα οικόσιτα πουλερικά διατηρούνται ΜΟΝΟ σε κλειστούς χώρους και λαμβάνονται μέτρα που αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά. 

Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες διατηρούνται χωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

Πουλερικά συστηματικών εκμεταλλεύσεων ή ελευθέρας βοσκής−βιολογικής εκτροφής

Οι ιδιοκτήτες των παραπάνω εκμεταλλεύσεων εκτός από τα μέτρα της προηγούμενης παραγράφου πρέπει επιπλέον να : 

εφαρμόζουν συστήματα προστασίας ώστε να αποτρέπεται η επαφή των εκτρεφομένων πουλερικών με τα άγρια πτηνά ή άλλα οικόσιτα πουλερικά  

περιορίζουν τις μετακινήσεις πουλερικών, οχημάτων και ατόμων στο εσωτερικό και μεταξύ των εκμεταλλεύσεων. • προστατεύουν τις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών, παροχής τροφής και νερού από τα άγρια πτηνά ή άλλα ζώα

διαθέτουν συστήματα απολύμανσης στις εισόδους των εκμεταλλεύσεών και των κτιρίων

Οι ιδιοκτήτες των οικόσιτων ή συστηματικών εκτροφών, πρέπει να παρατηρούν και να καταγράφουν καθημερινά την υγιεινή κατάσταση των πουλερικών και ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές για τυχόν ύποπτα συμπτώματα γρίπης (π.χ μεγάλος αριθμός ασθενών και νεκρών πτηνών)

Άγρια πτηνά

Οι τοπικές δασικές αρχές, τα μέλη κυνηγετικών, ορνιθολογικών και άλλων οργανώσεων υποχρεούνται να γνωστοποιούν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές την διαπίστωση τυχόν μη φυσιολογικής θνησιμότητας ή αξιοσημείωτες εστίες ασθένειας για τα άγρια πτηνά και ιδίως τα υδρόβια άγρια πτηνά. Σημειώνεται επιπλέον ότι απαγορεύεται η χρήση πτηνών των τάξεων Anseriformes και Charadriiformes ως δολώματα στη διάρκεια του κυνηγιού.

Δημόσια Υγεία:

Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8, συνιστάται η αποφυγή επαφής του κοινού με τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια. Σε περίπτωση ανεύρεσης κάποιου άγριου νεκρού πτηνού παρακαλούμαι να ειδοποιούνται άμεσα οι Κτηνιατρικές Αρχές

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους

 

Την Τετάρτη ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Ξεκινάει η κατάθεση αιτήσεων για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) στο Δήμο Ξάνθης την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017, οι οποίες θα υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι δικαιούχοι δημότες καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Αθλητισμού, Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης (Πλατεία Διοικητηρίου), στα Δημοτικά Καταστήματα Ευμοίρου - Κιμμερίων - Σταυρούπολης, καθώς και στα ΚΕΠ τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι:     

• ΑΜΚΑ όλων των μελών του νοικοκυριού (ενήλικες και ανήλικοι)

• Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) όλων των ενήλικων μελών του νοικοκυριού και όσων ανηλίκων διαθέτουν ΑΦΜ

• Αριθμός Λογαριασμού Τραπέζης (IBAN) του αιτούντα (είτε είναι κύριος δικαιούχους του λογαριασμού είτε συνδικαιούχος)

• Τηλέφωνο επικοινωνίας

• Οικονομικά στοιχεία (Ε1, εκκαθαριστικό, εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ)

• Εφόσον διαθέτουν κάρτα ανεργίας, την κάρτα ανεργίας θεωρημένη

Επιπλέον οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα απευθείας ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης  που χρησιμοποιούν για υποβολή φορολογικής δήλωσης (TAXIS NET) στην ιστοσελίδα www.keaprogram.gr.

Το πρόγραμμα ΚΕΑ, παράλληλα με την εισοδηματική ενίσχυση, δίνει τη δυνατότητα στους ωφελούμενους σε πρόσβαση και διασύνδεση με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο εκάστοτε επιμέρους πρόγραμμα. 

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2541350122 έως 127 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.keaprogram.gr.

 

Τον Δήμαρχο Ξάνθης επισκέφθηκε ο νέος Αρχηγός Γ.Ε.Σ.

Το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 στο Δημαρχείο της πόλης ο νέος Αρχηγός Γ.Ε.Σ., Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, με την ευκαιρία ανάληψης των νέων του καθηκόντων, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά.

Στην εθιμοτυπικού χαρακτήρα επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ξάνθη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμαρχος ευχήθηκε στο νέο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο του.

 

Παρουσίαση του βιβλίου «Γκαγκάριν» την Παρασκευή στο Ι.Θ.Τ.Π.

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:30, το βιβλιοπωλείο «Σπανίδης», η Brainfoodεκδοτική και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζουν στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», τον συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο και το βιβλίο του,

«Γκαγκάριν»

(η τολμηρή εκδοχή της ιστορίας)

Ο σπιθαμιαίος Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, ο πρώτος κοσμοναύτης στην ιστορία της ανθρωπότητας, έρχεται στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1962 για να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ότι ο Νικίτα Χρουστσόφ, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του, δεν σκοπεύει να βομβαρδίσει την Ακρόπολη. Δεν μπορεί να φανταστεί πως η επίσκεψή του θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, πιο παρανοϊκές και από τις συνήθεις ψυχώσεις του Ψυχρού Πολέμου, ούτε υποπτεύεται ότι, τέσσερις δεκαετίες αργότερα κι ενώ ο ίδιος θα έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο, ένας κακόφημος κινηματογράφος, σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, θα αναβαπτιστεί με το όνομά του, θα στεγάσει αντισυμβατικούς καλλιτέχνες, τόσο από την cultόσο και από την trashσκηνή και θα λειτουργήσει ως διαχρονικός πυροκροτητής μνήμης. Με πόλο έλξης το Gagarin 205, το μαγαζί του Νικόλα Τριανταφυλλίδη, ο Πέτρος Τατσόπουλος υπογράφει ένα συναρπαστικό nonfictionnovel και αναλαμβάνει να μας αφηγηθεί την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, όπως δεν θα την διδαχτούμε ποτέ στα σχολεία. Από τη θρυλική πλέον ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το Ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης έως τη βλάσφημη εκπομπή του για τον Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα, από τους λασπότοπους της Καλαμαριάς έως τις ελληνικές παροικίες στο Μόντρεαλ, το Σικάγο και την Αστόρια, εμβληματικές μορφές της λαϊκής σάτιρας και των εφηβικών ονειρώξεων –όπως ο Χάρρυ Κλυνν και ο Κώστας Γκουζγκούνης - μας ξεναγούν σε έναν κόσμο όπου έχουν καταλυθεί τα όρια ανάμεσα στο υψηλό και στο χυδαίο, ενόσω και η πιο τολμηρή φαντασίωση φλερτάρει με μια προ πολλού χαμένη αθωότητα. Μια νοσταλγική ματιά για την εποχή που ο πολιτισμός δεν είχε μπει σε κουτάκια και μπορούσες ακόμη και σ’ ένα τσοντάδικο να δεις το Θεώρημα του Παζολίνι.

Βιογραφικό

Ο Πέτρος Τατσόπουλος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο τον Δεκέμβριο του 1959. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Εργάστηκε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός, συν-σεναριογράφος (Οι Απέναντι του Γ. Πανουσόπουλου [1981], Υπόγεια Διαδρομή του Απ. Δοξιάδη [1983]), δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου, σύμβουλος εκδόσεων, παρουσιαστής πολιτιστικών εκπομπών στη δημόσια και στην ιδιωτική τηλεόραση: Πνεύμα Αντιλογίας (ΕΤ-1, 1999-2000), Μεγάλοι Έλληνες (Ελευθέριος Βενιζέλος, ΣΚΑΪ, 2009), 1821 (ΣΚΑΪ, 2011), Μπρα Ντε Φερ (Action 24, 2014). Μαζί με τους Κώστα Μουρσελά, Γιώργο Σκούρτη και Αντώνη Σουρούνη μετείχε στο σπονδυλωτό μυθιστόρημα Το Παιχνίδι των Τεσσάρων (1998). ΄Εχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Οι Ανήλικοι (μυθιστόρημα, 1980), Το Παυσίπονο (μυθιστόρημα, 1982), Κινούμενα Σχέδια (διηγήματα, 1984), Η Καρδιά του Κτήνους (μυθιστόρημα, 1987 –μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2005 από τον ΡένοΧαραλαμπίδη), Η Πρώτη Εμφάνιση (μυθιστόρημα, 1994), Ανάλαφρες Ιστορίες (διηγήματα, 1995), Κομεντί (διηγήματα, 1999), Πιπέρι στη Γλώσσα (ανάλεκτα κείμενα, 2000), Το Ραβδί και το Καρότο (αναγνώσεις, 2004), Ο ουρανός στο κεφάλι μας (η δίκη της 17 Νοέμβρη, 2004), Τιμής ΄Ενεκεν (μυθιστόρημα, 2004), Πικάντικες Ιστορίες (διηγήματα, 2005), Η καλοσύνη των ξένων (μια αληθινή ιστορία, 2006), Νεοέλληνες (πορτρέτα, 2007), O Σίσυφος στο μπαλκόνι (παιδική νουβέλα, 2009 – Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Το βιβλίο για τα βιβλία (η ανάγνωση ως απόλαυση, 2010), Ήμουν κι εγώ εκεί (πολιτικά κείμενα, 2016). Διηγήματα και μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, τουρκικά και τσεχικά. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων την περίοδο 2001-2003, υπό την προεδρία του Βασίλη Βασιλικού. Βραχύβιος αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2010. Τον Μάιο του 2012 εκλέχτηκε βουλευτής στην Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης το διάστημα 2012-2013. Από τον Ιανουάριο του 2014 έως το τέλος της ίδιας χρονιάς ήταν ανεξάρτητος βουλευτής. Έχει δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Δανάη.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ελένη Διαφωνίδου.

Μετά το πέρας της παρουσίασης θα ακολουθήσει εποικοδομητικός διάλογος με το κοινό.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώροτου Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

Καρναβαλιστική παρέλαση στο Δήμο Νέστου

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου (Τσικνοπέμπτη) ο Δήμος Νέστου θα γιορτάσει για 2η συνεχόμενη χρονιά το καρναβάλι με την καρναβαλιστική  παρέλαση στην οποία θα συμμετέχουν σχολεία, σύλλογοι και ομάδες από τις 5 το απόγευμα στην οδό Βενιζέλου η οποία και θα πεζοδρομηθεί. Καθ’ όλη την διάρκεια θα υπάρχουν διασκεδαστές, κλόουν και ξυλοπόδαροι που θα ψυχαγωγούν τα παιδιά ενώ djs και μουσική σε ρυθμούς καρναβαλιού θα υπάρχουν σε όλη την πόλη. Σημείο συνάντησης όλων θα είναι η Κεντρική Πλατεία Ηρώων. Όποιες ομάδες ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στο τηλέφωνο 2591350103.

Από το Γραφείο Τύπου

 

Ψήφισμα Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης

Διαβάστε το αναλυτικά:

Κράτος και παρακράτος πάνε χέρι χέρι με το πρώτο να εξαπολύει επιθέσεις ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές κατακτήσεις, να προχωρά στην αυταρχική θωράκιση του (ποινικοποίηση του αγώνα, τρομονόμοι, καταστολή, κατάργηση του ασύλου) και το δεύτερο να κάνει τη “βρωμοδουλειά” για το κράτος. Ο φασισμός είναι γέννημα θρέμα του καπιταλιστικού συστήματος ,είναι ο πιστός υπηρέτης που είναι έτοιμος κάθε φορά που θα πάρει εντολή, να τσακίσει εργατικές - λαΪκές αγωνιστικές διαθέσεις, είναι αυτός που στο δρόμο θα χτυπάει και στην βουλή θα ψηφίζει φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές. Η Χρυσή Αυγή έχει μονιμοποιηθεί σε τρίτο κόμμα με τη στήριξη πολλών, στήριξη που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως οφείλεται σε άγνοια καθώς είναι πλέον γνωστά σε όλους τα πογκρόμ σε μετανάστες, οι δολοφονίες, τα χτυπήματα σε απεργούς.

Στο σήμερα η αντιφασιστική πάλη είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Οι φασίστες δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και στο χώρο του πανεπιστημίου, που αποτελεί άσυλο κοινωνικών αγώνων, εφαλτήριο νέων, χώρο αμφισβήτησης και πολιτικοποίησης. Δεν μπορούν να έχουν λόγο και χώρο αυτοί που τάσσονται ενάντια στις δημοκρατικές διαδικασίες και στις λαϊκές διεκδικήσεις, αυτοί που ρόλο έχουν να τις καταστέλλουν.

Ευθύνες φέρει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς η δίκη της δολοφονίας του Π.Φύσσα τρέχει ακόμα κι ο Ρουπακιάς είναι ελεύθερος. Έχει ευθύνες γιατί την ίδια ώρα, όπως και κάθε φορά που ετοιμάζονται νέα μέτρα, αφήνει λίγο πιο χαλαρό το λουρί του φασίστα. Το πανεπιστήμιο το οποίο η συγκυβέρνηση θέλει αποστειρωμένο από κάθε αγωνιστική διάθεση και οργάνωση δεν αποτελεί εξαίρεση.

Οι φασίστες, όμως δεν επιτίθενται μόνο με τάγματα εφόδου. Καίρια τακτική τους είναι η κατασυκοφάντιση, η στοχοποίηση και οι ψευδείς μηνύσεις όπως ακριβώς πράττει και ο Παύλος αυτή την στιγμή, καταγγέλει, δηλαδή, στον εισαγγελέα, 9 συναδέλφους μας αφού πρώτα είχε ενορχηστρώσει μηνύσεις εις βάρος τριών από τους εννιά, με ψευδείς κατηγορίες, σε συνεργασία με το φασιστοειδές ψυχοπαίδι του και φοιτητή του τμήματος ΗΜ/ΜΥ. Οι καταγγελίες του Παύλου και οι στοχευμένες μηνύσεις έρχονται σαν αποτέλεσμα της κατάπτυστης στάσης του και τοποθέτησης του(ο ίδιος αναπαρήγαγε ρατσιστική/φασιστικήρητορεία, είχε υπογράψει μια σειρά από κείμενα με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκβίαζε για παύση συνδικαλιστικής δράσης). Το μόνο “ενοχοποιητικό στοιχείο” των φοιτητών είναι η συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση. Ο αγώνας ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία και τις φασιστικές προκλήσεις.

Πρόκειται, λοιπόν για χτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Για χτύπημα στο συνδικαλισμό και κατ’επέκταση χτύπημα στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Ο λαός και οι φοιτητές με αγώνες κατέκτησαν το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στο σήμερα βλέπουμε κράτος και φασίστες να προσπαθούν να το καταστρατηγήσουν, μεθοδεύοντας, όσον αφορά το πανεπιστήμιο, τη δημιουργία ενός αποστειρωμένου χώρου μέσα στον οποίο θα συντελείται μόνο η εκπαιδευτική διαδικασία και οι φοιτητές θα απέχουν από τα συλλογικά όργανα και τις διεκδικήσεις, έρμαια όσων αποφασίζουνγια αυτούς προωθώντας έτσι η συγκυβέρνηση, τις εκάστοτε επιταγές της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.

Η καταδίκη των φοιτητών αντανακλά στην πραγματικότητα σε καταδίκη του συνδικαλισμού και του αγώνα, αφήνοντας μία κακή παρακαταθήκη για τους συλλογικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις του μέλλοντος, εγκαθιδρύοντας κλίμα τρομοκράτησης και φόβου.

Παίρνουμε θέση ενάντια στην ποινικοποίηση και την καταδίκη του συνδικαλισμού και των ριζοσπαστικών ιδεών. Ως Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης καταγγέλουμε την προσπάθεια στοχοποίησης μελών μας. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας.

• Άμεση απόσυρση των καταγγελιών του Παύλου στονεισαγγελέα

• Καμία δίωξη των συμφοιτητών μας

• Απομάκρυνση του Παύλου από το πανεπιστήμιο

•Κινητοποίησηαλληλεγγύηςέξωαπόταδικαστήριατηνώρατηςπροκαταρκτικήςεξέτασηςτωνσυμφοιτητώνμας

• Πορείααλληλεγγύηςστους9διωκόμενους,Πέμπτη02/02στις18:00 

 

Έκοψαν την πίτα τους οι κυνηγοί της Ξάνθης – Στις 4 Φεβρουαρίου ο ετήσιος χορός τους

Σε ένα ζεστό και οικογενειακό κλίμα το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα στα γραφεία του Συλλόγου, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

Αρκετά μέλη του Συλλόγου έδωσαν το παρόν όπου μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο αντάλλαξαν ευχές για την νέα χρονιά και έδωσαν ραντεβού για τον ετήσιο χορό του Συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 4 Φεβρουαρίου.

Τυχερός της βασιλόπιτας ήταν το μέλος του Συλλόγου κ. Σταθόγλου Παναγιώτης όπου παρέλαβε και μία εικόνα της Παναγίας.

Η πρόσκληση για τον ετήσιο χορό:

Το  Διοικητικό  Συμβούλιο  του  Κυνηγετικού  Συλλόγου  Ξάνθης  σας προσκαλεί  στον  ετήσιο  χορό  των  κυνηγών  ,  που  θα  πραγματοποιηθεί  το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στο  κέντρο  «ΔΙΟΓΕΝΗΣ» , 6ο χιλ. Ξάνθης – Π.  Λάγος,  ώρα  προσέλευσης  21:00

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Με  φιλικούς  χαιρετισμούς

ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΕΡΡΑΙΟΣ  ΛΟΪΖΟΣ

 

Το σχόλιο του Ανέστη Αντωνιάδη για τις επισκέψεις Υπουργών στην Ξάνθη και για τις αναφορές του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε το αναλυτικά: 

Δυσκολευτήκανε μάθαμε οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με τις επισκέψεις των δυο υπουργών στην πόλη μας και μάλιστα η τελετουργία των Τριών Ιεραρχών τους δημιούργησε παραπάνω πίεση. Παρόλα αυτά μάθαμε ότι θα άντεχαν και τρίτη επίσκεψη υπουργό.

Δηλαδή οι άνθρωποι που δυσκολεύονται για δυο μέρες να διοργανώσουν δυο επισκέψεις υπουργών και έναν εκκλησιασμό, θα μας λύσουν τα προβλήματα του νομού μας. Μάλιστα!

Ακόμα περιμένουμε τα συμπέρασμα και τις λύσεις που προτείνουν στα προβλήματα που τους έθεσαν οι Δήμαρχοι.

Επίσης στον κομματικό τους διαδικτυακό ιστότοπο, ιστότοπος παραγωγής λάσπης, υποσχέσεων και παραγωγής μαγισσών, διερωτώνται εάν ντρεπόμαστε για τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ.

Ρωτάνε ποιοι; Οι άθεοι που εκκλησιάστηκαν για να μας στείλουν μήνυμα για την παιδεία και αυτοί που δεν ντράπηκαν να επισκεφτούν την e-value που μέχρι τον Ιανουάριου του 2015 σε κάθε απεργία, πήγαιναν και την έκλειναν. Αυτοί ρωτάνε εμάς, εάν ντρεπόμαστε.

Μνήσθητί μου Κύριε και θαυμαστά τα έργα σου.

(Μια και αρχίσαμε να εκκλησιαζόμαστε)

 

Οι νεοσύλλεκτοι και ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός

Η μοναδική δυνατότητα είναι η τιμωρία των νεοσυλλέκτων κατά το εσωτερικό ελληνικό δίκαιο.

Γράφει ο Αγγελος Μ. Συρίγος

Το 2012, ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας, Κρέσνικ Σπαχίου, ίδρυσε το κόμμα «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία». Πρόκειται για το αλβανικό ισοδύναμο της Χρυσής Αυγής. Είναι ακραία εθνικιστικό, ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα που υποστηρίζει θερμά την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας. Μαζί με την ίδρυση του κόμματος, ο Σπαχίου καθιέρωσε και τον χαιρετισμό με τα δύο χέρια, που συμβολίζει τον αλβανικό αετό ο οποίος ενώνει όλους τους Αλβανούς εντός και εκτός Αλβανίας. Ο χαιρετισμός στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τους χούλιγκαν στα αλβανικά γήπεδα και σταδιακά από όλους τους Αλβανούς εθνικιστές.

Η φωτογραφία με τους νεοσύλλεκτους του ελληνικού στρατού που σχημάτιζαν με τα χέρια τους το σύμβολο του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού προκάλεσε σοκ. Το πρόβλημα εντοπίζεται αφενός στον ενστερνισμό μιας μεγαλοϊδεατικής αλβανικής αντιλήψεως που απειλεί εδαφικά την Ελλάδα και αφετέρου στην υιοθέτηση μιας χειρονομίας που έχει την ίδια απαξία με τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Μοιραίως το θέμα επανέφερε στην επιφάνεια τον τρόπο αποδόσεως της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλογενείς αλλοδαπούς. Δεν περιμένουμε ότι το παιδί αλλοδαπών που έχει πάρει την ελληνική ιθαγένεια θα αποκηρύξει διαρρήδην τη σχέση του με την πατρίδα των γονέων του.

Άλλωστε, το ελληνικό δίκαιο δεν θέτει ως όρο την αποβολή της προηγούμενης ιθαγένειας. Ο πολιτογραφούμενος, όμως, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει νομικές και ηθικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τον δεσμό που απέκτησε με το ελληνικό κράτος.

Συζητήθηκε να αφαιρεθεί από τους νεοσυλλέκτους η ελληνική ιθαγένεια. Αφ’ ης στιγμής, όμως, κάποιο άτομο αποκτήσει νομίμως την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, εξομοιώνεται πλήρως με όσους έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Ο νόμος ορίζει περιοριστικά τις περιπτώσεις αφαιρέσεως ιθαγενείας από Ελληνες πολίτες. Ενας από αυτούς είναι η ανάρμοστη συμπεριφορά προς την ελληνική ιθαγένεια. Για να εφαρμοστεί, χρειάζεται να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α. Ο ελεγχόμενος να ενήργησε πράξεις που είναι ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του Ελληνα.

β. Να αντιβαίνουν αυτές οι πράξεις προς τα συμφέροντα της Ελλάδος και παράλληλα να είναι προς όφελος άλλου κράτους.

γ. Ο ελεγχόμενος να διαμένει στο εξωτερικό.

Είναι προφανές ότι δεν καλύπτεται η προϋπόθεση της διαμονής στο εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη διάταξη τέθηκε εν ισχύι το 1955 υπό εντελώς διαφορετικές πραγματικές καταστάσεις. Καλό θα ήταν να ξαναμελετηθεί με ψυχραιμία και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Προφανώς δεν θέλουμε ως Ελληνες πολίτες τους Αλβανούς Χρυσαυγίτες. Η πόρτα, όμως, της αυτόματης πολιτογραφήσεως για τους χιλιάδες νέους που έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία και είναι κατ’ ουσίαν Ελληνες δεν πρέπει να κλείσει. Οι ελάχιστοι προβληματικοί δεν προσδιορίζουν τον μεγάλο όγκο των σοβαρών νέων ανθρώπων που αισθάνονται την Ελλάδα ως πατρίδα τους.

Επομένως, η μοναδική δυνατότητα είναι η τιμωρία των νεοσυλλέκτων κατά το εσωτερικό ελληνικό δίκαιο και όχι η έκπτωση από την ιθαγένεια. Επ’ αυτού υπενθυμίζεται ότι το 2013 στην Αθήνα ένας εικοσάχρονος ποδοσφαιριστής πανηγύρισε ένα γκολ χαιρετώντας ναζιστικά.

Ο συγκεκριμένος παίκτης είχε αγωνιστεί με την Εθνική Παίδων και είχε διατελέσει αρχηγός της Εθνικής Νέων. Εκ των υστέρων δήλωσε ότι δεν γνώριζε τον συμβολισμό του χαιρετισμού και ότι δεν είναι οπαδός του ναζισμού ή ρατσιστής. Η ομάδα του αντέδρασε διακόπτοντας το συμβόλαιο που είχε μαζί του. Πιο ενδιαφέρουσα ήταν η στάση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Αποφάσισε τον ισόβιο αποκλεισμό του από όλες τις εθνικές ομάδες.

Οι νεοσύλλεκτοι μπορεί να μην καταλάβαιναν απολύτως τι συμβόλιζε ο χαιρετισμός τους. Το φαινόμενο, όμως, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ο ελληνικός στρατός σωστά αντέδρασε με έντονο τρόπο. Δυστυχώς, για τους νέους αυτούς ανθρώπους, η τιμωρία οφείλει να είναι παραδειγματική, όπως ήταν και των ανθρώπων του ποδοσφαίρου για τον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή. Σε άλλη περίπτωση, απειλείται μακροπρόθεσμα η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.

Ο κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ