Log in
updated 3:10 PM UTC, Nov 25, 2021
Ροή ειδήσεων :

Xanthinet.gr - Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Αύγουστος 2021

Συνεχίζει να μας αλλάζει τα φώτα ο Μανώλης Τσέπελης

Την Τετάρτη 25/08/2021 πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Ξάνθης η τελετή παράδοσης - παραλαβής της Σύμβασης με τίτλο: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ LED & ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΤΥΠΟΥ LED ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ».

Πρόκειται για το έργο αναβάθμισης φωτισμού στο υπόλοιπο δίκτυο του Δήμου, το οποίο είχε ως στόχο την ολική αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών σωμάτων, με νέα, υψηλής τεχνολογίας, «έξυπνα» φωτιστικά τύπου LED της Ελληνικής εταιρίας DASTERI SYSTEMS AE.

Ο Δήμαρχος κ. Τσέπελης απολύτως ικανοποιημένος από την ταχύτητα υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου υψηλής τεχνολογίας δήλωσε:

«Η Δημοτική Αρχή παραδίδει ένα αναπτυξιακό Έργο Υποδομής το οποίο θα απολαμβάνουν για τις επόμενες δεκαετίες οι συμπολίτες μας.
Επιπλέον αναβαθμίζεται ποιοτικά και αισθητικά το φωτιστικό δίκτυο του Δήμου σε όλη τη γεωγραφική του έκταση, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής, καθώς και το αίσθημα της ασφάλειας των δημοτών».

Παρόντες στην τελετή Παράδοσης-Παραλαβής του Έργου ήταν: Ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανώλης Φανουράκης, η Γενική Γραμματέας κα Σοφία Ψωμά, ο Πρόεδρος και Νόμιμος Εκπρόσωπος της Θρακιώτικης Εταιρίας DASTERI A.E. κ. Γιάννης Δαστερίδης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ξάνθης.

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Μανώλης Φανουράκης ανέφερε τα εξής:

«Η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη, υιοθέτησε τις καλές πρακτικές ακόμη και της προηγούμενης διοίκησης του κυρίου Δημαρχόπουλου, η οποία υλοποίησε το πρώτο μέρος της αντικατάστασης φωτισμού μέσω του προγράμματος του ΤΠ&Δ με την λήψη δανείου 2.744.076,60 ευρώ.

Έχοντας πάντα ως γνώμονα το συμφέρον των δημοτών, η Νέα Διοίκηση του Δήμου Ξάνθης προχώρησε ως ο Πρώτος Δήμος της Χώρας εφαρμόζοντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, στην υλοποίηση/ολοκλήρωση του υπόλοιπου μέρους της αντικατάστασης του φωτισμού, με μόχλευση του κόστους της Προμήθειας - Εγκατάστασης και 10ετους εγγυημένης λειτουργίας όλου του φωτιστικού εξοπλισμού από τον ιδιωτικό τομέα (με πλήρη χρηματοδότηση της επένδυσης 2.961.259,50 ευρώ από τον Ανάδοχο).

Με την 388/2020 Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς τον Δήμο Ξάνθης, εγκρίθηκε η Πρώτη αυτοχρηματοδοτούμενη Προμήθεια της Χώρας στον φωτισμό με αποπληρωμή της Αναδόχου εταιρίας εντός της 10ετίας από το ενεργειακό όφελος και τον μηδενισμό του κόστους συντήρησης που προκύπτει για τον Δήμο.

Επιπλέον στην διάρκεια της 10ετούς εγγυημένης λειτουργίας θα παραμείνει ένα σημαντικό οικονομικό όφελος (πλέον του 40% της συνολικής αξίας της επένδυσης) στο ταμείο του Δήμου».

https://youtu.be/eucKaS9A7h4

Ένταξη έργου του Δήμου Τοπείρου με προϋπολογισμό πάνω από 520.000 ευρώ στο πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014 - 2020» του ΥΠΑΑΤ

Εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η πρόταση του Δήμου Τοπείρου για τη δημιουργία πρότυπης πιλοτικής μονάδας συλλογής και κομποστοποίησης αλιευτικών υπολειμμάτων και αποβλήτων υδατοκαλλιεργειών συνολικού προϋπολογισμού 528.736,00 ευρώ. Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος CLLD LEADER / ΕΠΑΛΘ Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης αποτελεί η ΟΤΔ «Αναπτυξιακή Ροδόπης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ».

Το έργο αφορά στον σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και τη λειτουργία πρότυπης, πιλοτικής μονάδας συλλογής και κομποστοποίησης προδιαλεγμένων θαλάσσιων βιοαποβλήτων, με τη χρήση καινοτόμων μεθοδολογιών και πρωτοκόλλων μέσω της προμήθειας κατάλληλου εξοπλισμού και μηχανημάτων. Στόχος της πράξης είναι η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της περιβαλλοντικής προστασίας και της ποιότητας ζωής. Επίσης, στα οφέλη του έργου συγκαταλέγεται η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης με την ενεργό συμμετοχή τους στις περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου δήλωσε: «Το συγκεκριμένο έργο έχει ως σκοπό τη μείωση των θαλάσσιων οργανικών αποβλήτων του Δήμου Τοπείρου μέσω της επίτευξης σημαντικού ποσοστού εκτροπής των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων από τους χώρους υγειονομικής ταφής, την προστασία της δημόσιας υγείας και τον εμπλουτισμό των εδαφών του Δήμου μας μέσω της αποτελεσματικής επιστροφής της οργανικής ουσίας και των θρεπτικών συστατικών στο έδαφος».

Πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Αλέξανδρου Μπαλτατζή

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 30 Αυγούστου το ετήσιο μνημόσυνο του Αλέξανδρου Μπαλτατζή. Του σπουδαίου αυτού ανθρώπου του τόπου μας που με την δράση και τις πρωτοποριακές για την εποχή του πρωτοβουλίες έθεσε τις βάσεις και ανέπτυξε συνεταιριστικό κίνημα στην υπηρεσία του αγρότη, δίνοντας ταυτόχρονα εργασία σε χιλιάδες νέους και νέες και συμβάλλοντας στις οικονομίες αστικών περιοχών.

Υπήρξε ο οραματιστής και δημιουργός της ΣΕΚΕ αλλά και εμπνευστής φιλοαγροτικής πολιτικής, ως Υπουργός Γεωργίας, για την προστασία του μόχθου και του ιδρώτα του Έλληνα καπνοπαραγωγού.

Τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του , αποδίδοντας τιμή στην προσφορά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Παντελεήμονας. Παραβρέθηκαν ο πρώην Υπουργός κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο Αντιπ/χης κ. Ευφραιμίδης Νικόλαος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος, ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Ταρενίδης Παναγιώτης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η ιδιαιτέρα Γραμματέας του κ. Νίνα Ζωγράφου, μέλη του συλλόγου υποτρόφων της ΣΕΚΕ από Ξάνθη, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, το Δ.Σ. του Κέντρου, μέλη του πρακτορείου της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, μέλη και φίλοι του Κέντρου Μελετών, φίλοι και συνεργάτες του αειμνήστου Προέδρου.

Μετά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό των Κοιμητηρίων Ξάνθης, εψάλη τρισάγιο στον τάφο του Μπαλτατζή όπου ο καλός του φίλος Χρήστος Ζουρνατζίδης, γνωστός ως «Κίσσινγερ», τραγούδησε συνοδεία ποντιακής λύρας τραγούδι αφιερωμένο σε Εκείνον.

Στους παρευρεθέντες προσφέρθηκαν καφές και αναψυκτικά.

Αιώνια η μνήμη Του.

Συναυλία με τίτλο «Νύχτα Μαγικιά» στην Κομοτηνή

Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης τιμώντας τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό κορμό, διοργανώνει την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 9 μ.μ. στον χώρο του Δημοτικού Γηπέδου Κομοτηνής (ΔΑΚ) μουσική εκδήλωση – συναυλία με τίτλο «Νύχτα Μαγικιά» με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τους ερμηνευτές Πέγκυ Ζήνα και Παναγιώτη Πετράκη.

Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ιδρύθηκε πριν από 24 χρόνια από μουσικούς–συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, γνώστες του έργου του. Σήμερα απαρτίζεται από 10 καταξιωμένους μουσικούς και συνεργάζεται με τραγουδιστές αναγνωρισμένης καλλιτεχνικής αξίας. Στόχος της Ορχήστρας είναι η ανάδειξη του συνολικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, η προβολή και η εξοικείωση του έργου σημαντικών ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μανώλης Αναγνωστάκης κ.ά. και τέλος, η προσπάθεια ανάδειξης της υπάρχουσας σύνδεσης μεταξύ των λαϊκών και λυρικών έργων με τη συμφωνική μουσική του συνθέτη.

Μουσική επιμέλεια: Θανάσης Βασιλάς

Μουσικοί: Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι, κορυφαίος / Γιάννης Ματσούκας, μπουζούκι / Δημήτρης Ανδρεάδης, πιάνο / Ξενοφών Συμβουλίδης, πνευστά / Παντελής Ντζιάλας, κιθάρα / Αρτέμης Σαμαράς, βιολί, βιόλα / Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν / Θεόδωρος Κουέλης, μπάσο / Νίκος Σκομόπουλος, ντραμς / Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης, κρουστά.

Παρουσίαση: Γιάννης Αρμουτίδης

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για την είσοδο απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση μέσα από το link της Περιφέρειας: pamth.gov.gr στη συνέχεια κάνετε click στο εικονίδιο με το πληκτρολόγιο “Online ηλεκτρονικές κρατήσεις εκδηλώσεων». Θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον Covid-19.

Έναρξη κρατήσεων: Τρίτη 31/8/2021 και ώρα 18:00

Το ΙΘΤΠ συμμετέχει στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Και φέτος το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης συμμετέχει ενεργά στις Γιορτές Παλιάς Πόλης Ξάνθης 2021, με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις.

Στον προαύλιο χώρο του 5ου Παιδικού Σταθμού Ξάνθης, που βρίσκεται στην οδό Λευκάδος 2 (έναντι Πλατείας Μητροπόλεως), από τις 6 έως τις 10 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων επισκεπτών των γιορτών.

Αναλυτικά:

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.30

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ-ΞΕΝΑΓΗΣΗ

«Περπατώντας στα ίχνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην πόλη της Ξάνθης»

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει ιστορική περιήγηση στα ίχνη και στη μνήμη της περιόδου της Κατοχής στην Ξάνθη. Οδηγός ο ιστορικός και Υποψήφιος Διδάκτορας Δημήτρης Καλογιαννίδης, με τον οποίο θα γνωρίσουμε χώρους και σημεία στα οποία εγκαταστάθηκαν οι αρχές κατοχής και εκτυλίχθηκαν ορισμένα από τα γεγονότα αυτής της περιόδου, όπως ο διωγμός της Εβραϊκής κοινότητας. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανασυστήσουμε όψεις της εμπειρίας των ανθρώπων οι οποίοι βίωσαν αυτή την ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο.

Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής, στον συνεργάτη του Ιδρύματος,
Νίκο Κοσμίδη (τηλ. 6996559216)

Η περιήγηση προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ.

Τόπος συνάντησης: Πλατεία Ελευθερίας

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00

Χώρος: 5ος Παιδικός Σταθμός Ξάνθης, Λευκάδος 2 (Πλατεία Μητροπόλεως)

Παρουσίαση βιβλίου για ενήλικες «Ήμερες Ημέρες»
Συγγραφέας: Μουράτης Κοροσιάδης
Εκδόσεις: Βακχικόν

Στην συλλογή των 15 αυτών διηγημάτων θα συναντήσει κανείς απλές, καθημερινές ιστορίες, εμπνευσμένες από τις πιο λιτές σκηνογραφίες τούτης της πόλης αποκαλύπτοντας στο κοινό έναν επιδέξιο ψυχογράφο, ικανό να εντοπίζει το ανθρώπινο μες στο περιττό που μας περιβάλλει. Η συλλογή αποτελεί την 2η εκδοτική εργασία του συγγραφέα μετά το Σύνθημα 2019.

Οργάνωση - Επιμέλεια: Σύλλογος Φίλων του ΙΘΤΠ

Είσοδος Ελεύθερη

Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00

Χώρος: 5ος Παιδικός Σταθμός Ξάνθης, Λευκάδος 2 (Πλατεία Μητροπόλεως)

«Αφήγηση Παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους…»

Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα φίλων που αγαπά τα λαϊκά παραμύθια έφτιαξε την ομάδα «ΠαραμυθοΘράκες». Από τότε ανταμώνουμε, μικροί και μεγάλοι, και αφηγούμαστε παραμύθια, με το δικό μας τρόπο και τη δική σας βοήθεια. Για να γίνει αφορμή το παραμύθι να ζήσουμε όλοι καλύτερα...

Με την υποστήριξη της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού http://pf-academy.gr/

Οργάνωση - Επιμέλεια: ΙΘΤΠ, «ΠαραμυθοΘράκες»

Είσοδος Ελεύθερη

Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00

Χώρος: 5ος Παιδικός Σταθμός Ξάνθης, Λευκάδος 2 (Πλατεία Μητροπόλεως)

«Πλάθοντας από πηλό ένα σκαντζόχοιρο»

Σας αρέσει να δημιουργείτε με τα χέρια; Να ανακαλύπτετε με την αφή; Να ερευνάτε τον κόσμο βιωματικά. Παιδιά, 8 έως 12 χρονών, ελάτε να παίξουμε, να εκπαιδευτούμε και να βοηθήσουμε την γη και τα πλάσματά της να μην εξαφανιστούν πλάθοντας από πηλό έναν σκαντζόχοιρο…

Το είδος του εξαφανίζεται! Ας τον βοηθήσουμε να μείνει ζωντανός…

Επιμέλεια: Γαρυφαλλιά Μακρή, Εικαστικός-Εκπαιδευτικός
Οργάνωση: Εργαστήρι Κεραμικής Τέχνης του ΙΘΤΠ

Είσοδος Ελεύθερη

Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00

Χώρος: 5ος Παιδικός Σταθμός Ξάνθης, Λευκάδος 2 (Πλατεία Μητροπόλεως)

«Πράσινα Χαμόγελα - Αυτοματισμός και Προστασία του Περιβάλλοντος»

Βιβλιοπαρουσίαση και εκπαιδευτική δράση για την οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με παράλληλη επίδειξη ρομπότ (αυτοματοποιημένη δενδροφύτευση).
Τα παιδιά θα μάθουν την αξία του περιαστικού δάσους της πόλης και θα γνωρίσουν τις προκλήσεις που η κλιματική αλλαγή επιφυλάσσει για το μέλλον.
Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει κλήρωση για βιβλία και δωρεάν μαθήματα ρομποτικής.

Επιμέλεια: Νίκος Κοσμίδης, Υποψήφιος Διδ. Αρχιτεκτονικής, Συγγραφέας, Εικονογράφος – Υπεύθυνος λειτουργίας ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών

Οργάνωση: ΙΘΤΠ, Δ/νση Δασών Ξάνθης, Σύλλογος ''RoboSpecialists''

Είσοδος Ελεύθερη

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00

Χώρος: 5ος Παιδικός Σταθμός Ξάνθης, Λευκάδος 2 (Πλατεία Μητροπόλεως)

«Μικροί Καλλιτέχνες… εν δράσει»

Οι μικροί καλλιτέχνες, 6 έως 12 ετών, θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την ομαδική δημιουργία και την εικαστική έκφραση στην πράξη. Σε ένα γόνιμο συνδυασμό και των δύο αυτών δραστηριοτήτων, θα μάθουν να εξασκούν δεξιότητες που ενισχύουν την προσωπική, μαθησιακή και κοινωνική τους ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίσουν νέες εικαστικές τεχνοτροπίες, θα ανακαλύψουν την χρήση υλικών και θα οξύνουν την φαντασία και την δημιουργικότητά τους.

Επιμέλεια:
• Σοφία Μπακάλογλου, Νηπιαγωγός - Υπεύθυνη Εργαστηρίου Δημιουργικής Απασχόλησης του Ι.Θ.Τ.Π.
• Λίνα Πετρά Εικαστικός, Εκπαιδευτικός - Υπεύθυνη Εργαστηρίου Ζωγραφικής-Εικαστικών Ι.Θ.Τ.Π.

Οργάνωση: Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόληση, Ζωγραφικής- Εικαστικών του ΙΘΤΠ

Είσοδος Ελεύθερη

Σε όλες τις εκδηλώσεις του Ιδρύματος, θα τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας που έχουν καθοριστεί για συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους.

Συγκεκριμένα:
- Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική.
- Οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι όλοι καθήμενοι. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι. Συνεπώς η έγκαιρη προσέλευση στον χώρο των εκδηλώσεων είναι απαραίτητη για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.
- Οι καρέκλες θα έχουν αποστάσεις μεταξύ τους.

Η Μουσικοθεατρική παράσταση «Χρόνια Δοξασμένα» στην Κομοτηνή

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να τιμήσει την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρουσιάζεται, την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 και ώρα 9 μ.μ. στον αύλειο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, η μουσικοθεατρική παράσταση «Χρόνια Δοξασμένα» του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού «Θυμέλη – Έλλη Βοζικιάδου».

Η παράσταση περιλαμβάνει ιστορικές αφηγήσεις από το έπος του ’21, επιλογή ποιημάτων των μεγαλύτερων Ελλήνων ποιητών (Κ. Παλαμά, Οδ. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Α. Σικελιανό, Κ. Βάρναλη, Α. Βαλαωρίτη κ.α.) σε συνδυασμό με τραγούδια παραδοσιακά και σύγχρονα σπουδαίων συνθετών και στιχουργών (Μ. Θεοδωράκη, Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Λοΐζο, Α. Καλδάρα, Πυθαγόρα, Θ. Σακελλαρίδη, Μ. Τραϊφόρο, Λ.Κηλαϊδόνη, Χ. Λεοντή, Μ. Ευθυμιάδη κ.α.) και με ιδιαίτερη αφιέρωση στις ελληνίδες ηρωίδες του ‘21 (Λασκαρίνα, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Δέσπω κλπ).

Συντελεστές της παράστασης:
Τραγούδι: Λόρνα και Σταύρος Βαϊνάς
Αφήγηση – απαγγελία: Μαρία Συμεών, Γιάννης Λεβέντης
Μουσική: Θάνος Γεωργουλά / πιάνο – πνευστά, Γιώργος Παχής / μπουζούκι-λαούτο, Σταμάτης Χρήστου / πλήκτρα, Ντίνος Ράλλης / κιθάρα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Για την είσοδο απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση μέσα από το link της Περιφέρειας: pamth.gov.gr στη συνέχεια κάνετε click στο εικονίδιο με το πληκτρολόγιο “Online Ηλεκτρονικές κρατήσεις». Θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον Covid-19.
Έναρξη κρατήσεων: 30/8/2021 στις 11:00 π.μ.

Με την υποστήριξη του Δήμου Κομοτηνής

Παρουσίαση της έρευνας του Ιστορικού-Ερευνητή Γ. Μπατζακίδη με τίτλο «Χατζή Εμιν Αγά, ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ξάνθης» στο Ι.Θ.Τ.Π

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση της ιστορικής έρευνας του Γεωργίου Φ. Μπατζακίδη, Ιστορικού-Ερευνητή, με τίτλο «Χατζή Εμιν Αγά, ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ξάνθης», την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, στην Καπναποθήκη «Π», στην αίθουσα «ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ».

Την ίδια ημέρα θα λάβει χώρα και επετειακή Έκθεση Φωτογραφίας του συλλέκτη Κώστα Μαυρομάτη με θέμα, «Ρολόι της Ξάνθης- 150 χρόνια, σύμβολο της πόλης, 1870-2020».

Διάρκεια Εκθέσεως: 3 – 24 Σεπτεμβρίου.

Ώρες Λειτουργίας Εκθέσεως: Πρωί, 09:00-14:00 (κατόπιν συνεννοήσεως) | Απόγευμα, Δευτέρα-Παρασκευή, 17:00-21:00.

Η είσοδος στην εκδήλωση, λόγω των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της πανδημίας, θα επιτραπεί μόνον σε όσους έχουν πιστοποιητικό είτε εμβολιασμού, είτε νοσήσεως και θα έχουν κλείσει θέση έχοντας λάβει συγκεκριμένο αριθμό καθίσματος, μέσω του ομιλητή.

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδηλώσεως οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν μάσκα.

Η έκθεση φωτογραφίας θα είναι επισκέψιμη δωρεάν για το κοινό, με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ Via Egnatia στην Ξάνθη

Η Π.Ε. Ξάνθης, σε συνέχεια των εκδηλώσεων του φεστιβάλ Via Egnatia, διοργανώνει το Σάββατο και την Κυριακή, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021 παιδικές αθλητικές δράσεις στη Γαλάνη- Τέμπη Νέστου. Από τις 10:00 το πρωί και μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, για δύο μέρες οι μικροί μας φίλοι μπορούνε να συμμετέχουν στις αθλητικές δραστηριότητες της τοξοβολίας, της αναρρίχησης, να δοκιμάσουν τα δημοφιλή Zip Line ή Flying Fox και Canoe Kayak στον ποταμό Νέστο. Η συμμετοχή στις αθλητικές δραστηριότητες είναι ελεύθερη με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει ηλεκτρονική κράτηση θέσεων (για κάθε αθλητική δραστηριότητα ξεχωριστά). Η κράτηση των θέσεων γίνεται στον σύνδεσμο: https://booking.open1.eu/pamth-xanthi-fest

Με την είσοδό σας στην εφαρμογή, επιλέγετε την ημέρα, την ώρα και την αθλητική δραστηριότητα στην οποία θέλετε να πραγματοποιήσετε κράτηση, και ακολούθως συμπληρώνετε τα προσωπικά στοιχεία που σας ζητούνται. Με την ολοκλήρωση της κράτησης λαμβάνετε επιβεβαιωτικό μέιλ το οποίο επιδεικνύετε – τυπωμένο ή στο κινητό σας – κατά την προσέλευσή σας.

Παρακαλούμε όσους προβούν σε κράτηση και για διαφόρους λόγους δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν, να ακυρώσουν την κράτησή τους, η οποία γίνεται μέσω του μέιλ επιβεβαίωσης της κράτησης που έχει ήδη αποσταλεί.

Ευχαριστήριο της Π.Ε. Ξάνθης

Η Π.Ε. Ξάνθης ευχαριστεί όλους τους συντελεστές της θεατρικής παιδικής παράστασης που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 στο θερινό Δημοτικό θέατρο Ξάνθης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Via Egnatia.

Σε μια υπέροχη βραδιά, οι θεατές της παράστασης, ιδιαίτερα οι μικροί μας φίλοι, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μαγευτική παράσταση. «Το Όνειρο του Σκιάχτρου», βασισμένο σε έργο του Ε. Τριβιζά, μουσική Μ. Πλέσσα και με 3D αισθητικές εμπειρίες, ερμηνεύτηκε εξαιρετικά από το σύνολο των ηθοποιών που συμμετείχαν και ιδιαίτερα από τους Μέμο Μπεγνή και Ναταλία Δραγούμη που πρωταγωνιστούσαν.

Συγχαίρουμε τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ξάνθης, που είχε την ευθύνη της παράστασης και τους εθελοντές υπαλλήλους της για την άψογη διοργάνωση και την ακριβή τήρηση των μέτρων ασφάλειας.

Ευχαριστούμε επίσης το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης για την παραχώρηση του θερινού Δημοτικού θεάτρου και για την πρόθυμη συνεργασία του σε ότι απαιτήθηκε για την υλοποίηση της παράστασης.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τους θεατές που προσήλθαν στην παράσταση για τη συνεργατική στάση τους στην εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και την υπευθυνότητα που υπέδειξαν στη δέσμευση και ακύρωση των θέσεων μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων. Η υπεύθυνη στάση τους επέτρεψε την πλήρωση του θεάτρου σε βαθμό που άγγιξε τα όρια του επιτρεπόμενου αριθμού των διαθέσιμων θέσεων και έδωσε την ευκαιρία σε όσους ήθελαν και μπορούσαν να το παρακολουθήσουν.

Η από κάθε άποψη επιτυχία της εκδήλωσης τονώνει την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθησή μας ότι όλοι μαζί, με κοινή προσπάθεια και συμμόρφωση, μπορούμε να πετύχουμε την ασφαλή ανάκτηση της καθημερινότητάς μας με ασφάλεια, και ανάλογες δράσεις να μη μετατρέπονται σε εστίες μετάδοσης του ιού.

Επιστολή του Προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης στον Πρωθυπουργό για το 12%

Ξάνθη, 30 Αυγούστου 2021
Αρ.Πρωτ.:Φ.971/2104

ΠΡΟΣ
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοινοποίηση
• Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
κ. Άδωνι Γεωργιάδη

• Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα

• Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Κωστή Χατζηδάκη

• Βουλευτή Χανίων – Πρόεδρο Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης
Κα. Ντόρα Μπακογιάννη

• Βουλευτές Ξάνθης

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Πέρασαν 13 μήνες που η γενναία απόφαση που πήρατε για να αποκαταστήσετε την αξιοπιστία του Κράτους για την επιδότηση εργασίας 12% για τη Θράκη. Όταν από το 2010 τρεις κυβερνήσεις δυστυχώς όχι μόνο αρνούνταν κατηγορηματικά να δώσουν τα οφειλόμενα και οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί τους μας κουνούσαν το δάχτυλο λέγοντας επί λέξει - Άκουσον Άκουσον - «μη φωνάζετε και πολύ γιατί αυτή η επιδότηση που παίρνετε είναι παράνομη και υπάρχει κίνδυνος να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ό,τι πήρατε να τα επιστρέψετε πίσω». Ο κύριος Σταθάκης δε Υπουργός Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό και προχώρησε με την Υ.Α. 133311/273/21.03.2016 (ΦΕΚ 997/11.04.2016) στην κατάργηση των νόμων για την επιδότηση εργασίας 12%. Το ΣτΕ όμως είχε διαφορετική άποψη και δικαίωσε τις προσφυγές των επιχειρήσεων της Θράκης καταργώντας τον νόμο Σταθάκη (Αρ. απόφασης ΣτΕ 305/2020).
Η πρωτοβουλία σας να προχωρήσετε σε αυτή τη γενναία απόφαση καθώς και ταυτόχρονα η δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, έδωσε αίσθημα ασφάλειας και αισιοδοξίας στην περιοχή μας, στον επιχειρηματικό κόσμο και στην κοινωνία της Θράκης, γενικότερα. Όλοι μαζί είπαμε με μία φωνή ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Δυστυχώς όμως μετά από 13 μήνες κύριε Πρωθυπουργέ βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και για τα δύο σοβαρά θέματα. Στις 13 Ιουλίου 2020 πέρασε η πρώτη γενναία τροπολογία για το 12%. Όπως αντιλαμβάνεστε κύριε Πρωθυπουργέ παρά τη θέλησή σας και τις προσπάθειές του κ. Άδωνι Γεωργιάδη να προχωρήσει αυτή η πρωτοβουλία σας, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ.κ. Σταϊκούρας και Χατζηδάκης, δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο και σας εκθέτουν με τεράστιο πολιτικό κόστος στην Θράκη. Οι συνεχείς επισημάνσεις, οι διαμαρτυρίες, οι πιέσεις των Επιμελητηρίων στους δύο Υπουργούς και στα δύο Υπουργεία το μόνο που κατάφεραν ήταν να γίνουν άλλες 5 - 6 τροπολογίες της αρχικής τροπολογίας του νόμου, 5 - 6 ΚΥΑ και 5 ερμηνευτικοί εγκύκλιοι προς τον ΟΑΕΔ. Δυστυχώς όμως ακόμη στη Θράκη δεν έγιναν συμψηφισμοί των οφειλόμενων του κράτους προς τις επιχειρήσεις.
Αν υπολογίσουμε και την μη επιστρεπτέα προκαταβολή που δεν έχει δοθεί ακόμη σε καμία επιχείρηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εν μέσω πανδημίας, έχουν φέρει σε απόγνωση και οργή στους επιχειρηματίες της περιοχής μας.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας. Δεν μπορεί κανένας να ακυρώνει τις τόσο θετικές πρωτοβουλίες σας και να στρέφει τον επιχειρηματικό κόσμο εναντίον σας και της Κυβέρνησης σας.
Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων

Με εκτίμηση,
Στυλιανός Μωραΐτης