Log in
updated 8:37 AM UTC, Sep 14, 2019
Ροή ειδήσεων :
Super User

ΔΕΥΑΞ: Μειωμένη κατά 3 εκ. ευρώ η συνολική της ζημία από τις χρήσεις προ του 2014, χωρίς καμία αύξηση του νερού

Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας ΘΡΑΚΗ με τίτλο «ΔΕΥΑ Ξάνθης: Με… ˝τόγκες˝, δικαστικές εκκρεμότητες, κακοτεχνίες και παράπονα πολιτών η ˝σκυτάλη˝ στη νέα διοίκηση», έχουμε να δηλώσουμε, προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού αναφορικά με την διαφορά που ανέκυψε μεταξύ ΔΕΥΑ Ξάνθης και ΔΕΥΑ Νέστου, ότι ουδέν ψευδέστερο υφίσταται του συγκεκριμένου δημοσιεύματος που υποδηλώνει εμπάθεια, μικροψυχία και προφανή διάθεση παραπληροφόρησης του αναγνωστικού κοινού για το έργο της απερχόμενης διοίκησης της ΔΕΥΑ Ξάνθης, αναφέροντας περαιτέρω τα εξής:
1. Είναι αλήθεια ότι η ΔΕΥΑ Νέστου είναι νόμιμος διαχειριστής των πηγών Παραδείσου από τον οποίο υδροδοτείται ως επί το πλείστον, η πόλη της Ξάνθης.
2. Είναι επίσης αλήθεια ότι η ΔΕΥΑ Νέστου αποφάσισε να τιμολογήσει μονομερώς και κατά την απόλυτη κρίση της, την ποσότητα ύδατος που παρέχει στην ΔΕΥΑ Ξάνθης, τροποποιώντας μονομερώς την συμφωνία που ίσχυε μέχρι σήμερα και είχε υπογραφεί το 1982 και στην οποία υπήρχε ρητή πρόβλεψη-όρος ότι, η αναπροσαρμογή του τέλους χρήσης και του ετησίου παγίου, καθώς επίσης και η εν γένει τιμολογιακή πολιτική θα καθορίζονται από κοινού από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο ΔΕΥΑ και σε περίπτωση διαφωνίας η αναπροσαρμογή θα λαμβάνει χώρα με δικαστική απόφαση.
3. Η ΔΕΥΑ Ξάνθης αρνήθηκε την μονομερή και αυθαίρετη τιμολόγηση από πλευράς της ΔΕΥΑ Νέστου, επιστρέφοντας της τα τιμολόγια που εξέδωσε μονομερώς και ζήτησε επανακαθορισμό της συμφωνίας, πιστεύοντας σε μία εύλογη και λογική τιμολόγηση σύμφωνα και με την προηγούμενη συμφωνία, με το επιχείρημα ότι οι ΔΕΥΑ δεν είναι εμπορικές εταιρίες, ούτε το νερό ως δημόσιο αγαθό μπορεί να μετατραπεί σε προϊόν επίτευξης αλόγιστου κέρδους, ειδικά όταν τα έξοδα ολόκληρου του δικτύου διανομής καλύπτονται από την ΔΕΥΑ Ξάνθης, ενώ η ΔΕΥΑ Νέστου δεν επωμίζεται οιοδήποτε λειτουργικό κόστος.
4. Όπως αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε καλόπιστος, εφόσον τα δύο μέρη δεν κατέληξαν σε συμφωνία, το επόμενο βήμα είναι να δώσουν την λύση τα δικαστήρια, εκτός αν οι νέες διοικήσεις των Δήμων Ξάνθης και Νέστου, αποφασίσουν διαφορετικά.
5. Ουδεμία δέσμευση υφίσταται σε βάρος της ΔΕΥΑ Ξάνθης, καθώς κάθε μονομερής ενέργεια βεβαίωσης της οφειλής στην Δ.Ο.Υ. εκ μέρους της ΔΕΥΑ Νέστου προσβλήθηκε στα δικαστήρια επιτυχώς για την ΔΕΥΑ Ξάνθης, με τη χορήγηση προσωρινής διαταγής για αναστολή οποιουδήποτε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της Επιχείρησης και αναμένεται η οριστική δικαστική κρίση, σύντομα.
6. Το δημοσίευμα επιλέγει να παρουσιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα ως «τόγκα» (ως χρέος της απερχόμενης διοίκησης προς τη νέα διοίκηση), λες και η νέα διοίκηση του Δήμου δεν συμμετείχε στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Ξάνθης.
7. «Προίκα με χρέη αφήνει η απερχόμενη διοίκηση» ισχυρίζεται η εφημερίδα ΘΡΑΚΗ, ενώ γνωρίζει ότι η υφιστάμενη διαφορά μεταξύ των δύο ΔΕΥΑ δεν μπορεί παρά να κριθεί μόνο δικαστικά και δεν αφορά ζήτημα χρηστής διοίκησης ή διαχείρισης της παλιάς διοίκησης, καθώς η απερχόμενη διοίκηση δεν μπορούσε να δεχτεί τιμολόγηση ύδατος που από το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως θα αυξάνονταν στα 400.000 € ετησίως ή στο 1.000.000 € που ήταν η αρχική παράλογη απαίτηση της αντισυμβαλλόμενης ΔΕΥΑ Νέστου, επειδή έτσι το αποφάσισε μονομερώς η τελευταία. Στο σημείο αυτό αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι, η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΥΑ Ξάνθης, εξόφλησε προς τη ΔΕΥΑ Νέστου απαίτηση 70.000 €, τα οποία αντιστοιχούσαν σε τιμολόγια που είχαν εκδοθεί από το 2008 έως το 2014, και τα οποία δεν είχαν εξοφληθεί από τη διοίκηση εκείνης της χρονικής περιόδου. Είναι εξόχως φαιδρό και τουλάχιστον επικίνδυνα ανήθικο, αυτοί που δεν πλήρωσαν ούτε τα τιμολόγια των 10.000 ευρώ ετησίως, να υποδεικνύουν σε μας να πληρώσουμε 400.000 ευρώ σε ετήσια βάση και να μας εγκαλούν επειδή δεν υποκύψαμε στις μονομερείς ενέργειες της ΔΕΥΑ Νέστου.
8. Η απερχόμενη διοίκηση παραδίδει την ΔΕΥΑ Ξάνθης με μείωση της συνολικής της ζημίας από τις προηγούμενες (προ του 2014) χρήσεις κατά 3 εκατομμύρια ευρώ χωρίς καμία αύξηση της τιμολόγησης του νερού στα 4 χρόνια της θητείας της.
9. Η όποια κακόπιστη, μονόπλευρη κριτική, που εξυπηρετεί μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, το μείζον πρόβλημα αξιόπιστης ενημέρωσης που έχει η πόλη της Ξάνθης, καθώς η κάθε κρυφή και ψευδής «διαρροή» προς εφημερίδες βαφτίζεται αξιόπιστη πληροφόρηση.
10. Η χωρίς ακρόαση του άμεσα ενδιαφερόμενου, στόχευση και παραπληροφόρηση, βλάπτει την κοινή γνώμη που ο κάθε «δημοσιογράφος» την «ταΐζει» ψευδοειδήσεις και λαϊκίστικες κορώνες με διατυπώσεις ημιμάθειας και άγνοιας.
Ίσως τελικά τα δικαστήρια να είναι ο μόνος τόπος όπου η αλήθεια θα λάμψει.
Ας το έχουν υπόψη λοιπόν οι «παραγωγοί» ψευδών ειδήσεων.
Υ.Γ. Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι εμπλέκονται στη δημοσιοποίηση του επισυναπτόμενου στο δημοσίευμα φορολογικού εγγράφου, το οποίο ως στοιχείο που υπόκειται στην νομοθεσία περί προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε χρηματική αποζημίωση για τη διαρροή αυτή.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑ ΞΑΝΘΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ

Στη δυτική είσοδο της πόλης ο π. Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος

Με αφορμή επανειλημμένα δημοσιεύματα στην XanthiNews, στη δυτική είσοδο της πόλης βρέθηκε και σήμερα το μεσημέρι ο π. Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος. Για την αποκατάσταση της αλήθειας σας ενημερώνουμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα οδού δόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία, έπειτα από τις εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μέρος του έργου για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της βατότητας του οδικού δικτύου της Ξάνθης. Στην περιοχή προηγήθηκε, χρηματοδοτούμενο και ήδη δημοπρατούμενο έργο από τη ΔΕΥΑΞ για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης της πόλης μας. Με την ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης σε κάθε περιοχή, υποχρέωση του αναδόχου του έργου είναι επίσης και η ανύψωση των φρεατίων και η αποκατάσταση των διαγραμμίσεων για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.
Το συνολικό έργο αποκατάστασης του οδικού δικτύου με προϋπολογισμό περίπου 2 εκ. ευρώ που αφορά αρκετά τμήματα οδών που έχριζαν αποκατάστασης τόσο στην αστική περιοχή όσο και περιφερειακά μελετήθηκε, δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε την προηγουμένη αυτοδιοικητική περίοδο. Το συγκεκριμένο έργο αποκατάστασης οδοστρωμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί, συνεχίζεται την επόμενη περίοδο και ακολουθούν παρεμβάσεις και σε άλλες οδούς της αστικής περιοχής που ορισμένες, κατά γενική ομολογία, έχουν να αποκατασταθούν τουλάχιστον 2 δεκαετίες.
Η δυτική είσοδος της πόλης όπως και τμήματα άλλων οδών που παρουσίαζαν φθορές δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική μελέτη αποκατάστασης οδοστρωμάτων και ενσωματώθηκαν στη συνέχεια. Ταυτόχρονα και πριν την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, εκπονείται από την αρχή του 2019 νέα μελέτη με σκοπό την αποκατάσταση και άλλων οδών που παρουσιάζουν φθορές για την βελτίωση της καθημερινότητάς όλων των πολιτών.
Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος

Την Τετάρτη συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Η πρόσκληση και τα θέματα της συνεδρίασης:
ΠΡΟΣ:
1) Τα αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.
2) Τον αξιότιμο Δήμαρχο Ξάνθης.
3) Τους αξιότιμους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Ξάνθης Ευμοίρου, Κιμμερίων, Γέρακα, Δαφνώνα, Καρυόφυτου, Κομνηνών, Νεοχωρίου, Πασχαλιάς & Σταυρούπολης.
4) Τον αξιότιμο Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νέων
5) Τους εισηγητές των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης
Σας παρακαλούμε να προσέλθετε στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης στο Δημαρχιακό Κατάστημα Ξάνθης και στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης και να παρθούν σχετικές αποφάσεις:
01ο ΘΕΜΑ : Επιλογή διαδικασίας και ορισμός κριτηρίων ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης εκπόνησης της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη διαμόρφωσης και ρυθμίσεις οδικής ασφάλειας 4 σχολικών δακτυλίων του Δήμου Ξάνθης» (συντάκτρια Αικατερίνη Μανά)
02ο ΘΕΜΑ : Επιλογή διαδικασίας και ορισμός κριτηρίων ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης εκπόνησης της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη ανάπλασης & βελτίωση οδικής ασφάλειας Λ. Στρατού» (συντάκτρια Αικατερίνη Μανά)
03ο ΘΕΜΑ : 8η Αναμόρφωση προϋπολογισμού οικ. Έτους 2019 (συντάκτρια Χριστίνα Ράλλη)
04ο ΘΕΜΑ : Ορισμός εκπροσώπων στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) (συντάκτης Ηλίας Κρασούλης)
05ο ΘΕΜΑ : Έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου Ξάνθης προς το ΝΠΔΔ με την επωνυμία « Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Ξάνθης» (συντάκτρια Μαρία Σπανού)
06ο ΘΕΜΑ : Έγκριση έκθεσης με τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το 2ο τρίμηνο (1ου εξαμήνου) του έτους 2019 (εισηγητής Κυριάκος Παπαδόπουλος, ΟΕ)
07ο ΘΕΜΑ : Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της οδού Πινδάρου για το έργο: «Αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης σε τμήματα της πόλης» (εισηγήτρια Δέσποινα Παρτσαλίδου, Πρόεδρος ΕΠΖ)
08ο ΘΕΜΑ : Έγκριση της με αριθμό 57/2019 απόφαση της ΕΠΖ η οποία αφορά «Μείωση του πλάτους της ζώνης απαγόρευσης ανέγερσης βιομηχανικών εγκαταστάσεων μέσης και υψηλής όχλησης από τον οικισμό Λαμπρινού» (εισηγήτρια Αντιδήμαρχος Ξάνθης, Δέσποινα Παρτσαλίδου, Πρόεδρος ΕΠΖ)
09ο ΘΕΜΑ : Υποβολή αιτήματος πρόσληψης τακτικού προσωπικού κατ’ εφαρμογή του άρθρου 91 του Ν.4583/2018 (συντάκτης Ηλίας Κρασούλης)
10ο ΘΕΜΑ : Έγκριση ανάθεσης υπηρεσιών για τον καθορισμό κτιρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων (συντάκτης Ηλίας Κρασούλης)
11ο ΘΕΜΑ : Έγκριση ή μη της συμμετοχής του Δήμου Ξάνθης ως συνδιοργανωτή στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ξανθιωτών Ν. Αττικής στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Ξάνθης και εξειδίκευση της πίστωσης (συντάκτρια Ελισάβετ Μήτσου)
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΟΣ

Συνελήφθησαν 2 ημεδαποί κατηγορούμενοι για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν 147 γραμμάρια αμφεταμίνης, 140 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, 19 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας
Συνελήφθησαν στις 11-9-2019 το απόγευμα, σε χωριό της Καβάλας, κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, δύο (2) ημεδαποί, ένας 43χρονος και μία 37χρονη, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών.


Οι συλλήψεις επετεύχθησαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από τους δύο δράστες, τις οποίες εισάγουν στη χώρα μας με δέματα.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο δράστες να παραλαμβάνουν από υπάλληλο μεταφορικής εταιρείας δέμα προερχόμενο από τη Γερμανία, το οποίο περιείχε ποσότητες ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, εντός του δέματος, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα στο εσωτερικό συσκευασιών καφέ, σοκολάτας και αρώματος:
• 1 νάιλον συσκευασία με αμφεταμίνη, βάρους 147 γραμμαρίων
• 140 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης
• 1 συσκευασία ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 19 γραμμαρίων
Επιπλέον, στο εσωτερικό του δέματος βρέθηκε μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, ενώ στην οικία των δραστών εντοπίσθηκε ακόμη μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Κατασχέθηκαν οι παραπάνω ποσότητες ναρκωτικών και οι ζυγαριές.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.