Log in
updated 3:33 PM UTC, Sep 18, 2020
Ροή ειδήσεων :
Super User

Εκτός οικονομικής ενίσχυσης μένουν πολλοί κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ

Ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να θέσει ως όριο οικονομικής ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους που διατηρούν μονάδα παραγωγής γάλακτος, την παράδοση τουλάχιστον 100 κιλών γάλακτος κατέθεσε ο Βουλευτής Ξάνθης του ΚΙΝΑΛ Μπαράν Μπουρχάν αφού κατά τον ίδιο, αρκετοί κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ και κυρίων αυτοί των ορεινών περιοχών χάνουν την ενίσχυση αυτή λόγω του συγκεκριμένου ορίου.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Βορίδη Μαυρουδή

Αθήνα,18-9-2020

Θέμα: «Εκτός οικονομικής ενίσχυσης μένουν πολλοί κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ»

Δυσάρεστη εξέλιξη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης αποτέλεσε η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να θέσει ως όριο οικονομικής ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους που διατηρούν μονάδα παραγωγής γάλακτος, την παράδοση τουλάχιστον 100 κιλών γάλακτος.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα με αποτέλεσμα οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να εκφράζουν την απογοήτευσή τους αναφορικά με το ποσό και τον τρόπο καταμερισμού της στοχευμένης ενίσχυσης λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού που προκάλεσε και τις χαμηλές τιμές των αμνοεριφίων κατά την περίοδο του Πάσχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί κτηνοτρόφοι μένουν εκτός οικονομικής ενίσχυσης κυρίως από ορεινές και παραμεθόριες περιοχές, καθώς δεν μπορούν να παραδώσουν το γάλα τους διότι οι έμποροι επικαλούμενοι το εμπορικό συμφέρον δεν μεταβαίνουν στα ορεινά τμήματα της περιοχής για να το αγοράσουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πετύχουν το στόχο που τίθεται ως προαπαιτούμενο δηλ. το πλαφόν τουλάχιστον 100 κιλών γάλακτος.

Και διερωτώμαι, πρόκειται για κτηνοτρόφους β’ κατηγορίας που τιμωρούνται επειδή δεν εγκαταλείπουν τις εστίες και το βιός τους;

Η απόφαση αυτή κ. Υπουργέ, δεν ικανοποιεί και πόσο μάλλον δε, δεν ενισχύει όλους αυτούς που επλήγησαν. Από την άλλη, τα κονδύλια είναι πενιχρά με απώτερο αποτέλεσμα να εκτοπίζεται μεγάλο μέρος κτηνοτρόφων από ορεινές παραμεθόριες περιοχές, (οι οποίοι θα πρέπει να σημειωθεί πως πούλησαν μόνο αμνοερίφια και δεν άρμεξαν το 2019), από αυτή την μικρή οικονομική ενίσχυση που θα παρασχεθεί.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεστε να καταργήσετε το πλαφόν των 100 λίτρων γάλακτος και να αποκατασταθεί η αδικία που βιώνουν οι πληττομένοι παραγωγοί των ορεινών και παραμεθόριων περιοχών της ΑΜΘ, ώστε να λάβουν και αυτοί την ενίσχυση που τους αναλογεί;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μπουρχάν Μπαράν

Τον Δήμαρχο Ξάνθης επισκέφθηκε η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας

Εθιμοτυπική συνάντηση πραγματοποίησε η Γενική Πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας, κυρία Σιβύλλα Μπέντικ στον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020.

Τη Γενική Πρόξενο συνόδευαν ο Επίτιμος Πρόξενος Κομοτηνής κ. Σταμάτιος Κουρούδης και η αρμόδια για τα πολιτιστικά και πολιτικά θέματα του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κα Σοφία Ελευθερίου.

Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον Πολιτισμό και Τουρισμό του τόπου, στην πλούσια τοπική Ιστορία και στις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης μετά την επίσκεψη δήλωσε:

« Ενημερώσαμε την κα Μπέντικγια τις ομορφιές της περιοχής μας, για την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, για την ιστορία και την πλούσια πολυπολιτισμικότητα του τόπου μας.

Εστιάσαμε στις φυσικές ομορφιές της ορεινής μας περιοχής και του εναλλακτικού τουρισμού που αυτή προσφέρει, καθώς το ενδιαφέρον των Γερμανών πολιτών είναι ιδιαίτερα έντονο, προς την κατεύθυνση αυτή»

Η Γενική Πρόξενος του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας, κυρία ΣιβύλλαΜπέντικ αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δημάρχου να φιλοξενηθεί στην Ξάνθη, το επόμενο διάστημα, ώστε να έχει τον χρόνο να γευτεί τα τοπικά προϊόντα, να ξεναγηθεί στα σοκάκια της παλιάς πόλης και στα διεθνή μονοπάτια μας, να ζήσει την περιοχή από κοντά.

Ποδηλατοβόλτα στην Ξάνθη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020

Το φετινό θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (ΕΕΚ) είναι «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» και εκφράζει τον φιλόδοξο στόχο για μια Ευρώπη ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Για τον λόγο αυτό προωθείται το μήνυμα της μετακίνησης των πολιτών με εναλλακτικούς τρόπους, δηλαδή ποδήλατο, περπάτημα, κίνηση με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα και πατίνια.

Το σύνθημα φέτος είναι "Μετακινήσου υπεύθυνα".

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα με αφετηρία το Δημαρχείο, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες ξεκινούν μια ποδηλατική βόλτα διάρκειας μιας ώρας διασχίζοντας όλοι μαζί με ασφάλεια την πόλη φορώντας κράνος και ...χαμόγελο!

Τη δράση διοργανώνει ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ξάνθης «Ο ΠΗΓΑΣΟΣ».

Πριν την κάθε ποδηλατοβόλτα έχουμε συντηρήσει το αγαπημένο μας ποδήλατο, έχουμε ελέγξει τα φρένα μας, έχουμε φροντίσει το ποδηλατικό μας κράνος και με ασφάλεια απολαμβάνουμε τις διαδρομές που επιλέγουμε.

Κάνουμε τις ποδηλατοβόλτες μας

Λειτουργούμε υπεύθυνα

Τηρούμε τις αποστάσεις

Μένουμε ασφαλείς

Ποδηλατική Διαδρομή «Ο 8ος Άθλος του Ηρακλή» διοργανώνει το ΕΒΕ Ξάνθης

Το Επιμελητήριο Ξάνθης, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “QNeST – Quality Networkon Sustainable Tourism”, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα ADRION, διοργανώνει Ποδηλατική Διαδρομή με τίτλο: “Ο 8ος Άθλος του Ηρακλή”, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 10:30 π.μ., με σημείο εκκίνησης τον Άγιο Νικόλαο(Πόρτο Λάγος) και τερματισμό το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της Ποδηλατικής Διαδρομής θα γίνουν στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία ενδιαφέροντος, όπου αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης θα περιγράψει την ιστορικότητα των σημείων αυτών αλλά και τη σύνδεση με τον 8ο Άθλο του Ηρακλή. Οι συμμετέχοντες, στο τέλος της Διαδρομής, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.

Η συγκεκριμένη Ποδηλατική Διαδρομή εντάσσεται στις Πιλοτικές Διαδρομές οι οποίες σχεδιάστηκαν για την περιοχή με την συνεργασία φορέων, με κριτήρια και προδιαγραφές του Συμβουλίου της Ευρώπης με σκοπό την προώθηση βιώσιμου και ποιοτικού τουρισμού μέσω της δημιουργίας ενός διασυνοριακού τουριστικού δικτύου.