Log in
updated 7:02 PM UTC, Sep 16, 2021
Ροή ειδήσεων :
Super User

Πλάκα μας κάνουν. Η ΔΕΥΑΞ του Καμαρίδη χρεώνει 16 ευρώ το 1 κυβικό νερό

Πως αλλιώς θα βρεθούν τα φράγκα για τους μισθούς των 1710 ευρώ;

Εξοργισμένοι είναι πλέον οι πολίτες της Ξάνθης με τις χρεώσεις της ΔΕΥΑΞ οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα κάθε άλλο παρά λίγοι είναι εκείνοι που εκφράζουν δημόσια την αγανάκτηση τους θέτοντας μάλιστα ερωτήματα τόσο προς τον Δήμαρχο Ξάνθης όσο και προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ. Ένας ακόμα αγανακτισμένος συμπολίτης μας δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία με πρόσφατο λογαριασμό της ΔΕΥΑΞ που καταβάλει μισθούς των 1710 ευρώ, όπου φαίνεται ότι το μόλις 1 κυβικό νερό κοστίζει 16 ευρώ.

«Θα ήθελα να ρωτήσω τον Δήμαρχο, το νερό της Ξάνθης περιέχει χρυσό;;;; Γιατί δεν εξηγείται αλλιώς ότι ΓΙΑ 1 ΚΥΒΙΚΟ ΝΕΡΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 16,50 €. Τι δεν το πιστεύετε;;; Ιδού η φωτογραφία του λογαριασμού που ήρθε σήμερα. Ο λογαριασμός είναι από κοινόχρηστο οικοδομής και όχι οικία».

Δυστυχώς εδώ και καιρό φαίνεται πως η Ξάνθη έχει το πιο ακριβό νερό.

Αλήθεια κύριε Τσέπελη και κύριε Καμαρίδη τι έχετε να απαντήσετε στον συγκεκριένο συμπολίτη μας;

Στις 26 Σεπτεμβρίου οι εκλογές για το νέο ΔΣ του Συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης.

Στις 11/9 ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των υποψηφιοτήτων για τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 26/9 μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης, από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις18:00 το απόγευμα και οι υποψήφιοι με αλφαβητική σειρά είναι:

Για το Δ.Σ.

Αλτινίδης Αθανάσιος

Γανίδης Αθανάσιος

Γιανκανίδης Σωκράτης

Γιαννιός Χρήστος

Γρηγορίδης Γεώργιος Γρηγόριος

Δημαρχόπουλος Κωνσταντίνος

Μπαμπάτσου Άννα

Μπαρτζοπούλου Δέσποινα

Παπαδοπούλου Ελένη

Σαρηπαναγιώτης Ηλίας

Τσακαλάκη Αθανασία

Για την ελεγκτική επιτροπή

Γκιούρος Αντώνιος

Φιλιππίδου Ιωάννα

Για την ΟΠΟΤΤΕ

Γανίδης Αθανάσιος

Γιαννιός Χρήστος

Μπαρτζοπούλου Δέσποινα

Παπαδοπούλου Ελένη

Τσακαλάκη Αθανασία

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ Ι.Θ.Τ.Π.

(Σεμιναριακά μαθήματα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης)
ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ (19ος -20ος Αιώνας)
Γενικές Πληροφορίες
Η μελέτη της τοπικής ιστορίας στις επιστήμες, της Λαογραφίας και της Ανθρωπολογίας έχει αποδώσει πολύπλευρη και συνολική γνώση για τις μικρότερες κοινωνίες και τον πολιτισμό τους. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας σε ένα θεωρητικά και μεθοδολογικά οριοθετημένο πεδίο έρευνας και διδασκαλίας της ιστορικής επιστήμης σηματοδότησε μια στροφή του ερευνητικού ενδιαφέροντος των ιστορικών στην μελέτη του τοπικού. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ιστορικούς να μελετήσουν σε βάθος την ιστορία ενός τόπου και να διερευνήσουν την εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών στο πέρασμα του χρόνου μέσα από την εξέταση μιας σειράς γεγονότων και φαινομένων στην μικρή κλίμακα.
Βασικός στόχος αυτού του εργαστηρίου, το οποίο θα ασχοληθεί με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης (19ος – 20ος αι), είναι η γνωριμία μας με το παρελθόν του τόπου στον οποίο ζούμε. Μέσα από την προσέγγιση ενός ολόκληρου κόσμου ο οποίος έχει πια χαθεί (τοπικά επαγγέλματα, ανθρωπογεωγραφία της πόλης, περιβάλλον, νοοτροπίες κ.λ.π.), όψεις του οποίου θα προσπαθήσουμε να ανασυστήσουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, θα γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης και θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου, μια διαδικασία που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα χρησιμοποιηθεί ένα πλήθος ετερόκλητων ιστορικών πηγών (αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία, μαρτυρίες τόσο προφορικές όσο και γραπτές, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ, λογοτεχνικά κείμενα) έτσι ώστε αφενός να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η διαδικασία του μαθήματος και αφετέρου να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τα εργαλεία και τη μεθοδολογία της ιστορικής επιστήμης. Παράλληλα με τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν και ορισμένες περιηγήσεις στην πόλη, ένα πρωτότυπο εγχείρημα με το οποίο θα μεταφέρουμε τη διαδικασία του μαθήματος στους χώρους όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, καθώς και σε σημεία ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος.
Περιοδολόγηση του Μαθήματος
• Οθωμανική περίοδος της πόλης. Θα εστιάσουμε κυρίως στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν και πραγματοποιείται η μεταφορά της διοικητικής έδρας της περιοχής στην Ξάνθη από την Γενισέα που βρίσκονταν μέχρι τότε, ένα γεγονός που μαζί με το καπνεμπόριο συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της πόλης εκείνη την εποχή.
• Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912 – 1913)
• Βουλγαρική Κατοχή (1913 – 1919)
• Η περίοδος του Μεσοπολέμου: Διασυμμαχική Διοίκηση της Θράκης (1919 – 1920), ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος (οικονομική, κοινωνική, πολεοδομική εξέλιξη της πόλης) ανθρωπογεωγραφία (προσφυγική εγκατάσταση και εθνοθρησκευτικές ομάδες).
• Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανοβουλγαρική Κατοχή (1941 – 1944)
• Εμφύλιος Πόλεμος (1946 – 1949)
Χρονική διάρκεια εργαστηρίου: Οκτώβριος 2021 – Μάιος 2022
Στο Εργαστήρι θα διδάξει ο Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός με ειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (Μ.Α. Παντείου Πανεπιστημίου) ο οποίος αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή την οποία εκπονεί στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ με θέμα την εμπειρία του πολέμου και της κατοχής στην πόλη της Ξάνθης (1940 – 1944)
Μαθήματα
Τα Σεμινάρια θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, για 2 ώρες, τα απογεύματα της Δευτέρας, 18:00-20:00Ω.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή, στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωινές ώρες 09.00-14.00) και 25410 26635 (απογευματινές ώρες 17.00-21.00).

Η ΠΕ Καβάλας διαθέτει σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε τα εξής: «Η ΠΕ Καβάλας όπως και όλη η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον Πολιτισμό, το οποίο είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος της περιοχής μας. Ζητήθηκε η βοήθεια από τον Υφυπουργό για τη χρηματοδότηση των εργασιών αναστήλωσης που γίνονται ήδη στην καπναποθήκη που βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη και είναι στην ιδιοκτησία της ΠΕ Καβάλας». Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ενημέρωσε τον Υφυπουργό για το σημαντικό έργο που επιτελεί τόσο το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων που βρίσκεται στα Κηπιά, όσο και το Ακόντισμα της Νέας Καρβάλης, ζητώντας του παράλληλα να ενταχθούν στο Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.